Ingredientai:
skryliams:
- 200 g miltų;
- 1 vidutinis kiaušinis (galima ir nenaudoti);
- žiupsnelis druskos;
- 120–150 ml šilto vandens.
pagardui:
- 100 g razinų;
- 200 g aguonų;
- 1 stiklinė vandens;
- 3 valg. šaukšt. medaus (jei naudojate jį ant kūčių stalo) arba cukraus;
- žiuopsnis druskos;
- 100 g graikinių riešutų.
Gaminimas:
1. Suberkite švarias razinas į dubenėlį, užpilkite šiltu vandeniu ir palikite pamirkti.
2. Aguonas berkite į nedidelį prikaistuvį, užpilkite vandeniu, kad šis jas apsemtų, pamirkykite 10 min., o tada pavirkite dar 20 min. Paskui nukaiskite ir nusunkite. Verdant stebėkite, kad neišgaruotų visas vanduo.
3. Kol aguonos verda, pagaminkite skrylių tešlą. Visus ingrediemtus kapokite plačiu peiliu ant lygaus paviršiaus, o kai sukibs, suminkykite iki elastingos, vidutinio kietumo tešlos. Padėkite ją „pailsėti“ 20 min.
4. Aguonas du kartus permalkite mėsmale arba susismulkinkite elektriniu smulkintuvu su S formos peiliuku. Tada dėkite jas į dubenėlį, užpilkite šiltu vandeniu, paskaninkite šį mišinį medumi.
5. Graikinius riešutus vos vos pakepinkite sausoje keptuvėje, o tada sukapokite. Razinas nusunkite.
6. Iš pailsėjusios tešlos iškočiokite ploną lakštą, supjaustykite rombais, o tada dėkite juos į didelį puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu ir pavirkite, kol iškils į paviršių. Nusunkite ar išimkite kiaurasamčiu į dubenį, kuriame tieksite.
7. Skrylius užpilkite aguonų ir medaus mišiniu, pabarstykite razinomis, riešutais, išmaišykite ir tiekite šiltą, bet galima ir atvėsusį.