1. Žuvį nuplaukite, nusausinkite, jei yra kaulų, juos pašalinkite ir pusvalandžiui pamerkite žuvį į pieną – bus gardesnė. Mirkytą žuvį labai gerai nuvarvinkite, jei reikia, dar nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, ir susmulkinkite.
2. Svogūną, česnakus ir morką nulupkite. Svogūną ir česnakus susmulkinkite, morką sutarkuokite.
3. Visas daržoves, iki dailiai pagels, pakepinkite karštuose riebaluose, tada atvėsinkite ir sukrėskite į žuvies masę.
4. Tada įmuškite kiaušinį, suberkite avižinius dribsnius, sukrėskite grietinę, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite prieskoniais.
5. Žuvies masę šaukštu krėskite į keptuvę ir iš abiejų pusių gerai apkepkite karštuose riebaluose.
6. Tiekite su mėgstamu padažu ir šviežių daržovių salotomis.
1. Faršą sumaišykite su kiaušiniu, džiūvėsėliais, linų sėlenomis, žuvų prieskoniais, pipirais bei druska. Įlašinkite citrinų sulčių, gerai išmaišykite ir leiskite 20–30 minučių pastovėti, kad sėlenos ir džiūvėsėliai išbrinktų. Iš paruošto faršo formuokite didesnius kotletus ir iš abiejų pusių apkepkite keptuvėje, kol gražiai parus. Sudėkite kotletus į aliejumi pašlakstytą skardą ir kepkite orkaitėje dar 15 minučių.
2. Špinatus nuplaukite, gerai nuvarvinkite ir susmulkinkite. Svogūną ir česnako skilteles susmulkinkite ir apkepkite su sviestu, sudėkite špinatus ir maišydami kepkite kelias minutes, supilkite grietinėlę, suberkite pipirus, druską, žiupsnelį citrinų žievelių ir maišydami troškinkite, kol padažas pradės tirštėti. Tiekdami ant kotletų užpilkite padažo.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Į faršą sudėkite kiaušinių trynius, suberkite prieskonius, pipirus, druską ir gerai išminkykite. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų. Į paruoštą faršą sudėkite baltymus ir greitai stambiai įtarkuokite šaltą sviestą. Faršą lengvai išmaišykite ir šlapiomis rankomis formuokite nemažus kotletus. Pavoliokite juos manų kruopose ir gerai įkaitintoje keptuvėje apkepkite iš abiejų pusių. Kotletus sudėkite į kepimo skardą ir užpilkite padažu.
2. Padažui į tą pačią keptuvę, kur kepė kotletai, sudėkite ir ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir maišydami kaitinkite. Tuomet po truputį pilkite pieną ir nuolat maišydami toliau kaitinkite, pagardinkite žuvų prieskoniais, pipirais, druska*. Kotletus kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–30 minučių.
*Pieno kiekis priklauso nuo to, kokio tirštumo padažo norite.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Žuvis išvalykite, išrinkite kaulus ir sumalkite mėsmale.
2. Smulkiai sukapotą svogūną pakepinkite su šaukštu aliejaus.
3. Į žuvų masę sudėkite svogūnus, įberkite šaukštą džiūvėsių, įdėkite grietinės, supilkite kiaušinių baltymus, pasūdykite. Gerai išminkykite ir padarykite nedidelius kukulius.
4. Kukulius suplokite, pavoliokite džiūvėsiuose ir kepkite įkaitintame aliejuje, kol taps rusvi.
5. Patiekite su šviežiomis daržovėmis.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Į dubenį sudėkite gerai nusunktą lašišą, pusę puoduko kukurūzinių dribsnių, majonezą, garstyčias, įmuškite kiaušinį, suberkite krapus ir garstyčias. Viską išminkykite.
2. Iš vientisos masės drėgnomis rankomis suformuokite keturis kotletus. Likusius dribsnius suberkite į dubenį ir juose iš abiejų pusių apvoliokite kotletus. Kotletus sudėkite į skardą, šaukite į orkaitę ir kepkite 10–12 minučių. Tiekite su totorišku padažu.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Lašišą supjaustykite kuo smulkiau. Susmulkinkite porą, sutarkuokite imbierą. Viską sudėkite į dubenį ir išmaišykite, supilkite sojų padažą, suberkite pipirus ir dar kartą išmaišykite.
- Rankomis suformuokite 4 apvalius kotletus. Lėkštelėje sumaišykite džiūvėsėlius ir sezamų sėklas. Šiame mišinyje atsargiai apvoliokite kotletus. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų, sudėkite kotletus ir kepkite po 4–5 minutes iš abiejų pusių.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol suminkštės. Atvėsinkite.
- Žuvį, bulvę ir svogūnus sumalkite mėsmale, viską sudėkite į dubenį, įmuškite kiaušinį, suberkite krakmolą, prieskonius, pasūdykite.
- Formuokite nedidelius maltinukus ir iš abiejų pusių apkepkite keptuvėje, kad gražiai apskrustų.
- Galima patiekti su orkaitėje keptomis bulvių skiltelėmis ir daržovių salotomis.
1. Žuvies mėsą be didesnių kaulų sumalkite kartu su morka, svogūnu bei piene mirkytu ir nusunktu batonu. Įmuškite kiaušinį, supilkite tirpintą sviestą, suberkite šaukštą krakmolo, jūros druską ir prieskonius, išmaišykite.
2. Paruoštai masei leiskite pusvalandį pastovėti.
3. Formuokite maltinukus, apvoliokite džiūvėsėliuose. Pirmiausia apkepkite juos keptuvėje su įkaitintu aliejumi, o tada įpilkite stiklinę vandens, uždenkite keptuvę dangčiu ir patroškinkite apie 15 min.
1. Menkės filė sumalkite. Kiaušinį suplakite ir supilkite į menkės masę. Sudėkite visus ingredientus ir gerai išminkykite.
2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, drėkindami rankas iš menkės masės suformuokite kotletus ir kelias minutes kepkite keptuvėje apversdami, kol abi pusės gražiai paruduos.
3. Kotletai skanūs ir karšti, ir šalti. Jei juos valgysite karštus, garnyrui tinka bulvių košė ir kopūstų salotos „su rūgštele“. Joms kopūstą sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite (jei pjaustote, tai tada būtinai smulkintą kopūstą paminkykite rankomis, kad suminkštėtų), įdėkite smulkintų svogūnų arba svogūnų laiškų, cukraus ir druskos pagal skonį, apšlakstykite citrinos sultimis ir išmaišykite.
1. Bulgurą užpilkite vandeniu ir palikite pabrinkti apie 5–10 min.
2. Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus. Apkepinkite svogūnus kartu su česnakais ir kalendra bei kuminu, pabarstę druska ir pipirais, kol svogūnai visiškai suminkštės (apie 4–5 min.).
Apkepintus svogūnus truputį atvėsinkite, tada sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą. Ten pat sudėkite išbrinkusius skaldytus kviečius (bulgurą), pomidorų pastą bei gabaliukais supjaustytą žuvies filė. Smulkinkite pulsuojančiais judesiais, kol masė sušoks į rutulį, taps vientisa, bet ne tyrelė. Jei reikia, pasūdykite.
4. Įkaitinkite likusį aliejų gilioje keptuvėje. Iš žuvies masės formuokite mažus rutuliukus, juos suplokite ir kepkit iš abiejų pusių po 2 minutes, arba kol gražiai apskrus.
5. Patiekite su humusu, vyšniniais pomidorais, pabarstykite mėtų ir kalendrų lapeliais, citrinos griežinėliais, su gaiviomis agurkų ir pomidorų salotomis.
1. Į gilų ir platų puodą (arba keptuvę) sudėkite citrinos riekeles, česnakus, nupjautus petražolių stiebus (lapelius pasilikite vėlesniam naudojimui), supilkite vandenį, ir užvirkite. Kai skystis užvirs, įdėkite žuvį, uždenkite dangčiu, ir iškart nukelkite puodą nuo ugnies. Palikite žuvį „virti“ 12 minučių. Tada labai atsargiai išimkite į lėkštę ir šakute iškedenkite žuvies masę. Skystį, kuriame žuvis troškinosi, išpilkite.
2. Kalafiorą virkite pasūdytame vandenyje, kol jis taps visiškai minkštas (apie 8 minutes). Nupilkite vandenį, kalafiorą sudėkite į didelį dubenį. Ten pat sudėkite pupeles (jei naudojate konservuotas, nupilkite skystį ir pupeles perliekite vandeniu) ir bulvių trintuve sutrinkite. Į masę sudėkite virtą žuvį, susmulkintus atidėtus petražolių lapus, krapus, bolivinių balandų (kynvos) dribsnius, kiaušinio baltymą, citrinos žievelę, druską, pipirus ir sumaišykite.
3. Išberkite manus (arba džiūvėsius, arba panko) į didesnę lėkštę.
4. Šlapiomis rankomis formuokite kotletukus, ir apvoliokite juos iš abiejų pusių manuose. Kepkite įkaitintame aliejuje, geriausia nepridegančioje keptuvėje, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių (maždaug po 3-4 minutes).
Man šie kotletukai skaniausi su majonezu, sumaišytu su wasabi padažu.
1. Rūkytą žuvį ir lašišą sudėkite į puodą, supilkite pieną, įmeskite trečdalį svogūno roputės, nuskustą morką, laurų lapelį, suberkite pipirus ir gvazdikėlius. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir pavirkite dar 6 min.
2. Likusį svogūną smulkiai sukapokite. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, sudėkite svogūnus ir kepinkite, kol suminkštės.
3. Bulves išvirkite, nusunkite ir sugrūskite košę.
4. Praaušusią žuvį išgriebkite iš puodo ir sumaigykite šakute. Pieną perkoškite. Vieną kiaušinį išplakite. Virtus kiaušinius nulupkite ir sukapokite.
5. Į vieną dubenį sudėkite žuvį, bulvių košę, keptus svogūnus, virtus kiaušinius, žalumynus ir plaktą kiaušinį. Viską gerai išmaišykite. Jei masė per kieta, įpilkite perkošto pieno. Pagardinkite maltais pipirais.
6. Drėgnomis rankomis suformuokite norimo dydžio maltinukus.
7. Likusį kiaušinį išplakite. Į atskiras lėkštes įberkite miltų ir džiūvėsėlių. Kiekvieną maltinuką pavoliokite miltuose, kiaušinyje ir galiausiai – džiūvėsėliuose. Paruoštus maltinukus dėkite į šaldytuvą ir palaikykite mažiausiai 2 val.
8. Paskui iškepkite keptuvėje įkaitintame likusiame aliejuje (po 5 min. kiekvieną pusę) ir arba iš karto patiekite, arba laikykite šiltoje orkaitėje.
1. Išvirkite lašišą nedideliame pasūdyto vandens kiekyje, atvėsinkite, pašalinkite odą ir kaulus.
2. Išvirkite, sugrūskite ir atvėsinkite bulves. Pusę kiekio lašišos sumaišykite su bulvių koše, pomidorų ir garstyčių padažu, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
3. Atsargiai įmaišykite likusią lašišą ir smulkintas petražoles. Suformuokite iš tešlos vienodo dydžio maltinius, apvoliokite miltuose, išdėliokite ant lėkštės, uždenkite maistine plėvele ir pusvalandį palaikykite šaldytuve.
4. Apkepkite maltinukus keptuvėje įkaitintame aliejuje, sudėkite į skardą, pašaukite į 200 °C temperatūros orkaitę ir kepkite 10–15 min.
5. Nedideliame puode ištirpinkite sviestą, įmaišykite grietinėlę ir citrinų sultis, pasūdykite, įberkite smulkintų petražolių arba svogūnų laiškų. Patiekite lašišų maltinukus su grietinėlės padažu ir bulvių koše.
1. Želatiną paruoškite, kaip nurodyta ant pakuotės, ir šiek tiek atvėsinkite. Faršą sumaišykite su kiaušiniu, manų kruopomis, pagardinkite pipirais ir druska. Iš paruoštos masės formuokite kukuliukus ir apie 15 minučių virkite sūdytame vandenyje. Išgriebkite kiaurasamčiu ir gerai nuvarvinkite. Į keturis nedidelius dubenėlius įpilkite po 3–4 šaukštus paruošto želatinos sultinio ir dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
2. Vyšninius pomidorus supjaustykite griežinėliais ir sudėkite ant sustingusio sluoksnio, padėkite kelis lapelius petražolių, apšlakstykite pomidoriukus želatinos sultiniu ir vėl dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Tada užpilkite želatinos sultinio tik tiek, kad būtų apsemti pomidorai, ir vėl sustingdykite. Sudėkite likusius kukulius, užpilkite sultinio, kad juos apsemtų, ir vėl dėkite į šaldytuvą. Kiaušinius nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir sudėkite ant kukulių. Užpilkite likusiu želatinos sultiniu ir per naktį laikykite šaldytuve. Kitą dieną panardinkite dubenėlius į karštą vandenį, kraštus apipjaukite peiliu, pakratykite, kad drebučiai atšoktų nuo kraštų, dugno, ir išverskite į lėkštes.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
- Kietai išvirtus kiaušinius susmulkinkite.
- Taip pat susmulkinkite krabų lazdeles, sutarkuokite sūrį, išspauskite česnaką.
- Inde sumaišykite tarkuotą sūrį, smulkintus kietai virtus kiaušinius, išspauskite česnaku, prieskoniais ir majonezu.
- Iš gautos masės formuokite rutuliukus, į jų vidurį įdėkite riešuto puselę ir apvoliokite smulkintose krabų lazdelėse.
- Pagamintus krabų lazdelių kukulius, prieš patiekdami, 1–2 val palaikykite šaldytuve. Skanaus!
Receptą atsiuntė Lina M.