Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panevėžio turguje žuvų prekeiviams – darbymetis: šventinė prekyba jau vyksta

Žuvų prekeiviai ir žuvies gaminių gamintojai išgyvena darbymetį – kasmet prieš didžiąsias metų šventes – Kalėdas – būtent šios kategorijos prekės tampa ypač paklausios. Panevėžio centrinės turgavietės prekeivių lentynos lūžta nuo įvairiais būdais jau paruoštų valgyti ar neapdorotų silkių bei kitų žuvų.
Žuvis Panevėžio turguje
Žuvis Panevėžio turguje / Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr.

Jūrų gėrybės – paklausios

Turgaus prekiautojai sako, kad nors pasiruošti šventėms šiemet laiko sočiai, šventinė prekyba jau vyksta. Dalis pirkėjų vaišių stalui reikalingų produktų skuba nusipirkti, vengdami eilių, dalis – baimindamiesi, kad vėliau neliks norimų prekių.

Bene labiausiai prieš Kalėdas padidėja žuvies bei jūrų gėrybių paklausa, išauga silkės pardavimas, juolab kad nemažai gyventojų mėgsta įvairius patiekalus iš jos patys ruošti namuose.

Panevėžio centrinės turgavietės žuvų paviljone žmonės šurmuliuoja nuo pat ryto. Vieni žvalgosi į prieš šventes gerokai pagausėjusį ir įvairesnį asortimentą, kainas, kiti – perka ilgai nedelsdami.

Prekybai pasiruošė

Ir nors žuvies jau dabar parduodama kone dvigubai daugiau nei įprastai, vis dėlto didžiausio pirkimo bumo tikimasi prieš pat Kūčias. Tuomet žmonės perka įvairios žuvies, tačiau paklausiausia – karpis.

Panevėžio turgaus prekeiviai džiaugiasi, kad šventinei prekybai pasiruošę gerai: prekystaliai nukrauti įvairiausiomis žuvimis – nuo šviežių silkių su galvomis ar stintų iki kalmarų, aštuonkojų ir kitų jūrų gėrybių. Turguje galima įsigyti tiek šviežių, tiek šaldytų žuvų, įvairių jau paruoštų valgyti silkių.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Stintos Panevėžio turguje
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Stintos Panevėžio turguje

Stintų bumas

Panevėžiečiai Kalėdų neįsivaizduoja ir be stintų. Apie šias agurkais kvepiančias žuvis puikiai atsiliepia ir turgaus vadovė Asta Pačekajūtė.

„Stintos – tai ir mada, ir skonis. Tik įeini į žuvies paviljoną ir iškart supranti, kur atėjai ir kad būtinai reikia nusipirkti šias sidabru tviskančias žuvis“, – plačiai šypsosi A.Pačekajūtė.

O jai pritaria žuvies prekeivė Neringa:

„Stintų kilogramas šiais metais kainuoja 6,99 euro. Iki švenčių jos neturėtų brangti. Dar labai populiarios strimelės, o ir kaina jų gera – kilogramas už 3,99 euro. Beje, šios žuvys atkeliauja iš Latvijos. Iš Klaipėdos kol kas šios žuvies neparsivežame. Iš šviežios žuvies pati paklausiausia – karpis. Kilogramas kainuoja 4,90 euro. Iš šaldytos žuvies populiari jūros lydeka.“

Perka krevetes

Pasak turgaus prekeivės, panevėžiečiai prieš Kūčias pastaruoju metu pradėjo pirkti jūros gerybes.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Kalmarai Panevėžio turguje
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Kalmarai Panevėžio turguje

„Labai perka krevetes džiūvėsėliuose, kalmarų žiedus. Populiarūs šaldyti trumpapelekiai kalmarai, krabai. Pati labai mėgstu krevetes su česnakiniu arba tradiciniu pomidorų padažu ir užspaudžiu citrinos. Tačiau visų paklausiausia – lietuviška silkė. Ją darau labai paprastai su obuoliais ir morkomis“, – pasakojo Neringa.

Silkės – populiarumo viršūnėje

Centrinės turgavietės vadovė A.Pačekajūtė aiškino, kad prieš gražiausias metų šventes itin perkamos silkės.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Asta Pačekajūtė
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Asta Pačekajūtė

„Prieš Kūčias parūpo, kiek rūšių silkių parduodama. Berods, priskaičiavome daugiau kaip 20 rūšių. Atveža skandinaviškas, su daržovėmis. Žmonės ieško silkių su galvomis, o jas atveža didžiausiose bačkose. Labai perkamos skumbrės, kurių pasirinkimas irgi platus. Prekiaujama ir sūdyta, ir marinuota, ir rūkyta, ir šaldyta“, – pasakoja turgaus vadovė.

Prekiauja naujienomis

Žuvies prekeivė Neringa teigė, kad labai perka jau paruoštus gaminius.

„Žmonės daug nesuka galvos, kad nereikėtų prieš šventes plušėti. Perka ir dar paklausia, ar gali iškart į burną dėti. Beje, iš Šilutės atveža įkeptų menkės ikrų, bandelių rožyčių su žuvimi. Tai patys naujausi gaminiai. Žuvies prieš šventes perka daug, bet pirkimo rekordus muša silkės. Turime naujieną – sauso sūdymo silkę. Tokiam sūdymui naudojama druska, pipirai ir cinamonas“, – pristatinėjo naujienas Neringa ir džiaugėsi padidėjusia prekyba žuvimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas