Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paprasta ir skanu: tinklaraštininkės vienos keptuvės patiekalas iš vištienos

Būna dienų, kai norisi virti sriubą, čirškinti kepsnį ar žuvį, o vėliau dar ir pyragui tešlą užmaišyti. Vis dėlto, kartais nei noro, nei laiko tokiam repertuarui nebelieka. Tada gelbsti vieno puodo ar keptuvės patiekalai, kurie nereikalauja daug laiko. Būtent vienu tokiu receptu dalijasi tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė.
 Vištiena kreminiame saulėje džiovintų pomidorų padaže
Vištiena kreminiame saulėje džiovintų pomidorų padaže / K.Pišniukaitės-Šimkienės nuotr.

Viename puode ar keptuvėje gaminamus patiekalus ne tik lengva paruošti – kartu troškinant įvairiausius ingredientus, jie atskleidžia puikius kvapus ir skonius. Be to, gaminant šiuos patiekalus paprasta panaudoti įvairiausius turimus likučius.

Kaip rašoma prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai, nesvarbu, ar tai vištų šlaunelės, ar keli gabalėliai kiaulienos, jautienos ar žuvies, o gal paprasčiausios dešrelės – viskas, nuo mėsos iki spintelėse užsilikusių grikių ar kitų kruopų bei pradedančių vysti daržovių – puikiai tinka įvairiems vieno puodo patiekalams: troškiniams, košėms, apkepams.

Gamindami tokio tipo valgius ir ieškodami receptų galite leistis į kelionę per pačias įvairiausias pasaulio virtuves. Italai pasauliui dovanojo vienoje keptuvėje maišomą rizotą, įvairius makaronų patiekalus. Be to, šioje šalyje labai populiari ir sriuba, kuri gaminama iš avinžirnių, pomidorų ar kitų daržovių likučių bei makaronų.

Moliūgų rizotas
Receptas: Moliūgų rizotas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.4 / 32
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 900.00 g (supjaustyto kubeliais)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Medus: 1.00 valg. š. (skysto)
Šalavijai: 5.00 vnt. (lapeliai, smulkiai sukapoti)
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (smulkiai sukapoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 40.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinis, supjaustytas kubeliais)
Vištienos sultinys: 1.00 l (gali prireikti kiek daugiau)
Ryžiai: 150.00 g (skirtų rizotui (pvz, arborio))
Kietasis sūris: 50.00 g
Kaip gaminti

1. Supjaustytą kubeliais moliūgą suberiame ant kepimo skardos. Mažame puodelyje sumaišome aliejų, medų ir sukapotus prieskonius, druską. Viską užpilame ant moliūgo ir permaišome, kad pasidengtų tolygiai.

2. Kepame 200 laipsnių orkaitėje 30–40 min. Imame maždaug pusę iškepusių moliūgų ir juos elektriniu trintuvu sutriname. Kitą pusę pasiliekame užbarstyti ant viršaus.

3. Keptuvėje ar puode nesvylančiu dugnu ištirpiname sviestą, suberiame svogūnus. Kepame ant vidutinės ugnies, kol svogūnai tampa skaidrūs.

4. Užkaičiame sultinį. Sultinys turi būti karštas (kad nesustabdytume virimo proceso). Geriausia palikti jį virti ant minimalios ugnies.

5. Suberiame ryžius, išmaišome ir dar pakepame keletą minučių. O tada po samtį pradedame pilti karštą sultinį. Periodiškai vis pamaišome. Verdame apie 20 min, arba kol ryžiai išverda.

6. Įmaišome trintus moliūgus. Jei matome, kad rizotas per skystas, dar šiek tiek paverdame, iki skystis išgaruoja, suberiame tarkuotą sūrį. Viską permaišome, uždengiame keptuvę/puodą dangčiu, nuimame nuo ugnies ir leidžiame rizotui pailsėti 10 min.

7. Dedame į lėkštes, ant viršaus uždedame likusius keptus moliūgus.

Suskleisti

Ispanai savo šalies virtuvės neįsivaizduoja be paelijos, be to, šiame krašte įvairiausiuose padažuose dažnai su bulvėmis troškinama vištiena arba ryžiai su pupelėmis.

Paelija
Receptas: Paelija
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 28
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 400.00 g
Vištiena: 300.00 g (virtos arba keptos)
Pievagrybiai: 200.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt. (200 g)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji 150 g)
Žirniai: 1.00 st. (gali būti ir šaldyti)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (20 g)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 4.00 valg. š.
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis; arba šafranų)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų; pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Gilioje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus ir jame pakepinkite smulkiai sukapotus svogūnus. Sudėkite nuluptus ir skiltelėmis supjaustytus pomidorus, juostelėmis supjaustytą vištieną, žirnelius ir viską troškinkite 10 min. Tada sudėkite juostelėmis supjaustytas paprikas ir troškinkite dar 5 min.

2. Karščiui atspariame inde įkaitinkite likusį aliejų, suberkite nuplautus ryžius ir nuolat maišydami sudėkite su prieskoniais sutrintus česnakus, perpus perpjautus pievagrybius. Supilkite sultinį, sudėkite kitoje keptuvėje ištroškintus produktus, išmaišykite ir troškinkite 10 min. (jei skystis greitai išgaruoja, įpilkite verdančio vandens).

3. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C, įdėkite indą su troškiniu, orkaitę išjunkite ir neatidarykite 10–15 min.

Suskleisti

Prancūzai taip pat turi vieno puodo patiekalų. Vienas iš tradicinių – daržovių apkepas ratatouille.

Troškinys „ratatouille“
Receptas: Prancūziškas troškinys „ratatouille“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 32
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažas, smulkiai supjaustytas)
Cukinijos: 2.00 vnt. (mažos; geriau, jei viena bus geltonoji, kita žalioji, bet tinka ir vienodos)
Baklažanai: 1.00 vnt. (mažas)
Pomidorai: 3.00 vnt. (geriau mėsingesni, pvz., slyviniai)
Česnakai: 2.00 skiltelės (smulkiai sukapoto)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Konservuoti pomidorai: 1.00 vnt. (skardinė konservuotų savo sultys (geriau nuluptų ir kapotų))
Paprikos: 2.00 vnt. (viena raudonoji, kita geltonoji)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (šviežiai maltų)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (šviežių arba džiovintų (galima keisti ar maišyti su raudonėliais))
Kaip gaminti

1. Pirmiausia imkitės baklažano – reikės atsikratyti prigimtinio jo kartumo. Nuplaukite, skersai supjaustykite plonyčiais (4–5 mm storio) griežinėliais, pabarstykite druska ir palikite 15–20 min. Vėliau druską nuplaukite šaltu vandeniu – viskas, baklažanai paruošti naudoti.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

3. Cukinijas, pomidorus supjaustykite tokio pat storio riekelėmis, kaip ir baklažanus, nupjaukite paprikų viršų, išimkite sėklas ir supjaustykite žiedais.

4. Į apvalios (geriau – stiklo ar keramikos) kepimo formos dugną supilkite konservuotus pomidorus, berkite susmulkintus svogūnus, kapotą česnaką, pilkite 2 šaukštus aliejaus, berkite po gerą žiupsnį druskos ir pipirų. Štai ir paruoštas troškinio „paklotas“.

5. Dabar imkitės sluoksniuoti daržoves – klokite jas laikydamiesi to paties ritmo, pvz., riekelė cukinijos, baklažano, pomidoro, vėl cukinijos, tada paprikos ir vėl iš pradžių. Suklokite viską, ką supjaustėte.

6. Apšlakstykite gautą kompoziciją likusiu alyvuogių aliejumi, vėl berkite druskos, pipirų, čiobrelių (jei šviežių, tuomet tik pasmulkintų lapelių).

7. Pridenkite kepimo formos viršų kepimo popieriumi ar folija ir dėkite į orkaitę. Kepkite 50 min., tada nuimkite popierių ar foliją ir pakepkite dar 10–20 min., kol daržovės bus minkštutėlės.

Suskleisti

Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė pasakoja, kad vienos keptuvės ar puodo patiekalai jos šeimoje itin mėgstami.

Ji juos gamina tuomet, kai striuka laiko arba šeimyną nori palepinti jaukaus, naminio maisto, dar kitaip vadinamo, „comfort food“ patiekalais. Nors tokio tipo patiekalams puikiai tinka įvairiausi ingredientai ir gėrybės, šįkart kaip pagrindinius akcentus tinklaraštininkė pasirinko vištieną, makaronus ir saulėje džiovintus pomidorus.

K.Pišniukaitės-Šimkienės nuotr./ Vištiena kreminiame saulėje džiovintų pomidorų padaže
K.Pišniukaitės-Šimkienės nuotr./ Vištiena kreminiame saulėje džiovintų pomidorų padaže

„Šio patiekalo skonį vertinu 10 balų. Vištiena iškepa minkšta ir sultinga, o padažas tiesiog dieviškas. Labai patogu, kad patiekalas pagaminamas vienoje keptuvėje, tad pati gamyba greita ir paprasta. Šalia dera patys įvairiausi garnyrai nuo makaronų iki bulvių košės bei mėgstamų daržovių salotų, tačiau mūsų šeimai skaniausia valgyti su spagečiais. Makaronai puikiai dera su vištienos padažu, nieko papildomai jiems nereikia, tik išvirti al dente gausiai pasūdytame vandenyje ir patiekti su kepta vištiena bei kreminiu saulėje džiovintų pomidorų padažu“, – sako K. Pišniukaitė-Šimkienė ir dalijasi receptu, kurį siūlo išbadyti visiems.

Vištiena kreminiame saulėje džiovintų pomidorų padaže

Ingredientai:

vištienai ir jos marinatui:

  • 500 g (3 vnt.) vištų šlaunelių;
  • 300 g (3 vnt.) vištų blauzdelių
  • 3 skiltelės česnako, sutarkuoto;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. sojos padažo (begliutenei versijai naudokite Tamari);
  • 1 valg. šaukšt. obuolių arba kito baltojo acto;
  • 1 valg. šaukšt. grūdėtųjų garstyčių;
  • 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 0,25 arbat. šaukšt. juodųjų pipirų;
  • 1 arbat. šaukšt. maltos paprikos;
  • 1 arbat. šaukšt. džiovintų žolelių mišinio.

padažui:

  • aliejaus (kepimui);
  • 3 skiltelės česnako;
  • 1 arbat. šaukšt. džiovinto raudonėlio;
  • žiupsnelis aitriųjų paprikų dribsnių;
  • 10 saulėje džiovintų pomidorų;
  • 150 ml ekologiško daržovių sultinio;
  • 100 ml riebios grietinėlės;
  • 50 g parmezano;
  • šviežių petražolių (patiekimui)

Gaminimas:

1. Patiekalo gaminimo išvakarėse (arba ryte, jei jį gaminsite vakare) užmarinuojame vištieną: į dubenį dedame mėsą ir visus marinato ingredientus. Viską išmaišome, marinatu gerai įtriname vištieną, kiek pavyksta, marinatu įtriname ir po vištienos odele. Apdengiame indą maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą iki gaminimo.

2. Apskrudiname vištieną: keptuvėje gerai įkaitiname aliejų ir dedame vištų gabaliukus kepti odele žemyn. Kepiname ant didelės kaitros 5 minutes, apverčiame ir kepame dar 5 minutes. Apskrudintą vištieną atidedame.

3. Keptuvėje turi likti šiek tiek riebalų, jei jų per daug, dalį nupilkite. Į keptuvę įtarkuojame česnaką, beriame raudonėlį ir aitriosios paprikos dribsnius, viską pakepiname apie minutę. Sudedame kubeliais smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, pilame sultinį ir grietinėlę, įtarkuojame parmezaną. Viską maišydami kaitiname kelias minutes.

4. Į keptuvę prie padažo grąžiname vištieną (dedame odele aukštyn), dedame keptuvę į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 40 min. Jei jūsų keptuvė negali būti naudojama orkaitėje, tada padažą ir vištieną perkelkite į kepimo formą (nenaudokite per didelės formos, reikia, kad padažas apsemtų dalį vištienos).

5. Kol vištiena kepa, paruoškite mėgstamą garnyrą.

6. Patiekiame su mėgstamu garnyru, ant viršaus pabarstome tarkuoto parmezano ir smulkintų petražolių.

K.Pišniukaitės-Šimkienės nuotr./ Vištiena kreminiame saulėje džiovintų pomidorų padaže
K.Pišniukaitės-Šimkienės nuotr./ Vištiena kreminiame saulėje džiovintų pomidorų padaže

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas