Pranešime žiniasklaidai poros gaivių gėrimų receptais dalinasi prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė
Šaltoji rooibos (raibsteglių) arbata
1. 2-3 valgomuosius šaukštus raibsteglių (angl. rooibos) arbatos užplikykite 200 mililitrų verdančio vandens.
2. Palaukite 10-15 minučių, kol pritrauks. Įpilkite 1 ar 2 arbatinius šaukštelius mėgstamo sirupo arba sulčių.
3. Aukštoje stiklinėje sutrinkite kelis bazilikų lapelius, prikraukite pilną stiklinę ledukų ir įpilkite 100 ml raibsteglių arbatos. Vietoje ledukų čia puikiai tiks ir šaldyti vaisiai ar uogos.
Šalta žalioji arbata
1. 2 valgomuosius šaukštus specialios žaliosios arbatos užpilkite 600 mililitrų labai šalto vandens. Palikite pusvalandžiui pastovėti, kad pritrauktų.
2. Arbatžoles nukoškite. Pateikite su ledukais, apelsino griežinėliu ir mėtų lapeliais, jei tik ją mėgstate.
Dar daugiau šaltų arbatos gėrimų receptų:
1. Pirmiausia iš stiklinės cukraus ir pusės stiklinės vandens paruoškite sirupą. Suberkite cukrų į nedidelį puodą, supilkite vandenį, maišydama kaitinkite ant silpnos ugnies. Kai cukraus grūdeliai ištirps, padidinkite kaitrą ir virkite dar maždaug 5 min. Atvėsintą sirupą supilkite į stiklinį indą, laikykite šaldytuve ir naudokite gaiviesiems gėrimams saldinti, nes sirupas šaltame vandenyje ištirpsta gerokai greičiau nei cukrus.
2. Užvirinkite 1,5 l vandens, nukaiskite puodą, suberkite kinrožių žiedus, uždenkite ir palaikykite 10 min., kad pritrauktų, porą kartų pamaišykite. Nukoškite arbatą, leiskite atvėsti, įmaišykite pusę stiklinės sirupo, prieš tiekdama bent 2 val. palaikykite šaldytuve.
3. Gerai nuplaukite vaisius, supjaustykite griežinėliais, sudėkite į ąsotį, supilkite atvėsintą arbatą, įmeskite ledo kubelių, papuoškite šviežių mėtų šakelėmis.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. 6 šaukštelius juodosios arbatos užpilkite 4 stiklinėmis verdančio vandens. Į arbatą įmaišykite cukrų ir 1 pjaustytą citriną.
2. Arbatą atšaldykite, nukoškite ir supilkite į didelį butelį, taip pat supilkite gazuotą vandenį ir sandariai užkimšę dėkite į šaldiklį.
3. Maždaug po pusvalandžio, kai arbata gerai atšals, supilstykite į stiklines, įmeskite citrinų griežinėlių ir tuoj pat tiekite.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Į 2 stiklines verdačio vandens sudėkite 3 pakelius pipirmėčių arbatos, su cukrumi sutrintas mėtas ir 10 minučių palaikykite, kad gerai pritrauktų. Atvėsinkite ir nukoškite.
2. Į arbatą supilkite obuolių ir ką tik išspaustas citrinos sultis, sudėkite ledukus ir pjaustytą obuolį. Puoškite pipirmėčių ar mėtų šakelėmis.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Vandenį užvirkite ir užpilkite juo penkis pakelius juodos arbatos.
- Suberkite rudąjį cukrų ir išmaišykite.
- Palaukite apie 10 minučių, tuomet arbatos pakelius išimkite.
- Supilkite citrinos sultis, persikų sultis ir išmaišykite. Palikite, kol visiškai atvės.
- Į šaltą arbatą įmaišykite skiltelėmis supjaustytus persikus, riekelėmis pjaustytą citriną ir šviežių mėtų lapelius.
- Suberkite ledo kubelius, išmaišykite ir patiekite nedelsiant. Skanaus!
1. Į 70-80°C karštumo vandenį įmerkite 5 žaliosios arbatos pakelius, išimkite juos po 3-5 minučių ir išspauskite juose likusį skystį. Įmaišykite medų, kol jis visiškai ištirps. Į didelį indą supilkite citrinos ir žaliosios citrinos sultis, užpilkite jas arbata su medumi.
2. Kol arbata dar šilta paragaukite, ar jums pakanka saldumo. Jeigu norisi saldžiau, įdekite daugiau medaus. Būtinai tai padarykite prieš atšaldant arbatą, nes medus šaltyje tirpsta ilgiau. Tuomet į jau beveik paruoštą gėrimą supilkite šaltą vandenį ir viską gerai išmaišykite. Į stiklines įberkite ledukų ir užpilkite šalta arbata.
3. Puoškite šaltos arbatos stiklines citrinos ir žaliosios citrinos griežinėliais, mėtos lapeliais.