Ingredientai:
pagrindui:
- 180 g trapių sausainių (tarkim, tinka „Selga“ be priedų, taip pat imbieriniai);
- 50 g sviesto, išlydyto;
- žiupsnelis druskos.
įdarui:
- 1 skardinė saldinto sutirštinto pieno;
- 3 kiaušinių tryniai (baltymus galite naudoti kitiems patiekalams ar užšaldyti, kol prireiks);
- 120 ml šviežiai spaustų žaliųjų citrinų (laimų) sulčių (priklausomai nuo dydžio ir sultingumo, prireiks 4-5 citrinų).
viršui:
- 150-200 ml plakamosios grietinėlės.
Gaminimas:
1. Elektriniu smulkintuvu iki trupinių sumalkite sausainius. Suberkite į dubenį, berkite žiupsniuką druskos, pilkite lydytą sviestą, gerai išmaišykite. Gautą mišinį krėskite į apvalią kepimo forma neaukštu krašteliu ir suformuokite pagrindą su nedideliais krašteliais (pagrindui presuoti labai tinka paprasčiausia stiklinė - presu taps jos dugnas).
2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
3. Nemažame dubenyje sumaišykite, kol taps vientisa mase, visus įdarui skirtus ingredientus. Tuomet šią masę atsargiai supilkite ant pagrindo kepimo formoje. Kepkite 15-20 min. - įdaro kraštai turėtų būti jau tvirti, o viduriukas vos judėti - švelniai pajudinkite kepimo formą ir pamatysite, kokia situacija. Ištraukite iš orkaitės, atvėsinkite kambario temperatūroje, o tada bent 4 valandoms, o galima ir pernakt dėkite į šaldytuvą.
4. Kai būsite pasiruošę tiekti, išplakite grietinėlę iki minkštų putų, krėskite jos ant pyrago, o tada pjaustykite jį trikampiais. Įsitikinsite, kaip dera salsvų sausainių trapumas, švelniai rūgštaus įdaro kremiškumas ir it pūkas lengva grietinėlė.
Pyrago likučius laikykite šaldytuve.