Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Pasaulio virtuvė: havajietiškas ananasų pyragas

Ananasas – tai iš Havajų atvežtas simbolis, vietinių vadinamas „hala kahiki“. „Hala“ reiškia „badantį vaisių“ nuo hala medžio, o „kahiki“ – „užsienio šalį“.
V. Ramašauskaitės nuotr. / Apverstas ananasų pyragas
V. Ramašauskaitės nuotr. / Apverstas ananasų pyragas

Manoma, kad apie XVI a. ananasas į Havajus atkeliavo iš Pietų Amerikos, sudužus krovininiam Ispanijos laivui. 1901 m. jaunas verslininkas Jamesas Dole’as su 1000  JAV dolerių kišenėje įkūrė Havajų ananasų kompaniją ir pradėjo šiuos vaisius konservuoti.  Maždaug 1950 m. daugiau nei pusė pasaulio ananasų buvo užauginama ir apdorojama Havajuose. Šiuo metu ši JAV valstija užima tik apie 15 proc. pasaulio ananasų rinkos.

Pats ananasas, Kristupui Kolumbui „atradus“ jį 1493-iaisiais Karibų salose, ispanų tyrinėtojų buvo valgomas norint išvengti skorbuto, mat šiame vaisiuje yra daug vitamino C. Ananasas turi daug medžiagų, kurios gerina virškinimą, malšina pilvo pūtimą.

Taigi ananasas turi daug naudingų savybių ir gali būti valgomas kaip desertas, jei puikiai atšaldysite jį ir patieksite vieną ar su ledais. Havajiečiai, gyvendami ananasų plantacijų pašonėje, prigalvojo gausybę įvairiausių receptų su šiais šviežiais ir konservuotais vaisiais. Šiandien jums pateikiame vieną jų – apverstą ananasų pyragą. Gardžiam kepiniui galite naudoti tiek šviežią ananasą, tiek konservuotus šio vaisiaus griežinėlius (kepimui pasirinkti pastarieji).

Havajietiškas apverstas ananasų pyragas
Receptas: Havajietiškas apverstas ananasų pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 39
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 185.00 g (125 g – tešlai ir 60 g – pyrago viršui)
Cukrus: 185.00 g (125 g – tešlai ir 60 g - pyrago viršui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Vanilė: 1.00 arbat. š. (ekstrakto)
Ananasų sirupas: (iš konservų) 1.00 valg. š.
Miltai: 125.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (1,5)
Druska: 1.00 arbat. š. (¼)
Medus: 1.00 valg. š. (skaidraus – pyrago viršui)
Ananasai: 4.00 riekės (4–5 konservuoti žiedai – pyrago viršui)
Uogos: (papuošti – nebūtina) 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1.  Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros. Ištepkite riebalais 20 cm skersmens kepimo formą.
  2. Pirmiausia paruoškite viršutinę pyrago dalį. Sviestą gerai išsukite su cukrumi bei medumi ir juo padenkite formosdugną. Dėkite konservuoto ananaso griežinėlį į vidurį. Likusius vaisiaus griežinėlius perpjaukite per pusę ir išklokite formos pagrindą neliesdami sienelių.
  3.  Pyrago tešlai gerai išsukite sviestą su cukrumi, įpilkite vanilės ekstrakto ir muškite po vieną kiaušinį. Viską gerai sumaišykite.
  4.  Miltus sumaišykite su druska ir kepimo milteliais, suberkite į sviestą, išmaišykite ir įpilkite ananasų sirupo. Vėl viską gerai išmaišykite.
  5.  Tešlą užpilkite ant pyrago viršaus ir atsargiai tolygiai paskirstykite ją. Nesugadinkite pyrago viršaus.
  6.  Kepkite orkaitėje 25 minutes. Kaip patikrinti, ar pyragas iškepė? Įkišite medinį pagaliuką ar dantų krapštuką į pyragą ir ištraukite – jis turi būti švarus, neaplipęs. Išimkite kepinį iš orkaitės ir leiskite keletą minučių jam atvėsti. Apverskite pyragą ant lėkštės ir patiekite šiltą arba kambario temperatūros. Tai, kas buvo jūsų pyrago apačioje (konservuotų ananasų griežinėliai cukraus glazūroje), atsidurs jo viršuje.

 

Suskleisti

O koks geriausias būdas supjaustyti šviežią ananasą? Pirmiausia nupjaukite jo „šukuoseną“ (t. y. viršų) ir apačią, kad ananasas stovėtų. Paskui nurėžkite vaisiaus  šonus. Tuomet geltoną sultingą minkštimą pjaustykite kaip norite – griežinėliais ar gabaliukais. Kaip pjaustyti ananasą, galite pamatyti čia:

VIDEO: Kaip nulupti ir supjaustyti ananasą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos