„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Pasaulio virtuvė: kaip gaminti sušius

Nusprendėte vakare save palepinti sušių suktinukais? Pirmyn – tam, kad juos pasidarytumėte daug pastangų ar priemonių tikrai nereikia, tačiau būsite tikri, kad valgysite ne tik šviežius, bet ir visus jūsų poreikius atitinkančius suktinukus.
Sušiai
Sušiai / „Shuterstock“ nuotr.
Temos: 2 Sušiai Japonija

Paprastiesiems sušių suktinukams pasigaminti tikrai nereikia baigti kursų Japonijoje, užtenka turėti keletą reikalingų priemonių, miklias rankas ir mėgstamų produktų. Taigi, jei jau susiruošėte šiam išbandymui, iš pradžių pasiruoškite visas priemones.

Paprastiems sušiams pasigamini jums reikės:

  • bambukinio kilimėlio;
  • jūrų dumblių lapo;
  • sušiams skirtų ryžių (sušiams ruošti naudojami trumpagrūdžiai japoniški ryžiai, kurie yra truputį saldesni už įprastus, o išvirę būna kibūs. Iš birių ryžių niekaip nepavyks susukti standaus ritinėlio. Perkant ryžius nereikėtų taupyti, nes nuo jų priklauso galutinis rezultatas. Specialistai pataria pirkti specialiai sušiui skirtus užsienio tiekėjų ryžius, kurių galima rasti egzotiškų produktų skyriuose);
  • įvairių maisto produktų (galite rinktis bet ką, ką mėgstate: krabus, krevetes, lašišą ar tiesiog daržoves).

Kaip gaminti?

Tieskite kilimėlį. Bambukinį kilimėlį patieskite ant lygaus stalo paviršiaus ir ant jo dėkite dumblių lapą – palieskite abi jo puses ir pajusite, kad viena pusė yra kiek šiurkštoka – būtent šia puse dumblio lapą ir dėkite į viršų (blizgi lieka prie kilimėlio).

Pasruoškite ryžius. Specialiai sušiams skirtus ryžius virkite, laikydamiesi ant pakelio nurodytų instrukcijų. Pasistenkite ryžių nepervirti, kitaip jie pernelyg sulips, ir sušiai netinkamai susiformuos. Kai ryžiai kiek atvės, suberkite juos į nedidelį dubenėlį ir rankas kiek sudrėkinę vandeniu paskirstykite ryžius beveik ant viso dumblių lapo, išskyrus jo kraštelius, kad sušiai vėliau lengvai susiklijuotų. Jei reikės, rankas dar sudrėkinkite, kad prie jų neliptų ryžiai. Skirstydami ryžius, tolimesniame nuo savęs krašte palikite maždaug 2 cm neuždengto lakšto.

Dėkite produktus. Kai ryžiai jau paskirstyti, ant jų jgalite dėti išilgai supjaustytus pasirinktus produktus (čia galite vadovautis savo fantazija ir pasigaminti sušius iš kokių tik norite produktų). Tik nepamirškite, kad prieš sukant į ritinėlius, žuvį ar krevetes būtina nusausinti, pjaustant agurką šiaudeliais reikia pašalinti minkštąją dalį su sėklomis, nes ten yra daugiausia drėgmės. Jei drėgmė pateks į ryžius, jie praskys ir sušis nepavyks.

Pradėkite sukti. Kai jau sudėsite visus norimus produktus, paimkite už vieno bambukinio kilimėlio krašto ir užlenkite, pirštais tvirtai laikydami kilimėlį, sušį kiek paspauskite ir sutvirtinkite. Jei reikia, tai pakartokite, tik nespauskite pernelyg stipriai, kad ryžiai nepradėtų birti pro kraštus. Neuždengtą lakšto kraštą suvilgykite vandeniu ir baikite sukti ritinėlį. Ranka paspauskite ritinėlio galus, kad jie būtų lygūs.

Pjaustykite. Kai sušio ritinėlis bus tinkamos formos, susiraskite aštrų peilį, jį kiek sušlapinkite (tam, kad prie jo neliptų ryžiai) ir supjaustykite sušį mažais ritinėliais.

P. S. Idealu, jei pavyko suritinti sušį be jūrų dumblių lakšto kelių sluoksnių viduje. Pabandę keletą kartų surengti sušių puotą namuose, įgusite padaryti tobulą ritinėlį.

Štai ir viskas. Jei norite, sušius galite pagardinti vasabi pasta, gaminama iš maltos japoniško krieno šaknies ,ar valgyti juos su sojų padažu ir marinuotu imbieru – gari.

Jei parašytų instrukcijų nesupratote, žiūrėkite vaizdo įrašą anglų kalba:

VIDEO: Kaip susukti sušių ritinėlius?

O čia dar pateikiame jums keletą sušių receptų idėjų. Skanaus!
 

Maki sušis su krevetėmis ir avokadais
Receptas: Maki sušis su lašišomis ir avokadais
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.7 / 34
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 2.00 st. (kibių)
Vanduo: 2.00 st.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Jūros druska 1.00 valg. š.
Ryžių actas 2.00 valg. š.
Lašiša: 150.00 g (sūdytų, įdarui)
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai prinokęs, įdarui)
Kreminis sūris „Philadelphia“ (įdarui) 100.00 g
Kaip gaminti

1. Suberkite ryžius į didesnį dubenį ir kelis kartus perplaukite šaltu vandeniu. Skalaukite ryžius, kol vanduo pasidarys skaidrus. Suverskite į kiaurasamtį ir palikite nusivarvėti.

2. Suberkite ryžius į puodą, supilkite vandenį, prieš virdama bent pusę valandos pamirkykite, dar geriau – valandą.

3. Uždenkite puodą ir užvirinkite ant didelės ugnies. Sumažinkite ugnį ir virkite 15–20 min., kol vanduo beveik išgaruos.

4. Nukelkite puodą nuo ugnies ir palikite 10–15 minučių pastovėti.

5. Nedideliame puode sumaišykite ryžių actą, cukrų ir druską, maišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, kol ištirps cukrus ir druska.

6. Susidariusį sirupą atvėsinkite, supilkite į karštus ryžius ir atsargiai išmaišykite medine mentele. Leiskite ryžiams atvėsti iki žmogaus kūno temperatūros ir galite formuoti sušį.

7. Sušiui sukti naudojamas specialus bambukinis kilimėlis. Ant kilimėlio tieskite jūrinių dumblių lakštą, ant jo dėkite ryžių sluoksnį, viduryje užtepkite kreminio sūrio, išdėliokite šiaudeliais pjaustytą avokadą ir lašišą.

8. Naudodama kilimėlį sušį susukite į standų ritinėlį.

9. Sušiui pjaustyti reikia aštraus peilio. Priklausomai nuo ritinėlio ilgio ir storio, jis pjaustomas į 6–8 dalis: maždaug 2 cm storio gabalėliais.

10. Išdėliokite ritinėlius kvadratinėje ar stačiakampėje lėkštėje, šalia įdėkite kelis marinuoto imbiero griežinėlius, išspauskite vasabi pastos, nedideliame dubenėlyje patiekite sojų padažą.

Suskleisti
Sušis
Receptas: Sušis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 36
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 200.00 g (suši (recepto autorė naudojo paprastus apvalius))
Actas: 1.00 st. (0,5 - ryžių)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Lašiša: 200.00 g
Jūros dumblių lakštai: (suši lapai - 1 pakuotė) 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt.
Agurkai: 1.00 vnt.
Krienai: 3.00 arbat. š. (wassabi)
Sojų padažas: 100.00 ml
Kaip gaminti
  1. Sušiui ryžius reikia kelis kartus perplauti vandeniu, tada virkite 15min ir dar palaikyti 10min puode sumaišykite su padažu, o padažą darome taip: pusė stiklinės sušio acto, dedame šaukštelį cukraus ir druskos pagal skonį, pakaitinkite kol ištirps ir pilkite į ryžius.
  2. Tiek padažo užtenka 200g ryžių. 
  3. Susipjaustykite lašišą, agurką ir papriką juostelėmis, jei ryžiai dar neatvėsę, galima paskleisti juos lėkštėje, tada greičiau atvėsta.
  4. Galiausiai ant bambukinio kilimėlio pasidėkite dumblių lapą, dėkite ryžius, maždaug iki pusės lapo, kad ryžiai neliptų prie pirštų galima pavilgyti pirštus į vandenį, tada prie kraštelio dedame lašišą, papriką, agurką, arba atskirai su agurku ir su paprika, galima dėti ir avokado, recepto autorė tiesiog aprašo jų šeimos labiausiai pamėgtus ingredientus, sudėjus viską susukite, ir su bambukiniu kilimėliu paritinėkite, paspauskite, tada supjaustykite maždaug 1,5cm storio riekelėmis, kam patinka galima pagardinti wassabi, sojų padažu.

Receptą atsiuntė Živilė

Suskleisti
Sušiai su lašiša
Receptas: Sušiai su lašiša
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 15
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt.
Jūrų dumblių lapai: 4.00 vnt.
Ryžiai: 200.00 g (virtų)
Rūkyta lašiša: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (aitriųjų paprikų)
Kaip gaminti
  1. Ant bambukinio kilimėlio dedame jūrų dumblių lakštą, ant jo – plonu sluoksniu (0,5–1 cm) ryžius, kad iki lapo galų liktų po 1,5 centimetro.
  2. Per vidurį dedame juostelėmis supjaustytą lašišą, agurką. Viską apibarstome prieskoniais (tinka karis) .
  3. Laisvus lapo kraštus suvilgome vandeniu.
  4. Kilimėliu susukame lapą taip, kad laisvi kraštai suliptų. Susuktą ritinėlį pjaustome 1 cm storio ritinėliais.
  5. Valgome su žaliųjų krienų padažu (vasabi) ar kitu.

Receptą atsiuntė Lina M.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs