Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskanaukime kriaušių kitaip: gaivios salotos ir nesaldūs užkandžiai

Kriaušės, jei tik jos gerai prinokusios, sultingos – tikros rudens vaisių krepšelio karalienės. Jas skanu triaukšti vienas, kepti iš jų pyragus, keksiukus, tačiau nepamirškite ir nesaldžių užkandžių – tai gali būti ir gaivios salotos, ir sumuštiniai, ir pica ar fokačija.
Sumuštiniai su kriaušėmis ir mėlynuoju sūriu
Sumuštiniai su kriaušėmis ir mėlynuoju sūriu / Mariaus Žičiaus nuotr.
Gaivios salotos
Receptas: Gaivios salotos su kriaušėmis ir graikiškais riešutais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 66
Receptas
Ingredientai
Salotos: 50.00 g (Saujelė įvairių nedidelių traškių salotų lapelių)
Kriaušės: 1.00 vnt. (didelė gerai prinokusi)
Sūris: 200.00 g (mėlynųjų pelėsių)
Citrinos: 1.00 vnt. (šaukštas citrinos sulčių ir užpilui šaukštas citrinos sulčių)
Aliejus: 2.00 valg. š. (užpilui)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį ir užpilui taip pat)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį ir užpilui taip pat)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (užpilui; pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Salotas nuplaukite, labai gerai nusausinkite, suberkite į sandarų indą ir dviem valandoms padėkite į šaldytuvą – bus traškesnės.

2. Kriaušę nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.

3. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir atvėsinkite.

4. Salotas išdėliokite į kelis dubenėlius, ant viršaus dėkite kriaušių ir sūrio gabalėlių, berkite riešutus. Salotas pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir apliekite padažu, paruoštu iš citrinų sulčių, aliejaus, žiupsnelio cukraus ir pipirų.

Suskleisti
Burokėlių ir kriaušių salotos su feta ir balzaminio acto padažu
Receptas: Burokėlių ir kriaušių salotos su feta ir balzaminio acto padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 40
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Česnakai: 2.00 skiltelės
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Kriaušės: 2.00 vnt.
Saulėgrąžos: 1.00 st. (sauja sėklų)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Fetos sūris: 50.00 g
Alyvuogių aliejus: 30.00 ml (šlakelis)
Kaip gaminti
  1. Burokus gerai nuplaukite ir virkite ~30 min. šiek tiek pasūdytame vandenyje.
  2. Tuomet (kai jie jau šiek tiek suminkštės, bet dar nebus išvirę) juos sudėkite į kepimo skardą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pagardinkite druska, pipirais ir Provanso žolelėmis (galite naudoti ir kitokias, tiesiog būtent šios čia tinka tobulai), šalia padėkite kelias česnako skilteles ir burokus dėkite kepti į 200 laipsnių orkaitę ~25~30 min., kol visiškai suminkštės.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Kriaušių ir mėlynojo pelėsinio sūrio salotos
Receptas: Kriaušių ir mėlynojo pelėsinio sūrio salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 9
Receptas
Ingredientai
Kriaušės: 2.00 vnt.
Medus: 2.00 arbat. š.
Baltojo vyno actas: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Gražgarstės: 70.00 g
Kaip gaminti

1. Medų, alyvuogių aliejų ir balto vyno actą sumaišykite.

2. Kriaušes perpjaukite per pusę, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Sudėkite į dubenį ir užpilkite paruoštu padažu. Išmaišykite ir palikite pastovėti.

3. Gražgarstes nuplaukite, nusausinkite. Jei reikia, susmulkinkite ir sudėkite į salotų dubenį.

4. Mėlynojo pelėsio sūrį sukapokite nedideliais gabalėliais ir suberkite ant gražgarsčių.

5. Susmulkinkite riešutus ir juos taip pat suberkite ant gražgarsčių.

6. Sudėkite ant jau paruoštų kitų ingredientų pasimarinavusias kriaušes, šiek tiek viską išmaišykite ir užpilkite likusiu padažu.

Suskleisti
Keptos kriaušės su vytintu kumpiu ir ožkų pieno sūriu
Receptas: Keptos kriaušės su vytintu kumpiu ir ožkų pieno sūriu pagal Beatą Nicholson
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.8 / 6
Receptas
Ingredientai
Kriaušės: 6.00 vnt. (jei mažesnės, tuomet 8)
Balzaminis actas: 3.00 valg. š.
Medus: 1.00 valg. š. (galite dėti ir 2, o gal ir visai nedėti)
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š.
Moliūgo sėklos: 8.00 valg. š.
Kario prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Ožkų pieno sūris: 150.00 g (minkšto)
Kumpis: 150.00 g (vytinto)
Kaip gaminti

1. Kriaušes nuplauname, nuskutame, perpjauname pusiau, išskobiame sėklas, puseles dubenyje sumaišome su balzaminiu actu ir keliais šaukštais medaus. Paragaujame, ar ne per saldu. Jei kriaušės labai prisirpusios, medaus galima nedėti.

2. Kepimo popieriumi išklotoje skardoje paskleidžiame kriaušes, šauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepame 15–20 minučių. Atvėsiname.

3. Į keptuvę įpilame aliejaus ir suberiame sėklas, prieskonius, viską maišydami kaitiname. Kai moliūgų sėklos pradės pokšėti, užberiame druskos; sėklos nuo karščio šiek tiek išsipūs.

4. Ant kriaušių tepame šaukštelį sūrio, dedame kumpio ir gausiai pabarstome moliūgų sėklomis.

Suskleisti
Sumuštiniai su kriaušėmis ir mėlynuoju sūriu
Receptas: Sumuštiniai su kriaušėmis ir mėlynuoju sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 15
Receptas
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (itališka balta)
Sviestas: 3.00 valg. š.
Kriaušės: 4.00 vnt. (3-4 nedidelės)
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Kardamonas: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Medus: 3.00 valg. š.
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja
Kaip gaminti

1. Duoną supjaustykite riekelėmis, aptepkite minkštu sviestu ir kepkite orkaitėje, kol gražiai parus (jeigu naudosite skrudintuvą, netepkite sviesto).

2. Kriaušes supjaustykite skiltelėmis, apšlakstykite citrinų sultimis ir sudėkite į įkaitintą keptuvę. Apibarstykite ruduoju cukrumi, prieskoniais ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Karšto vandens vonelėje pašildykite medų, kad suskystėtų.

3. Šiltas kriaušių skilteles dėkite ant duonos riekelių, apibarstykite trupintu sūriu, apšlakstykite medumi ir užbarstykite graikinių riešutų.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Ožkų pieno sūrio ir kriaušių užkandėlė
Receptas: Ožkų pieno sūrio ir kriaušių užkandėlė
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Duona: 2.00 vnt. (2 apvalios riekelės itališkos duonelės)
Ožkų pieno sūris: 2.00 riekės (2 apvalūs griežinėliai po 100 g)
Kriaušės: 1.00 vnt. (didelė, gerai prinokusi)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Martinis 1.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (rožinių)
Medus: 1.00 arbat. š. (skysto)
Gražgarstės: 40.00 g
Kaip gaminti

1. Itališkos duonos riekeles aptepkite aliejumi, iki traškumo pakepinkite orkaitėje ir įtrinkite perpjauta česnako skiltele.

2. Kriaušę nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, tada supjaustykite nedideliais kubeliais ir apšlakstykite citrinos sultimis, kad nepatamsėtų.

3. Keptuvėje išlydykite sviestą ir trumpai pakepinkite kriaušes. Tada sukrėskite medų, supilkite martinį ir dar truputį pakaitinkite, kol kriaušės apsivels medumi, o martinis nugaruos.

4. Ožkų pieno sūrio gabalėlius sudėkite į karščiui atsparią formą, ant viršaus krėskite kriaušių masės, berkite sveikų graikinių riešutų ir trumpam (maždaug 6 min.) pašaukite į gerai įkaitintą orkaitę.

5. Užkandėlę tiekite apibarsčiusi rožiniais pipirais su duonos riekele ir gražgarsčių lapeliais.

Suskleisti
Sumuštiniai su kriaušėmis
Receptas: Sumuštiniai su kriaušėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Baltos duonos džiūvėsėliai (apvalūs) 4.00 vnt.
Kriaušės: 1.00 vnt. (didelė prinokusi)
Tepamas baltųjų pelėsių sūrelis 4.00 valg. š.
Salotos: 4.00 vnt. (lapeliai)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių)
Medus: 2.00 valg. š.
Vynas: 50.00 ml (baltojo sauso)
Grietinėlė: 50.00 ml
Sviestas: 1.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Graikiniai riešutai: 4.00 vnt. (puselės)
Kaip gaminti

1. Kriaušę nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius ir dar kartą skilteles perpjaukite pusiau.

2. Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite kriaušes, jas apšlakstykite citrinų sultimis, sukrėskite medų, supilkite vyną, suberkite cinamoną ir troškinkite ant mažos ugnies apie 10 minučių.

3. Kai kriaušės suminkštės, supilkite grietinėlę ir dar patroškinkite 3 minutes.

4. Kiekvieną duonos skrebutį aptepkite tepamuoju baltųjų pelėsių sūreliu, ant viršaus dėkite po gerai nuplautą ir nusausintą salotų lapelį, tada – po nuvarvintą kriaušės skiltelę.

5. Ant kiekvienos kriaušės puselės dėkite po sausoje keptuvėje skrudintą graikinį riešutą.

Suskleisti
Burokėliai su kriaušėmis ir garstyčių užpilu
Receptas: Burokėliai su kriaušėmis ir garstyčių užpilu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 24
Receptas
Ingredientai
Salotos: 100.00 g (lapelių)
Burokėliai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kriaušės: 2.00 vnt. (didelės labai gerai prinokusios)
Grietinėlė: 100.00 ml
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Graikiniai riešutai: 100.00 g (saujelė)
Vynuogių kauliukų aliejus (užpilui) 2.00 valg. š.
Grūdėtos garstyčios (užpilui) 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (užpilui)
Kaip gaminti

1. Burokėlius gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, tada suvyniokite į foliją ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., kol suminkštės.

2. Iškeptus burokėlius atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.

3. Kriaušes nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.

4. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite cukrų, tada sudėkite kriaušių skilteles, apvelkite jas karamelizuota mase, užpilkite grietinėlės ir apie 8 min. patroškinkite, kol kriaušės suminkštės.

5. Salotų lapus nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite lėkštėse.

6. Ant viršaus dėkite burokėlių ir nuvarvintų kriaušių gabalėlių.

7. Paruoškite užpilą: vynuogių kauliukų aliejų sumaišykite su grūdėtomis garstyčiomis ir kapotais česnakais, užpilkite ant salotų, šalia berkite skrudintų graikinių riešutų.

Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių

Suskleisti
Fokačija su  kriaušėmis  ir kumpiu
Receptas: Fokačija su kriaušėmis ir kumpiu
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
5.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Kriaušės: 1.00 vnt.
Kumpis: 80.00 g (virtas)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Rozmarinai: 3.00 g (vieno stiebelio)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (stambi jūros apibarstyti)
Kaip gaminti

1. Tešla gaminama pagal pagrindinį itališkos duonos receptą. Jį rasite čia: Itališka duona fokačija.

2. Pakilusią tešlą padalykite į keturias dalis.

3. Iš jų iškočiokite arba ištampykite pirštais maždaug 1 cm storio apskritus paplotėlius ir palikite pakilti apie pusvalandį.

4. Kriaušę nulupkite, perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklalizdį ir supjaustykite gabaliukais.

5. Kumpį supjaustykite plonomis juostelėmis.

6. Rozmariną nuplaukite, nuskabykite lapelius.

7. Į  pakilusius paplotėlius įspauskite kumpio juosteles ir kriaušių gabaliukus, apšlakstykite aliejumi, apibarstykite rozmarinais, maltais pipirais ir stambia jūros druska.

8. Duoną kepkite 250 laipsnių karštumo orkaitėje 8–10 minučių, iškepusius paplotėlius atvėsinkite.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Pikantiškas pyragas su kriaušėmis ir sūriais
Receptas: Pikantiškas pyragas su kriaušėmis ir sūriais
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.7 / 7
Receptas
Ingredientai
Kriaušės: 4.00 vnt. (prinokusios)
Sūris: 100.00 g (baltųjų pelėsių)
Džemas: 1.00 vnt. (mažas indelis bruknių)
Riešutai: 1.00 sauja (kapotų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 2.00 vnt. (kelios šakelės šviežių)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (keletas laiškų)
Kaip gaminti
  1. Tešlą atšildykite, kaip nurodyta ant pakuotės.
  2. Kelias skirtingų dydžių kepimo formas ištieskite kepimo popieriumi ir dėkite po lakštą atšildytos tešlos.
  3. Jos vidurį šiek tiek subadykite šakute, kad kepdama labai neišsipūstų.
  4. Kiekvieną lakštą saikingai aptepkite bruknių džemu. Kriaušes nulupkite, perpjaukite per pusę ir, išskobusi sėklalizdžius, supjaustykite skiltelėmis.
  5. Išdėliokite ant bruknių džemo, užberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir smulkintų svogūnų laiškų. 
  6. Baltųjų ir mėlynųjų pelėsių sūrius sumaigykite šakute, peiliu arba stambiai sutarkuokite ir suberkite ant kriaušių.
  7. Ant viršaus užbarstykite čiobrelių lapelių, kapotų riešutų.
  8. Pašaukite į 200 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite apie 12–15 min.
Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais