15 diena važiuoja! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti

Pasaulinė košės diena: kodėl verta valgyti įvairių kruopų ir 3 sveikuoliški receptai

Spalio 10-ąją įvairiose šalyse minima Pasaulinė košių diena. Tai tampa puikia proga prisiminti šį lengvai pagaminamą patiekalą, tinkamą ir pusryčiams, ir vakarienei. Nors košes verda daugelis, iš tiesų paaiškėja, jog net ir patyrę jų virėjai dar turi, ko pasimokyti. O kur dar neaprėpiama saldžių ir nesaldžių košių receptų gausybė!
Pusryčių košė
Pusryčių košė / Vida Press nuotr.

Kaip teigia pranešime žiniasklaidai cituojamas „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas, nepaisant įvaizdžio, kad visos košės sveikos, prieš renkantis konkrečias kruopas, reikėtų susipažinti su jų savybėmis.

„Viena sveikiausių yra avižų košė, mat ji puikiai dera su uogomis ir vaisiais. Avižose gausu kalio, fosforo, magnio ir kitų vitaminų, kurie padeda sureguliuoti skrandžio veiklą. Be to, avižos gerina nuotaiką ir suteikia daug energijos. Tuo tarpu kitos lengvai pagaminamos kruopos, pavyzdžiui, grikiai, labiau tinka vėsiam orui, nes ilgiau suteikia sotumo jausmą ir šildo organizmą. Grikiai taip pat stiprina kraujagysles ir puikiai tinka, jei kraujyje padidėjęs cholesterolio kiekis“, – sako specialistas.

Rinktis sorų kruopas A.Poleninas rekomenduoja laikantis dietos, mat jos stabdo riebalų kaupimąsi. Bolivinė balanda populiari tarp vegetarų, nes suteikia daug mėsoje esančių maistinių medžiagų, bet yra labai lengvai virškinama. Vis labiau populiarėja ir pilno grūdo kruopos – kuo mažiau jos apdorotos, tuo geriau tinka virškinimo problemų turintiems žmonėms.

Žmonės įpratę košes persaldinti arba palikti virti per ilgai, o taip dalis naudingųjų medžiagų dingsta.

„Kaip ir bet kokio kito maisto, košių nederėtų valgyti per dažnai. Daug sveikiau yra valgyti įvairiai, išbandyti įvairias košes su skirtingais priedais – uogomis, vaisiais ir net daržovėmis. Reiktų atkreipti dėmesį ir į košės gamybos ypatumus. Žmonės įpratę jas persaldinti arba palikti virti per ilgai, o taip dalis naudingųjų medžiagų dingsta“, – aiškina A.Poleninas ir dalinasi receptų trejetuku.

Grikių košė-salotos su saulėje džiovintais pomidorais

Ingredientai:

  • 1/2 puodelio neapdorotų grikių;
  • 1,5 puodelio vandens;
  • 1 puodelis šviežių baziliko lapelių;
  • 1 puodelis krapų, mėtų ar petražolių;
  • 1/2 puodelio vyšninių pomidorų, perpjautų perpus;
  • 1/3 puodelio supjaustytų saulėje džiovintų pomidorų;
  • 1 smulkiai supjaustyta česnako galva;
  • 1 puodelis grubiai supjaustytų agurkų be sėklų minkštimo;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 1 citrinos sultys;
  • jūros druskos ir pipirų, pagal skonį.

Gaminimas:

1. Pirmiausia paruoškite grikius – juos galite berti dar į neverdantį vandenį. Šiam užvirus sumažinkite ugnį ir palikite virti 7-8 minutes. Po 6 minučių pirmąkart paragaukite ir kai jausite, jog grikiai išvirę, nusunkite bei atidenkite juos.

2. Salotų dubenyje sumaišykite grubiai supjaustytus bazilikus ir kitas žoleles, agurkus, pomidorus, saulėje džiovintus pomidorus, citrinos sultis ir alyvuogių aliejų. Gerai išmaišykite, suberkite grikius ir vėl išmaišę pagardinkite druska ir pipirais.

3. Prieš skanaudami leiskite salotoms-košei kelias minutes pastovėti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Grikių salotos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Grikių salotos

Avižų košė su kokosų pienu ir avokadu

Ingredientai:

  • 1/2 puodelio avižų dribsnių;
  • 3/4 puodelio kokosų pieno;
  • 1 šaukštas ispaninio šalavijo (chia) sėklų;
  • 1/2 avokado, supjaustyto griežinėliais;
  • 1/2 šaukšto migdolų sviesto;
  • kokosų drožlių, papuošimui;
  • žiupsnelis cinamono.

Gaminimas:

1. Puode sumaišykite avižas ir kokosų pieną. Užvirkite ir maišykite, kol avižos suminkštės. Tuomet įmaišykite chia sėklas ir migdolų sviestą.

2. Sudėkite košę į dubenėlius, ant viršaus uždėkite avokado griežinėlių, pabarstykite kokoso drožlėmis ir žiupsneliu cinamono.

Vida Press nuotr./Avižinė košė
Vida Press nuotr./Avižinė košė

Bolivinės balandos košė su uogomis ir riešutais

Ingredientai:

  • 1 stiklinė bolivinės balandos (kynvos) kruopų;
  • 1,5 stiklinės vyšnių be kauliukų (gali būti šaldytos);
  • 1 stiklinė pieno;
  • 1/2 stiklinės graikinių riešutų;
  • 2 šaukštai cukraus;
  • 4 šaukštai skysto medaus;
  • 1/2 arbatinio šaukštelio malto cinamono.

Gaminimas:

1. Išvirkite bolivinės balandos kruopas.

2. Sausoje keptuvėje 5 minutes pakepinkite graikinius riešutus. Vėliau vyšnias sumaišykite su cukrumi ir cinamonu (jei naudojate šaldytas uogas, būtinai jas nusausinkite).

3. Į bolivinės balandos košę suberkite uogas ir riešutus, užpilkite pienu ir įmaišykite medų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais