Ingredientai:
- 280 g sviesto (arba galite naudoti kepiniams skirtą margariną);
- 100 ml šviesaus ir kvapnaus alkoholinio gėrimo, pvz., vermuto (abrikosams mirkyti), bet galima ir nenaudoti;
- 1 stiklinė cukraus;
- 1 val. šaukšt. vanilinio cukraus arba 1 arbat. šaukšt. vanilės pastos;
- 5 kiaušiniai;
- 500 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- žiupsnelis druskos;
- 300 g džiovintų abrikosų;
- 2 valg. šaukšt. cukraus pudros (viršui apibarstyti).
Gaminimas:
1. Abrikosus nuplaukite, perliekite verdančiu vandeniu, tada nusausinkite, sudėkite į dubenėlį ir užpilkite alkoholiu. Palikite 2 val., kad išbrinktų. Išbrinkusius abrikosus nusunkite ir smulkiai supjaustykite.
2. Apvalią ar keturkampę kepimo formą ištepkite sviestu.
3. 200 g sviesto, 2/3 cukraus ir vanilinį cukrų (ar pastą) dubenyje išsukite iki šviesos vientisos masės. Kai neliks cukraus kristalų, nepaliaudami sukti po vieną įmuškite kiaušinius.
4. 300 g miltų, kepimo miltelius bei druską sumaišykite ir suberkite į kiaušinių ir cukraus masę. Suminkykite vidutinio minkštumo tešlą, o tada iškočioję ar gnaibydami gabaliukais suformuokite iš jos paruoštoje kepimo formoje pyrago pagrindą. Ant jo suberkite ir tolygiai paskleiskite smulkintus abrikosus.
5. Likusius miltus, sviestą bei cukrų sumaišykite ir šiuo mišiniu apibarstykite abrikosus.
6. Paruoštą pyragą kiškite į iki 180 °C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40 minučių.
7. Iškepusiam pyragui leiskite visiškai atvėsti, o tada supjaustykite jį gabalėliais, sudėkite į didelę lėkštę ir pabarstykite cukraus pudra.