1. Bulves gerai nušveiskite, supjaustykite skiltelėmis, sudėkite į karščiui atsparią kepimo formą, apšlakstykite aliejumi.
2. Česnakus nulupkite, sukapokite, sumaišykite su džiūvėsėliais, rozmarinų šakelėmis, druska, pipirais, aitriąja paprika ir užbarstykite ant bulvių.
3. Kepkite karštoje orkaitėje apie 20 min.
1. Į įkaitintą aliejų suberkite kmynus, šiek tiek pakepkite, sudėkite kapotą česnaką, maltą papriką ir dar minutę kaitinkite nuolat maišydami.
2. Morkas sudėkite į verdantį vandenį ir kelias minutes pavirkite. Nuvarvinkite ir suberkite į keptuvę. Gerai išmaišykite ir kelias minutes kepkite, kol morkos šiek tiek apskrus.
3. Rudajį cukrų sumaišykite su vandeniu ir supilkite į keptuvę su morkomis. Gerai išmaišykite, pasūdykite, sumažinkite ugnį, uždenkite ir troškinkite 4–5 minutes.
4. Morkas tiekite pagardinę citrinų sultimis ir apibarstę citrinų žievelėmis.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Šviežias bulves gerai nuplaukite.
3. Svarbiausia, ruošiant šį švedišką bulvių patiekalą, dailiai ir teisingai supjaustyti bulves. Turite supjaustyti jas labai plonais, apie 3 mm storio, kuo lygesniais griežinėliais, tačiau neperpjauti visiškai, t. y. viena bulvės pusė turi būti visiškai nepažeista, „laikyti“ visus griežinėlius kartu. Nors taip supjaustyti bulvę iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti itin lengva, taip nėra – bulvė gana kieta, o aštrus peilis kartais ima... ir perpjauna ją perpus. Kad taip nenutiktų, galite imtis gudrybių:
I variantas. Jeigu naudojate nedideles bulves, dėkite jas į valgomąjį šaukštą (taip, lyg įdėtumėte kiaušinį). Kadangi šaukštas yra gaubtas, jo sienelės neleis peiliui perpjauti bulvės per pusę, apsaugos nuo galimos nesėkmės.
II variantas. Jeigu pasirinkote didesnes bulves, kurios netelpa į šaukštą, naudokite medinius pagaliukus (pvz., sušių lazdeles). Padėkite dvi lazdeles abipus bulvės: peilis, pjaunant bulvę, atsitrenks į pagaliukus, ir galėsite jaustis saugūs, kad bulvė išliks sveika, bus gražiai supjaustyta.
4. Jeigu visos bulvės pusės nelabai lygios, galite vieną jos pusę plonai nupjauti taip, kad gautumėte plokščią paviršių. Tokiu būdu bulvė tvirčiau laikysis ant pagrindo ir bus lengviau ją supjaustyti.
5. Bulves iš visų pusių aptepkite šlakeliu alyvuogių aliejaus. Išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.
6. Per šį laiką nedideliame prikaistuvyje sumaišykite sviestą, alyvuogių aliejų ir labai smulkiai sukapotas česnako skilteles. Pakaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sviestas ištirps, o česnakas ims skleisti aromatą. Jeigu nenorite naudoti prikaistuvio, sviesto, aliejaus ir česnakų mišinį apie minutę galite kaitinti mikrobangų krosnelėje, paskui labai gerai sušmaišyti. Perkoškite per sietelį ir pašalinkite česnakus. Paruoštą mišinį atidėkite į šalį.
7. Praėjus pirmosioms 15 kepimo minučių, išimkite bulves iš orkaitės. Šepetėliu aptepkite jas maždaug puse pasiruošto sviesto ir aliejaus mišinio. Peiliu atsargiai šiek tiek praskleiskite griežinėlius, kad šio mišinio patektų ir į tarpelius. Dėkite skardą atgal į orkaitę ir dar apie 20 min. kepkite.
8. Praėjus šiam laikui, dar kartą pakartokite tą patį: apšlakstykite bulves likusiu aliejaus ir sviesto mišiniu. Vėl stenkitės, kad jo patektų tarp bulvių griežinėlių. Apibarstykite žiupsneliu druskos ir pipirais. Kepkite dar 20–30 minučių, kol bulvės bus gražios aukso spalvos. Iškepusios bulvės turi būti apskrudusios ir traškios išorėje, o viduje – minkštos.
9. Iškepusias bulves išimkite iš orkaitės, jei norite, apibarstykite dar žiupsniu druskos, pipirų ir mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis, ir nedelsiant patiekite. Patiekti jas galite kaip garnyrą arba kaip pagrindinį patiekalą
Plačiau skaitykite: Švediškos bulvės (Hasselback Potatoes)
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 0C.
- Briuselinius kopūstus (šviežius arba šaldytus) 1–2 minutėms įkiškite į verdantį vandenį, paskui staigiai perliekite šaltu.
- Kopūstėlius perpjaukite pusiau ir sudėkite į storasienį kepimo indą.
- Sumeskite raudonąsias vynuoges ir karijas.
- Medų, aliejų, citrinos sultis ir druską labai gerai sumaišykite.
- Mišiniu užpilkite kopūstus su vynuogėmis, ant viršaus užberkite čiobrelių šakelių. Kepkite apie 30 minučių.
- Pagaminsite per 20 min. (be kepimo).
- Brokolio žiedelius sudėliojame kepimo skardoje.
- Alyvuogių aliejų sumaišome su druska, pipirais bei tarkuota citrinos žievele.
- Gautu padažu tolygiai apšlakstome brokolius ir kepame juos orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie pusvalandį.
Skanaus!
- Smulkiai supjaustykite briuselinius kopūstus ir šoninę bei dėkite į dubenį.
- 3–5 min. ant mažos ugnies pakepinkite graikinius riešutus. Į dubenį su kopūstais ir šonine dėkite apkepintus riešutus bei razinas. Gerai išmaišykite.
- Užpilui: kruopščiai (galima su elektriniu maišytuvu) sumaišykite garstyčias, klevų sirupą, alyvuogių aliejų, druską bei pipirus. Paruoštą padažą sumaišykite su salotomis.
- Bulves nuplaukite ir sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite maždaug 8 min. Tada nusunkite.
- Kai atvės, perpjaukite pusiau, sudėkite į dubenį, užpilkite aliejų, užberkite druskos, pipirų ir išmaišykite.
- Kepkite ant įkaitintų grotelių, kol gražiai apskrus.
- Tada ragaukite su majonezo ir kečupo padažu, žalumynais.
- Nulupkite daržoves ir supjaustykite ilgomis piršto storio lazdelėmis. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir 1 šaukštu granatų melasos, pabarstykite pipirais bei druska.
- Dėkite į iki 180 C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 25 min., porąsyk pavartydami, kol daržovės iškeps, o paviršius ims karamelizuotis.
- Iškepusias daržoves sudėkite į plokščią lėkštę, pašlakstykite likusia granatų melasa, užtrupinkite feta sūrio, užbarstykite kapotų petražolių. Jei rodosi, jog patiekalas sausokas, galite pašlakstyti ir dar šiek tiek alyvuogių aliejaus.
- Puikiai tinka kaip savarankiška lengva vakarienė ar garnyras šalia keptos vištienos ar kalakutienos pietums.
1. Nuvalykite porus ir supjaustykite griežinėliais (ir baltąją, ir žaliąją dalis). Dėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite 10 min.
2. Kitame inde ištirpinkite sviestą, įdėkite miltus ir išmaišykite. Įpilkite daržovių sultinį, verdant nuolat maišykite, kad miltai nesušoktų į gumulėlius. Galiausiai supilkite grietinėlę, paskaninkite druska, pipirais, muskatu. Sudėkite porus ir dar šiek tiek patroškinkite.
3. Pasūdytame vandenyje išvirkite bulves su lupenomis. Nepervirkite, ištraukite, vos tik suminkštės. Perpjaukite pusiau, šaukštu išskobkite vidų, paliekant apie 1 cm bulvės nuo kraštų.
4. Keptuvėje be riebalų paskrudinkite kedrines pinijas, sumaišykite jas su porų įdaru.
5. Įdarykite bulvių puseles porų troškiniu, viršų pabarstykite čederio sūriu.
6. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 min., arba kol gražiai apskrus.
1. Brokolinius ir žiedinius kopūstus išskirstykite panašaus dydžio žiedynais, sudėkite į didelį dubenį, supilkite aliejų, uždenkite ir gerokai pakratykite, kad visos daržovės sudrėktų nuo aliejaus ir savo sulčių.
2. Į negilų kepimo indą daržoves sudėkite vienu sluoksniu ir kepkite 220 °C orkaitėje 15 min. Įpusėjus kepimo laikui, apverskite.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Daržoves nuplaukite, nusausinkite. Skystą medų išmaišykite baltajame vyne. Cukiniją supjaustykite maždaug 0,5 cm storio griežiniais.
2. Papriką perpjaukite, išskobkite sėklalizdžius, supjaustykite juostelėmis. Morkas sutarkuokite, svogūnus ir salierų lapkočius susmulkinkite.
3. Puode storu dugnu įkaitinkite šaukštą aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus, trintus česnakus, suberkite kmyninius kuminus ir maišydama kepinkite, kol svogūnai pagels.
4. Sudėkite morkas ir kepinkite tris minutes. Sudėkite smulkintas paprikas, cukinijas, salierus. Apšlakstykite vyno ir medaus mišiniu, sumažinkite ugnį, uždenkite ir troškinkite, kol daržovės suminkštės.
5. Pagardinkite pipirais, pasūdykite ir dar porą minučių patroškinkite. Apibarstykite šviežiais žalumynais.
1. Burokėlius ir morkytes (kotelių nenupjaukite, gražiau atrodys) labai gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir iškepkite orkaitėje taip, kad nebūtų labai minkšti.
2. Švarias šviežias rozmarinų šakeles smulkiai sukapokite. Iškeptus burokėlius nulupkite, padalykite į keturias lygias dalis.
3. Į karščiui atsparią keptuvę išdėliokite morkas ir burokėlius, per vidurį dėkite ožkų pieno sūrį, berkite pomidoriukus, kapotus žalumynus. Daržoves pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, tada apšlakstykite aliejumi.
4. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje, kol pomidorai suminkštės, o sūrio karšteliai pradės lydytis.
1. Morkas nuskuskite, stambiai supjaustykite, išdėliokite karščiui atspariame inde, apšlakstykite aliejumi, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, riešutais ir rozmarinų šakelėmis.
2. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje, kol morkos suminkštės, bet neištiš.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
2. Morkas nuplaukite, nulupkite, supjaustykite gabalėliais.
3. Apelsiną nušveiskite šepetėliu, nuplaukite, nulupkite, iš minkštimo išspauskite sultis ir sumaišykite su aliejumi.
4. Nuplautą aitriąją papriką išvalykite, sukapokite. Imbiero šaknį nulupkite, susmulkinkite.
5. Česnako skilteles nulupkite, sukapokite, sumaišykite su riešutais.
6. Morkų gabalėlius berkite į keraminę kepimo formą, ant viršaus pilkite aliejaus ir apelsinų sulčių mišinį, berkite kapotas paprikas, imbierus, česnakus ir riešutus.
7. Viduryje „užkaskite“ cinamonų lazdeles, laurų lapelius, morkas apibarstykite druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir ruduoju cukrumi.
8. Uždenkite aliuminio folija ir 40 min. pašaukite į orkaitę.
1. Morkas nuplaukite, nuskuskite, supjaustykite vidutinio dydžio griežinėliais.
2. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite ir, kol dailiai pagels, pakepinkite svieste.
3. Į svogūnų ir česnakų mišinį suberkite čiobrelius, šviežiai maltus pipirus, masę pagal skonį pasūdykite.
4. Į keptuvę su svogūnais sumeskite morkų griežinėlius, suberkite cukrų ir vis pamaišydama troškinkite ant silpnos ugnies apie 20 min.
5. Galiausiai suberkite smulkintus riešutus ir dar kiek pakepinkite.
6. Morkas tiekite karštas, apibarstytas petražolėmis.
7. Galite valgyti vienas ar tiekti kaip garnyrą prie paukštienos patiekalų.