„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Pasaulis lėkštėje: gardus ir aromatingas „ragu alla bolognese“

Tikriausiai vienas žymesnių ir daugumai žinomų itališkų patiekalų yra „spaghetti bolognese“. Tačiau, jei besilankydami Italijoje, Bolonijos regione, taip paprašytumėte šio patiekalo, tikrai liktumėte nesuprasti, nes ten šis patiekalas vadinamas „ragu alla bolognese“ ir tradiciškai patiekiamas ne su spagečiais, o su „tagliatelle“ makaronais.
„Ragu alla bolognese“
„Ragu alla bolognese“ / Tinklaraštininkų nuotr.

„Ragu alla bolognese“ iš esmės yra gerai smulkintų daržovių ir mėsos troškinys, kurio atsiradimas priskiriamas popiežiaus Pijaus VII virėjui Alberto Alvisi XVIII a. pabaigoje.

Nors šiais laikais „bolognese“ padaže naudojami pomidorai, tačiau, pasak kai kurių šaltinių, originaliame recepte jų nebuvo, o dabartinis receptas net labiau panašus į „ragu alla Napoletana“. Beje, „bolognese“ padažas yra ir tradicinės lazanijos dalis.

Ingredientai:

  • 60 g sviesto;
  • 300 g smulkintos jautienos;
  • 300 g smulkintos kiaulienos;
  • 50 g kiaulienos šoninės (idealu, jei tai bus itališka panchetta);
  • 1 svogūnas;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 saliero stiebas;
  • 1 didelė morka;
  • 400 g konservuotų smulkintų pomidorų;
  • 150 ml raudono vyno;
  • 150 ml jautienos sultinio;
  • 150 ml pieno;
  • 2 valg. šaukšt. pomidorų pastos;
  • 500 g tagliatelle makaronų;
  • parmezano sūrio.

Gaminimas:

1. Smulkiai supjaustykite daržoves ir pakepkite jas svieste (šis pakepintas mišinys vadinamas sofritto) nedidelėje kaitroje, kad suminkštėtų.

2. Atidėkite daržoves į šoną ir padidinę kaitrą sudėkite smulkintą šoninę. Kai ji apkeps, sudėkite mėsą ir kepkite smulkindami, kad ji būtų biri. Kai mėsa iškeps ir nebeliks drėgmės, sumažinkite kaitrą, sudėkite atgal daržoves, supilkite vyną.

3. Kelias minutes maišydami pakepkite, tada supilkite sultinį, sudėkite pomidorus, pomidorų pastą ir truputį pieno. Kai užvirs, sumažinkite kaitrą iki minimalios, uždenkite dangčiu ir troškinkite 2 valandas (nieko blogo nenutiks, jei troškinsite ir trumpiau) vis pamaišydami ir po truputį įpildami pieno (kol supilsite visus 150 ml).

4. Troškindami nepamirškite paragauti ir įdėti druskos, kelis lauro lapus, žiupsnelį pipirų, čiobrelių.

5. Sudėkite padažą ant išvirtų makaronų ir minutę pakaitinkite, kad makaronai sugertų dalį padažo. Patiekiant pagardinkite parmezanu.

Tinklaraštininkų nuotr./„Ragu alla bolognese“
Tinklaraštininkų nuotr./„Ragu alla bolognese“

Esame šeimyninis duetas, mėgstantis keliones, o jų metu ir išmėginti vietinę įvairių šalių virtuvę. Kelionėms sustojus, nusprendėme keliauti per pasaulį savo virtuvėje. Taip gimė mūsų rubrika #pasaulislėkštėje. Taigi, ieškome įvairių šalių patiekalų, kurie turi savo atsiradimo istoriją, o galbūt yra tradiciniai kurioje nors šalyje ar tiesiog populiarūs ir gerai žinomi visame pasaulyje. Juos gaminame, ragaujame ir žinoma dalijamės su jumis. Sekite mūsų skanias keliones Instagram paskyroje _gurmane_

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“