Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasakiškasis tiramisu: kam klasikinio, kam palengvinto, o kam šalto torto?

Klasikinis itališkas desertas tiramisu jau seniai užkariavo visą pasaulį. Per visą tą laiką ir šio skanėsto variacijų sukurta išties nemažai – ir su žaliąja arbata, ir su uogomis, ir be kiaušinių, ir su ledais... Vasara, kai netrūksta smagių vėlyvų vakarienių, gimtadienių, kitų švenčių, pats metas ruošti šį gardėsį ir, savęs nevaržant, kabinti jį šaukštais!
Palengvintas tiramisu
Palengvintas tiramisu / Tinklaraščio archyvo nuotr.
Bananinis tiramisu desertas
Receptas: Bananinis tiramisu
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 25 min.
3.6 / 93
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 200.00 g (100 g – desertui ir 100 g – sirupui)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (ekstrakto)
Grietinėlė: 250.00 g (riebios plakamosios)
Bananai: 2.00 vnt. (didelis arba du maži gerai prinokę)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. – sulčių)
Sausainiai: 150.00 g (biskvitinių „Damų pirštelių“)
Brendis: (galima romo arba bananų likerio – sirupui) 60.00 ml
Kava: 125.00 ml (stiprios – sirupui)
Šokoladas: 1.00 žiupsnelis (galima pakeisti cinamonu – apibarstyti)
Kaip gaminti
  1. Į dubenį sudėkite maskarponę, suberkite cukrų ir supilkite vanilės ekstraktą. Išplakite elektriniu plaktuvu iki purios masės. Bananus sutrinkite smulkintuvu iki vientisos masės ir įmaišykite į kremą.
  2. Kitame dubenyje riebią šaltą grietinėlę suplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į maskarponės kremo masę.
  3. Pasiruoškite sirupą: dubenėlyje sumaišykite brendį (arba romą, arba bananų likerį), stiprią kavą ir cukrų. Maišykite, kol cukrus ištirps.
  4. Bananą supjaustykite riekelėmis.
  5. Pasiruoškite stiklines ar taures, kuriose sluoksniuosite tiramisu.
  6. Sausainius perlaužkite į kelias dalis, kad tilptų į stiklines.
  7. Sausainių gabalėlius merkite į paruoštą sirupą, palaikykite porą sekundžių ir dėkite į stiklines, kad uždengtų dugną.
  8. Ant sausainių paskleiskite po šaukštą ar porą šaukštų bananinio maskarponės kremo, o ant šio kremo išdėliokite bananų griežinėlius.
  9. Vėl tolygiai ant viršaus sudėkite sirupe pamirkytus sausainių gabalėlius, paskleiskite maskarponės kremą.
  10. Paruoštus desertus dėkite į šaldytuvą ir palaikykite jame bent porą valandų arba per naktį. Prieš patiekdamos, apibarstykite tiramisu viršų smulkintu šokoladu ar kakava.
Suskleisti
Itališkas desertas tiramisu
Receptas: Itališkas desertas tiramisu
8 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 59
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Cukrus: 5.00 valg. š.
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š. (arba apelsino)
Kava: 200.00 ml (stiprios, be tirščių)
Kakava: 30.00 g (kokybiškos)
Brendis: 30.00 ml
Sausainiai: 1.00 vnt. (didelė pakuotė „Damų pirštelių“)
Kaip gaminti

1. Ruošiant tiramisu itin svarbu proporcijos – šimtui gramų maskarponės reikia kiaušinio ir vieno šaukšto cukraus. Atskirkite trynius nuo baltymų. Trynius suplakite su cukrumi, sukrėskite maskarponę ir išplakite į vientisą kremą.

2. Pagal skonį įdėkite citrinos ar apelsino žievelės.

3. Atskirai iki labai standžių putų išplakite baltymus ir juos su šaukštu po truputį įmaišykite į trynių ir maskarponės masę. Jeigu norisi dar riebiau ir didesnio kiekio, atskirai išplakite grietinėlę su keliais lašais citrinos sulčių ir įmaišykite į kremą.

4. Kavą paskaninkite šlakeliu brendžio. Tada „Damų pirštelius“ akimirkai įmerkite į kavą, bet labai svarbu, kad jie nepermirktų, tik „paragautų“ kavos. Vieną sluoksnį mirkytų sausainių dėkite į indo dugną, užliekite kremu, Tuomet dėkite kitą sluoksnį sausainių ir vėl užliekite kremu.

5. Ant viršaus per sietelį gausiai užbarstykite kakavos ir palaikykite tiramisu šaltai apie 6 valandas.

Suskleisti
Palengvintas tiramisu
Receptas: Lengvesnis ir greitesnis tiramisu be kiaušinių
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.8 / 20
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 10.00 g („damų piršteliai“ (angl. ladyfingers))
Kava: 0.50 puodelis (stiprios, juodos, be nuosėdų; ir dar 45 ml espresso papildomai)
Likeris: 1.00 valg. š. (kavos (arba 1 valg. šaukšt. espresso kavos + 1 valg. šaukšt. brendžio + 1 arbat. šaukšt. cukraus))
Kreminis sūris: 200.00 g (pvz., „Philadelphia“, kambario temperatūros)
Cukraus pudra: 200.00 g
Vanilė: 1.00 arbat. š.
Kakava: 1.00 valg. š. (miltelių; apibarstyti)
Juodasis šokoladas: 1.00 valg. š. (drožlių pabarstymui)
Kaip gaminti

Šiame recepte nebus nei kiaušinių, nei riebios grietinės, o mascarponę, kuri yra net 82 proc. riebumo, keisime į kreminiu sūriu, kurio riebumas tik 22 proc.. Ir dar svarbu, kad šį desertą paruošite vos per 15minučių!

1. Sumaišykite juodą kavą (atvėsintą) su kavos likeriu. Jei naudojate porcijinius indelius, sulaužykite sausainius „damų piršteliai“ perpus ir pamirkykite juos į kavos-likerio miksą (maždaug 10 sekundžių).

2. Pagaminite kreminį sluoksnį. Vidutinio dydžio dubenyje gerai išplakite kreminį sūrį iki purios masės. Sudėkite cukraus pudrą ir vėl gerai išmaišykite. Galiausiai įpilkite atvėsintą espresso kavą su vanile ir vėl viską gerai išsukite.

3. Formuokite desertą: norimose formelėse (mes naudojome nedidelius stiklainiukus) pirmu sluoksniu dėkite išmirkytus „damų pirštelius“, tada ant jų dėkite kreminį sluoksnį ir galiausiai viską apibarstykite kakavos milteliais. Viską pakartokite (bus du sluoksniai „damų pirštelių“, du sluoksniai kremo ir kakavos miltelių).

4. Galiausiai apibarstykite šokolado drožlėmis ir dėkite valandai į šaldytuvą, kad ingredientai sumirktų ir desertas subręstų.

Suskleisti
Žaliosios arbatos „matcha“ tiramisu
Receptas: Žaliosios arbatos mačios tiramisu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.7 / 6
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (biskvitui)
Cukrus: 1.00 st. (nerafinuoto cukranendrių; biskvitui)
Miltai: 0.50 st. (šiesių speltų; biskvitui)
Kukurūzų miltai: 2.00 valg. š. (biskvitui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (biskvitui)
Matcha arbatos milteliai: 2.00 arbat. š. (2 biskvitui, 1 kremui ir 2 arbatai)
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š. (po šaukštelį biskvitui ir kremui)
Kokosų grietinėlė: 250.00 ml (kremui)
Maskarponės sūris: 250.00 ml (kremui)
Agavų sirupas: 4.00 valg. š. (kremui ir dar šaukštelis mačios arbatai)
Kokosų pienas: 0.50 st. (mačios arbatai)
Vanduo: 0.50 st. (karšto; mačios arbatai)
Kaip gaminti

Ši tiramisu versija – lengvesnė, dalį maskarponės keičiau kokosų grietinėle, vietoj kavos naudojau mačią (matcha), kremą saldinau agavų sirupu, o, užuot apibarsčius kakava, pasirinkau žalius, kaip pats pavasaris, mačios miltelius.

1. Iškepkite biskvitą. Kiaušinius labai gerai plakikliu išplakite su cukrumi iki baltų putų ir įlašinkite vanilės ekstrakto. Speltų miltus sumaišykite su kukurūzų miltais, mačios milteliais ir druska. Miltus suberkite į kiaušinių plakinį, gerai išmaišykite.

2. Tradicinėje kepimo skardoje patieskite kepimo popierių, į ją supilkite paruoštą tešlą, palyginkite ir pašaukite į įkaitintą 180°C karščio orkaitę 15 minučių.

3. Iškepusį biskvitą su visu kepimo popieriumi guldykite ant grotelių ataušti. Kai visai atšals, apverskite ir nulupkite kepimo popierių bei supjaustykite nedideliais pailgais gabalėliais, tokio pat ilgio, kokie būna sausainiai „damų piršteliai“.

 

4. Paruoškite mačios arbatą. Arbatos miltelius užpilkite karštu, bet ne verdančiu vandeniu ir išplakite specialia mačios arbatos šluotele, o jei tokios neturite, tiks pieno plakimui skirtas plakiklis. Po truputį, vis plakdami, supilkite pašildytą kokosų pieną ir agavų sirupą.

5. Pagaminkite kremą. Kokosų grietinėlę išplakite su agavų sirupu, sukrėskite maskarponę, įlašinkite valinės ekstrakto, toliau plakite, kol taps vientisu kremu.

6. Sluoksniuokite tiramisu. Supjaustytus biskvito gabalėlius trumpam kiškite ir ištraukite į mačios arbatą, dėkite pirmąjį jų sluoksnį, tada tepkite kremo ir vėl dėkite mirkytus biskvito gabalėlius, tada vėl kremą. Sluoksniuokite, kol indelis bus visiškai užpildytas. Viršutinis sluoksnis turi būti kremo, per sietelį jį apibarstykite mačios arbatos milteliais. Dėkite kelioms valandoms į šaldytuvą subręsti.

Suskleisti
Tiramisu su mėlynėmis
Receptas: Tiramisu su mėlynėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.6 / 16
Receptas
Ingredientai
Kava: 1.00 st. (stiprios)
Amareto likeris 50.00 ml
Mėlynės: 1.00 st.
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (tryniai)
Cukrus: 4.00 valg. š.
Sausainiai: 100.00 g ("Damų piršteliai")
Kakava: 1.00 arbat. š. (viršaus pabarstymui)
Migdolų esencija 1.00 ml
Kaip gaminti

1. Šaltą kavą sumaišykite su amareto likeriu.

2. Kiaušinio trynius sudėkite į dubenį (geriausiai metalinį), supilkite cukrų ir plakite maišytuvu iki purumo, kol tryniai taps šviesūs (apie 5 minutes). Sumažinkite greitį ir po šaukštą sudėkite maskarponės sūrį bei įlašinkite migdolų esencijos.

3. Sausainius išmirkykite (po 3 sekundes iš kiekvienos pusės) kavoje, sudėkite į vieną didelį arba kelis nedidelius indelius. Užtepkite sluoksnį kremo. Suberkite pusę mėlynių. Užklokite kitu išmirkytų sausainių sluoksniu, užtepkite likusiu kremu. Užbarstykite kakavos. Galima papuošti mėlynėmis.

4. Desertą dėkite 2-3 val. į šaldytuvą.

Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė

Suskleisti
Vaikiškas tiramisu
Receptas: Vaikiškas tiramisu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 17
Receptas
Ingredientai
Varškė: 4.00 valg. š. (riebios)
Kavos sirupas 4.00 valg. š.
Kakava: 4.00 arbat. š.
Pienas: 200.00 ml
Vaniliniai ledai 200.00 g
Sausainiai: 4.00 vnt. („Damų piršteliai“)
Kaip gaminti

1. Varškę, sirupą, kakavą sumaišykite, po truputį pilkite pieną ir gerai ištrinkite. Kai masė pasidarys vienalytė, sumaišykite ją su truputį atšilusiais ledais.

2. Masę išdėliokite į indelius, į kiekvieną įsmeikite po kelis sausainius. Ant viršaus užberkite po žiupsnelį kakavos miltelių.    

Suskleisti
Tiramisu su uogomis
Receptas: Tiramisu su uogomis
8 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
3.0 / 13
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (biskvitui ir 4 tryniai kremui)
Cukrus: 6.00 valg. š. (biskvitui ir 4 valg. š. kremui)
Miltai: 4.00 valg. š. (biskvitui)
Krakmolas: 3.00 valg. š. (biskvitui)
Kavos pupelės (kremui) 150.00 g
Grietinėlė: 400.00 ml (35% riebumo; kremui)
Maskarponės sūris: 570.00 g (kremui)
Sultys: 2.00 valg. š. (citrinų; kremui)
Ugos (avietės, gervuogės, mėlynės ar šilauogės) 800.00 g
“Amaretto” likeris (kremui) 3.00 valg. š.
Sausainiai: 30.00 vnt. („Damų piršteliai“ (šonams aplipdyti))
Kakava: 1.00 arbat. š. (viršui apibarstyti)
Kaip gaminti

1. Kavos pupeles iš vakaro užpilkite grietinėle ir laikykite šaldytuve.

2.Baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius išsukite su 4 šaukštais cukraus iki purumo. Baltymus išplakite su likusiu cukrumi iki standžių putų. Abi mases atsargiai sumaišykite. Suberkite išsijotus miltus, krakmolą ir užmaišykite tešlą. Ją sukrėskite į apvalią kepimo formą ir 15 min. kepkite 200°C karštumo orkaitėje.

3. Paruoškite kremą: trynius su cukrumi išsukite iki purumo. Į juos įmaišykite varškę, citrinų sultis. Kavos pupeles išgriebkite iš grietinėlės. Grietinėlę išplakite. Pusę plaktos grietinėlės palikite tortui papuošti, o kitą pusę įmaišykite į varškės masę. Dalį uogų ir sumaišykite su kremu, dalį palikite papuošti.

4. Praaušusį biskvitą perpjaukite horizontaliai pusiau. Vieną lakštą įdėkite į torto formą ir apšlakstykite likeriu. Užtepkite pusę kremo ir užklokite kitu lakštu. Ant viršaus sukrėskite likusį kremą, išlyginkite paviršių ir 4 val. dėkite į šaldytuvą.

5. Sustingusio torto šonus aptepkite plakta grietinėle ir aplipdykite sausainiais. Torto viršų apibarstykite kakavos milteliais, papuoškite uogomis.  

Suskleisti
Tiramisu tortas
Receptas: Tiramisu tortas
12 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.7 / 34
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt. (baltymai atskirti nuo trynių; biskvitui)
Kiaušinių tryniai: 4.00 vnt. (kremui)
Cukrus: 280.00 g (200 g biskvitui ir 80 g (4 šaukštai) kremui)
Miltai: 140.00 g (biskvitui)
Krakmolas: 4.00 valg. š. (biskvitui)
Kava: 160.00 ml (labai stiprios (sulaistymui))
Likeris: 160.00 ml („Amaretto“ (sulaistymui))
Kakava: 6.00 valg. š.
Maskarponės sūris: 500.00 g (kremui)
Sausainiai: 200.00 g („damų piršteliai“; papuošimui)
Džemas: 2.00 valg. š. (papuošimui, sausainių prilipdymui)
Kaip gaminti

Išsikepame biskvitą:

1. Orkaitę įkaitiname iki 170 laipsnių. Pasiruošiame 23–24 cm kepimo formą su atsegamais kraštais: iškerpame iš pergamentinio popieriaus dugno dydžio apskritimą ir juo išklojame formos apačią.

2. Pradedame plakti baltymus: kai jie ima putoti (po 2–3 minučių plakimo), dedame po šaukštą cukraus, ir visą laiką plakame. Kaskart įbėrę cukraus plakame, kol jis ištirps, ir tik tada dedame kitą šaukštą cukraus. Nebijokite – baltymų su cukrumi perplakti neįmanoma. Kai baltymai tampa standūs ir blizgantys, po vieną supilame trynius, ir visąlaik masę plakam, bet mažais apsisukimais. Suberiame persijotus miltus ir krakmolą (aš sijojau tiesiai į plakimo indą), mažais apsisukimais sumaišom, bet neilgai, tik kad ingredientai susijungtų, neliktų neišsimaišiusių trupinių.

3. Masę išpilame į paruoštą kepimo formą ir pašauname kepti. Kepame 35–40 min. orkaitės viduryje, kol biskvitas paruduoja ir pilnai iškepa. Išimame iš orkaitės, pilnai atvėsiname. Peiliu atsargiai apipjauname kraštus, tada atidarome šonus, ir apvertę biskvitą aukštyn kojomis, nuimame nuo apačios pergamento lakštą. Biskvitą perpjauname į tris lygius lakštus.

Pasigaminame maskarponės kremą:

4. Nedideliame puode užverdame šiek tiek vandens (apie 2 stiklines). Nuimame nuo ugnies puodą, ant jo statome dubenėlį, į tą dubenėlį supilame trynius ir cukrų, ir šluotele arba mikseriu plakame ant garų. Plakam ilgai – apie 8 minutes, kad masė taptų puri, balsva, cukrus visiškai ištirptų ir visa masė sušiltų. Tada nuimame nuo garų ir dar paplakame apie 4 minutes.

5. Maskarponės kremą lengvai paplakame, kad susimaišytų. Paruoštą purų kiaušinių plakinį sumaišom su maskarponės sūriu, maišome labai mažais mikserio apsisukimais, kad tik visi ingredientai susijungtų. Du šaukštus masės atidedame į šalį – bus torto viršaus papuošimui.

6. Sumaišome tarpusavyje stiprią kavą ir „Amaretto“ likerį.

Pertepimai:

7. Pirmą biskvito lakštą padedame ant torto padėklo ar lėkštės, kurioje patieksite tortą. (Kad toliau tortas geriau laikytų tiesią savo formą, uždedu kepimo formos kraštus). Visą biskvito pagrindą sulaistome paruoštu kavos ir likerio mišiniu (maždaug 10 šauktų kiekvienam lakštui). Per sietelį pabarstome visą paviršių 2 šaukštais kakavos. Tada užtepame pusę kremo masės. Ant viršaus dedame antrą lakštą, taip pat sulaistome, pabarstome kakava, ir užtepame likusią kremo masę. Dedame viršutinį lakštą, jį sulaistome ir užtepame atidėtus 2 šaukštus kremo. Tortą dedame į šaldytuvą bent valandai, kad kremas sustingtų.

Papuošimas:

8. Nuimame kepimo formos kraštus. Visą torto paviršių pabarstome kakava (per sietelį) storu sluoksniu. Sausainėlius atmatuojame ir nupjauname galus, kad jų aukštis būtų maždaug sulig torto aukščiu. Kiekvieną sausainėlį patepame trupučiu džemo ir klijuojame prie torto šonų, kol apklijuojame visą perimetrą. Pabaigoje švelniai perrišame juostele.

Suskleisti
Restorano „Lauro lapas“ tiramisu
Receptas: Stebuklingai skanus tiramisu
10 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 20
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 150.00 g
Konjakas: 50.00 ml (arba viskio)
Kakava: 5.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kava: 200.00 ml (juodos)
Sausainiai: 400.00 g (biskvitinių)
Kaip gaminti

Pagaminkite kremą:

1. Plakite baltymus su žiupsniu druskos. Išplakus išimkite iš indo ir padėkite į šalį.

2. Dėkite į indą trynius bei cukrų. Plakite. Išplakus išimkite iš indo ir padėkite į šalį.

3. Plakite maskarponės sūrį su alkoholiu. Plakite švelniai ir trumpai. Svarbu neperplakti.

4. Į maskarponės sūrį dėkite išplaktus trynius. Plakite.

5. Sujungus maskarponės sūrio bei trynių-cukraus masę, įmaišykite plaktus baltymus.

Susluoksniuokite:

1. Paruoštą masę sluoksniuokite su biskvitiniais sausainiais, juos pamirkant kavoje. Mirkykite kavoje vos akimirką. Sausainiai turi sušlapti ne nuo kavos, o nuo kremo.

2. Susluoksniuotą tiramisu pabarstykite kakava.

3. Tortą patiekite tik kitą dieną.

Suskleisti
Sluoksniuotas tiramisu ledų tortas
Receptas: Sluoksniuotas tiramisu ledų tortas
8 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
3.8 / 45
Receptas
Ingredientai
Ledai: 1000.00 ml (po 500 vanilinių ir kavos ledų, palaikytų keletą minučių kambario temperatūroje, kad suminkštėtų)
Likeris: 60.00 ml (kavos skonio arba Amaretto)
Kava: 60.00 ml (stiprios espreso, atšaldytos)
Sausainiai: 14.00 vnt. („Damų piršteliai“)
Kakava: 2.00 valg. š. (pabarstymui)
Kaip gaminti

Nemėgstantiems „kirsti kampų“ teks išsitraukti ledų aparatą ir pasigaminti dviejų rūšių ledus patiems: vieni bus vaniliniai, kiti – kavos skonio (tereiks į vanilinių ledų masę vietoje vanilės įmaišyti 2 šaukštelius tirpios kavos). Na, o mėgstantiems stebuklus kurti greitai pirma instrukcija skamba taip: bėkit į parduotuvę ir nusipirkite 2 indelius (po 500 ml) ledų. Vieną indelį vanilinių, kitą – kavos.

1. Išklokite pailgą 10x21cm kepimo skardą pergamentiniu popieriumi ir įdėkite į šaldiklį 10 minučių, kad gerai atšaltų.

2. Sudėkite vanilinius ledus į paruoštą formą ir plokščiu peiliu (palette) išlyginkite ledų paviršių. Padėkite į šaldiklį, kol ruošite kitus ingredientus.

3. Mažame dubenėlyje sumaišykite kavos likerį (arba Amaretto) su kava. Trumpam įmerkite pusę sausainių į šį skystį ir suguldykite and vanilinių ledų sluoksnio. Ant viršaus uždėkite kavos ledus ir taip pat išlyginkite paviršių.

4. Trumpai įmerkite likusius sausainius ir išdėliokite ant kavos ledų sluoksnio.

5. Padėkite formą su ledais į šaldiklį ir laikykite jame tortą apie 2–3 valandas, arba kol gerai sušals.

6. Patiekdami išimkite iš formos, pašalinkite pergamentą, perkelkite ant serviravimo lėkštės ir gausiai pabarstykite kakava.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais