Ingredientai:
- 2 kiaušiniai;
- 180 ml pieno;
- 10 g šviežių mielių;
- 500 g kvietinių miltų;
- 60 g sviesto;
- 1 valg. šaukšt. cukraus (ir dar šiek tiek apvoliojimui);
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- aliejaus (kepimui).
Gaminimas:
1. Nedideliame dubenyje sumaišykite šiltą pieną, cukrų ir mieles. Palikite kelioms minutėms, kad mišinys suputotų.
2. Į kitą dubenį berkite miltus, druską, kubeliais supjaustytas sviestą. Trinkite sviestą su miltais, kol gausite riebius trupinius. Tuomet į šiuos trupinius supilkite mielių mišinį, išmaišykite ir imkite minkyti. Išminkykite iki glotnios, vientisos tešlos.
3. Dėkite išminkytą tešlą į dubenį, pridenkite ir dėkite šiltai. Kildinkite tešlą 1–1,5 val., kol jos tūris padvigubės.
4. Pakilusią tešlą perminkykite, padalinkite į 10 dalių. Iš kiekvieno gabaliuko suvoliokite piršto storio virvelę, o tada sulenkite ir sulipinkite ją taip, kaip matote nuotraukoje apačioje.
5. Dėkite suformuotas spurgas ant plačios kepimo popieriumi ištiestos ir miltais pabarstytos lentos, pridenkite rankšluostuku ir leiskite 30 min. pakilti.
6. Kai spurgos bus pakilusios, įkaitinkite nedideliame puode aliejų (kaitra turi būti vidutinė), atsargiai dėkite į puodą po 2–3 spurgas ir virkite švelniai pavartydami kol apskrus iš visų pusių, tai užtruks 4–5 min.
7. Išgriebkite išvirusias spurgas ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės, o tada gausiai pabarstykite cukrumi arba berkite jo į dubenėlį ir apvoliokite spurgą iš visų pusių.
Šis desertas skaniausias tą pačią dieną.