Oficiali vegetarų asociacija buvo įkurta 1847 m., tačiau apskritai vegetarizmo ištakos siekia neatmenamus laikus. Pavyzdžiui, senovės Graikijoje buvo aukštinamas lieknas, sportiškas žmogaus kūnas. Helėnai, norintys tapti atletais, mokėsi gimnazijose pagal ypatingą sistemą, kuri buvo pati efektyviausia ugdant fizinę jėgą ir ištvermę. Gimnazistai nuolat sportavo ir gyveno pagal griežtą dienotvarkę, be to, laikėsi dietos. Subalansuotą mitybą sudarė vynuogės, riešutai, sūris, kukurūzų duona. Pagrindiniame Romos gladiatorių paros racione taip pat vyravo ne mėsos produktai, bet miežiai, pagardinti alyvų aliejumi. Beje, porcijos buvo ne tokios, kokias šiandien matome lėkštėse. Net stipriausiam vyrui pakakdavo patiekalo, kuris tilpo jo delnuose. Senovės Egipto žyniai visiškai nevartojo mėsos, o senovės Kinijos daosistai buvo vegetarai (kaip ir pirmieji krikščionys bei judėjai). Vegetarizmo pradžiamoksliu, anot mokslininkų, galima vadinti indų Vedas.
Šiais laikais vegetarizmas Azijos bei Afrikos žemynuose taip pat praktikuojamas gana plačiai. Europoje šis mitybos būdas nors ir tebekelia daugybę mitybos specialistų ginčų, tolydžio randa vis daugiau pasekėjų.
Kodėl žmonės atsisako mėsos? Plačiau apie tai galite paskaityti čia.
Jūsų dėmesiui 20 vegetariškų patiekalų, kuriais kiekvienas gali paįvairinti savo valgiaraštį.
|
Shutterstock nuotr./Avinžirnių maltinukai |
Avinžirnių maltinukai |
|
Tinklaraštis „Duonos ir žaidimų“/morkų, lęšių ir apelsinu sriuba |
Morkų, apelsinų ir lęšių sriuba |
|
Shutterstock nuotr./Salotos su džiovintais pomidorais |
Salotos su džiovintais pomidorais |
|
Fotolia nuotr./Užkandėlė su orkaitėje keptomis daržovėmis |
Užkandėlė su orkaitėje keptomis daržovėmis |
|
Fotolia nuotr./Vaisių salotos |
Vaisių salotos |
|
Fotolia nuotr./Salotų suktinukai su jogurto padažu |
Salotų suktinukai su jogurto padažu |
|
Fotolia nuotr./Vegetariški kepsniai |
Vegetariški kepsniai |
|
Fotolia nuotr./Sočiosios kišenelės |
Sočiosios „kišenėlės“ |
|
Fotolia nuotr./Daržovėmis įdarytos cukinijų puselės |
Daržovėmis įdarytos cukinijų puselės |
|
Fotolia nuotr./Baklažanų užkandėlė |
Baklažanų užkandėlė |
|
Fotolia nuotr./Pikantiška riešutų sriuba |
Pikantiška riešutų sriuba |
|
Fotolia nuotr./Burokėlių karpačas |
Burokėlių karpačas |
|
Fotolia nuotr./Karamelizuotos daržovės |
Karamelizuotos daržovės |
|
Shutterstock nuotr./Ryžių troškinys su daržovėmis |
Vegetarinis ryžių troškinys |
|
Fotolia nuotr./Tradiciniai pyragėliai „Samosai“ |
Tradiciniai pyragėliai „Samosai“ |
|
Fotolia nuotr./Grybų kotletai |
Grybų kotletai |
|
R. Plonytės nuotr./Cukinijų griežinėliai su įdaru |
Cukinijų griežinėliai su įdaru |
|
Fotolia nuotr./Daržovės ir vaisiai tešloje |
Daržovės ir vaisiai tešloje |
|
Fotolia nuotr./Kopūstų maltinukai |
Kopūstų maltinukai |
|
Shutterstock nuotr./Špinatų suflė su kedrinėmis pinijomis |
Špinatų suflė su kedrinėmis pinijomis |