Augalinė mityba nėra nuobodi
Kaip rašoma prekybos tinklo „Lidl“ pranešime žiniasklaidai, pirmą kartą apie augalinę mitybą išgirdusiems žmonėms gali atrodyti, kad ją sudaro vien daržovės. Tačiau tai yra įvairove, spalvomis ir nepažintais skoniais pasižymintis mitybos būdas, kurį išbandyti stabdo seniai susiformavę valgymo įpročiai.
„Net ir artimoje aplinkoje vyresni vyrai sakydavo – nėra mėsos, tai nėra ką valgyti. Tokiu būdu sukuriamas tam tikras socialinis spaudimas, panašus į tą, kurį žmogus jaučia atsisakęs alkoholio ir nuėjęs į vakarėlį. Abiejose situacijose svarbus sveikas egoizmas, asmeninė laisvė ir ryžtas nekreipti dėmesio į nepalankų aplinkinių požiūrį“, – dalinasi V. Radzevičius.
Jis pratęsia, kad pagrindinius mitus, tokius kaip augalinė mityba yra nuobodi, neskani ir neįvairi, padeda paneigti išradingumas ir domėjimasis gastronomija.
Nereikia pamesti galvos
Anot V. Radzevičiaus, nusprendus „pasimatuoti“ augalinę mitybą, nereikėtų stačia galva nerti į kraštutinumus – viskas arba nieko. Iš to nieko gero nebus.
„Prie stalo geriau mėgaukimės akimirka ir skoniais. Tam pirmiausia patarčiau įgyti žinių. Šaltinių šiame informaciniame amžiuje yra daug ir įvairių, todėl augalinės mitybos mokykitės palaipsniui, išbandant vis naujus receptus, eksperimentuojant. Formuojant naujus įpročius reikia ir gero planavimo, kad atsidarius šaldytuvą pirma mintis, kuri ateis į galvą, nebūtų „nėra ką valgyti“. Ypatingą dėmesį taip pat reikėtų skirti ankštiniams produktams – tai yra baltymų šaltinis, kurių svarbu neapleisti atsisakant gyvūninės kilmės produktų“, – sako V. Radzevičius.
Kad augalinę mitybą prisijaukinti būtų lengviau, V. Radzevičius siūlo pradžiai išbandyti itin paprastą receptą – grikių salotas su fetos sūriu.
Ingredientai
- 1 stiklinė grikių kruopų;
- 2 stiklinės vandens;
- 1 svogūnas;
- 1-3 skiltelės česnako;
- sauja vyšninių ar slyvinių pomidorų,
- ½ stiklinės juodųjų alyvuogių be kauliukų;
- sauja šviežio baziliko;
- 200 g fetos sūrio;
- alyvuogių aliejus kepimui;
- druska;
- juodieji pipirai.
Kaip gaminti
- Išvirkite grikių kruopas (arba palaikykite užmerkę vandenyje per naktį).
- Smulkiai supjaustykite svogūną ir sutraiškykite česnaką. Pakepinkite aliejuje iki geltonumo. Suberkite grikių kruopas ir maišydami pakepinkite kelias minutes.
- Pomidorus ir alyvuoges perpjaukite per pusę. Nuskabykite baziliko lapelius. Fetos sūrį supjaustykite kubeliais. Viską sudėkite į grikius, pagal skonį pagardinkite pipirais ir druska. Druskos berkite su saiku, nes sūrumo suteikia fetos sūris. Išmaišykite.
Patiekalas gali būti valgomas ir šiltas, ir šaltas. Skanaus!