TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip paprastai galite pailginti savo gyvenimo trukmę?
1. Agurką nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Pomidorus nuplikykite ir nulupkite. Du pomidorus supjaustykite kubeliais, kitus – didesniais gabaliukais. Svogūnus sukapokite, česnakus sutrinkite su druska.
2. Stambiau supjaustytus pomidorus ir svogūnus trinkite maišikliu, kol masė pasidarys vienalytė. Į ją sudėkite česnakus, supilkite actą, įpilkite 3 stiklines šalto virinto vandens, įliekite aliejaus. Viską gerai išmaišykite ir 2 val. palaikykite šaldytuve.
3. Paruoškite skrebučius: duoną supjaustykite kubeliais, suberkite į skardą, apšlakstykite aliejumi ir 15–20 min. kepkite 180°C karštumo orkaitėje.
4. Atšaldytą sriubą supilkite į dubenį. Skrebučius ir likusias daržoves patiekite atskiruose indeliuose.
1. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Į gilią keptuvę įdėkite šaukštą sviesto, įpilkite porą šaukštų mėsos sultinio ir suberkite svogūnus. Keptuvę uždenkite dangčiu, svogūnus pamaišydama troškinkite ant silpnos ugnies apie 30 min., kol pagels, – jeigu svogūnai paruduos, sriuba bus karti.
2. Batono riekes iš abiejų pusių paskrudinkite ištirpintame svieste.
3. Į troškintus svogūnus supilkite vyną, truputį pakaitinkite, paskui supilkite likusį sultinį. Pagardinkite sriubą druska, pipirais ir tarkuotu muskato riešutu. Kai sriuba užvirs, išpilstykite ją į karščiui atsparius dubenėlius.
4. Ant viršaus uždėkite paskrudintą batono riekę ir užberkite ant jos tarkuoto sūrio. Dubenėlius sudėkite į įkaitintą orkaitę. Sriuba turi šusti aukštoje temperatūroje, kol išsilydys sūris. Svogūnų sriubą būtiną patiekti karštą.
Plačiau skaitykite: Vakarienei – šilta sriuba!
- Supjaustykite svogūnus plonais griežinėliais, apibarstykite žiupsniu cukraus.
- Į puodą storomis sienomis įpilkite aliejaus ir įdėkite sviesto, palaukite, kol sviestas išsilydys.
- Sudėkite svogūnus ir kepkite ant nedidelės kaitros apie pusvalandį, kol svogūnai suminkštės ir pagels.
- Per sietelį pasijokite miltus, viską išmaišykite ir kepkite dar kelias minutes. Supilkite sultinį, vyną uždenkite ir virkite apie pusvalandį.
- Apskrudinkite prancūziškojo batono riekeles. Sutarkuokite sūrį.
- Kai sriuba išvirs, ją pagardinkite druska bei pipirais.
- Supilstykite sriubą į indelius, ant viršaus uždėkite po skrebutį ir užberkite sūrio. Kepkite, kol sūris išsilydys.
1. Mėsą nuplaukite, sumeskite į puodą, užpilkite šaltu vandeniu, užvirkite, nugriebkite putas, sumažinkite ugnį ir virkite apie 2–2,5 val. Likus 30–40 min. iki virimo pabaigos, sultinį pasūdykite, sumeskite laurų lapelius, suberkite pipirų grūdelius ir kapotą petražolės šaknį. Kai išvirs, mėsą išgriebkite, o sultinį perkoškite.
2. Visas daržoves nulupkite, nuplaukite. Burokėlius, morkas, papriką, kopūstus supjaustykite plonais šiaudeliais, bulves – kubeliais, svogūnus ir česnakus sukapokite.
3. Vienoje keptuvėje šaukšte sviesto troškinkite burokėlius su actu, cukrumi ir pomidorų pasta, kitoje – aliejuje pakepinkite morkas, papriką, svogūnus.
4. Į perkoštą sultinį pirmiausia suberkite bulves, užvirinkite, tada sukrėskite kopūstus ir ant mažos ugnies virkite apie 15 min. Sudėkite visas kepintas daržoves, supilkite šaukšte sviesto pakepintus ir sultiniu praskiestus miltus ir neatidengusios puodo ant mažos ugnies virkite dar apie 15 min. Galiausiai suberkite su česnakais sumaišytus kapotus lašinukus, petražoles, pasūdykite.
5. Sriubą apie 45 min. palikite pastovėti, kad susimaišytų skoniai. Tiekite su grietine.
Plačiau skaitykite: Vakarienei – šilta sriuba!
1. Nedideliais, kelių centimetrų kubeliais sujaustykite mėsą. Į puodą pripilkite 3 l šalto vandens, sudėkite kubeliais pjaustytą mėsą ir virkite 1,5–2 val. ant vidutinės ugnies, vis pamaišydamos ir nepamiršdamos nugraibyti susidariusių putų.
2. Likus pusvalandžiui iki išvirs mėsa, sumaišykite pomidorų pastą, „Tkemali“ padažą, raudoną aitriąją papriką (nepadauginkite, nes „Tkemali“ padažas taip pat yra aštrokas), paprikos miltelius, smulkiai supjaustytus kalendrus, „Chmeli-suneli“ prieskonius, juoduosius pipirus. „Tkemali“ ir „Chmeli-suneli“ padažų galima rasti ir prekybos centruose. Tačiau reikalui esant juos galite pakeisti ir kitais produktais. „Tkemali“ padažo tikslas suteikti sriubai pikantiškos rūgštelės. Jį neblogai kompensuos 100 ml šviežiai spaustų granatų ar citrinų sulčių (jei pilsite pastarąsias, galite įberti ir žiupsnelį tarkuotų žievelių). Jei nerasite „Chmeli-suneli“, panašų džiovintų prieskonių mišinį galite susimaišyti pati: po žiupsnelį džiovintų mairūnų, bazilikų, mėtų, krapų, kelis smulkiai sumaltus gvazdikėlius, juodųjų pipirų ir cinamono.
3. Keptuvėje ištirpdytame svieste apkepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus. Supilkite sumaišytų padažų ir prieskonių tyrę ir minutę patroškinkite viską.
4. Gerai nuplaukite ryžius ir suberkite į puodą su mėsa. Virkite apie 15 minučių, paskui suberkite prieskonių ir kepintų svogūnų masę.
5. Iki vientisos masės sutrinkite česnakus, graikinius riešutus, įberkite druskos pagal skonį ir dar kartą permaišykite. Šiek tiek sriubos skystimo sumaišykite su česnakais, graikiniais riešutais ir supilkite į sriubą.
6. Dar šiek tiek pavirkite ir, nuėmusios nuo ugnies, palaikykite 20 minučių. Prieš skanaudamos galite pabarstyti mėgstamų smulkintų žalumynų.
Plačiau skaitykite: „Kulinarinė pamokėlė: verdame aromatingą charčio sriubą“
1. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite. Šiaudeliais supjaustykite pankolį, griežinėliais – porą ir saliero lapkotį.
2. Nulupkite ir supjaustykite bulves. Visas daržoves, išskyrus bulves, pakepinkite aliejuje. Įdėkite šafrano,
laurų lapelių, čiobrelių, supilkite sultinį ir vyną.
3. Sudėkite bulves ir virkite 15 minučių. Pagardinkite tarkuotomis apelsinų žievelėmis, druska ir pipirais.
4. Žuvų filė supjaustykite kubeliais, sudėkite į sriubą ir ant mažos ugnies virkite 5 minutes. Valgykite su
skrudinta ir česnakais ištrinta balta duona.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite. Supjaustykite gabalėliais.
2. Agurkus supjaustykite nedideliais simetriškais gabalėliais. Susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus.
3. Nuo burokėlių nusunkite skystį ir sukrėskite juos į didelį dubenį. Suberkite smulkintus agurkus, žalumynus, supilkite ant viršaus kefyrą. Jei mėgstate skystesnius šaltibarščius, galite šiek tiek atskiesti pienu ar virintu vandeniu iki reikiamos konsistencijos. Pagal skonį pasūdykite.
4. Tiekite atvėsintus su karštomis bulvėmis.
1. Kumpį supjaustykite plonomis juostelėmis ir kiek pakepinkite karštuose riebaluose.
2. Smulkintus šviežius ir raugintus kopūstus sudėkite į puodą. Užpilkite dviem litrais vandens ir apie 20 minučių pavirkite.
3. Sudėkite kubeliais pjaustytą raugintą agurką, sukrėskite pomidorų padažą, išmaišykite ir dar kiek pavirkite. Sudėkite kumpį, alyvuoges bei kaparėlius ir pavirkite dar pora minučių. Pagal skonį pagardinkite „Tabasco“ padažu bei šviežių citrinų sultimis.
4. Tiekdama puoškite citrinų griežinėliais.
- Didesniame storą dugną turinčiame puode išlydykite sviestą. Sudėkite griežinėliais pjaustytus svogūnus ir kartkartėmis pamaišydama kepinkite ant mažos ugnies, kol įgaus gražią rusvą spalvą ir malonų salsvą aromatą. Sudėkite trintus česnakus, suberkite miltus ir maišydama dar minutę kitą daržoves pakepinkite.
- Maišydama plona srovele supilkite sultinį bei vyną ir luktelėkite, kol užvirs. Sumeskite laurų lapelius, čiobrelius, puodą uždenkite ir virkite 20–25 minutes. Laurų lapelius išgriebkite, pagal skonį įberkite druskos ir maltų juodųjų pipirų.
- Prancūziškojo batono riekeles išdėliokite nepridegančioje kepimo skardoje, apšlakstykite geros kokybės alyvuogių aliejumi, apibarstykite tarkuotu parmezanu ir pašaukite į karštą orkaitę. Kepkite, kol sūris išsilydys.
- Sriubą išpilstykite į dubenėlius, į kiekvieną įmerkite po dvi sūriu pagardintas batono riekeles.
Plačiau skaitykite: Garsiausios pasaulio sriubos. Verta paskanauti!
1. Į didelį puodą supilkite sultinį, užvirinkite, sudėkite bulves, svogūnus, morkas, salierus, paprikas, uždenkite ir ant mažos ugnies virkite 15 min.
2. Sudėkite kitus recepte nurodytus produktus, išskyrus mėsą, uždenkite ir virkite dar 15 min.
3. Sudėkite mėsą, kelias minutes pavirkite ir nukelkite nuo ugnies. Jei sriuba per tiršta, prieš nukedami nuo ugnies galite įpilti verdančio vandens ir dar kartą užvirinti.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
Šiai be galo gardžiai sriubai, kilusiai iš Indijos Bengali regiono, virti tiks tik labai gerai sunokę minkšti pomidorai. Šiame recepte naudoti įprasti raudonieji, tačiau tokią pačią ne mažiau puikią sriubą galite išvirti ir iš geltonųjų pomidorų. Obuolį rinkitės taip pat minkštą, sultingą, pavyzdžiui, alyvinį. Jei sriuba Jums pasirodytų per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens, o vietoje pieno galite naudoti grietinėlę, tik tuomet įpilkite dar daugiau vandens. Galite parinkti ir kitokį prieskonių derinį, svarbiausia išlaikyti sriubos esmę – pertrinti pomidorai, tirštinti miltų padažu.
1. Pomidorus nuplaukite, išimkite kotelio vietą ir stambiai supjaustykite. Nuplaukite obuolį, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.
2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus išvalyto lydyto sviesto. Kai sviestas įkais, sudėkite lauro lapus, asafetidą, aitriąją papriką, imbierą, cinamono lazdelę, maltą kmyninį kuminą ir maltą kalendrą.
3. Kepkite prieskonius maišydami keliolika sekundžių ir sukrėskite supjaustytus pomidorus bei obuolį. Pasūdykite, suberkite cukrų ir maltus juoduosius pipirus. Viską gerai išmaišykite ir troškinkite uždengę keptuvę 20-25 min., kol pomidorai suminkštės ir sukris.
4. Tuo metu kitoje mažoje keptuvėje išlydykite ir įkaitinkite likusį išvalytą lydytą sviestą. Kai šis įkais, suberkite miltus ir gerai išmaišykite. Iš lėto pilkite pieną intensyviai maišydami arba plakdami rankiniu plaktuvu. Kai padažas užvirs, taps vienalytis ir sutirštės, nukaiskite.
5. Pomidorų masę pertrinkite per sietelį į puodą, pertrintą tyrę užkaiskite. Likusias pomidorų odeles ir sėklas išmeskite. Kai tyrė pradės kunkuliuoti, įmaišykite miltų-pieno padažą ir sudėkite kapotus kalendros žalumynus. Tuoj pat nukaiskite. Patiekite dar karštą su plokščiąja indiška duona, pūstiniais arba „samosais“. Pagardinkite šlakeliu grietinės.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“
- Nuluptus svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, nuskustą morką ir saliero stiebą – vidutinio stambumo griežinėliais, papriką – juostelėmis.
- Į puodą storu dugnu dėkite sviestą, pilkite aliejų, berkite svogūnus ir minutę kitą pakepinkite. Sudėkite paruoštas daržoves ir retsykiais pamaišydama apie 5 minutes patroškinkite.
- Supilkite vandenį ir vyną. Kai užvirs, imkitės pomidorų: kiekvieną perpjovusi per pusę, stambia trintuve minkštimą nutarkuokite į puodą su sriuba taip, kad odelė liktų rankoje.
- Sumažinkite ugnį ir virkite apie 20 minučių. Suberkite makaronus, konservuotas pupeles ir virkite, kol suminkštės makaronai. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir šviežiais smulkintais bazilikais. Tiekdama į kiekvieną sriubos lėkštę įberkite po žiupsnį tarkuoto parmezano.
Skaitykite daugiau: Garsiausios pasaulio sriubos. Verta paragauti!
- Batoną supjaustykite kubeliais, pakepinkite ant aliejaus.
- Pomidorus ir agurkus nulupkite ir susmulkinkite.
- Išimkite saldžiųjų paprikų sėklas, susmulkinkinkite.
- Visus produktus ir pakepintus batono kubelius smulkintuvu susmulkinkite iki vientisos masės.
- Sudėkite į molinį indą, sandariai uždenkite ir dėkite į šaldytuvą porai valandų, kad susimaišytų skoniai. Skanaus.
Receptą atsiuntė Lina M.
1. Visas daržoves (pomidorus, agurką, saldžiąją papriką, svogūną, česnaką, petražoles) ir prancūziškojo batono riekeles sudėkite į indą ir susmulkinkite trintuvu. Gautą masę pertrinkite per sietelį.
2. Sriubą pagal skonį pagardinkite druska, juodaisiais pipirais, actu ir dėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.
3. Skanaukite šaltą su šlakeliu alyvuogių aliejaus.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gidonas Šapiro-Bilas |
Receptas Gidono Šapiro-Bilo
- Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite odelę. 2 pomidorus supjaustykite kubeliais.
- Papriką perpjaukite pusiau ir išimkite sėklas. Atpjaukite porą juostelių ir jas supjaustykite šiaudeliais.
- Svogūną nulupkite perpjaukite pusiau, atpjaukite vieną griežinėlį ir supjaustykite kubeliais.
- Vieną agurką taip pat supjaustykite kubeliais.
- Į plokščią lėkštutę sudėkite kubeliais supjaustytas daržoves.
- Likusias daržoves sudėkite į elektrinio plaktuvo indą ir sutrinkite.
- Į daržovių tyrę sudėkite grūstus česnakus, sumaišytus su citrinų sultimis ir aliejumi. Pasūdykite, pagardinkite pipirais, supilkite vandenį ir porai valandų padėkite į šaldytuvą.
- Kubeliais supjaustytą duoną pakepinkite svieste ir sudėkite į atskirą lėkštutę.
- Atšalusią sriubą išpilstykite į dubenėlius.
- Daržovių kubelius ir duonos skrebučius patiekite atskirai – jų kiekvienas valgytojas įsidės tiek, kiek norės.
1. Visus recepte nurodytus produktus, išskyrus agurkus, sudėkite į indą ir sutrinkite elektriniu maišikliu. Per naktį laikykite šaldytuve.
2. Prieš patiekdami, sudėkite agurkus.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
TAIP PAT SKAITYKITE: Filmukas, kuriuo norisi dalintis: naujagimės emocijos, kai jai plaunama galva, užbūrė milijonus internautų