Jūrų gėrybės – paklausios
Turgaus prekiautojai sako, kad nors pasiruošti šventėms šiemet laiko sočiai, šventinė prekyba jau vyksta. Dalis pirkėjų vaišių stalui reikalingų produktų skuba nusipirkti, vengdami eilių, dalis – baimindamiesi, kad vėliau neliks norimų prekių.
Bene labiausiai prieš Kalėdas padidėja žuvies bei jūrų gėrybių paklausa, išauga silkės pardavimas, juolab kad nemažai gyventojų mėgsta įvairius patiekalus iš jos patys ruošti namuose.
Panevėžio centrinės turgavietės žuvų paviljone žmonės šurmuliuoja nuo pat ryto. Vieni žvalgosi į prieš šventes gerokai pagausėjusį ir įvairesnį asortimentą, kainas, kiti – perka ilgai nedelsdami.
Prekybai pasiruošė
Ir nors žuvies jau dabar parduodama kone dvigubai daugiau nei įprastai, vis dėlto didžiausio pirkimo bumo tikimasi prieš pat Kūčias. Tuomet žmonės perka įvairios žuvies, tačiau paklausiausia – karpis.
Panevėžio turgaus prekeiviai džiaugiasi, kad šventinei prekybai pasiruošę gerai: prekystaliai nukrauti įvairiausiomis žuvimis – nuo šviežių silkių su galvomis ar stintų iki kalmarų, aštuonkojų ir kitų jūrų gėrybių. Turguje galima įsigyti tiek šviežių, tiek šaldytų žuvų, įvairių jau paruoštų valgyti silkių.
Stintų bumas
Panevėžiečiai Kalėdų neįsivaizduoja ir be stintų. Apie šias agurkais kvepiančias žuvis puikiai atsiliepia ir turgaus vadovė Asta Pačekajūtė.
„Stintos – tai ir mada, ir skonis. Tik įeini į žuvies paviljoną ir iškart supranti, kur atėjai ir kad būtinai reikia nusipirkti šias sidabru tviskančias žuvis“, – plačiai šypsosi A.Pačekajūtė.
O jai pritaria žuvies prekeivė Neringa:
„Stintų kilogramas šiais metais kainuoja 6,99 euro. Iki švenčių jos neturėtų brangti. Dar labai populiarios strimelės, o ir kaina jų gera – kilogramas už 3,99 euro. Beje, šios žuvys atkeliauja iš Latvijos. Iš Klaipėdos kol kas šios žuvies neparsivežame. Iš šviežios žuvies pati paklausiausia – karpis. Kilogramas kainuoja 4,90 euro. Iš šaldytos žuvies populiari jūros lydeka.“
Perka krevetes
Pasak turgaus prekeivės, panevėžiečiai prieš Kūčias pastaruoju metu pradėjo pirkti jūros gerybes.
„Labai perka krevetes džiūvėsėliuose, kalmarų žiedus. Populiarūs šaldyti trumpapelekiai kalmarai, krabai. Pati labai mėgstu krevetes su česnakiniu arba tradiciniu pomidorų padažu ir užspaudžiu citrinos. Tačiau visų paklausiausia – lietuviška silkė. Ją darau labai paprastai su obuoliais ir morkomis“, – pasakojo Neringa.
Silkės – populiarumo viršūnėje
Centrinės turgavietės vadovė A.Pačekajūtė aiškino, kad prieš gražiausias metų šventes itin perkamos silkės.
„Prieš Kūčias parūpo, kiek rūšių silkių parduodama. Berods, priskaičiavome daugiau kaip 20 rūšių. Atveža skandinaviškas, su daržovėmis. Žmonės ieško silkių su galvomis, o jas atveža didžiausiose bačkose. Labai perkamos skumbrės, kurių pasirinkimas irgi platus. Prekiaujama ir sūdyta, ir marinuota, ir rūkyta, ir šaldyta“, – pasakoja turgaus vadovė.
Prekiauja naujienomis
Žuvies prekeivė Neringa teigė, kad labai perka jau paruoštus gaminius.
„Žmonės daug nesuka galvos, kad nereikėtų prieš šventes plušėti. Perka ir dar paklausia, ar gali iškart į burną dėti. Beje, iš Šilutės atveža įkeptų menkės ikrų, bandelių rožyčių su žuvimi. Tai patys naujausi gaminiai. Žuvies prieš šventes perka daug, bet pirkimo rekordus muša silkės. Turime naujieną – sauso sūdymo silkę. Tokiam sūdymui naudojama druska, pipirai ir cinamonas“, – pristatinėjo naujienas Neringa ir džiaugėsi padidėjusia prekyba žuvimi.