Pasaulinė košės diena: skanaukime ne tik pusryčiams. 15 receptų su įvairiomis kruopomis

Ne taip jau seniai minėjome Tarptautinę kavos dieną, be šio gėrimo dažnas negali pradėti ryto. Bet startuoti ryte su dubenėliu maistingos košės būtų dar geriau! Šiandien minimos Pasaulinės košės dienos proga atrinkome net 15 receptų, kurie įtiks visiems skoniams – bus ir rimtų, ir saldžių, ir vos kelių ingredientų, ir įmantresnių. Rinkitės ir... skanios košės!
Košė su karamelizuotais bananais ir medumi
Košė su karamelizuotais bananais ir medumi / Vida Press nuotr.
Avižinių dribsnių košė su bananais ir riešutų sviestu
Receptas: Avižinių dribsnių košė su bananais ir riešutų sviestu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 105
Receptas
Ingredientai
Pienas: 1.00 puodelis
Vanduo: 1.00 puodelis
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Avižiniai dribsniai: 120.00 g (stambūs)
Bananai: 1.00 vnt. (1 didelis, gerai prinokęs košei ir keli griežinėliai viršui išdėlioti)
Žemės riešutų sviestas: 2.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š. (po 1 valg. š. košei (arba medus) ir viršui pabarstyti)
Kaip gaminti
  1. Į vidutinio dydžio prikaistuvį supilkite pieną ir vandenį, pagardinkite vaniliniu cukrumi ir druska. Kaitinkite ant vidutinio didumo ugnies, kol užvirs. Užvirus, suberkite į prikaistuvį avižinius dribsnius. Sumažinkite ugnį ir maišydami virkite apie 3 minutes. Įmaišykite iki vientisos masės sutrintą bananą ir virkite dar kelias minutes, kol avižiniai dribsniai taps minkšti ir sugers beveik visą skystį.
  2. Nuimkite prikaistuvį su koše nuo ugnies. Įmaišykite žemės riešutų sviestą ir rudąjį cukrų (arba medų). Gerai išmaišykite. Uždenkite puodą dangčiu ir palaikykite kelias minutes, kol košė pilnai išbrinks.
  3. Paruoštą košę sudėkite į dubenėlius. Apibarstykite dar žiupsneliu rudojo cukraus ir ant viršaus išdėliokite kelis banano griežinėlius.
  4. Patiekite nedelsiant. Skanaus!

Idėja iš: www.pastryaffair.com

Suskleisti
Traški avižinė košė su obuoliais
Receptas: Traški avižinė košė su obuoliais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 125
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 200.00 g (košei su obuoliais)
Obuoliai: 1.00 vnt. (košei su obuoliais)
Vanduo: 250.00 ml
Pienas: 250.00 ml
Cukrus: 2.00 valg. š. (dėkite pagal skonį, kadangi trupiniai saldūs - košei su obuoliais)
Miltai: 200.00 g (traškučiams)
Sviestas: 100.00 g (šalto - traškučiams)
Rudasis cukrus: 4.00 valg. š. (traškučiams)
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - traškučiams)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - traškučiams)
Kaip gaminti

Gaminame košę:

  1. Obuolį supjaustykite nedideliais kubeliais ir dėkite į puodą, kuriame gaminsite, kartu su likusiais ingredientais. Virkite pagal instukciją.

Gaminame traškučius:

  1. Iš ingredientų padarykite trapią tešlą ir patrupinkite ją ant skardos. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200C maždaug 20min., kol paruduos ir  taps traški.
  2. Dėkite į lėkštę košę, pabarstykite paruoštais traškučiais ir, jeigu norite, cinamonu. Patiekite su pienu.

SKANAUS!

Receptą atsiuntė Margarita Kislova

Suskleisti
Karališka košė
Receptas: Karališka košė
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.1 / 28
Receptas
Ingredientai
Pienas: 2.00 st.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Sviestas: 1.00 valg. š. (1,5)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Medus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. - nutarkuotų žievelių)
Obuoliai: 2.00 vnt.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Romas: 3.00 arbat. š. (šlakelis)
Kaip gaminti
  1. Dribsnius išvirkite piene, kaip nurodyta ant pakuotės, ir palikite uždengtame puode, kad išbrinktų.
  2. Kiaušinius labai gerai nuplaukite, atskirkite trynius nuo baltymų. Baltymus išplakite iki vientisos purios masės.
  3. Į išbrinkusią košę įmaišykite šaukštą sviesto, plaktą kiaušinio trynį, nutarkuotas citrinos žieveles, įpilkite šlakelį romo.
  4. Sukrėskite į karščiui atsparų indą, įmaišykite iki standžių putų išplaktą kiaušinio baltymą ir 12 min. pašaukite į įkaitintą orkaitę. 
  5. Obuolius nuplaukite, nusausinkite, nulupkite, perpjaukite per pusę ir išskobusi sėklalizdžius supjaustykite dailiais trikampėliais.
  6. Patroškinkite pusėje šaukšto sviesto, paskaninkite cinamonu, medumi ir išdėliokite ant košės, ištrauktos iš orkaitės.  
Suskleisti
Avižinių dribsnių košė
Receptas: Avižinių dribsnių košė su lazdyno riešutais, obuoliais ir cinamonu
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.4 / 71
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 100.00 g (pusvalandį išmirkytų 250 ml vandens; košei)
Augalinis pienas: 250.00 ml (avižų arba migdolų; košei)
Druska: 0.25 arbat. š. (košei)
Cinamonas: 0.25 arbat. š. (patiekimui)
Cukrus: 1.00 valg. š. (idealu – kokosinių palmių; patiekimui)
Migdolų sviestas: 2.00 valg. š. (arba paprasto sviesto; patiekimui)
Lazdynų riešutai: 2.00 valg. š. (paskrudintų; patiekimui)
Obuoliai: 0.50 vnt. (saldžiarūgščio, supjaustyto šiaudeliais; patiekimui)
Kaip gaminti

Kad būtų greičiau, darbo dienos rytą verta rinktis dribsnius (avižų, miežių, rugių, bolivinių balandų…). Jei turite daugiau laiko – griebkite „pilnas“ kruopas (avižas, neskrudintus grikius, bolivines balandas, neapdirbtus ryžius, speltos kruopas ar kt.). Tiek vienas, tiek kitas reikės iš anksto užmerkti vandeniu: dribsniams pakaks mirkti 30 min., kruopoms – mažiausiai valandą (padarykite tai iš vakaro – sutaupysite marias laiko!). Dviem žmonėms pusryčiams prireiks 100 g kruopų arba dribsnių, juos užmerkti reikės 1 stiklinėje (250 ml) vandens.

1. Sudėkite visus košės ingredientus į nedidelį puodą (kartu su avižiniais dribsniais supilkite ir vandenį, kuriame jie mirko), užkaiskite ir virkite apie 3–4 minutes, kol košė įgaus tinkamą konsistenciją.

2. Kokosų palmių cukrų sumaišykite su cinamonu. Košę padalykite į du dubenėlius, pagardinkite sviestu, pabarstykite cukraus ir cinamono mišiniu, riešutais bei obuoliu.

Suskleisti
Kokosinė avižinių dribsnių košė su persimonais
Receptas: Kokosinė avižinių dribsnių košė su persimonais
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 34
Receptas
Ingredientai
Kokosų pienas: 100.00 ml
Pienas: 120.00 ml
Avižiniai dribsniai: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kokosų drožlės: 1.00 valg. š. (nesaldintų; ir dar trupučio pabarstymui)
Persimonai: 0.50 vnt.
Kaip gaminti

1. Kokosų pieną ir vandenį pilkite į nedidelį puodą, įberkite žiupsnelį druskos, suberkite avižinius dribsnius ir kokoso drožles. Kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol užvirs, kartais pamaišydami.

2. Kai užvirs, kaitinkite dar minutę, tada nukelkite nuo ugnies ir leiskite pastovėti minutę.

3. Kol košė brinksta, persimoną supjaustykite smulkiais kubeliais.

4. Košę sukrėskite į dubenėlį, apiberkite persimono kubeliais, trupučiu kokoso drožlių ir mėgaukitės nedelsdami.

Suskleisti
Grikių košė su abrikosais ir pistacijomis
Receptas: Grikių košė su abrikosais ir pistacijomis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 49
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 800.00 ml
Grikiai: 200.00 g
Obuoliai: 1.00 vnt.
Džiovinti abrikosai: 1.00 sauja
Pistacijos: 2.00 valg. š.
Pienas: 200.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (nebūtinai)
Medus: 1.00 valg. š. (nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Puode užvirkite pusę vandens ir visus grikius. Nupilkite vandenį, grikius užpilkite nauju vandeniu, įberkite druskos ir virkite, kol grikiai išvirs, o puode beveik nebeliks vandens.

2. Neluptą obuolį supjaustykite mažais gabaliukais, sukapokite abrikosus ir riešutus.

3. Grikiams beveik išvirus į puodą sudėkite obuolį ir abrikosus. Košę sudėkite į dubenėlius, apipilkite pienu ir apibarstykite riešutais. Jei norite, košę galite apibarstyti cinamonu ir apšlakstyti medumi.

Suskleisti
Ryžių dribsnių košė su juodaisiais serbentais
Receptas: Ryžių dribsnių košė su juodaisiais serbentais
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 23
Receptas
Ingredientai
Ryžių dribsniai: 75.00 g
Pienas: 500.00 ml
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 50.00 g
Serbentai: 1.00 puodelis (trinti juodieji serbentai arba kitos mėgiamos uogos)
Migdolai: 1.00 sauja (drožlės)
Kaip gaminti
  1. Į vidutinio dydžio prikaistuvį supilkite pieną. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol užvirs.
  2. Suberkite ryžių dribsnius, maltą cinamoną, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Virkite kelias minutes, kol ryžių dribsniai suminkštės, tačiau vis dar nebus sukritę. Tuomet suberkite cukrų ir trintus juoduosius serbentus. Maišydami kaitinkite toliau, kol masė prikaistuvyje taps vientisos, kreminės tekstūros. Jeigu matote, kad košė tampa per tiršta, įpilkite dar šlakelį pieno ar virinto karšto vandens.
  3. Išvirtą košę paskirstykite į dubenėlius. Apibarstykite saujele migdolų riekelių, jei norite, papuoškite keliais juodaisiais serbentais ar kitomis uogomis.
  4. Patiekite nedelsiant. Skanaus!

Idėja iš: peppercornsinmypocket.blogspot.co.uk

Suskleisti
5 grūdų košė su karamelizuotais bananais
Receptas: 5 grūdų košė su karamelizuotais bananais
5 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 35
Receptas
Ingredientai
Dribsniai: 4.00 valg. š. (pusė stiklinės)
Pienas: 2.00 st.
Cukrus: 4.00 valg. š. (2 š. - karamelizuotiems bananams)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kokosų drožlės: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 2.00 valg. š.
Vanduo: 1.00 valg. š. (1-1,5 - karamelizuotiems bananams)
Bananai: 2.00 vnt.
Brendis: karamelizuotiems bananams 1.00 arbat. š.
Kokosų pienas: 60.00 ml
Kaip gaminti

1. Pieną supilkite į gilesnį puodą, suberkite cukrų, vanilinį cukrų, įberkite žiupsnelį druskos. Kai pienas užkais, maišydama po truputį pilkite dribsnius. Juos užvirinkite. Tada suberkite kokosų drožles, šiek tiek pakaitinkite ir puodą su koše nukelkite nuo ugnies.

2. Įmeskite sviestą, viską gerai išmaišykite, uždenkite puodą ir bent 20 min. palikite, kad košė išbrinktų.Kol košė brinks, paruoškite bananus: į didesnę keptuvę supilkite vandenį, suberkite cukrų ir maišydama kaitinkite, kol cukrus ištirps.

3. Kai cukraus masė pradės tamsėti, dėkite į ją gabalėliais pjaustytus bananus. Į masę supilkite kokosų pieną ir brendį (jei virsite ne vaikams).

4. Kaitinkite, kol viskas sutirštės. Išbrinkusią košę krėskite į dubenėlius, ant viršaus dėkite karamelizuotų bananų.

 

 

 

Suskleisti
Saldi kvietinių dribsnių košė
Receptas: Saldi kvietinių dribsnių košė
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 14
Receptas
Ingredientai
Dribsniai: 150.00 g (kvietiniai)
Vanduo: 600.00 ml
Medus: 4.00 valg. š.
Riešutai: 4.00 valg. š. (kapoti)
Spanguolės: 4.00 valg. š. (pusė stiklinės)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 2.00 valg. š.
Sirupas: granatų 2.00 valg. š.
Granatas: 1.00 vnt. (gerai prinokęs)
Kaip gaminti

1. Dribsnius suberkite į puodą, užpilkite vandeniu ir troškinkite apie 20 min. Tada sumeskite džiovintas spanguoles, sudėkite sviestą, supilkite granatų sirupą ir uždenkite.

2. Riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje ir įmaišykite į košę. Galiausiai, kai košė bus išbrinkusi ir šiek tiek pravėsusi, įmaišykite medų – išsaugosite visus vitaminus.

3. Prieš tiekdama, košę gausiai apibarstykite granatų sėklomis.

4. Granatus lengviau išlukštensite, jei, nupjovusi viršutinę jos dalį ir nulupusi odelę, vaisių 5–7 min. panardinsite į šaltą vandenį. Ištraukusi iš vandens, beliks granatą sulaužyti gabalėliais ir sėklytės pačios išbyrės.

Suskleisti
Ryžių košė su žaliaisiais žirneliais
Receptas: Ryžių košė su žaliaisiais žirneliais
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 51
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 250.00 g (ilgagrūdžių)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Sūris: 50.00 g (fermentinio)
Bazilikai: 20.00 g (šviežių lapelių)
Kaip gaminti

1. Keptuvėje išlydykite šaukštą sviesto ir patroškinkite smulkiai supjaustytą svogūną.

2. Suberkite ryžius, truputį pakepinkite ir po stiklinę supilkite karštą sultinį.

3. Po 10 min. sudėkite žirnelius ir virkite dar maždaug 20 min.

4. Gatavą košę pagardinkite likusiu sviestu, jei reikia, pasūdykite, išdėliokite į lėkštes ir iš karto apibarstykite tarkuotu sūriu. Puoškite šviežiais bazilikų lapeliais.

Suskleisti
Perlinių kruopų košė su riešutais
Receptas: Perlinių kruopų košė su riešutais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 54
Receptas
Ingredientai
Perlinės kruopos: 200.00 g
Pienas: 3.00 st.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Riešutai: 100.00 g (žemės ar lazdynų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Gerai nuplautas ir išbrinkintas kruopas suberkite į verdantį vandenį ir 5–10 min. pavirkite. Paskui vandenį nupilkite, o apvirusias kruopas suberkite į verdantį pasūdytą pieną ir ant mažos ugnies virkite, kol kruopos sugers visą skystį ir suminkštės.

2. Paruoškite padažą: smulkiai sukapotą svogūną pakepinkite svieste. Kai svogūnų gabalėliai pasidarys skaidrūs, suberkite sukapotus riešutus ir dar truputį pakepinkite.

3. Košę patiekite užpiltą riešutų padažu.

Suskleisti
Perlinių kruopų košė
Receptas: Perlinių kruopų košė su morkomis
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 62
Receptas
Ingredientai
Perlinės kruopos: 100.00 g
Morkos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 1.00 vnt.
Grietinė: 1.00 valg. š.
Druska: 0.30 arbat. š.
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (mėgstamų)
Kaip gaminti

1. Perlines kruopas pamerkite nakčiai ir ryte užvirkite su nedideliu kiekiu vandens.

2. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka.

3. Morką, svogūną ir kubeliais pjaustytą pomidorą apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus, druska ir prieskoniais.

4. Daržoves sudėkite į kruopas ir virkite ant silpnos ugnies. Kai vanduo nugaruos, įpilkite dar šiek tiek vandens ir virkite apie pusvalandį.

5. Palikite šiek tiek pastovėti, o vėliau įdėkite šaukštą grietinės, išmaišykite, uždenkite dangčiu ir palikite dar 15 minučių pastovėti.

Suskleisti
Bolivinių balandų ir daržovių košė
Receptas: Bolivinių balandų ir daržovių košė
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.8 / 24
Receptas
Ingredientai
Bolivinės balandos: 2.00 st.
Daržovių sultinys: 4.00 st. (natūralus)
Avinžirniai: 180.00 g (maža skardinė)
Porai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 3.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Parmezano sūris: 30.00 g
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (džiovinti)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 3.00 valg. š. (daržovėms kepti)
Kaip gaminti

1. Kruopas gerai nuplaukite sietelyje, suberkite į verdantį sultinį, puodelį uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 15 min.

2. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sviestą ir dar 10 min. brinkinkite. Česnako skilteles ir porą nuvalykite, pakepinkite aliejuje ir sukrėskite į dubenį.

3. Atskirai apkepkite nuluptas ir išvalytas paprikas, pomidorus – daržoves reikia kepti tiek, kad suminkštėtų ir šiek tiek apskrustų, bet jokiu būdu neištižtų.

4. Išvirusias kruopas lengvai išpurenkite šakute, suberkite į dubenį su daržovėmis. Viską labai gerai išmaišykite, suberkite raudonėlius, nuvarvintus avinžirnius. Masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, suberkite tarkuotą parmezaną. Košę išdėliokite į dubenėlius.   

Suskleisti
Pusryčių košė
Receptas: Pusryčių košė su bolivinių balandų kruopomis
1 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.7 / 46
Receptas
Ingredientai
Bolivinės balandos 100.00 g
Pienas: 200.00 ml (arba vanduo)
Razinos: 100.00 g (geltonosios)
Obuoliai: 1.00 vnt.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Virkite 1 dalį bolivinių balandų kruopų kartu su 2 dalimis pieno ar vandens, sudėkite razinas ir tarkuotą obuolį.

2. Baigiant virti įberkite žiupsnelį cinamono ir pagardinkite gabalėliu sviesto.

Skanaus!

Plačiau skaitykite: „Inkų auksas – bolivinės balandos“

Suskleisti
Moliūginė manų košė su citrina
Receptas: Moliūginė manų košė su citrina
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 53
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 500.00 ml
Moliūgai: 100.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Sviestas: 10.00 g
Cukrus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Bazilikai: 4.00 vnt. (lapeliai)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Manai: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Vandenyje pavirti apie 5 min. tarkuotą moliūgą, smulkintus bazilikus.
  2. Sudėti druską, cukrų, maišant supilti manų kruopas, pavirti kelias minutes ir dar kiek palaikyti košę uždengtame puode.
  3. Paskaninti citrinos sultimis ir sviestu, išmaišyti, patiekti. Baziliko galima ir nedėti.

Receptą atsiuntė Regina R.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų