„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Paskutiniam sausio savaitgaliui – virtinių ir koldūnų šou: net 20 receptų

Dienos vis dar niūrokos, o vakarai tamsoki, nors iškišti nosį į gryną orą vertėtų kasdien. Tačiau kartu turime apsčiai laiko namuose, tad savaitgalį galima užsiimti įmantresnių patiekalų gaminimu. Šį kartą kviečiame prilipdyti kalną virtinių, koldūnų ar raviolių. Gal prigaminsite tiek, jog dalį net užšaldysite? Receptų, kaip visada, nepritrūksite!
Virtinukai su bulvių-moliūgų įdaru
Virtinukai su bulvių ir moliūgų įdaru / Vida Press nuotr.
Virtinukai su bulvėmis
Receptas: Virtinukai su bulvėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 114
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (Tešlai)
Pienas: 125.00 ml (Tešlai; arba vandens)
Miltai: 500.00 g (Tešlai)
Bulvės: 400.00 g (Įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (Įdarui)
Grietinė: 1.00 valg. š. (Įdarui)
Sviestas: 1.00 valg. š. (Įdarui)
Druska: 1.00 arbat. š. (Tešlai ir įdarui; žiupsnelis)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (Įdarui; žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (Įdarui; pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Iš nurodytų produktų užminkykite tešlą. Jei tešla per kieta, įpilkite daugiau vandens. Minkykite, kol tešla pasidarys tampri. Apibarstykite miltais, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 30–40 minučių pastovėti.

2. Bulves nulupkite, išvirkite pasūdytame vandenyje ir sutrinkite su grietine. Keptuvėje įkaitintuose riebaluose pakepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus. Sudėkite kepintus svogūnus į bulvių košę, įberkite pipirų, druskos ir muskato, gerai išmaišykite.

3. Iškočiokite ploną tešlos lakštą, miltuota stikline išspauskite apskritimus, dėkite ant tešlos blynelio šaukštelį įdaro, sulenkite perpus, kraštus užspauskite.

4. Paruoštus virtinius dėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite, kol iškils į paviršių. Virtinius išgriebkite kiaurasamčiu, leiskite nusivarvėti. Tiekite karštus su sviestu, grietine arba spirgučių ir svogūnų padažu.

Suskleisti
Virtinukai su obuoliais
Receptas: Virtinukai su obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.1 / 30
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 600.00 g (įdarui)
Miltai: 350.00 g (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis tešlai)
Grietinė: 300.00 g (12 proc. riebumo užpilui)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (užpilui)
Cukrus: 2.00 valg. š. (užpilui)
Vanilinis cukrus: 16.00 g (užpilui)
Kaip gaminti

1. Miltus persijokite ant lentos, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, įpilkite 2–3 šaukštus labai šalto vandens (galima palaikyti šaldymo kameroje) ir minkykite tol, kol tešla nebelips prie rankų. Tada ją suspauskite į vieną gabalą, įvyniokite į drėgną skepetą, kad „subręstų“, ir tik tada kočiokite. 

2. Įdarui obuolius nuplaukite, nulupkite, supjaustykite į aštuonias dalis, išpjaukite sėklalizdžius.

3. Iš plonai iškočiotos tešlos stikline išspauskite skritulius, ant kiekvieno uždėkite po obuolio skiltelę ir gerai užspaudykite kraštelius.

4. Paruoštus virtinius dėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Kai iškils į paviršių, pavirkite dar 2 minutes ir išgriebkite. Nuvarvinę sudėkite į riebalais pateptą karščiui atsparų indą.

5. Užpilui grietinę išplakite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir cinamonu. Supilkite ant virtinių ir kiškite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 15 min.

Suskleisti
Gurmanų virtinukai su moliūgais
Receptas: Gurmanų virtinukai su moliūgais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 37
Receptas
Ingredientai
Miltai: 400.00 g (tešlai)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (tešlai)
Aliejus: 1.00 valg. š. (tešlai ir 2 valg. š. įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai ir įdarui)
Moliūgai: 800.00 g (įdarui)
Sūris: 100.00 g (smulkiai tarkuoto parmezano, įdarui)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis šviežiai tarkuotų, įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Kaip gaminti

1. Stambiais gabalais pjaustytą moliūgą sudėkite į skardą, apšlakstykite aliejumi, uždenkite folija ir maždaug valandą kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje.

2. Į dubenį persijokite miltus, supilkite plaktus kiaušinius, suberkite druską, supilkite aliejų. Užminkykite tešlą.

3. Apkeptus moliūgus sutrinkite elektriniu grūstuvu. Moliūgų košę sumaišykite su tarkuotu sūriu, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir tarkuotais muskatais. Jei įdaras atrodo per skystas, įmaišykite maltų džiūvėsėlių.

4. Plonai iškočiokite tešlą, miltuota stikline išspauskite skritulėlius. Į vidų dėkite šaukštą įdaro, užspauskite ir užlenkite kraštus.

5. Puode užvirinkite vandenį, sudėkite virtinukus, virkite maždaug 10 min. Tiekite su lydyto sviesto padažu arba liesa grietine, ant viršaus užberkite tarkuoto sūrio.

Suskleisti
Virtinukai su pikantišku įdaru
Receptas: Virtinukai su pikantišku įdaru
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.9 / 16
Receptas
Ingredientai
Miltai: 125.00 g (tešlai)
Sojų aliejus (tešlai) 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Krevetės: 100.00 g (gliaudytų, įdarui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (jauni svogūnėliai įdarui)
Imbieras: 1.00 vnt. (2 cm ilgio šviežio imbiero gabaliukas, įdarui)
Kaštainiai (tinka ir konservuoti, ir švieži; šviežius reikia trumpai pakepinti; įdarui) 4.00 vnt.
Mėsa (įvairi smulkiai kapota arba stambiai malta; įdarui) 300.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (įdarui)
Aitriųjų paprikų padažas (įdarui) 2.00 g
Sojų padažas: 1.00 valg. š. (įdarui)
Ciberžolė: 10.00 g (miltelių, įdarui)
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su 5–6 šaukštais vandens, šaukštu aliejaus, žiupsneliu druskos ir žiupsniu ciberžolių, kad išeitų vientisa nelipni tešla. Tešlą suvyniokite į rankšluostį ir 30 min. palikite pastovėti.

2. Krevetes nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite. Svogūnus nuplaukite, nuvalykite, nusausinkite ir supjaustykite plonais ratukais. Imbiero gabaliuką nuskuskite, kaštainius nuvarvinkite (šviežius – pakepinkite) ir viską smulkiai supjaustykite. Mėsą gerai išminkykite su svogūnais, imbierais, kaštainiais, krevetėmis, kiaušiniu, aitriųjų paprikų ir sojų padažais ir trupučiu ciberžolių.

3. Tešlą padalykite į 20 porcijų ir iškočiokite ant miltais pabarstytos lentos. Ant kiekvieno tešlos skrituliuko uždėkite po šaukštą įdaro. Tešlos kraštus link vidurio aukštai pakelkite ir aplinkui truputį apspaudykite. Paruoštus virtinukus sudėkite į garintuvą taip, kad vienas su kitu nesiliestų.

4. Puode užvirinkite šiek tiek vandens, įstatykite garintuvą taip, kad virtinukai nesiliestų su vandeniu ir uždengus garinkite maždaug 15 min.

5.  Patiekite karštus.  

Suskleisti
Ravioliai su rikota
Receptas: Ravioliai su rikota
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 22
Receptas
Ingredientai
Miltai: 550.00 g (500 g tešlai ir ir 50 g moliūgų padažui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 valg. š.
Druska: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnelį tešlai ir moliūgų padažui)
Rikotos sūris: 300.00 g
Sūris: 100.00 g (tarkuoto parmidžano)
Moliūgai: 400.00 g (minkštimo - moliūgų padažui)
Pienas: 150.00 ml (moliūgų padažui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (moliūgų padažui)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis - moliūgų padažui)
Kaip gaminti

1. Ant lentelės suberkite miltus, viduryje padarykite duobutę. Įmuškite kiaušinius, supilkite aliejų, vandenį, įberkite druskos ir suminkykite tešlą. Iš jos iškočiokite du plonus vienodo dydžio lakštus.

2. Ant vieno lakšto 6 cm tarpais po šaukštą išdėliokite rikotą. Sūrio kauburėlius užklokite kitu tešlos lakštu. Tešlą tarp įdaro suspauskite pirštais, tada peiliu išpjaustykite kvadratėlius. Kiekvieno kraštelius dar sykį apspaudykite pirštais.

3. Virtinukus dėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite apie 6 minutes. Padėkite šiltai.

4. Moliūgų minkštimą iškepkite orkaitėje ir sutrinkite elektriniu plakikliu.

5. Paruoškite padažą: keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite miltus ir maišydama porą minučių kepinkite. Plona srovele maišydama supilkite pieną. Kai užvirs, sukrėskite moliūgų tyrę, įberkite muskatų, druskos ir dar kelias minutes pakaitinkite. Apliekite karštus raviolius.

6. Tiekite apibarsčiusi tarkuotu parmidžanu.

Suskleisti
Virtinukai su grybų įdaru
Receptas: Virtinukai su grybų įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 139
Receptas
Ingredientai
Miltai: 350.00 g (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis tešlai ir 1 arbat. š. įdarui)
Grybai: 500.00 g (šviežių grybų kepurėlės - įdarui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (įdarui)
Kaip gaminti

1. Miltus persijokite ant lentos, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, įpilkite 2–3 šaukštus labai šalto vandens (galima palaikyti šaldymo kameroje) ir minkykite tol, kol tešla nebelips prie rankų. Tada ją suspauskite į vieną gabalą, įvyniokite į drėgną skepetą, palaikykite šaltai, kad sustingtų, ir tik tada kočiokite.

2. Paruoškite įdarą: grybus gerai nuplaukite, stambesnius supjaustykite, smulkesnius palikite sveikus. Puode išlydykite sviestą, sudėkite grybus, pasūdykite ir troškinkite, kol išgaruos visas skystis. Ataušusią masę sukapokite.

3. Iš plonai iškočiotos tešlos stikline išspauskite skritulius, ant kiekvieno uždėkite po šaukštą įdaro ir gerai užspaudykite kraštelius.

4. Paruoštus virtinius dėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Kai iškils į paviršių, pavirkite dar 5 min. ir išgriebkite.

5. Virtinukus skanu valgyti su sviesto, grietinės ar svogūnų padažu.  

Suskleisti
Itališki virtinukai su mėsa „Ravioliai“
Receptas: Itališki virtinukai su mėsa „Ravioliai“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 39
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (aukščiausios rūšies)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Vanduo: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 15.00 g (1/2 arbat. š. tešlai ir 1arbat. š. įdarui)
Jautiena: 300.00 g (malta)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (malti)
Mėgstami žalumynai 10.00 g
Kaip gaminti

1. Miltus prasijokite ir iš jų suformuokite duobutę. Įmuškite į ją kiaušinius, suberkite druską, supilkite vandenį, alyvuogių aliejų. Viską gerai suminkykite ir iš tešlos suformuokite rutulį. Jeigu reikia – įberkite daugiau miltų ar įpilkite vandens.

2. Tešlą plonai iškočiokite ir formele ar stikline išspauskite apskritimus.

3. Paruoškite įdarą: svogūną ir česnaką susmulkinkite, patroškinkite keptuvėje, kol gražiai apkeps, sumaišykite su jautienos faršu ir pagardinkite druska bei pipirais.

4. Atvėsusį įdarą dėkite ant tešlos skrituliukų ir sukite vamzdelius, bet neužspauskite – palikite virtinuko kraštelį neužlipdytą. Tuomet sujunkite skrituliuko galus ir gražiai juos užspauskite.

5. Itališkus virtinukus su mėsa virkite 8–10 minučių. Patiekite pabarsčiusios žalumynais, brandintu sūriu ar apliejusios mėgstamu padažu.

Plačiau skaitykite: Kulinarinė pamokėlė: gaminame „raviolius“ su mėsos įdaru

Suskleisti
Virtinukai su ožkų sūriu ir šparagais
Receptas: Virtinukai su ožkų sūriu ir smidrais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Miltai: 2.00 st. (tešlai)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (2 kiaušiniai, 1 trynys bei baltymas)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Ožkų pieno sūris: 150.00 g (įdarui)
Smidrai: 6.00 vnt. (t. y. smidrai)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su druska ir suberkite ant lentelės. Viduryje padarykite duobutę,  įmuškite kiaušinius, sudėkite trynį. Plakite kiaušinius šakute nuo kraštų vis pasemdami miltų, kol masė sulips, tada suminkykite rankomis. Palikite pusvalandžiui pastovėti.

2. Natūralaus pluošto siūlais surištus nuplautus smidrus įstatykite į gilų puodą. Įpilkite tiek vandens, kad apsemtų daržovių kotelius. Statykite puodą ant stiprios ugnies, uždenkite ir luktelėkite, kol vanduo užvirs. Ugnį sumažinkite ir virkite daržoves apie 5 minutes. Išgriebkite, palikite atvėsti, paskui susmulkinkite (porą kotelių supjaustykite stambiais gabalais).

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite smulkintus česnakus ir kelias minutes pakepinkite. Kai pravės, sudėkite smulkintą ožkų sūrį, smulkintus smidrus, kiaušinio baltymą, suberkite čiobrelius, pagal skonį įberkite druskos ir gerai išmaišykite.

4. Iš tešlos iškočiokite du plonus vienodo dydžio lakštus. Ant vieno, palikdami kelių centimetrų tarpus, po šaukštelį išdėliokite įdarą. Uždenkite kitu tešlos lakštu. Aplink įdaro kauburėlius tešlą sulipinkite pirštais, tada išpjaustykite kvadratėlius. Kiekvieno kraštelius papildomai susukite pirštais.

5. Dėkite virtinius į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite 5–7 minutes. Tiekite su grietine, apibarstytus likusiais smulkintais smidrais.

 

Suskleisti
Virtinukai su pievagrybiais
Receptas: Virtinukai su pievagrybiais
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 41
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Pievagrybiai: 10.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Parmezano sūris: 30.00 g (sauja tarkuotas)
Miltai: 120.00 g (Speltos)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (malti pagal skonį)
Pomidorai: 4.00 vnt.
Sezamo sėklos: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Nuskustas bulves išvirkite pasūdytame vandenyje ir sugrūskite. Įmuškite kiaušinį, suberkite tarkuotą sūrį, miltus, pagal skonį įberkite druskos bei maltų juodųjų pipirų ir suminkykite vientisą masę.

2. Nuvalytus pievagrybius susmulkinkite ir pakepinkite karštuose riebaluose su smulkintais svogūnais.

3. Iš bulvių masės aliejumi pateptomis rankomis suformuokite apvalius paplotėlius. Į kiekvieno vidurį dėkite po šaukštą kepintų pievagrybių, tada suvoliokite rutulius.

4. Dėkite į verdantį daržovių sultinį ir virkite apie 5 minutes.

5. Tiekite aplietus sultiniu, kuriame virė, apibarstytus sezamais, su šviežiais pomidorais. Jei mėgstate aštriai, pagardinkite aitriąja papriką.  

Suskleisti
Ravioliai su pomidorais ir bazilikais
Receptas: Ravioliai su pomidorais ir bazilikais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.0 / 9
Receptas
Ingredientai
Aliejus: 4.00 valg. š. (tešlai ir padažui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Vanduo: 1.00 st. (0,5 - tešlai)
Miltai: 1.00 st. (tešlai)
Faršas: 300.00 g (300 - 400 avienos - įdarui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (0,5 - įdarui ir 1 - padažui)
Bazilikai: 10.00 g (keli lapeliai - įdarui ir padažui smulkinti)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti - įdarui ir penkių pipirų mišinys - padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (įdarui ir padažui)
Pomidorai: 300.00 g (1 indelis konservuotų - padažui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (padažui)
Pomidorų pasta: (padažui) 3.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Iš kiaušinio, aliejaus, vandens ir miltų užminkykite kietą tešlą ir leiskite pastovėti apie 30 minučių kambario temperatūroje. Faršą sumaišykite su pipirais, smulkintu svogūnu, bazilikais, pasūdykite.

2. Tešlą plonai iškočiokite, supjaustykite keturkampiais, per vidurį dėkite įdaro, užlenkite ir gerai užspauskite kraštus. Virkite sūdytame vandenyje.

3. Padažui smulkiai supjaustykite svogūną, sugrūskite česnaką ir apkepkite su aliejumi. Į keptuvę suverskite pomidorus, šakute ar medine mentele susmulkinkite, pagardinkite pipirais, druska ir cukrumi.

4. Ant mažos ugnies troškinkite apie 20 minučių, tada sudėkite pomidorų pastą, smulkintus bazilikus ir dar troškinkite apie 10 minučių. Išvirtus raviolius sudėkite į dubenį ir apipilkite paruoštu padažu.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Apkepti koldūnai su sojų padažu
Receptas: Apkepti koldūnai su sojų padažu
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 1.00 st. (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Miltai: 1.00 st. (1,5 - 2)
Faršas: 400.00 g (jautienos - įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis - įdarui)
Sojų padažas: 200.00 ml (1 valg. š. - įdarui ir 0,5 st. - padažui)
Tabasko padažas: 3.00 ml (keli lašai - įdarui)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (įdarui)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės (3 - 4 - padažui)
Kaip gaminti

1. Iš miltų, kiaušinio, vandens ir druskos užminkykite kietą tešlą ir 20–30 minučių palaikykite kambario temperatūroje.

2. Faršą sumaišykite su smulkintu svogūnu, sojų, tabasko padažais, pagardinkite pipirais. Tešlą plonai iškočiokite ir supjaustykite kvadratėliais. Ant kiekvieno kvadratėlio dėkite faršo, perlenkite trikampiu ir gerai apspauskite kraštus. Virkite koldūnus sūdytame vandenyje 10–12 minučių, tik žiūrėkite, kad neištižtų. Išvirtus koldūnus išgriebkite kiaurasamčiu ir gerai nuvarvinkite.

3. Keptuvėje įkaitinkite 3–4 šaukštus aliejaus, sudėkite koldūnus ir vartydami apkepkite iš visų pusių.

4. Į sojų padažą sudėkite grūstą česnaką ar pjaustytus laiškinius česnakus. Karštus koldūnus tiekite su sojų padažu.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Naminiai koldūnai su vištiena ir špinatais
Receptas: Naminiai koldūnai su vištiena ir špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 33
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Vanduo: 1.00 st. (tešlai)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 2.00 žiupsnelis (tešlai ir įdarui)
Miltai: 1.00 st. (1,5 - 2 - tešlai)
Faršas: 400.00 g (400 - 500 vištienos - įdarui)
Špinatai: 100.00 g (įdarui)
Vištienos prieskoniai: 3.00 g (pagal skonį - įdarui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (įdarui)
Kaip gaminti

1. Į dubenį įmuškite kiaušinį, supilkite kambario temperatūros vandenį, aliejų, žiupsnelį druskos ir gerai išmaišykite. Maišydami po truputį berkite miltus ir užminkykite kietą tešlą. Tešlą uždenkite ir 20–30 minučių palikite kambario temperatūroje.

2. Faršą sumaišykite su grūstu česnaku, plikytais ir smulkintais špinatais, pipirais, druska ir vištienos prieskoniais. Tešlą plonai iškočiokite ir išspauskite lyginį skaičių apskritimų. Ant pusės apskritimų dėkite faršo, o kitais užklokite. Kraštus labai gerai apspauskite, jei norite, suformuokite gėlytes.

3. Koldūnus virkite sūdytame vandenyje 10–12 minučių. Tiekite su sviestu ar grietine.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė  

Suskleisti
Naminiai koldūnai
Receptas: Naminiai koldūnai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 73
Receptas
Ingredientai
Miltai: 380.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Vanduo: 120.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Faršas: 500.00 g (vištienos ir kiaulienos padalintas vienodomis dalimis - įdarui)
Prieskoniai: (pagal skonį - įdarui) 1.00 žiupsnelis
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Kaip gaminti
  1. Kiaušinį lengvai išplakite (kad trynys susimaišytų su baltymu), į kiaušinį įberkite žiupsnelį druskos.
  2. Gautą kiaušinio mišinys pilkite į miltus, pastoviai minkydami, po truputį į miltus supilkite vandenį ir  tešlą gerai išminkykite. Išminkę tešlą ją kočiokite ir formuokite koldūnus.
  3. Įdarui maltą vištieną ir kiaulieną sumaišykite maždaug vienodomis proporcijomis ir pagardinkite mėgstamais prieskoniais ir smulkiai pjaustytu svogūnu.
  4. Prie koldūnų galima paruošti lengvą padažą. Sumaišykite po šaukštą grietinės ir majonezo, įmaišykite šviežių žolelių ir skiltelę smulkiai supjaustyto česnako.

Receptas Lauros Kanevičiūtės, http://virtuvesuzrasai.blogspot.com/

Suskleisti
Virtinukai su rikota ir šalavijų padažu
Receptas: Virtinukai su rikota ir šalavijų padažu
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 13
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (2 trynių - tešlai ir 1 trynio - įdarui)
Vanduo: 1.00 st. (ketvirtadalis šilto - tešlai)
Miltai: 180.00 g (tešlai)
Druska: 3.00 žiupsnelis (tešlai, įdarui ir padažui)
Rikotos sūris: 150.00 g (įdarui)
Parmezano sūris: 1.00 valg. š. (tarkuoto - įdarui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (maltų - įdarui)
Sviestas: 80.00 g (padažui)
Grietinėlė: 3.00 valg. š. (riebios - padažui)
Šalavijai: 1.00 g (6 - 8 vnt. lapelių - padažui)
Kaip gaminti
  1. Platesniame dubenyje pusę nurodyto kiekio miltų sumaišykite su druska, viduryje padarykite duobutę.
  2. Į ją sukrėskite kiaušinių trynius, pamaišykite mediniu šaukštu, supilkite šiltą vandenį. Sukite, kol gausite lipnią masę.
  3. Suberkite likusius miltus, suminkykite tešlą (jei limpa prie rankų, įberkite dar miltų). Padėkite į šaldytuvą.
  4. Rikotą gerai ištrinkite su kiaušinio tryniu, tarkuotu parmezanu, muskatais, druska.
  5.   Iš atvėsusios tešlos iškočiokite ploną lakštą, perpjaukite į dvi lygias dalis. Vieną lakštą peiliu nežymiai suraižykite kvadratais.
  6. Į kiekvieno vidurį dėkite po kupiną šaukštelį sūrių įdaro. Užklokite kitu tešlos lakštu.
  7. Aplink kiekvieną sūrių kauburėlį pirštu abu tešlos lakštus suspauskite.
  8. Banguotu pjaustymo ratuku gaminį supjaustykite kvadratais.
  9. Sumeskite juos į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite apie 10 min. Smulkintą sviestą sudėkite į prikaistuvį, maišydama kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol švelniai paruduos.
  10. Nukaiskite, po minutės perkoškite per tankų sietelį ir supilkite į švarų prikaistuvį.
  11. Statykite ant silpnos ugnies, supilkite grietinėlę, sudėkite smulkintus šalavijus, pasūdykite, maišydama minutę pakaitinkite.
  12. Gautu padažu apliekite karštus virtinukus.
  13. Apibarstykite sausoje keptuvėje skrudintais graikiniais riešutais.
Suskleisti
Lenkiški koldūnai
Receptas: Lenkiški koldūnai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 17
Receptas
Ingredientai
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 vnt. (žiupsnelis smulkintų)
Miltai: 200.00 g
Burokėliai: 1.00 vnt. (virto)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Vanduo: 100.00 ml (gazuoto)
Kumpis: 50.00 g (jautienos)
Kaip gaminti
  1. Iš miltų, kiaušinio, gazuoto vandens ir druskos išminkykite tešlą. Iškočiokite ją ir stikline išspauskite apskritimus.
  2. Jautieną sumalkite. Į faršą įdėkite pipirų, česnako, čiobrelių ir mairūno.
  3. Į tešlos apskritimų vidurį dėkite šaukštelį faršo, sulenkite ir formuokite koldūnus.
  4. Užvirkite ir pasūdykite vandenį, dėkite koldūnus ir virkite, kol jie iškils į paviršių.
  5. Koldūnams išvirus, išgriebkite juos, į sultinį įdėkite buroką ir nuvirkite.
  6. Tiekite į stalą koldūnus, užpiltus sultiniu. Skanaus.

Receptą atsiuntė Lina M.

Suskleisti
Koldūnai su jautienos įdaru
Receptas: Koldūnai su jautienos įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 37
Receptas
Ingredientai
Miltai: 280.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (2 - trynių ir 1 - baltymas plaktas)
Vanduo: 85.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5 - tešlai ir žiupsnis - įdarui)
Sviestas: 1.00 valg. š. (įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Jautiena: 500.00 g (maltos - įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Kaip gaminti
  1. Iš miltų, kiaušinių trynių, vandens ir druskos išminkykite tešlą.
  2. Įdarui keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto ir pakepinkite jame smulkiai sukapotą svogūną.
  3. Pakepintą svogūną sumaišykite su malta jautiena, žiupsniu druskos ir pipirų.
  4. Paruoštą tešlą plonai iškočiokite. Mažo skersmens stikline, taurele ar kita norima formele išspauskite tešlos apskritimus. Koldūnai turėtų būti vieno kąsnio dydžio.
  5. Į apskritimų centrą dėkite po šaukštelį jautienos įdaro. Patepkite tešlos apskritimo kraštus plaktu kiaušinio baltymu, perlenkite perpus ir gerai užspauskite.
  6. Dideliame puode užvirkite druska pagardintą vandenį (trims puodeliams vandens – vienas arbatinis šaukštelis druskos). Sudėkite į jį koldūnus ir virkite, kol koldūnai iškils į vandens paviršių ir vanduo dar kartą užvirs.
  7. Išimkite koldūnus į sietelį, nuvarvinkite, sudėkite į dubenį ir patiekite iš karto, dar karštus.
  8. Patiekti galite su gabalėliu sviesto, grietine ar bet kokiu kitu mėgstamu padažu. Skanaus!

Recepto šaltinis – „Didžioji virėja“ (1990 m.)  

Suskleisti
Ravioliai
Receptas: Ravioliai „alla sorrentina“
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (stambūs)
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt.
Mocarelos sūris: 400.00 g (idealu – „fior di latte“)
Parmezano sūris: 20.00 g
Muskatas: 2.00 žiupsnelis (malto)
Pomidorų tyrė: 5.00 valg. š. („Mutti“ (arba kitos, bet geriausiai tinka būtent ši))
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežių)
Kaip gaminti

1. Išplakite kiaušinius ir supilkite juos į indą su miltais, pasilikdami stiklinėje 30 g miltų minkymui. Išminkykite tešlą, kad taptų vientisa ir elastinga.

2. Iškočiokite ir suteikite raviolių tešlai sferos formą (tai galima daryti ir tešlos mašina).

3. Pasiruoškite įdarą: susmulkinkite mocarelą, suberkite parmezaną ir pagardinkite trintais muškato riešutais, išmaišykite.

4. Ant iškočiotos raviolių tešlos tolygiai išdėliokite įdaro kauburėlius, taip užpildykite pusę tešlos ploto. Tada uždenkite sluoksnį su įdaro kauburėliais likusiu sluoksniu ir išspauskite virtinukus specialia formele.

5. Virkite pasūdytame vandenyje, kol iškils į paviršių.

6. Iš anksto keptuvėje pasiruoškite padažą: pakepinkite česnako skiltelę aliejuje, tada ją išmeskite ir pilkite pomidorų tyrę, pamaišykite.

7. Patiekdami raviolius lėkštėje, gausiai pagardinkite padažu, papuoškite bazilikų lapeliais, pabarstykite pipirais.

Suskleisti
Cukinijų ravioliai
Receptas: Cukinijų ravioliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.8 / 41
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 5.00 vnt. (dideli, supjaustyti padažui ir dar keli mažesni papuošimui)
Česnakai: 4.00 skiltelės (pomidorų padažui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (pomidorų padažui)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š. (pomidorų padažui)
Bazilikai: 1.00 sauja (pomidorų padažui ir dar šiek tiek patiekimui)
Druska: 3.00 žiupsnelis (padažui ir ravioliams; arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (padažui ir ravioliams; arba pagal skonį)
Cukinijos: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio; ravioliams)
Rikotos sūris: 1.00 st. (ravioliams)
Fetos sūris: 0.50 st. (sutrupinto; ravioliams)
Parmezano sūris: 0.50 st. (ravioliams ir dar šiek tiek patiekimui)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 210 °C.

2. Pomidorus supjaustykite griežinėliais, sudėkite į kepimo indą. Pabarstykite česnakais, druska ir pipirais, pašlakstykite aliejumi ir balzaminiu actu, pabarstykite bazilikais. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 min.

3. Kol pomidorai kepa, labai plonai (mandolina arba daržovių skutikliu) supjaustykite cukinijas, jas pabarstykite trupučiu druskos, kad suminkštėtų.

4. Sumaišykite įdaro ingredientus. Pagardinkite trupučiu druskos ir pipirų. Imkite 5 cukinijos juosteles ir suklokite jas viena ant kitos ant darbastalio taip, kad gautumėte panašią formą į gėlės žiedlapio (kaip nuotraukoje).

Nidos Degutienės nuotr. /Cukinijų raviolių gaminimas
Nidos Degutienės nuotr. /Cukinijų raviolių gaminimas

Į vidurį dėkite įdaro ir užlankstykite pirmosios cukinijos juostelės dalis vieną ant kitos. Tada lankstykite kiekvienos žemiau esančios juostelės kraštus, kol gausite „raviolį“. Atidėkite į šalį ir suformuokite likusius raviolius.

Nidos Degutienės nuotr. /Cukinijų raviolių gaminimas
Nidos Degutienės nuotr. /Cukinijų raviolių gaminimas

5. Sudėkite raviolius ant apkepintų pomidorų ir pašaukite į orkaitę dar 15 minučių. Patiekdami pabarstykite parmezano sūriu ir šviežiais bazilikais.

 

Suskleisti
Buriatų koldūnai
Receptas: Buriatų koldūnai
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
2.9 / 12
Receptas
Ingredientai
Malta mėsa: 1.00 kg (o dar geriau kapota mėsa; ją rinkitės pagal skonį, buriatai dažniausiai gamina su aviena)
Svogūnai: 2.00 vnt. (trinti arba smulkiai supjaustyti)
Miltai: 2.50 st.
Vanduo: 1.00 st.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Sumaišykite ir išminkykite miltus, vandenį, druską ir kiaušinį. Jei reikia – pridėkite miltų, kad tešla neliptų prie rankų. Paruoštą tešlą atšaldykite.

2. Padarykite įdarą – mėsą suminkykite su svogūnais, druska ir pipirais.

3. Tešlą iškočiokite iki 3 mm storio. Puodeliu išpjaukite apskritimus. Į apskritimą dėkite šaukštelį įdaro ir sulipinkite „pintinėlę“ – kad viršus liktų atviras. Buriatai sako, kad patyręs meistras padaro apie 30 tešlos klosčių.

4. Paruoštus koldūnus dėkite į garinimo indą, būtinai uždenkite ir garinkite apie 20 minučių.

Suskleisti
Virtinukai su bulvių-moliūgų įdaru
Receptas: Virtinukai su bulvių ir moliūgų įdaru
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 10
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (tešlai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli; tešlai)
Vanduo: 50.00 ml (gali reikėti kiek daugiau; tešlai)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (1 tešlai ir 2 įdarui)
Druska: 0.50 žiupsnelis (po truputį tešlai ir įdarui)
Moliūgai: 300.00 g (tvirtu, slasvu minkštimu; įdarui)
Bulvės: 200.00 g (virtų; įdarui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdaras)
Avies pieno sūris pecorino romano: 2.00 valg. š. (smulkiai tarkuoto (jei neturite, tiks ir parmezanas; galite dar tiek pat skirti apibarstymui))
Sviestas: 50.00 g (padažui)
Šalavijai: 1.00 sauja (šviežių; padažui)
Kedrinės pinijos: 1.00 sauja (padažui (nebūtina))
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai paruoškite tešlą. Miltus berkite ant lygaus paviršiaus, padarykite duobutę, į ją berkite druską, pilkite aliejų, muškite kiaušinius ir plačiu peiliu imkite kapoti, vis įversdami iš kraštų miltų. Jei mišinys pernelyg sausas, įpilkite šiek tiek vandens. Kai visi ingredientai susijungs, imkite minkyti – turite gauti vientisą glotnią tešlą. Suvyniokite jos rutulį į maistinę plėvelę ir palikite pusvalandžiui kambario temperatūroje.

2. Paruoškite įdarą. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Moliūgą (be žievės ir sėklų) supjaustykite 1 cm storio riekelėmis, išdėliokite ant plokščios kepimo skardos, patepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir muskato riešutu. Kepkite apie 20 min., kol suminkštės.

3. Į dubenį sudėkite virtas bulves ir iškepusį moliūgą, gerai sutrinkite šakute, tada suberkite sūrį, pabarstykite druska, pipirais ir darsyk labai gerai išmaišykite.

4. Ant lygaus paviršiaus, pabarstyto miltais, iškočiokite pabrendusią tešlą iki 2 mm storio lakšto. Ant tešlos dėliokite po šaukštelį pasiruošto įdaro ir formuokite virtinukus taip, kaip esate įpratę – naudodami stiklinę ar specialų spaustuką. Būtinai gerai apspaudykite kraštelius!

 

5. Užkaiskite didelį puodą vandens, kai užvirs, pasūdykite, o tada atsargiai suberkite suformuotus virtinukus. Virkite apie 3–4 min. nuo to laiko, kai virtinukai iškils į paviršių.

6. Nedidelėje keptuvėje ant nedidelės kaitros išlydykite sviestą, suberkite juostelėmis supjaustytus šalavijų lapelius, jei naudojate – ir kedrus, pakepinkite, kol pakvips.

7. Iš vandens išgriebtus virtinukus dėkite į platų dubenį, užpilkite sviesto padažu ir nieko nelaukdami tiekite, jei patinka, dar ir pabarstę sūriu!

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų