„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Pasakiškai skanu: kalakutiena su grybais, troškinta baltojo vyno padaže

Artėja Kalėdos, kai nemažai šeimų dairysis stambaus paukščio šventiniam stalui, dažnas pasirinkimas bus kalakutas. Tačiau kodėl gi nepradėjus repeticijų ir nepasiruošus puikaus kalakutienos patiekalo vakarienei ar savaitgalio pietums? Jis daug darbo nepareikalaus, bet bus išties gardus!
Kalakutiena su grybais
Kalakutiena su grybais / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

  • 3–4 kalakuto šlaunelės ar blauzdelės (iš viso 1,5–2 kg mėsos, su kaulu ir odele);
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 500 g pievagrybių (geriau rudųjų, nes jie aromatingesni), supjaustyti ketvirčiais ar griežinėliais;
  • 2 paprasti svogūnai arba 4 šalotiniai, supjaustyti kubeliais;
  • 150 g rūkytos šoninės (nebūtinai);
  • 3 česnako skiltelės, supjaustytos griežinėliais;
  • 5 šakelės šviežio čiobrelio;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 stiklinė baltojo vyno;
  • 500 ml sultinio arba vandens;
  • 100 sviesto;
  • 0,5 arbat. šaukšt. šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • sauja šviežių petražolių, sukapotų;
  • virtų basmati arba laikinių ryžių (patiekimui).

Gaminimas:

1. Pasiruoškite platų sunkų puodą ar troškintuvą, kuriame ruošite patiekalą. Įkaitinkite jame alyvuogių aliejų ir sudėkite druska ir pipirais įtrintus kalakutienos gabalus (įtrynę druska ir pipirais galite mėsą per naktį palaikyti šaldytuve). Apkepinkite juos iš abiejų pusių, kol odelė taps traški. Išimkite mėsą iš keptuvės ir atidėkite.

2. Berkite į puodą kubeliais supjaustytą šoninę (jei naudojate), svogūnus, pakepinkite, kol pakvips ir svogūnai kiek suminkštės. Berkite česnaką ir pievagrybius, pakepinkite kelias minutes, kol pievagrybiai kiek sukris, „paleis“ savo sultis. Dėkite atgal į puodą mėsą, čiobrelio šakeles, pilkite baltąjį vyną, sultinį ar vandenį, įberkite dar druskos ir pipirų. Užvirkite, sumažinkite kaitrą ir troškinkite nuo 1 iki 1,5 val., priklausomai nuo mėsos gabalų dydžio. Įpusėjus troškinimo laikui, gabaliukus apverskite, patikrinkite, ar liko pakankamai skysčio.

3. Patiekalo ruošimui einant į pabaigą įdėkite į puodą sviestą, suberkite petražoles, nukaiskite ir palikite ramiai pastovėti dar 10 min.

4. Tiekite su virtais ryžiais, jei norite – ir lengvomis žaliomis salotomis.

Vida Press nuotr./Kalakutiena su grybais
Vida Press nuotr./Kalakutiena su grybais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs