Ingredientai:
- 170 g sviesto, kambario temperatūros;
- 50 g rudojo cukraus;
- 2 arbat. šaukšt. baltojo vyno acto;
- 450-500 g vyšnių (be kauliukų);
- 165 g miltų;
- didelis žiupsnis druskos;
- 2 valg. šaukšt. kukurūzų miltų;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 2 kiaušiniai (tryniai ir baltymai kruopščiai atskirti);
- 200 g cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 120 ml pieno.
Gaminimas:
1. Storadugnėje keptuvėje, kurią galima dėti į orkaitę, ištirpinkite 50 g sviesto, suberkite rudąjį cukrų ir supilkite actą. Pakaitinkite maišydami, kol cukrus visai ištirps, suberkite vyšnias, dar kelias minutes pakaitinkite ir nukelkite keptuvę nuo ugnies.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, kukurūzų miltus, kepimo miltelius ir druską.
3. Kitame dideliame dubenyje iki standumo išplakite baltymus.
4. Trečiame dubenyje išsukite 120 g sviesto, cukrų ir kiaušinių trynius iki baltumo.
5. Miltus ir pieną nedidelėmis porcijomis supilkite į trynių-cukraus-sviesto masę kiekvienąsyk gerai išsukdami. Galiausiai į gautą masę per 3 kartus sudėkite plaktus baltymus, atsargiai, tačiau gerai juos įmaišydami. Gautą tešlą sudėkite ir tolygiai paskirstykite ant keptuvėje esančių vyšnių.
6. Dėkite keptuvę į iki 180C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45 min. arba kol į pyrago vidurį įsmeigtas pagaliukas ištraukus bus sausas. Leiskite pyragui ramiai pabūti 5 min., o tada apipjaukite kraštus, kad nebūtų prikibę prie keptuvės kraštų, ant keptuvės uždėkite didelę plokščią lėkštę ir, būtinai apsimovę storas pirštines, staigiai apverskite keptuvę dugnu aukštyn, prilaikydami lėkštę, palaikykite taip kelias minutes, o tada nukelkite keptuvę, kuri dabar bus pyrago viršuje. Leiskite pyragui atvėsti bent pusvalandį, o tada ragaukite. Idealiai tinka su plakta grietinėle ar vaniliniais ledais.