Paskelbtas visas 30 geriausių Lietuvos restoranų reitingas. Kas atsidūrė viršūnėje?

Karščiu alsuojantį ketvirtadienio vakarą sostinėje esančiuose Pirklių namuose vyko visai Lietuvos maisto industrijai svarbus renginys. Jo metu paskelbta, kurie restoranai pateko į vis didesnio dėmesio sulaukiančio reitingo „30 geriausių restoranų“ pirmąjį dešimtuką. Šių metų reitinge, palyginus su pora ankstesnių metų, restoranai gana stipriai migravo – ir aukštyn, ir žemyn, netrūksta jame ir naujokų.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Šių metų rezultatai rodo, kad šefo vaidmuo, jo įtaka, kuriant išskirtinę restorano patirtį ir emociją yra esmė. Taip pat labai smagu ir Lietuvoje matyti pasaulinę tendenciją, kad, norint pasiekti sėkmės, nebeužtenka padaryti tik įspūdingo patiekalo, labai svarbu laikytis tvarumo ir kitų atsakingo vartojimo principų, naudoti kuo daugiau vietinių produktų“, – 2018 metų rezultatus apibendrino „Gero maisto akademijos“ įkūrėjas Linas Petrukaitis.

Organizatorių nuotr./Linas Petrukaitis
Organizatorių nuotr./Linas Petrukaitis

Būtent „Gero maisto akademijos“ nariai ir vertino visoje Lietuvoje veikiančius restoranus, o remiantis jų balsais sudėliotas pačių geriausių reitingas. Šių rinkimų rėmėju šiais metais tapo indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“.

Kaip atrodo 2018-ųjų geriausiųjų trejetukas?

Pirmąja vieta pagal visus kriterijus 2018 metų reitinge buvo įvertintas šefo Martyno Praškevičiaus restoranas „Džiaugsmas“. 15min primena, jog tai jau antrasis toks šio šefo laimėjimas – 2016 metais „30 geriausių restoranų“ sąraše M.Praškevičiaus restoranas „Stebuklai“ irgi buvo pirmojoje vietoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka

Antrojoje trisdešimtuko vietoje atsidūrė šefo iš Klaipėdos Vytauto Samavičiaus restoranas „Monai“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka

Bronzą pelnė, o kitaip – trečiąją vietą sąraše užėmė Vilniaus Užupio rajone esantis restoranas „Sweet Root“, kurio virtuvei diriguoja šefas Justinas Misius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka

„Džiaugsmui“ – kitų restoranų šefų pagyros

Dar iki projekto finalo pirmąją vietą pelniusio restorano šefas M.Praškevičius sakė, kad pastarieji metai su „Džiaugsmu“ jam buvo patys nuostabiausi. „Aš dabar kasdien džiaugiuosi ateidamas į darbą“, – sakė jis. Beje, kone kas antras trisdešimtuko šefas per išankstinius interviu paklaustas, kur kviestų užsienio svečius (be savojo restorano), paminėjo irgi būtent „Džiaugsmą“.

„Vis dėlto turėti du restoranus („Stebuklų“ šiemet sąraše nebeliko – red.), kurių virtuvė ir klientų lūkesčiai yra skirtingi, bet vienodai aukšti – nėra lengva. Kalbant apie „Džiaugsmą“ čia mano tikslas paprastas – patiekti žmonėms patiekalus iš Lietuvoje užaugintų pačios geriausios kokybės produktų. Šios galimybės laukiau ilgai, tai buvo mano svajonė“, – apie pernai duris atvėrusį antrąjį savo restoraną-bistro ir natūralaus vyno barą sakė šefas.

Beje, atsitiktinai sutapo, kad geriausiųjų penketuke vienodai pozicijomis pasikeitė „World’s 50 Best Restaurants“ (pasaulio geriausių restoranų sąrašas) ir „30 geriausių restoranų Lietuvoje“ laureatai. Praeitų metų antras geriausias restoranas pakilo į pirmąją vietą („Džiaugsmas“ – Lietuvoje, „Osteria Francescana“ – pasaulyje), o pirma vieta nukrito į ketvirtąją („Gastronomika“ – Lietuvoje, „Eleven Madison Park“ – pasaulyje).

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka

2018 m. geriausių Lietuvos restoranų trisdešimtukas

1 vieta. „Džiaugsmas“, šefas Martynas Praškevičius

2 vieta. „Monai“, šefas Vytautas Samavičius

3 vieta. „Sweet Root“, šefas Justinas Misius

4 vieta. „Gastronomika“, šefas Liutauras Čeprackas

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka

5 vieta. „Šturmų švyturys“, šefas Česlovas Žemaitis

6 vieta. „La Esperanza“, šefas Justinas Kapkovičius

7 vieta. „Amandus“, šefas Deivydas Praspaliauskas

8 vieta. „Dine“, šefas Donatas Šatkauskas

9 vieta. „SOMM“, šefas Mindaugas Saulis

10 vieta. „Gaspar's“, šefas Gasparas Fernandesas

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. / Šefas Gaspar Fernandes
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. / Šefas Gaspar Fernandes

11 vieta. „Nüman“, D. J.Pennell, D.Kaupas, P.Zuoza, K.Liukaitytė

12 vieta. „Apvalaus stalo klubas“, mentorių komanda

13 vieta. „Monte Pacis“, šefas Rokas Vasiliauskas

14 vieta. „Momo Grill“, šefai Valdas Anusevičius, Vytautas Samavičius

15 vieta. „Saint Germain“, šefas Gediminas Švenčionis

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Gediminas Švenčionis
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Gediminas Švenčionis

16 vieta. „Da Antonio“, šefas Dmitrijus Babenko

17 vieta. „Ertlio namas“, šefas Tomas Rimydis

18 vieta. „Ti'ana“, šefas Jaroslavas Girdzijevskis

19 vieta. „Nerija“, šefai Jonas Bilotas, Klaudijus Urbonas, Lukas Makarevičius

20 vieta. „Böff“, šefas Mheras Gevorkjanas

21 vieta. „Selfish“, šefas Tadas Vibrantis

22 vieta. „uoksas“, šefas Artūras Naidenko

23 vieta. „Stikliai“, šefas Linas Bražinskas

24 vieta. „Ieti“, šefė Inga Turminienė

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Ieti“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Ieti“

25 vieta. „Telegrafas“, šefas Vytautas Alekna

26 vieta. „Palanga“, šefas Raimundas Dambrauskas

27 vieta. „MEAT“, šefas Artūras Butkūnas

28 vieta. „El Mercado“, šefas Martynas Maciulevičius

29 vieta. „Sofa de Pancho“, šefas Vitalis Čižauskas

30 vieta. „Velvetti“, šefai Snieguolė ir Remigijus Žižiai

Netrūksta ir naujokų, ir sugrįžimų

Žvelgiant į naujausią restoranų reitingą matyti, jog iš pernai metų sąrašo šiemet tarp 30 geriausių nebeliko 8 restoranų. Tačiau, žinoma, atsirado lygiai tiek pat naujų vardų. Iš jų – net 5 naujokai, kurių nebuvo nei 2016 m., nei 2017 m. reitinguose: tai Vilniuje esantys „Amandus“ (7 vieta), „Ertlio namas“ (17 vieta), „Selfish“ (21 vieta), „El Mercado“ (28 vieta) ir Kauno „Ieti“ (24 vieta).

Šiemet turime ir 3 restoranus, kurie grįžo į geriausiųjų trisdešimtuką, t.y. 2016 m. jie buvo įvertinti kaip vieni geriausių šalyje, o pernai nors ir „per plauką“, bet iš sąrašo buvo metams pasitraukę: „Böff“ (20 vieta), „Stikliai“ (23 vieta), MEAT (27 vieta)

Šių metų galutinėje lentelėje aukščiausias kilimas įvyko per 18 pozicijų. Tai pavyko pasiekti Trakuose esančiam „Apvalaus stalo klubui“. Didžiausias kritimas, tačiau neiškritimas iš reitingo įvyko per 13 pozicijų (restoranas „Palanga“).

„Vis dėlto reikia pabrėžti, kad visi šiame projekte įvertinti restoranai yra Lietuvos gastronomijos elitas, saviti, kūrybiški ir išskirtiniai. Būtent jie šiais metais iš daugiau nei 100 akademijos narių gavo daugiausiai balų. Pastarieji vertindami privalėjo atsižvelgti į maisto kokybę ir patiekalų kūrybiškumą, aptarnavimo lygį, aplinką, gėrimų kortą ir dar daugiau projekto reglamente nustatytų kriterijų“, – teigė L.Petrukaitis.

Kas balsuoja?

„30 geriausių restoranų“ sąrašo sudarymo projektas yra tęstinis ir jo tikslas – suvienyti kuo didesnį maisto ir gėrimų ekspertų ratą balsavimui, kuris ilgainiui taps atspirties tašku sekant Lietuvos gastronomijos žemėlapį ir jo pokyčius.

Iš viso „30 geriausių restoranų“ balsavime dalyvauja virš 100 gastronomijos pasaulio atstovų: Lietuvos šefai, taip pat Lietuvoje dirbantys užsienio šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys tinklaraštininkai ir žurnalistai, someljė bei kiti gastronomijos ekspertai.

„30 geriausių restoranų“ organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, Valstybiniu turizmo departamentu prie Ūkio ministerijos ir žurnalu „Geras Skonis“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų