Taip, mes kalbame apie makaronus, kurių asortimentas dabar tikrai platus: kiaušininiai, su špinatais, speltos miltų, ryžių, kukurūzų ar tiesiog paprasčiausi kvietinių miltų makaronai. Iš tokios gausybės, sau patinkantį skonį atras kiekvienas.
Vis tik jei pritrūkote idėjų, kaip juos pagardinti, ar tiesiog norite pasigaminti ką nors naujo, prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen siūlo išbandyti makaronus su daržovėmis, riešutais ir pesto padažu pagardintus spagečius bei makaronus su krevetėmis.
Makaronai su gausiu būriu daržovių
fotolia.com nuotr./Daržovės
Daug daržovių ir pomidorų tyrė – paprastas, tačiau tikrai nenuviliantis makaronų padažo receptas. Kaip pasakoja maisto ekspertė, šis patiekalas puikiai tiks ypač išalkusiems, nes jam sugaišite viso labo pusvalandį.
„Smulkiai supjaustykite svogūną, 3 salierų kotus ir 2 morkas. Suberkite daržoves į didelę keptuvę, užpilkite šlakelį vandens ir virkite daržoves, kol jos suminkštės. Į keptuvę supilkite 800 g konservuotų pjaustytų pomidorų ir 2 arbatinius šaukštelius balzaminio acto, įberkite žiupsnelį druskos bei paprikos miltelių.
Viską gerai išmaišykite ir suberkite po 200 g smulkiai pjaustytų daržovių – cukinijų, paprikos bei pievagrybių. Leiskite daržovių padažui virti apie 10 minučių, per tą laiką išsivirkite savo mėgstamų makaronų. Išvirusius makaronus suverskite į keptuvę ir išmaišykite su pasiruoštu padažu. Jei esate sūrio gerbėjas, siūlyčiau ant viršaus užbarstyti jūsų mėgstamojo kietojo sūrio“, – sako maisto ekspertė.
Riešutais pagardinti spagečiai su pesto
Fotolia nuotr./Žaliasis pesto padažas
Riešutai vis dažniau pasirodo ir kitame amplua, nei tik kaip saldžių patiekalų palydovai ar greitas užkandis. Riešutais gardinamos salotos, padažai ir net sriubos, o šįkart maisto ekspertė siūlo riešutais praturtinti ir makaronus.
„Nedideliame inde išplakite 2 kiaušinius, įpilkite 2 arbatinius šaukštelius pieno, 4 arbatinius šaukštelius žaliojo pesto padažo ir 50 g tarkuoto kietojo sūrio. Susmulkinkite 400 g artišokų ir suberkite juos į pasiruoštą padažą. Keptuvėje ant vidutinės ugnies pakepkite kedro riešutus, nepamirškite, kad riešutus reikia nuolat maišyti, nes jie gana greitai sudega. Išvirkite savo mėgstamų spagečių ir sumaišykite juos su dar karštu padažu. Prieš patiekiant – užbarstykite keptų kedro riešutų“, – sako kulinarė.
Subalansuota vaikams: švelnaus skonio makaronai su krevetėmis
Shutterstock nuotr./Spagečiai su krevetėmis
Makaronai, turbūt vieni iš mėgstamiausių vaikų patiekalų. Galbūt dėl to, kad jie gali būti įvairių dydžių, formų bei skonių. Maisto ekspertė neabejoja, kad jogurtu pagardinti makaronai su daržovėmis ypač patiks jūsų vaikui.
„Pirmiausia pasiruoškite įvairias daržoves – pievagrybius nulupkite ir pasmulkinkite į keturias dalis, išilgai perpjaukite cukiniją ir supjaustykite ją storesnėmis riekelėmis. Šiaudeliais supjaustykite papriką, o mažuosius pomidorus perpjaukite tik pusiau.
Į skardą suberkite visas pjaustytas daržoves bei 300 g smulkiųjų jau išvirtų krevečių. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska. Daržoves bei krevetes kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių“, – sako maisto ekspertė.
Maisto ekspertė priduria, kad jei jūsų vaikas nemėgsta, o galbūt negali valgyti krevečių, galite jas drąsiai keisti į vištienos filė.
„Kol daržovės kepa, išsivirkite savo mėgstamų makaronų. Siūlau rinktis makaronus su špinatais. Į keptuvę įpilkite 250 ml natūralaus jogurto ir 60 g tarkuoto kietojo sūrio, įberkite truputį muskato prieskonio bei druskos.
Kai sūris jau išsilydys, padažą nukelkite nuo ugnies, kad neprisviltų. Išvirusius makaronus nukoškite ir vėl suberkite į puodą, ant viršaus suberkite iškepusias daržoves bei jogurtinį padažą – viską gerai išmaišykite. Sukrėskite makaronus su padažu į skardą ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje dar apie 15 minučių“, – pasakoja A. Rasmussen.
Siūlome išbandyti ir šiuos receptus:
Ingredientai
Sūris:
30.00 g (tarkuoto - fermentinio)
Kaip gaminti
1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės. Nukoškite ir nuvarvinkite.
2. Česnakų skiltelę išspauskite, sumaišykite su moliūgų sėklomis ir pakepinkite keptuvėje be riebalų.
3. Kepintas sėklas (kelias palikite papuoškite) sudėkite į elektrinio plaktuvo indą, supilkite alyvuogių aliejų, suberkite petražoles, tarkuotą sūrį ir sukite, kol pasidarys vientisa masė. Įmaišykite druskos, pipirų.
4. Išvirtus makaronus apibarstykite atidėtomis moliūgų sėklomis ir patiekite su padažu.
|
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
2.00 žiupsnelis (makaronams ir padažui)
Miltai:
25.00 g (1 arbat. š. padažui)
Kaip gaminti
1. Makaronus išvirkite pasūdytame ir šiek tiek pasaldintame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės. Nukoškite ir nuvarvinkite.
2. Smidrus nuplaukite, nupjaukite sukietėjusias dalis, stiebus 1–2 minutėms įmeskite į verdantį vandenį. Išgriebus nuvarvinkite.
3. Sviestą ištirpinkite keptuvėje ir trumpai pakepinkite miltus. Supilkite grietinėlę, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir užvirinkite. Suberkite tarkuotą parmezaną, įspauskite skiltelę česnakų ir gerai išmaišykite.
4. Makaronus ir smidrus sudėkite į lėkštes ir užpilkite sūrio padažo.
|
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Ingredientai
Paprikos:
1.00 vnt. (raudona arba žalia)
Sūris:
120.00 g (fermentinis tarkuotas)
Kaip gaminti
1. Pasūdytame vandenyje išverkite makaronus. Supjaustykite kumpį, saldžiąją papriką ir brokolinius kopūstus. Viską sumaišykite.
2. Nedideliame inde sumaišykite pieną, krakmolą ir maltus juoduosius pipirus. Virkite, kol masė sutirštės ir pradės kilti burbuliukai. Suberkite sūrį ir maišykite, kol ištirps. Padažą pilkite ant makaronų su daržovėmis ir kumpiu. Viską gerai sumaišykite. Masę dėkite į kepimo skardą.
3. Džiūvėsėlius sumaišykite su ištirpintu sviestu ir jais apibarstykite makaronus.
4. Kepkite apie 30 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
Suskleisti
Ingredientai
Tunas:
140.00 g (savo sultyse)
Pipirai:
1.00 žiupsnelis (1/2 arbat. š. - aitriųjų)
Cukrus:
1.00 žiupsnelis (1/2 arbat. š.)
Kaip gaminti
1. Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje, kaip nurodyta ant pakuotės. Susmulkinkite svogūną, česnaką, konservuotus pomidorus.
2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite svogūnus. Suberkite česnaką, pomidorus, aitriuosius pipirus ir cukrų. Pagal skonį įberkite druskos, pipirų ir išmaišykite. Užvirkite ir ant mažos ugnies troškinkite 5 minutes.
3. Tuną nuvarvinkite, susmulkinkite šakute, suberkite į padažą ir išmaišykite. Nukoštus makaronus sudėkite į padažą ir išmaišykite. Dėkite į lėkštes, užberkite smulkintų bazilikų lapelių. Jei reikia, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais.
|
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Suskleisti
Ingredientai
Tunas:
2.00 vnt. (indeliai konservuotų savo sultyse -įdarui)
Ančiuviai: indelis - įdarui 1.00 vnt.
Gorgoncola: padažui 60.00 g
Kaip gaminti
- Makaronus lengvai pasūdytame vandenyje virkite 7 minutėmis trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės. Išgriebusi nuvarvinkite, palikite atvėsti.
- Tunus išgriebkite iš marinato, sutrinkite šakute. Sudėkite ančiuvius, suberkite smulkintus svogūnus, dar sykį viską ištrinkite. Suberkite stambiai sutarkuotus virtus kiaušinius, išmaišykite. Gauta mase įdarykite makaronus, sudėkite į kepimo indą.
- Paruoškite padažą: prikaistuvyje išlydykite sviestą. Sudėkite šalavijų lapelius, maišydama minutę pakaitinkite. Supilkite grietinėlę, sudėkite smulkintą sūrį, maišydama kaitinkite, kol sūris išsilydys. Šalavijų lapelius išgriebkite.
- Padažu apliekite makaronus. Dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 7–10 minučių. Apibarstykite smulkintais žalumynais.
Suskleisti
Kaip gaminti
- Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, ir nukoškite.
- Ožkų pieno sūrį sutrupinkite šakute ir sumaišykite su rikota. Aitriąją papriką ir česnaką nuvalykite, smulkiai sukapokite.
- Pakepinkite įkaitintame aliejuje. Kai prieskoniai gardžiai pakvips, į keptuvę sukrėskite makaronus, sumeskite sūrius, suberkite bazilikus ir petražoles.
- Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Makaronus kaitinkite labai trumpai, kol išsilydys sūriai, ir iš karto patiekite.
- Kulinaro patarimas. Jeigu mėgstate sočiau, makaronus galite ruošti ir su grietinėlės padažu – pačioje pabaigoje jos pilkite į keptuvę ir išmaišykite.
Suskleisti
Kaip gaminti
- Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, nukoškite ir padėkite šiltai.
- Maltus graikinius riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje.
- Cukinijas nuplaukite, supjaustykite vidutinio dydžio griežinėliais ir po vieną išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje.
- Pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, apšlakstykite pesto padažu ir aliejumi.
- Pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 8–12 min., kol suminkštės.
- Užberkite tarkuoto brandinto sūrio ir dar pakepkite, kol jis išsilydys.
- Gilioje keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite smukintus šalavijus, riešutus, supilkite grietinėlę.
- Išmaišykite ir pagal skonį pasūdykite. Sukrėskite makaronus ir kiek pakaitinkite.
- Makaronus tiekite su karštais cukinijų griežinėliais.
Suskleisti
Ingredientai
Duona:
3.00 riekės (baltos arba batono)
Sviestas:
65.00 g (15 tirpinto ir 50 - paprasto ir gabalėlis formai ištepti)
Muskatas:
1.00 arbat. š. (ketvirtadalis - malto)
Sūris:
115.00 g (Gruyere - puskiečio)
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 190º C temperatūros. Gabalėliu sviesto ištepkite 20x30 cm dydžio gilesnį kepimo indą. Atidėkite į šalį.
- Šviesią duoną ar batoną supjaustykite mažais gabalėliais ir suberkite į dubenį. Supilkite tirpintą sviestą ir išmaišykite. Atidėkite į šalį.
- Pieną supilkite į prikaistuvį ir pašildykite ant vidutinio dydžio ugnies, kol bus karštas. Tuo tarpu keptuvėje ištirpinkite 50 g sviesto. Kai sviestas ims burbuliuoti, suberkite miltus ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, 1 minutę, kol neliks sausų miltų.
- Lėtai į keptuvę pilkite karštą pieną, masę nuolat maišydami (patogiausia tai daryti plakimo šluotele). Pamažu supilkite visą pieną. Nesustokite maišyti, kol gausite vientisos konsistencijos padažą, ir jis sutirštės. Tuomet nuimkite keptuvę nuo ugnies, suberkite druską, muskatą, pipirus, Kajeno pipirus ir abiejų 170 g tarkuoto kietojo sūrio ir 80 g tarkuoto puskiečio sūrio. Išmaišykite ir atidėkite keptuvę į šalį.
- Išvirkite makaronus pagal instrukciją ant pakuotės, tik porą minučių sutrumpinkite virimo laiką. Makaronai turi būti šiek tiek kieti viduje. Išvirtus makaronus suberkite į sietelį ir nuvarvinkite. Perliekite šaltu vandeniu ir vėl palikite nuvarvėti.
- Įmaišykite makaronus į sūrio padažą. Visą masę sukrėskite į sviestu pateptą kepimo indą. Viršų apibarstykite likusiais 80 g tarkuoto kietojo sūrio ir 35 g tarkuoto puskiečio sūrio. Viršų apibarstykite duonos trupiniais.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol paviršius gražiai apskrus. Išjungę orkaitę, palikite pastovėti 5 minutes. Tuomet dėkite į lėkštes ir valgykite. Skanaus!
Suskleisti
Kaip gaminti
- 2 stiklines makaronų – kriauklių išvirkite 2 stiklinėse pieno.
- Virkite ant nedidelės ugnies, nuolat maišydami. Kai makaronai išvirs, įberkite tarkuoto sūrio ir gerai išmaišykite.
Suskleisti
Ingredientai
Pipirai:
1.00 žiupsnelis ((raudonieji))
Makaronai:
4.00 st. ((virtų karštų ausyčių formos makaronų))
Kaip gaminti
- Pakaitinkite aliejų troškintuve ant vidutinio stiprumo ugnies; įdėkite avinžirnius ir kepinkite 2 minutes, arba kol pradės ruduoti. Pridėkite česnako bei smulkintų raudonųjų pipirų ir kepinkite 30 sekundžių.
- Įdėkite į troškintuvą brokolius rabe ir supilkite vištienos sultinį. Užvirinkite ir virkite 3 minutes arba kol brokoliai taps traškūs.
- Įmaišykite karštus makaronus ir druską; virkite 2 minutes arba kol visi ingredientai sušils.
- Padalinkite į 4 lygias dalis, sudėkite į dubenėlius ir pabarstykite parmezano sūriu.
Suskleisti