- Austrių galima paragauti įvairiose pasaulio vietose, nors labiausiai šis prabangus delikatesas siejamas su Prancūzija.
- Austrių istorija ilga ir labai turtinga, siekia dar romėnų laikus. O 1866 m. augant austrių paklausai, Arkašono (Prancūzija) rajone didėjo ir austrių deficitas. Tuomet, gavus leidimą, jos buvo importuojamos iš Portugalijos. 1968 m. laivas, plukdęs austres, pateko į audrą ir pasislėpė įlankoje. Audra tęsėsi, o krovinys ėmė gesti, tad kapitonas nutarė austres išversti į jūrą. Dar gyvi moliuskai greitai prisitaikė prie naujų gyvenimo sąlygų ir gan sparčiai išplito.
- Prieš pradedant ruošti austres namuose, jas gerai nuplauname, pažiūrime ar visos geldelės pilnai užsidarę. Jei ne, tuomet stuktelim, kad užsidarytų. Jei geldelė neužsidaro, tokią austrę reiktų išmesti.
- Kad austrė lengviau atsidarytų, patariama užlašinti citrinos sulčių. Atidarius austrę, atpjauname ją nuo kiauto.
- Prie austrių ruošiame padažą. Jų receptų yra įvairiausių. Vienas jų – prancūziškas Mignonette. Jam reikia 1 šaukštelio maltų pipirų, 100 ml balto arba raudono vyno acto, 2 šaukštai smulkiai pjaustytų šalotuinių arba saldžiųjų svogūnų, druskos pagal skonį. Padažą išmaišome. Austres dedame ant grūsto ledo, šalia dedame atvėsintą padažą, keletą skiltelių citrinų ir gardžiuojamės.
Austrių „rokfeleris“
Ingredientai:
- 6 atidarytos austrės;
- 30 g sviesto;
- 1 sauja špinatų;
- pusė poro arba 1 didelis svogūnas;
- sauja smulkiai kapotų petražolių;
- 30 g smulkiai pjaustyto vytinto kumpio;
- džiūvėsėlių (padažo sutirštinimui);
- 2 valg. šaukšt. grietinės;
- žiupsnelis aitriosios paprikos.
Gaminimas:
1. Svieste patroškiname špinatus, kol nugaruos sultys, kartu porą minučių patroškiname porą, petražoles ir kumpį. Sudedame grietinę. Įdedame truputį džiūvėsėlių, kad sutirštėtų padažas. Pagardiname druska, pipirais.
2. Ant austrių dėliojame paruoštą masę, dedame ant orkaitėje iki 200°C laipsnių temperatūros įkaitintos druskos ir kepame 8 minutes.
Ant druskos keptos šukutės
Ingredientai:
- 10 atidarytų šukučių ant kiauto;
- 1 vidutinis rausvas svogūnas;
- 2 skiltelės česnako;
- 150 g smulkiai sukapotų pievagrybių;
- 60 g sviesto;
- 100 ml sauso baltojo vyno;
- 4 valg. šaukšt. grietinės;
- 4 valg. šaukšt. maltų džiūvėsėlių;
- 1 sauja smulkintų petražolių;
- 1 sauja tarkuoto fermentinio sūrio;
- 1 kg stambios jūros druskos.
Gaminimas:
1. Svogūnus ir česnaką smulkiai supjaustome, grybus sukapojame smulkiais gabalėliais.
2. Moliuskų mėsą nuimame nuo geldelių, 2-3 minutes pakepame svieste ir atidedame į šalį.
3. Svogūną ir česnaką pakepame svieste kol taps skaidrūs, įmaišome grybus. Kelias minutes patroškiname. Supilame vyną, sudedame grietinę ir leidžiame užvirti. Sudedame moliuskus, petražoles, įdedame druskos pagal skonį. Sudedame džiūvėsėlius – jie truputėlį sutrauks drėgmę ir padažas taps tirštesnis.
4. Gautą masę sudedame į moliuskų kiautus ir užbarstome sūriu.
5. Ant skardos paskleidžiame druską ir ją įkaitiname orkaitėje iki 200°C laipsnių temperatūros. Ant įkaitusios druskos sudedame paruoštus moliuskus ir kepame orkaitėje 8 minutes.
Esame šeimyninis duetas, mėgstantis keliones, o jų metu ir išmėginti vietinę įvairių šalių virtuvę. Kelionėms sustojus, nusprendėme keliauti per pasaulį savo virtuvėje. Taip gimė mūsų rubrika #pasaulislėkštėje. Taigi, ieškome įvairių šalių patiekalų, kurie turi savo atsiradimo istoriją, o galbūt yra tradiciniai kurioje nors šalyje ar tiesiog populiarūs ir gerai žinomi visame pasaulyje. Juos gaminame, ragaujame ir žinoma dalijamės su jumis. Sekite mūsų skanias keliones Instagram paskyroje _gurmane_