Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paruošti 12 Kūčių patiekalų – neįmanoma misija? Išgelbės restoranai: ką gausite ir kiek kainuos?

Kūčios Lietuvoje tradiciškai dažniau būdavo ne vienos šeimos, bet kelių kartų, giminės šventė. Kūčiukai, aguonų pienas, silkė „pataluose“, įdaryta žuvis – tai kartą metuose ruošiami skanėstai, kurių dažnai imdavosi mamos ir močiutės. Šie metai į dažnus namus atnešė iššūkį: ką daryti dėl tradicinių patiekalų, kaip gaminti aguonų pieną? Kaip elgtis, kai nesinori iš silkės pincetu pešioti ašakėlių? Savo pagalbą suskubo siūlyti karantino metu užverti restoranai, pasišovę paruošti ir kelis patiekalus, ir nukloti visą stalą 12-a Kūčioms subalansuotų patiekalų.
Kūčių stalas
Kūčių stalas / Vida Press nuotr.

Įdomu, kad tokią paslaugą dalis restoranų siūlydavo ir anksčiau, tačiau bendrame švenčių šurmulyje, kai nebuvo jokių suvaržymų, žinia apie ją kiek paskęsdavo. O šiais metais į tokio patiekalų rinkinio siūlytojų gretas šoko patys įvairiausi restoranai – nuo gaminančių lietuviškos virtuvės patiekalus iki įsikūrusių viešbučiuose ar itin specializuotų, tarkime, ruošiančių tik žuvį ir jūros gėrybes.

Tad nestebina, jog ir valgiaraštis Kūčioms itin įvairus – galima užsisakyti visus 12 patiekalų, belieka tik pateikti valgytojų skaičių, galima prašyti kelių patiekalų ir jais papildyti šventinį stalą. Nesunkiai išsirinks tie, kam Kūčios būtinai turi būti lietuviškos, neliks nusivylę ir tie, kam ant kūčių stalo įsikomponuoja mangai, avokadai bei aštuonkojai.

15min domėjosi Kūčių pasiūlymų asortimentu, kainomis, paklausa bei užsakymo terminais. Jei aktualu ir jums, dar suspėsite!

Siūlo patiems susidėlioti rinkinį

Po didžiuosius miestus išsibarstę restoranai „Etno dvaras“ būdavo vienas iš traukos taškų trokstantiems tradicinių lietuviškų patiekalų. Įprastai netrūkdavo čia ir turistų. Daugybė šio restoranų tinklo meniu patiekalų turi kulinarinio paveldo fondo sertifikatus, vadinasi, ruošiami tradiciškai.

Kaip teigė tinklo rinkodaros vadovas Kęstutis Markevičius, siūlyti tradicinius Kūčių valgius jiems nėra naujiena, tačiau šiemet šventinis valgiaraštis platesnis ir įvairesnis. Anot pašnekovo, jaučiamas didelis susidomėjimas šventiniais patiekalais, tiesa, kokios nors fiksuotos kainos už tam tikrą patiekalų rinkinį nėra – pirkėjai gali patys išsirinkti norimus patiekalus, o dažniausiai ir renkasi pačius įvairiausius.

Restorano archyvo nuotr. /„Etno dvaro“ kūčių patiekalai
Restorano archyvo nuotr. /„Etno dvaro“ kūčių patiekalai

„Kulinarijos paveldo fondo žinovas ir mūsų virtuvės šefas Ramūnas Giraitis Kūčių stalui šalia įprastų aguonų pieno, kūčiukų, šiais metais siūlo tradicinį sakralinį valgį Kūčią, gruzdintų kanapių su bulve, jo rankom kuriamą visą įdarytą karpį, įvairiai paruoštą silkę, salotas, obuolių skilteles tešloje, naminę duonos girą, spanguolių kisielių“, – vardino pašnekovas.

Jis pasakojo, jog ir Kūčių, ir Kalėdų patiekalų užsakymų laukiama iki pirmadienio vakaro, o pirkėjų primygtinai prašoma rinktis pristatymą iki namų durų, nors yra galimybė atsiimti rinkinius ir atvykus į restoranus.

Derina tradicijas ir modernumą

Ne pirmąsyk Kūčių patiekalus namams siūlo ir Kaune, Žalgirio arenoje, veikiantis restoranas „Sala“. Kaip pasakojo restorano vadovas Tadas Štramaitis, šiemet toks pasiūlyms ypač aktualus, nes žmones sutiks šventes savo namuose, o ne su plačia gimine. „Toks pasiūlymas tapo didele pagalba, kuriant šventę namuose, mažesniame šeimos rate, kai nesinori virtuvėje praleisti kelias dienas gaminant tradicinius patiekalus“, – sakė jis.

Meniu dėliojome su virtuvės šefe, dalinomės tradiciniais šeimos Kūčių patiekalais.

Tiesa, priešingai nei „Etno dvaras“, „Sala“ nebijo ir trupučio šiuolaikiškų akcentų. „Orientuojamės į tradicinius patiekalus, įnešant šiek tiek modernumo ir netikėtų skonių. Lietuviai tikrai neįsivaizduoja šventinio stalo be silkės, kūčiukų, grybų ir keptos žuvies. Labai svarbu tas tradicijas išlaikyti, ypač šiuo metu. Meniu dėliojome su virtuvės šefe, dalinomės tradiciniais šeimos Kūčių patiekalais, rezultatas – miško grybais kvepianti ir močiutės gamintus patiekalus primenanti vakarienė“, – bendrą Kūčių vakarienės toną įvardino pašnekovas.

Restorano archyvo nuotr. /Silkės užkandis iš restorano „Sala“
Restorano archyvo nuotr. /Silkės užkandis iš restorano „Sala“

Jo teigimu, galimi įvairūs užsakymų formatai, tačiau pagrindinis pasiūlymas yra keturiems asmenims. Jis kainuoja 99 Eur. Užsakymus restoranas priima iki antradienio vakaro.

Kainų spektras – nuo 25 iki 99 Eur žmogui

Dar viena galimybė, iš kur gali atkeliauti Kūčių stalą nuklosiantys patiekalai – sostinėje šiemet atsidaręs „Senatorių pasažas“, kuriame įsikūrę ir restoranai, ir parduotuvėlės. Jam tenka išradingai suktis iš sunkios situacijos, startavus tokiais sudėtingais metais. Pasaže dirbanti šefų komanda suformavo pilną, 12-os patiekalų Kūčių vakarienės meniu. Jame yra ir silkė „pataluose“, ir ungurys gabaliukais, ir kūčiukai, ir netgi kalėdaičiai. Vienam žmogui visas rinkinys kainuos 99 Eur. Galimas ir minimalus užsakymas – 2-iems žmonėms. Paskutinė užsakymo diena – pirmadienis.

Kepyklos archyvo nuotr. /Kalėdinis kepinys iš „Senatorių pasažo“ kepyklos
Kepyklos archyvo nuotr. /Kalėdinis kepinys iš „Senatorių pasažo“ kepyklos

Iki pirmadienio užsakymus pasišovęs priimti ir Kuršių Nerijoje įsikūręs restoranas „Fisherija“. Kaip skelbiama restorano išplatintoje informacijoje, restorano šefo Adomo Jegnoro specialiai sukurtas meniu – tai moderni įprastų Kūčių vakaro patiekalų interpretacija, per daug nuo tradicijų nenutolę, tačiau tuo pat metu – nauji ir netikėti skonių deriniai. Šio restorano užsakymai galimi ne tik pajūryje, tačiau taip pat ir Vilniuje bei Kaune. Kūčių vakarienė iš šio restorano 4-iems asmenims kainuos 160 Eur..

Pilną, 12-os patiekalų Kūčių vakarienę dar skelbia siūlantys tokie sostinės restoranai ar renginius aptarnaujančios įmonės, kaip viešbutis „Narutis“, „Imperial Restaurant“, „Greita sraigė“, „Taurakalnis“. Taip pat kelių Kūčių patiekalų rinkinuką ruošia ir restoranas „Mykolo 4“.

Pavyzdžiui, Kūčių vakarienė iš viešbučio „Narutis“ vienam asmeniui kainuos 43 Eur. Rinkinyje – itin tradiciniai, ne vieno galbūt jau ragauti, o kai kurie ir netikėti patiekalai. „Imperial Restaurant“ vieną žmogų pamaitins už 39 Eur., o šios vietos meniu neabejotinai vienas rafinuočiausių ir ingredientais, ir paruošimo technikomis. Pavyzdžiui, ragausite sterko su vėžių uodegėlėmis, krienų putėsiais ir sluoksniuotos miško uogų želė su svarainiais ir migdolų putėsiais. Ant stalo, žinoma, bus ir kūčiukų su aguonų pienu.

Jurgitos Lukoševičienės nuotr./Kūčiukai ir aguonpienis
Jurgitos Lukoševičienės nuotr./Kūčiukai ir aguonpienis

Vienas didžiausių įvairių renginių maitintojų Lietuvoje, ruošusių vakarienes ir garbioms delegacijoms, ir prezidentams, „Taurakalnis“ Kūčioms namuose siūlo rinkinį 4-iems asmenims už 140 Eur. Ant stalo atkeliaus tradicijos ir modernumas – ir aštuonkojo salotos, ir aguonų pienas, ir meduolinis namelis.

Kaune tradicine Kūčių vakariene gali pasirūpinti „Bernelių užeiga“, o norintiems tradicijas pinti su modernumu – visas būrys kitų restoranų: „Monte Pacis“, „Numan“, „Daugirdas“, „Medžiotojų užeiga“, „uoksas“. Dėl tikslesnių detalių patariame kreiptis į pačius restoranus, nes užsakymų informacija sparčiai kinta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant