Paskelbtas „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje reitingas: kas tapo naujuoju lyderiu?

Po trejų metų pertraukos Lietuvoje vėl pristatytas „30 geriausių restoranų“ reitingas. Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras skonis“ liepos 27-ąją paskelbė, kas pateko į geriausiųjų sąrašą. Lyderiu tapo restoranas Vilniuje, visada, kiek reitingas sudaromas, figūravęs sąraše, tačiau dabar jis iškopė į pačią viršūnę.
Restoranas „Gaspar's“
Restorano „Gaspar's“ desertas / Roberto Daskevičiaus nuotr.

„Penktąjį kartą pristatomas „30 geriausių restoranų“ reitingas šiemet atnaujinamas po trejų metų pertraukos, įvykusios dėl Covid pandemijos ir vėliau prasidėjusio karo Ukrainoje. Tikime, kad šis sąrašas suteiks naujų postūmių gastronominei kultūrai ir visai viešojo maitinimo rinkai, leis lankytojams atrasti naujų vietų ir skonių. „30 geriausių restoranų“ reitingas – savotiškas gidas restoranų lankytojams, nes kiekviena į sąrašą pakliuvusi vieta yra unikali savo koncepcija, istorija, patiekalais ir filosofija“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.

Gedimino Gražio nuotr. /Linas Petrukaitis
Gedimino Gražio nuotr. /Linas Petrukaitis

Šių metų reitinge – 11 naujų vardų ir 19 senbuvių, o sąrašo geografija driekiasi nuo sostinės iki Nidos.

Anot jo, šiemet gastronominėje kultūroje matyti kelios tendencijos – restoranai puikiai išnaudoja sezoniškus produktus, mezga gaudžius ryšius su vietos ūkininkais, nemaža dalis grįžta prie laiko patikrinto fermentavimo ir konservavimo ir taip kaupia atsargas šaltajam sezonui. „Maistas dalinimuisi yra neabejotina tendencija – didelė dalis reitingo restoranų ruošia patiekalus, kuriais galima mėgautis kartu su šeima ar draugais, o dalinimasis ir tuo pačius gimstančios diskusijos apie maistą, jo ingredientus tampa neatsiejama vakarienės dalimi“, – pastebi L.Petrukaitis.

Stabiliausi – septyni restoranai

Po pandemijos sukrėtimų atgimstančioje restoranų rinkoje atsiranda nemažai naujų vardų, tai atspindi ir „30 geriausių restoranų“ sąrašas – jame šiemet 11 naujų vardų. Net du naujokai – Vidurio Rytų virtuvės įkvėptas sezoninis Martyno Praškevičiaus „Todá“ ir dviejų šefų – lietuvio Evaldo Juškos ir prancūzo Xavier Bouriot kuruojamas taikomosios praktikos restoranas „Arrivée“ Kaune, kuriame dirba gabiausi kulinarijos meno studijose besimokantys studentai – pateko į TOP10.

Visus penkis metus iš eilės trisdešimtuke liko septyni restoranai: „Da Antonio“, „Džiaugsmas“, „Dine“, „Gaspar‘s“, „Momo grill“, „Telegrafas“, „Šturmų švyturys“.

Roberto Daskevičiaus nuotr./Restoranas „Džiaugsmas“
Roberto Daskevičiaus nuotr./Restoranas „Džiaugsmas“

Norint aplankyti visus reitingo restoranus šiemet reikės ne tik išvaikščioti Vilniaus Senamiestį, Naujamiestį ir atokesnius rajonus, bet leistis į kelionę po Kauną, Klaipėdą, Palangą, Nidą, Ventės ragą.

„TOP10-tuke penki restoranai liko tie patys, kaip ir prieš trejus metus („Džiaugsmas“, „Gaspar‘s“, „Nineteen18”, „Vila Komoda“, „Šturmų švyturys“), dalis jų – net ir lygiai tose pačiose vietose. Tai rodo, kad geriausiųjų dešimtukas – palyginti stabilus, pelnęs tvirtas savo lankytojų simpatijas ir išlaikantis kokybės kartelę, nenustojantis stebinti ir džiuginti savo svečių“, – pažymi Gero maisto akademijos įkūrėjas.

Kiekvienas restoranas, patenkantis į trisdešimtuką, yra unikalus, neabejotinai vertas išbandyti.

Anot jo, nors reitinge kiekvienam restoranui priskiriama tam tikra vieta, iš tiesų visas trisdešimtukas yra vertas kuo didžiausio maisto mylėtojų dėmesio. „Lietuvoje turime arti 5 tūkst. maitinimo įstaigų, tad kiekvienas restoranas, patenkantis į trisdešimtuką, yra unikalus, neabejotinai vertas išbandyti“, – tvirtina L.Petrukaitis.

Roberto Daskevičiaus nuotr. /Restoranas „Gaspar's“
Roberto Daskevičiaus nuotr. /Restoranas „Gaspar's“

Pirmoji vieta – restoranui „Gaspar‘s“

Pirmąją vietą šių metų reitinge pelnė modernios virtuvės, įkvėptos Goa regiono Indijoje, atstovas – Gaspar‘o Fernandes ir jo žmonos Kristinos Fernandes prieš aštuonerius metus įkurtas restoranas „Gaspar‘s“ Vilniuje. Tai ir vienas didžiausių kilimų šiemet – 2019 metų sąraše „Gaspar‘s“ buvo užėmęs 10 vietą.

Roberto Daskevičiaus nuotr. /Restorano „Gaspar's“ savininkas Gasparas Fernandes
Roberto Daskevičiaus nuotr. /Restorano „Gaspar's“ savininkas Gasparas Fernandes

„Gaspar's“ reprezentuoja europietišką virtuvę su šiuolaikinės indų virtuvės įtaka. Lietuvoje tai yra išties unikalu, ypač turint omenyje tai, kad jo virtuvė turi savo slaptą prieskonių mišinį, kuris lankytojams yra puikiai atpažįstamas, bet sunkiai iššifruojamas.

Roberto Daskevičiaus nuotr. /Restorano „Gaspar's“ komanda
Roberto Daskevičiaus nuotr. /Restorano „Gaspar's“ komanda

Į antrą vietą šiųmečiame reitinge pasitraukė puikiai žinomo šefo Martyno Praškevičiaus vietinės virtuvės restoranas „Džiaugsmas“, tiekiantis kūrybiškus patiekalus iš Lietuvoje užaugintų pačios geriausios kokybės produktų. „Džiaugsmas“ lig šiol du kartus iš eilės „30 geriausių restoranų“ sąraše buvo užėmęs pirmąją vietą.

Roberto Daskevičiaus nuotr./Restorano „Džiaugsmas“ vyriausiasis šefas Martynas Praškevičius
Roberto Daskevičiaus nuotr./Restorano „Džiaugsmas“ vyriausiasis šefas Martynas Praškevičius

Trečiojoje liko Liutauro Čepracko „Gastronomika“.

Susipažinkite su visu „30 geriausių restoranų“ reitingu:

  1. „Gaspar’s“, Vilnius
  2. „Džiaugsmas“, Vilnius
  3. „Gastronomika“, Vilnius
  4. „Nineteen18”, Vilnius
  5. „Vila Komoda“, Palanga
  6. „Šturmų švyturys“, Ventės ragas
  7. „Todá“, Palanga, Nida
  8. „Monai“, Klaipėda
  9. „Da Antonio“, Vilnius
  10. „Arrivée“, Kaunas
  11. „Amandus“, Vilnius
  12. „Dine“, Vilnius
  13. „Ertlio namas“, Vilnius
  14. „Narushi“, Vilnius, Nida
  15. „Momo grill“, Vilnius, Kaunas, Klaipėda
  16. „Saint Germain“, Vilnius
  17. „Demo restoranas“, Vilnius
  18. „Pachamama Dinner Club“, Vilnius
  19. „Pacai“, Vilnius
  20. „Pas mus restoranas“, Vilnius
  21. „Fabrikėlis“, Vilnius
  22. „La Capital“, Vilnius
  23. „Bizarre“, Vilnius, Nida
  24. DIA, Kaunas
  25. „Avenue Brasserie“, Palanga
  26. „Telegrafas“, Vilnius
  27. „14Horses”, Vilnius
  28. „Somm“, Vilnius
  29. „Fisheria“, Nida
  30. „Stikliai“, Vilnius

Kaip buvo vertinami restoranai?

Restoranai buvo vertinami atsižvelgiant į patiekiamą maistą ir gėrimus, kuriamą aplinką, aptarnavimo kultūrą ir kokybę. Didžiausias balas restoranams teko už atskleistus maisto skonius.

Šiemet buvo vertinami restoranai, kurie jau veikė iki šių metų kovo 1–osios, t.y. tie, kurie buvo atidaryti po šios datos, šių metu reitinge vertinami dar nebuvo, kadangi veikia dar labai neseniai ir tik pradeda savo kelią, kuria savo veidą.

Kaip ir anksčiau, 60 restoranų-kandidatų sąrašą sudarė Gero maisto akademijos Taryba atsižvelgdama į visų Lietuvoje esančių maitinimo įstaigų sąrašą. Į trumpąjį sąrašą visuomet patenka ir ankstesniais metais į trisdešimtuką patekę restoranai.

Restoranus vertinti turi teisę apie 100 vertintojų, tarp jų – visi restoranai-kandidatai bei žinomi ir profesionalūs HORECA industrijos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis