„Šių metų parodos tema yra „Pasaulio virtuvė“, tad norime ją parodyti kuo plačiau. Todėl į „Virtuvės studiją“ pakvietėme tris mišrių tautybių šeimas. Jos pagamins po kelis patiekalus ir atskleis, kaip jiems sekasi kasdieniame šeimyniniame gyvenime derinti skirtingas virtuves, taip pat kuri virtuvė dominuoja šeimoje. O gal jų mityboje karaliauja dar kita pasaulio virtuvė?“, – intriguoja BAF parodos projekto vadovė Lilijana Dirsienė.
Viena iš tokių porų – lietuvė Modesta Žukauskaitė-Silvand su rusų kilmės vyru Vadimu. Modesta yra dviejų knygų apie sveiką mitybą autorė, jos vyras – profesionalus jogos ir fitneso instruktorius. Pora stengiasi neapsiriboti vien tik savo šalių tradicinėmis virtuvėmis.
„Su vyru iš anksto susitariame, kas gamins valgyti. Jei to nepadarome, abu sukamės virtuvėje ir kažką gaminame. Tiek aš, tiek vyras mėgstame tai daryti ir šioje srityje fantazijos mums tikrai netrūksta. Domimės sveika, subalansuota mityba, todėl vienas kitą puikiai papildome ir kartu apjungiame savo idėjas, įvairias virtuves ir bandome naujus skonius“, – atskleidžia Modesta Žukauskaitė-Silvand.
Modesta ir Vadimas lankytojams pristatys du savo virtuvės favoritus, kuriais mėgsta vaišinti svečius. Tai sveikuoliški batonėliai ir avižiniai kotletai, kurių skonis kaip mėsos ir puikiai tinka tiems, kurie palengva nori pereiti prie sveikesnės mitybos, atsisakyti gyvulinės kilmės produktų. Patiekalai yra sotūs, greitai paruošiami, skanūs ir tinka norint sulieknėti.
Kita pora – Gia ir Viktorija Amkoladze pristatys Gruzijos virtuvę ir pagamins tradicinį patiekalą – baklažanus su graikiškais riešutais. Gia virtuvėje mėgsta suktis kartu su žmona. „Mes tandemas – kai vienas gamina, tai kitas padeda. O be lietuviškos ir gruziniškos virtuvės dar labai mėgstame azijietišką. Jos mūsų mityboje labai daug“, – sako Gia.
„Kviečiame visus atrasti skirtingas pasaulio virtuves. Tai galima padaryti apsilankius svečių iš užsienio stenduose, kulinariniuose pasirodymuose, parodų metu vykstančiose konferencijose ir „Pasaulio virtuvės“ erdvėje, kurioje veikia skirtingi restoranėliai. Čia mažuosius palepinsime tradiciniais itališkais ledais“, – sako L. Dirsienė.
Po mėgėjų pasirodymų – geriausio Lietuvos virėjo čempionatas
Kartu su Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF vyksta ir tarptautinė parduotuvių, viešbučių ir restoranų įrangos paroda „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2018“. Paskutinę parodos dieną be naujausių įrenginių, interjero ir technikos gaminių ekspozicijos, vyks ir vienas svarbiausių gastronominių renginių – „Geriausio Lietuvos virėjo konkursas“.
Čempionato metu restorano „Amandus“ šefas Deivydas Praspaliauskas bandys trečią kartą tapti nugalėtoju. Parodų lankytojai galės stebėti visą virėjų kovą ir kaip gimsta kulinariniai šedevrai.