Pasaulis lėkštėje: klasikinė neminkyta fokačia

Koks nuostabus jausmas mėgautis ką tik iškepta kvapnia ir minkštutėle duona! Tačiau daugelis duonos kepimo namie atsisako dėl kartais itin sudėtingo kepimo proceso, kai reikia pasigaminti raugą, duoną ilgai kildinti ir minkyti. Tačiau yra duona, kuriai nereikalingas raugas, o ir minkyti jos visiškai nereikia. Tai nuostabi, gal net labiau nesaldų pyragą primenanti itališka duona fokačia (focaccia).
Fokačia su alyvuogėmis
Fokačia su alyvuogėmis / Tinklaraštininkų nuotr.

Istorikai mano, kad ją pirmieji pradėjo kepti etruskai arba senovės graikai, nors nerauginta plokščia duona nuo neatmenamų laikų kepama visuose Vidurio Rytuose.

Pats pavadinimas focaccia kildinamas iš romėniško „panis focacius“ ir tai tikrai nereiškia ponas ar ponia Fokačijai, o „židinio duona“ mat ją romėnai kepdavo židiniuose. Pats receptas itin išpopuliarėjo ir Prancūzijoje (fouasse) bei Ispanijoje (hogaza).

Tradiciškai fokačia yra gardinama druska ir rozmarinu, tačiau yra daugybė variacijų – ją galite gardinti alyvuogėmis, džiovintais pomidorais, ančiuviais, česnaku, sūriu, o jei pageidaujate saldžiau, galite dėti ir medaus, razinų, cukraus, citrinos žievelės ir pan.

Tinklaraštininkų nuotr./Fokačia paprastai gardinama rozmarinais, tačiau tai fantazijos reikalas, puikiai tinka ir trumai
Tinklaraštininkų nuotr./Fokačia paprastai gardinama rozmarinais, tačiau tai fantazijos reikalas, puikiai tinka ir trumai

Pateikiame tradicinį receptą, tačiau nepabijokite eksperimentuoti ir atrasti sau skaniausią derinį.

Ingredientai:

  • 500 g kvietinių miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. druskos;
  • 7 g sausų mielių;
  • apie 400 ml šilto vandens;
  • itin tyro (extra virgin) alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Persijotus miltus sumaišykite su druska, sausomis mielėmis. Į vandenį įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus. Vandenį po truputį pilkite į miltus ir maišykite. Tešla turi išeiti lipni.

2. Palikite porai valandų, kad mielės atliktų savo darbą ir gerai iškildintų tešlą.

3. Indą, kuriame kepsite, išklokite sviestiniu popieriumi ir pašlakstykite alyvuogių aliejumi.

4. Į pakilusią tešlą įpilkite 5 šaukštus alyvuogių aliejaus, nestipriai išmaišykite ir sudėkite tešlą į kepimo indą. Pirštais tešloje pridarykite nedidelių duobių, pabarstykite rozmarinu. Jei norite, pridėkite ant viršaus mėgstamų ingredientų.

5. Šaukite į iki 220 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepkite maždaug 25 minutes. Po 20 minučių kepimo, konditeriniu teptuku aptepkite fokačią lydytu sviestu, kad gražiai apskrustų.

Esame šeimyninis duetas, mėgstantis keliones, o jų metu ir išmėginti vietinę įvairių šalių virtuvę. Kelionėms sustojus, nusprendėme keliauti per pasaulį savo virtuvėje. Taip gimė mūsų rubrika #pasaulislėkštėje. Taigi, ieškome įvairių šalių patiekalų, kurie turi savo atsiradimo istoriją, o galbūt yra tradiciniai kurioje nors šalyje ar tiesiog populiarūs ir gerai žinomi visame pasaulyje. Juos gaminame, ragaujame ir žinoma dalijamės su jumis. Sekite mūsų skanias keliones Instagram paskyroje _gurmane_.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas