1. Nenuplaunate nuskustų bulvių, neatidžiai išpjaustote akutes
Atrodytų, tokia banalybė, tačiau priminsime: nuskustas bulves visada nuplaukite šaltame vandenyje (o jei jos stipriai nešvarios, plaukite ir prieš skutimą), o tada atidžiai peržiūrėkite, išpjaustykite akutes, parudavusias vietas ir pan. Juk košėje nenorite jokių juoduliukų ir neaiškių gumuliukų.
2. Norite sutaupyti laiko ir užpilate bulves verdančiu vandeniu
Jei norėdami sutaupyti laiko ketinate nuskustas bulves mesti į puode jau verdantį vandenį, darote klaidą. Tokiu atveju bulvių išorinė dalis pervirs, sueižės ir subyrės, o vidus bus dar neišviręs. Taisyklė paprasta: užpilame bulves šaltu vandeniu, uždengiame puodą, leidžiame užvirti ir verdame tiek, kiek reikia.
3. Verdate didžiausiame karštyje
Kol vanduo su bulvėmis užvirs, karštis gali būti didžiausias, bet vėliau būtinai sumažinkite jį iki nedidelio – puodas su bulvėmis turi vos kunkuliuoti. Jei virsite bulves labai didelėje kaitroje, didesnė tikimybė, kad jos labai greitai subyrės.
4. Nepasūdote verdamų bulvių
Bulvėms, kaip ir makaronams, galioja ta pati taisyklė – druskos į verdantį vandenį nereikia gailėti. Nesitikėkite, kad klaidą lengvai ištaisysite druskos įbėrę į jau grūdamas bulves, skonis bus prastesnis.
5. Nenugarinate išvirusių bulvių
Niekam nepatinka vandeninga bulvių košė, todėl reikia ne tik kruopščiai nusunkti vandenį, bet ir kiek įmanoma išgarinti likusią drėgmę. Tiesiog statykite puodą su jau nusunktomis bulvėmis ant nedidelės kaitros ir kiek pakaitinkite kelis kartus puodą švelniai „pašokdindami“, vanduo labai greitai išgaruos, o apie tai suprasite iš kiek pabalusių bulvių.
6. Užpilate šaltu pienu
Pilka spalva – dar vienas apetito nežadinantis bulvių košės trūkumas. Jei norite to išvengti, bulvių košę užpilkite stipriai pakaitintu pienu. Kiek jo pilti – skonio reikalas, mėgstantieji tirštesnę košę kilogramui bulvių pila vos pusę stiklinės karšto pieno, tie, kam patinka skystesnė – dvigubai ar net trigubai daugiau.
7. Grūdate ar trinate netinkamais įrankiais
Blogiausia idėja, kuri gali šauti į galvą ruošiant bulvių košę, pasitelkti tam elektrinį trintuvą. Gausite kažką panašaus į klijus. Seno gero rankinio bulvių grūstuvo su skylutėmis dar niekas nepakeitė, jis geriausiai sugrūda bulves iki purios, vientisos masės. Kūgio formos grūstuvas be skylučių taip pat neblogas variantas, tačiau mes renkamės paminėtąjį anksčiau.
8. Leidžiate bulvėms atvėsti
Vos tik bulvės išvirė, jas nusunkėte ir nugarinote, nedelskite ir iškart grūskite. Jei bulvėms leisite atvėsti, jos apdžius, sukietės, bus sunkiau pagaminti glotnią, vientisą masę. Jei jau taip nutiko, kad bulvės kiek atvėso, iš bėdos galite trumpai jas pašildyti mikrobangų krosnelėje, bet geriau padėtį gelbėti šliūkštelint dar kiek daugiau karšto pieno ir įdedant sviesto.
9. Šykštite paskaninančių priedų
Tradicijų gerbėjai pataisytų, kad galima vartoti ir vienaskaitą – „paskaninančio priedo“, o tai, žinoma, yra sviestas. Jis ruošiant košę tikrai nepakeičiamas, na, o jei norite liesiau (ir, esą, sveikiau) ar šiaip paeksperimentuoti, galite gardinti košę ir pesto padažu, ir sojų pasta, daugiau idėjų rasite ČIA