Paskutiniojo spalio savaitgalio valgiaraštis: lėkštėse – daugiau spalvų

Ar jau atkreipėte dėmesį, kaip spėjo nublankti gamta? Medžiai meta ar jau numetė lapus, rytai pilkoki, dabar džiugina tik ryškiai šviečiantys moliūgai, ant palangių, terasose ar šalia mokyklų surikiuoti artėjant Helovinui. Šį savaitgalį kviečiame ruošti spalvingą, skonių pilną maistą, ilsėtis ir džiaugtis proga ilgiau pamiegoti!
Vištienos ir daržovių troškinys baltojo vyno padaže
Vištienos ir daržovių troškinys baltojo vyno padaže / Tinklaraštininkės nuotr.

Pusryčių patiekalai:

Vaniliniai varškės blyneliai
Receptas: Vaniliniai varškės blyneliai
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 211
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Kefyras: 200.00 ml
Kreminė varškė: 150.00 g
Soda: 1.00 arbat. š. (nubraukto)
Miltai: 1.00 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Vanilė: 1.00 vnt. (žiupsnelis maltos)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti
  1. Kiaušinį įmuškite į dubenį. Supilkite kefyrą, viską gerai suplakite.
  2. Sukrėskite kreminę varškę, suberkite maltą vanilę, pagal skonį įberkite cukraus, druskos. Masę gerai ištrinkite mediniu šaukštu.
  3. Maišydami po šaukštą berkite miltus, išsukite tirštą tešlą. Jeigu ji skystoka, įpilkite dar šiek tiek kefyro.
  4. Pasirinktą kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Iš varškės masės joje suformuokite apvalius blynus.
  5. Šaukite į iki180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite, kol viršus gražiai apskrus.
  6. Ištraukę skardą iš orkaitės, blynelius medine mentele atsargiai apverskite ir vėl šaukite į orkaitę. Kepkite, kol viršus pagels.
  7. Dar šiltus blynus tiekite su mėgstamomis trintomis uogomis.
Suskleisti
Blynai
Receptas: Blyneliai „Kaiserschmarrn“ iš Austrijos
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 54
Receptas
Ingredientai
Pienas: 450.00 ml
Miltai: 190.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (tryniai ir baltymai atskirai)
Cukrus: 30.00 g
Citrinos sultys: 0.50 arbat. š.
Sviestas: 4.00 arbat. š. (tirpinto ir dar šiek tiek kepimui)
Razinos: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  • Dideliame dubenyje sumaišykite pieną ir miltus. Tuomet sudėkite kiaušinių trynius, suberkite cukrų, druską, pilkite citrinos sultis ir tirpintą sviestą.
  • Kiaušinio baltymus išsukite iki standumo ir suberkite razinas. Visus ingredientus sumaišykite iki vientisos masės.
  • Keptuvėje įkaitinkite gabaliuką sviesto, dėkite po šaukštą blynų tešlos ir apkepkite iš abiejų pusių, kol blynai įgaus auksinį atspalvį.
  • Galima patiekti su karamelės padažu bei ledais.
Suskleisti
Cukinijų varškėčiai
Receptas: Cukinijų varškėčiai
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 260
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio jauna, sutarkuota stambia tarka)
Druska: 2.00 arbat. š. (rupios)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š.
Varškė: 250.00 g
Miltai: 3.00 valg. š. (naudojau speltų; gali prireikti daugiau, jei varškė šlapesnė arba cukinija didesnė)
Kokosų aliejus: 5.00 valg. š. (kepimui; galima naudoti ir kitą mėgstamą)
Kaip gaminti

1. Sutarkuotas cukinijas suberkite į dubenį, pabarstykite 2 šaukšteliais druskos ir palikite apie 10 minučių, kad išsiskirtų skystis. Gerai nusunkite ir nuspauskite tarkuotas cukinijas, kad liktų kuo sausesnės (geriausia – sūrmaišyje arba keliais sluoksniais sulankstytu gabalėliu marlės).

2. Dubenyje išplakite kiaušinį su cukrumi ir trupučiu druskos (su druska elkitės atsargiai, mat jei labai gerai nenusausinsite cukinijų, tai druskos tikrai pakaks tiek, kiek jau subėrėte į cukinijas). Įmaišykite varškę ir ištrinkite šakute, sumaišydami su kiaušiniu. Tada sudėkite cukinijas, vėl sumaišykite. Galiausiai suberkite miltus ir sumaišykite minkštą nelipnią tešlą.

3. Suformuokite nedidelius paplotėlius. Kepkite iš abiejų pusių įkaitintuose riebaluose (labai tiks kokosų aliejus, jei mėgstate!).

4. Patiekite su grietine, medumi, uogiene ar šviežiomis uogomis.

Suskleisti
Kokosinė avižinių dribsnių košė su persimonais
Receptas: Kokosinė avižinių dribsnių košė su persimonais
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 34
Receptas
Ingredientai
Kokosų pienas: 100.00 ml
Pienas: 120.00 ml
Avižiniai dribsniai: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kokosų drožlės: 1.00 valg. š. (nesaldintų; ir dar trupučio pabarstymui)
Persimonai: 0.50 vnt.
Kaip gaminti

1. Kokosų pieną ir vandenį pilkite į nedidelį puodą, įberkite žiupsnelį druskos, suberkite avižinius dribsnius ir kokoso drožles. Kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol užvirs, kartais pamaišydami.

2. Kai užvirs, kaitinkite dar minutę, tada nukelkite nuo ugnies ir leiskite pastovėti minutę.

3. Kol košė brinksta, persimoną supjaustykite smulkiais kubeliais.

4. Košę sukrėskite į dubenėlį, apiberkite persimono kubeliais, trupučiu kokoso drožlių ir mėgaukitės nedelsdami.

Suskleisti
Grikių košė su abrikosais ir pistacijomis
Receptas: Grikių košė su abrikosais ir pistacijomis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 49
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 800.00 ml
Grikiai: 200.00 g
Obuoliai: 1.00 vnt.
Džiovinti abrikosai: 1.00 sauja
Pistacijos: 2.00 valg. š.
Pienas: 200.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (nebūtinai)
Medus: 1.00 valg. š. (nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Puode užvirkite pusę vandens ir visus grikius. Nupilkite vandenį, grikius užpilkite nauju vandeniu, įberkite druskos ir virkite, kol grikiai išvirs, o puode beveik nebeliks vandens.

2. Neluptą obuolį supjaustykite mažais gabaliukais, sukapokite abrikosus ir riešutus.

3. Grikiams beveik išvirus į puodą sudėkite obuolį ir abrikosus. Košę sudėkite į dubenėlius, apipilkite pienu ir apibarstykite riešutais. Jei norite, košę galite apibarstyti cinamonu ir apšlakstyti medumi.

Suskleisti
Kokosiniai morkų blynai
Receptas: Spalvotieji morkų ir avižinių dribsnių blyneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 33
Receptas
Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Miltai: 2.00 valg. š.
Sojos padažas: 1.00 arbat. š.
Džiūvėsiai: 1.00 valg. š. (maltų)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Avižinius dribsnius bei morkas išvirkite atskiruose puoduose. Tuomet elektriniu trintuvu sutrinkite morkas, avižinius dribsnius, susmulkintą svogūną ir česnako skilteles.

2. Įmaišykite sojos padažą, prieskonius, kiaušinį ir miltus. Viską dar kartą gerai sutrinkite iki vientisos masės ir pradėkite formuoti blynelius.

3. Juos apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

Suskleisti
Kepti varškėtukai
Receptas: Legendiniai kepti varškėtukai
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.2 / 101
Receptas
Ingredientai
Varškė: 180.00 g (9 proc. riebumo)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Rudasis cukrus: 1.50 valg. š. (nerafinuoto)
Miltai: 40.00 g
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui; pvz., nerafinuoto saulėgrąžų)
Kaip gaminti

1. Sumaišykite varškę su kiaušiniu ir cukrumi. Atsargiai įmaišykite miltus – nepermaišykite, kad varškėtukai nebūtų kieti.

2. Kepkite ant keptuvės nedegančiu paviršiumi įpylę šiek tiek aliejaus.

3. Ant vidutinės ugnies apkepkite vieną pusę kol ši apskrus, tuomet apverskite, uždenkite dangčiu ir kepkite žemoje temperatūroje, kol apskrus ir antroji pusė.

4. Patiekite su jogurtine grietine/jogurtu ir namine uogiene. Šiuo atveju tai buvo juodieji serbentai.

Suskleisti

Sriubos:

Kreminė žirnių ir moliūgų sriuba su baravykais
Receptas: Žirnių ir moliūgų sriuba su baravykais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 74
Receptas
Ingredientai
Žirniai: 0.50 puodelis (džiovintų)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinis)
Bulvės: 2.00 vnt. (vidutinės)
Daržovių sultinys: 2.00 vnt. (kubeliai kokybiško; arba galite išsivirti patys)
Baravykai: 1.00 sauja (džiovintų)
Vanduo: 1.50 l (sriubai ir šiek tiek moliūgams virti)
Moliūgai: 400.00 kg (nulupto ir supjaustyto sviestinio; galite rinktis ir kitos rūšies, bet šis tinka geriausiai)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Žirnius mirkykite per naktį.

2. Supilkite į puodą vandenyje (1,5 l) ištirpintą sultinį, dėkite lauro lapus ir žirnius. Virkite, kol žirniai suminkštės.

3. Kitame puode (įpilkite tiek vandens, kad tik šiek tiek apsemtų) virkite baravykus ir moliūgus tol, kol jie taps minkšti.

4. Žirniams suminkštėjus, sudėkite supjaustytas bulves, morkas ir svogūną.

5. Išvirus moliūgui ir grybams, sutrinkite juos iki vientisos, šilkinės masės (naudokite tik tiek nuo virimo likusio vandens, kad būtų įmanoma tolygiai sutrinti, bet ne visą).

6. Kai puode, kuriame verdate žirnius ir daržoves, viskas bus išvirę, supilkite į jį trintus moliūgus ir leiskite viskam šiek tiek pavirti (apie 2 min.).

7. Dėkite žviežių žalumynų ir patiekite.

Suskleisti
Trinta morkų sriuba
Receptas: Morkų ir raudonųjų lęšių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 17
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (tarkuoto šviežio)
Kario prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Morkos: 4.00 vnt. (stambiai supjaustytos)
Lęšiai: 0.75 st. (raudonųjų)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Puode įkaitinę aliejų kepkite svogūnus apie 5 minutes. Suberkite kario miltelius bei imbierą ir pakepkite dar 30 sekundžių. Suberkite morkas, supilkite sultinį, paskaninkite druska ir pipirais.

2. Virkite apie 15 minučių arba tol, kol morkos suminkštės.

3. Sutrinkite sriubą trintuve.

Suskleisti
Charčio sriuba
Receptas: Legendinė charčio sriuba su trupučiu improvizacijos
5 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.7 / 31
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 500.00 g (riebesnės, geriausia – krūtininės)
Svogūnai: 3.00 vnt. (jei mažesni, dėkite 4)
Pomidorai: 500.00 g
Ryžiai: 0.30 st.
Petražolės: 1.00 sauja (smulkintos šviežios)
Kalendros: 1.00 sauja (smulkintos šviežios)
Tkemali padažas: 1.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės (arba pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Actas: 1.00 valg. š. (arba pagal skonį)
Prieskonių mišinys chmeli suneli: 2.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Jautieną nuplaukite, supjaustykite nedideliais gabalėliais, sudėkite į puodą, užpilkite 8-10 stiklinių vandens ir virkite nugriebdami atsirandančias putas.

2. Po pusantros dviejų valandų sudėkite vandenyje praplautus ryžius, nuimtomis odelėmis ketvirčiais supjaustytus pomidorus, smulkiai supjaustytus svogūnus ir pusę žalumynų bei tkemali padažo pagal skonį. Virkite dar apie pusvalandį, prieš pabaigą sudėkite sutrintą česnaką, pipirus, chmeli suneli, acto ir druskos pagal skonį.

3. Patiekdami charčo lėkštėse apibarstykite žalumynais.

Suskleisti
Trinta sviestinių moliūgų sriuba
Receptas: Moliūgų sriuba su kokosų pienu ir imbieru
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 15
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 kg
Imbieras: 60.00 g (šviežio)
Kokosų pienas: 250.00 ml
Sultinys: 2.00 puodelis (vištienos ar daržovių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (galima naudoti ir kokosų)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malto)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Pasiruoškite plačią skardą ir išklokite ją kepimo popieriumi.

2. Nulupkite moliūgo žievę, supjaustykite jį vienodo dydžio gabalėliais. Dėkite supjaustytą moliūgą ant skardos, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pavartykite gabalėlius, kad visi pasidengtų aliejumi. Kepkite moliūgą, kol suminkštės – maždaug 45 min.

3. Kol kepa moliūgas, nulupkite imbierą.

4. Į trintuvą sudėkite iškepusį moliūgą, imbierą, pilkite sultinį, kokosų pieną, berkite kuminą ir cinamoną. Trinkite iki vientisos masės.

5. Paskaninkite druska ir pipirais. Prieš patiekdami, pašildykite sriubą puode.

Suskleisti

Mėsos patiekalai:

Viščiukas su apelsinais
Receptas: Su apelsinais keptas viščiukas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.6 / 50
Receptas
Ingredientai
Viščiukas: 1.00 vnt.
Apelsinai: 2.00 vnt.
Apelsinų marmeladas: 0.50 puodelis
Sojos padažas: 2.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės (susmulkintos)
Vištienos sultinys: 0.50 puodelis
Kukurūzų krakmolas: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Išvalytą viščiuką prikimškite 3 apelsinų ketvirčiais. Suriškite tarpusavyje viščiuko sparnelius ir kojeles.

2. Sumaišykite apelsinų marmeladą ir sojos padažą. 4 valgomuosius šaukštus šio mišinio įtrinkite į viščiuką.

3. Kepkite viščiuką orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių apie 50 min. (3–4 kartus pašlakstydami vandeniu, kad neapdegtų).

4. Vištienos sultinį užvirkite puode kartu su česnaku, sumažinkite ugnį ir kaitinkite, kol išgaruos pusė skysčio. Dubenėlyje sumaišykite išspaustas likusių apelsinų ketvirčių sultis su krakmolu. Sudėkite į sultinio mišinį. Taip pat sudėkite likusį marmelado-sojų mišinį ir cukrų. Kaitinkite, kol padažas sutirštės.

5. Ištrauktą viščiuką supjaustykite ir patiekite su padažu.

Suskleisti
Prancūziškas troškinys
Receptas: Kiaulienos troškinys su cukinijomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.5 / 83
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 300.00 g (nugarinės)
Cukinijos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Grietinė: 1.00 valg. š.
Pomidorai: 150.00 g (šviežių trintų)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 150.00 ml
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (mėsai)
Česnakai: 2.00 skiltelės (sutrintos)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kiaulieną švariai nuplaukite, nusausinkite ir apkepkite iš visų pusių keptuvėje apie 10 minučių.

2. Susmulkinkite nuplautas daržoves – česnaką, svogūną, cukiniją, sutarkuokite morką. Tada dėkite daržoves į keptuvę su mėsa. Berkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite.

3. Visą mišinį pakepinkite apie 5 minutes ant silpnos ugnies ir tuomet pilkite grietinę, trintus pomidorus, alyvuogių aliejų ir pagardinkite sultiniu. Gerai išmaišykite ir uždengę dangčiu troškinkite maždaug pusvalandį ant silpnos ugnies.

4. Pagamintą troškinį patiekite su ryžiais ar šviežiomis bulvėmis.

Suskleisti
Taco sriuba
Receptas: Meksikietiško stiliaus taco sriuba su jautiena
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 6
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 600.00 g (maltos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aitrioji paprika: 3.00 vnt. (1 sriubai ir 2 patiekti)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Kukurūzai: 2.00 vnt. (burbuolės)
Paprikos: 3.00 vnt.
Pupelės: 1.00 st. (skirtingų rūšių ir spalvų (raudonųjų, juodųjų, margųjų))
Konservuoti pomidorai: 2.00 vnt. (skardinės)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malto)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Avokadai: 1.00 vnt. (supjaustytas; patiekti)
Kukurūzų traškučiai: 1.00 vnt. (pakuotė; patiekti)
Kalendros: 1.00 sauja (kapotų šviežių; patiekti)
Sūris: 1.00 sauja (tarkuoto kietojo; patiekti)
Grietinė: 100.00 ml (patiekti)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (supjautyta skiltelėmis; patiekti)
Kaip gaminti

Taco sriuba savo pavadinimą gavo todėl, kad jai naudojami visi tie patys ingredientai, kaip ir takoms (meksikietiškiems paplotėliams su įdaru): pomidorai, aitriosios ir saldžiosios paprikos, įvairiausios pupelės, kukurūzai, avokadai, kalendros ir mėsa.

Sriuba dažniausiai pateikiama su įvairiais priedais, vienas populiariausių – kukurūziniai tortilijų traškučiai. Jei sriuba bus kiek per aštri, nugesinkite aštrumą įmaišydami grietinės ar jogurto. Tokia sriuba sušildys kiekvieną, sugrįžusį namo ar užsukusį į svečius. Tik nepamirškite prie jos pateikti pilnos lėkštės įvairiausių spalvingų ir skanių priedų.

1. Iš anksto, kelios valandos iki sriubos virimo, karštu vandeniu užpilkite pupeles, kad jos spėtų išbrinkti.

2. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepkite puode ant aliejaus. Kai apkeps, suberkite maltą jautieną ir kepkite nuolat maišydami, kad taptų biri. Kai mėsa apkeps, suberkite kapotą česnaką ir aitriąją papriką, dar kiek maišydami pakepkite.

 

3. Ant mėsos supilkite konservuotus pomidorus, suberkite visus prieskonius ir druską. Kai užvirs, supilkite sultinį, suberkite išbrinkusias perplautas pupeles, uždenkite puodą ir virkite apie 1 valandą, kol pupelės suminkštės.

4. Nuo kukurūzų burbuolių nupjaustykite kukurūzų sėklas (jei neturite šviežių, galite naudoti ir šaldytas). Jas berkite į puodą kartu su pjaustytomis saldžiosiomis paprikomis, pavirkite dar 10 minučių. Puodą uždenkite, nukelkite nuo ugnies ir palikite 10 minučių, kad įsiskonėtų.

5. Per tą laiką paruoškite priedus prie sriubos: pjaustytą avokadą, smulkintą mėlynąjį svogūną, šviežas kalendras, aitriąsias paprikas, tarkuotą sūrį, tortilijų traškučius, žaliąją citriną, grietinę. Kiekvienas valgytojas sriubą galės pabarstyti norimais priedais pats.

Suskleisti
Traški saldžiarūgštė vištiena
Receptas: Rytietiško stiliaus traški saldžiarūgštė vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.9 / 11
Receptas
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 500.00 g (be kaulo)
Rafinuotas rapsų aliejus: 1.00 st. (virimui; ir dar 1 šaukštas tešlai)
Kiaušinio baltymas: 1.00 vnt. (didelis; tešlai)
Miltai: 70.00 g (tešlai)
Kukurūzų krakmolas: 35.00 g (tešlai)
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š. (tešlai)
Vanduo: 0.50 st. (ledonio; tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnų laiškai: 4.00 vnt.
Rytietiškas padažas: 0.50 st. (pvz., „Sweet Asia“; padažui)
Kaip gaminti

1. Vištieną supjaustykite apytiksliai 2-3 cm kubeliais.

2. Paruoškite tešlą. Visus ingredientus sudėkite į dubenį, išplakite iki vientisos masės. Naudokite ledinį vandenį, kad tešla būtų traški. Tešlą ruoškite kuo greičiau, nes kuo šaltesnis yra vanduo, tuo traškesnė bus tešlos plutelė. Nenustebkite – tešla bus labai skysta; tokia ir turi būti. Suberkite į tešlą vištienos gabalėlius ir išmaišykite, kad gabalėliai iš visų pusių tolygiai pasidengtų tešla.

3. Išvirkite vištienos gabalėlius. Į gilią keptuvę, WOK keptuvę ar puodą supilkite aliejų – tiek, kad vištienos gabalėliai, virdami aliejuje, jame plūduriuotų ir neprikibtų prie dugno (apie 5-7 cm). Įkaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies. Aliejaus temperatūra turėtų siekti 180 °C temperatūrą.

4. Kiaurasamčiu semkite vištos gabalėlius, nuvarvinkite tešlos perteklių ir dėkite į įkaitintą aliejų. Pradėjus formuotis plutelei, sukibusius vištienos gabalėlius šakute atskirkite vienas nuo kito ir virkite toliau, kartais pavartydami, apie 4-5 min., kol visi gabalėliai bus apskrudę, gražios auksinės spalvos. Vištienos gabalėlius virkite aliejuje dalimis, kad pernelyg nesiliestų ir sudėti į jį neatvėsintų aliejaus temperatūros. Išvirusius vištienos gabalėlius kiaurasamčiu išgriebkite iš aliejaus ir suberkite į popieriniais rankšluosčiais išklotą lėkštę.

5. Paruoškite padažą. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų aliejaus. Suberkite smulkiai kapotą česnaką, smulkintus svogūnų laiškus ir pakaitinkite virš vidutinės ugnies apie pusę minutės. Suberkite išvirtus vištienos gabalėlius, supilkite „Sweet Asia“ padažą ir suberkite raudonosios paprikos dribsnius. Greitai išmaišykite, nuimkite nuo ugnies ir nedelsiant patiekite.

6. Patiekite su virtais ryžiais, apibarstę sezamo sėklomis ir saujele smulkintų svogūnų laiškų.

Suskleisti
Kiaulienos nugarinės kepsnys su apelsinų padažu
Receptas: Kiaulienos nugarinės kepsnys su apelsinų padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.8 / 16
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1.00 vnt. (didelis nugarinės gabalas)
Druska: 1.00 arbat. š. (mėsai ir padažui; arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (mėsai ir padažui; arba pagal skonį)
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Krakmolas: 1.00 arbat. š. (mėsai)
Apelsinai: 1.00 vnt. (patiekimui)
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (mėgstamų šviežių; patiekimui)
Įvairios uogos: 1.00 sauja (įvairių raudonų, šviežių arba šaldytų; patiekimui)
Apelsinų sultys: 100.00 ml (šviežių; padažui)
Obuolių actas: 1.00 valg. š. (arba baltojo vyno acto; padažui)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (grūdėtųjų; padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (arba klevų sirupo; padažui)
Česnakai: 4.00 skiltelės (sutarkuotos; padažui)
Razinos: 1.00 sauja (auksinių; padažui)
Kaip gaminti

1. Kiaulienos nugarinę pabarstome druska ir pipirais. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir apskrudiname nugarinę po 2 minutes iš visų pusių.

2. Indelyje sumaišome visus padažo ingredientus.

3. Apskrudintą kiaulienos nugarinę perkeliame į gilesnę kepimo skardą (geriausia – su dangčiu), apipilame paruoštu padažu. Skardą uždengiame dangčiu arba folija ir kepame iki 160 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1 valandą.

4. Atidengiame kepimo skardą, apšlakstome mėsą padažu ir kepame dar 15–20 minučių 200 °C laipsnių temperatūroje, kol kiauliena gražiai apskrunda. Ištraukiame kiaulieną iš orkaitės ir paliekame pastovėti kambario temperatūroje 10 minučių – tik tuomet supjaustome mėsą griežinėliais.

5. Skardoje likusį padažą perpilame į nedidelį puodą, užverdame. Krakmolą sumaišome su šaukštu šilto vandens, pilame į padažą ir maišydami kaitiname kelias minutes, kol padažas sutirštėja.

6. Pjaustytą kiaulienos nugarinę apipilame tirštu padažu, patiekiame su apelsino griežinėliais, uogomis ir žolelėmis.

Suskleisti
Šašlykai
Receptas: Orkaitėje kepti kiaulienos šašlykai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.2 / 28
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 800.00 g (sprandinės)
Svogūnai: 3.00 vnt.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Vynas: 1.00 st. (baltojo)
Vyno actas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Sprandinę supjaustykite gabalėliais, svogūnus – storesniais žiedais. Svogūnus ir mėsą išmaišykite su druska ir pipirais. Tai geriausia daryti rankomis. Actą supilkite į vyną, išmaišykite ir užpilkite ant mėsos.

2. Mažiausiai keletą valandų leiskite mėsai pasimarinuoti šaldytuve. Geriausia ją palikti visai nakčiai.

3. Mėsos gabalėlius verkite ant iešmų. Vieną nuo kito atskirkite svogūnų žiedais. Kepkite orkaitėje apie 20 minučių.

Suskleisti
Jautienos troškinys su daržovėmis
Receptas: Lengvas ir skanus jautienos ir saldžiųjų bulvių troškinys
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.8 / 12
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 700.00 g (tinkamos troškinti, supjaustytos 2 cm dydžio kubeliais)
Miltai: 0.50 st.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis, smulkiai supjaustytas)
Morkos: 4.00 vnt. (supjaustytos kubeliais)
Česnakai: 4.00 skiltelės (smulkiai sukapotos)
Pievagrybiai: 12.00 vnt. (perpjautų perpus; galima ir nedėti)
Saldžiosios bulvės: 4.00 vnt. (vidutinės, supjaustytos tokiais pat kubeliais, kaip ir mėsa)
Pomidorų pasta: 3.00 valg. š. (arba tyrės be priedų)
Alus: 150.00 ml (šviesaus)
Jautienos sultinys: 500.00 ml (arba vandens)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Vorčesterio padažas: 1.00 valg. š.
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (nuskabytų lapelių)
Kaip gaminti

1. Kiek pavyks, apšluostykite mėsos kubelius, kad nebūtų akivaizdžiai šlapi. Į tvirtą maišelį berkite miltus, šiek tiek druskos bei pipirų, o tada sudėkite mėsos kubelius, maišelį užriškite ar kitaip užsandarinkite ir gerai pakratykite – mėsa turi tolygiai pasidengti miltais.

2. Plačiadugniame troškintuve įkaitinkite pusę aliejaus, o tada vienu sluoksniu apkepinkite mėsos kubelius (jei netelpa, kepinkite per 2 kartus). Kai apskrus iš visų pusių, perdėkite į lėkštę.

3. Į tą patį puodą pilkite likusį aliejų, įkaitinkite ir suberkite morkas bei svogūnus. Maišydami kepinkite, kol svogūnai suminkštės. Suberkite česnakus bei grybus, pakepinkite, kol pakvips, sudėkite pomidorų pastą (tyrę), pakepinkite minutę, o tada supilkite alų ir leiskite atkibti nuo puodo dugno ir sienelių prikibusiems ingredientams.

4. Dėkite į puodą ir mėsą, saldžiąsias bulves, supilkite sultinį (vandenį), Vusterio (Vorčesterio) padažo, dėkite prieskonius, berkite cukrų, pasūdykite. Sumažinkite ugnį ir leiskite troškintis 45 min., kol daržovės suminkštės, o mėsa išvirs. Paragaukite, ar nieko netrūksta. Nukaiskite puodą ir uždengę leiskite pastovėti 15–20 min.

5. Patiekite su ryžiais ar kuskusu, mėgstamomis salotomis.

Suskleisti
„Netikras zuikis“ iš vištienos
Receptas: „Netikras zuikis“ iš maltos vištienos
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
1.8 / 4
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 700.00 g (maltos)
Salierų stiebai: 80.00 g (pjaustytų kubeliais)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Migdolų miltai: 25.00 g
Svogūnų milteliai: 1.00 arbat. š. (arba granulių)
Česnako milteliai: 1.00 arbat. š. (arba granulių)
BBQ padažas: 30.00 g
Svogūnų laiškai: 2.00 valg. š. (pagardinimui ir papuošimui)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.

2. Keptuvėje 4–5 minutes pakepinkite pjaustytus salierų lapkočius.

3. Visus likusius ingredientus sumaišykite viename dideliame dubenyje, tuomet suberkite pakepintus salierų lapkočius ir dar kartą visą gerai išmaišykite.

4. Gautą masę sudėkite į riebalais išteptą ar kepimo popieriumi išklotą kepimo indą ir kepkite apie 60 minučių.

5. Iškepus leiskite „netikram zuikiui“ pailsėti bent 15 minučių prieš jį pjaustant.

Suskleisti

Daržovių ir kruopų patiekalai:

Salotos su avinžirniais ir morkomis
Receptas: Skrudintų avinžirnių ir morkų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.1 / 20
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (po šaukštą pačioms salotoms ir padažui)
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (galite perpus su rūkyta)
Pankolių sėklos: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Avinžirniai: 800.00 g (tai yra 2x400 g skardinės arba atitinkamo kiekio virtų; nusausintų)
Morkos: 3.00 vnt. (nuskustos ir supjaustytos ilgomis „virvelėmis“)
Žolelės: 1.00 sauja (mėtų, bazilikų, kalendrų, petražolių)
Halumi sūris: 200.00 g
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (padažui)
Kaip gaminti

1. Didelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite visus prieskonius ir druską ir kepinkite apie 1–2 minutes, kol pasklis aromatas. Tada suberkite nusausintus avinžirnius ir maišydami toliau kepkite, kol avinžirniai apskrus ir gerai pasidengs prieskoniais (apie 5 min.).

2. Į dubenėlį supilkite padažo ingredientus ir gerai sumaišykite. Tada į tą patį dubenį sudėkite morkų „virveles“, žalumynus, sutarkuotą sūrį ir lengvai pamaišykite, kad jie visi pasidengtų padažu. Išdalykite morkas į serviravimo lėkštes, o ant viršaus užberkite skrudintų avinžirnių, papuošdami keliomis juostomis morkų spiralių.

Salotos skanios tiek šiltos, tiek atvėsusios, kambario temperatūros.

Suskleisti
Pica su morkomis
Receptas: Morkų pica
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.6 / 11
Receptas
Ingredientai
Pienas: 200.00 ml (picos tešlos pagrindui)
Miltai: 330.00 g (picos tešlos pagrindui)
Mielės: 7.00 g (picos tešlos pagrindui)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (2 picos tešlos pagrindui ir 1 picos viršui)
Druska: 0.50 arbat. š. (picos tešlos pagrindui ir dar šiek tiek viršui)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (picos tešlos pagrindui)
Morkos: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio; picos viršui)
Sūris: 100.00 g (fermentinio; picos viršui)
Mocarelos sūris: 50.00 g (picos viršui)
Muskatas: 0.50 arbat. š. (picos viršui)
Majonezas: 3.00 valg. š. (picos viršui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (picos viršui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (picos viršui)
Kaip gaminti

1. Pradėkite gaminti picos pagrindą – šiltame piene ištirpinkite mieles su cukrumi ir leiskite joms pastovėti 10 minučių. Vėliau sudėkite likusius ingredientus ir maišykite tešlą tol, kol ji nebelips prie rankų ir pasidarys glotni. Tešlą susukite į rutuliuką, apdenkite maistine plėvele ir palikite kildintis šiltoje vietoje apie 30–40 minučių.

2. Kol tešla kyla, pradėkite ruošti picos įdarą. Morkas nulupkite ir sudėkite į verdantį vandenį su žiupsneliu druskos. Morkas virkite apie penkias minutes ir vėliau palikite kelioms minutėms atvėsti.

3. Apvirtas morkas sutarkuokite stambesne tarka ir sumaišykite su fermentiniu sūriu, smulkintu česnaku ir majonezu.

4. Picos tešlą iškočiokite, kad išeitų maždaug centimetro storio pagrindas, ir aptepkite jį aliejumi. Ant pado dėkite sluoksnį paruoštos morkų masės, pabarstykite viską druska ir pipirais. Sudėkite mocarelos sūrio riekeles ir pabarstykite maltu muskatu.

5. Picą įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, ir kepkite 20 minučių.

Suskleisti
Rizotas su moliūgais ir apelsinais
Receptas: Vegetariškas apelsinų rizotas su moliūgais
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 300.00 g (arborio)
Apelsinai: 2.00 vnt.
Moliūgai: 250.00 g
Moliūgo sėklos: 100.00 g
Kokosų pienas: 200.00 ml (arba 150 ml kokosų grietinėlės)
Sūris: 40.00 g (tarkuoto; arba 3–4 valg. šaukšt. maistinių mielių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sojos padažas: 3.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Svogūnų laiškai: 1.00 valg. š. (smulkiai pjaustytų)
Daigai: 1.00 valg. š. (garstyčių)
Kaip gaminti

1. Nuo apelsinų nutarkuokite žievelę ir išspauskite iš vaisių sultis.

2. Į nedidelį puodą įpilkite 1 l vandens ir apelsinų sultis, įberkite po šaukštelį baziliko ir raudonėlio, šiek tiek juodųjų pipirų, pusę šaukštelio druskos, pavirkite apie 4 min.

2. Supjaustykite moliūgą vienos piršto pagalvėlės dydžio kubeliais.

3. Į didelę keptuvę įpilkite aliejaus, sojos padažo, įberkite šaukštelį cukraus, pakaitinkite 2 min. ant vidutinės ugnies. Sudėkite moliūgo sėklas, kubelius ir pakepkite 3 min. Suberkite ryžius ir dar 3 min. juos maišydami pakepinkite.

4. Sultinį supilkite per 4 kartus (kad tilptų į keptuvę ir ryžiai po truputį viską sugertų).

5. Po 20 min., kai ryžiai taps panašūs į makaronų al dente variantą, įpilkite kokosų pieno, suberkite visą tarkuotą apelsino žievelę, maistines mieles ir paskutinį kartą gerai išmaišykite.

6. Supjaustykite svogūnų laiškus, jais ir garstyčių daigais papuoškite lėkštes.

Suskleisti
Tarta su burokėliais ir pelėsiniu sūriu
Receptas: Sluoksniuotos tešlos tarta su burokėliais ir pelėsiniu sūriu
16 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 13
Receptas
Ingredientai
Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla: 4.00 vnt. (lakštai po 62 g; pagrindui)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Bazilikai: 1.00 vnt. (šakelė)
Kreminė varškė: 150.00 g (nesaldžios)
Majonezas: 50.00 g
Mėlynųjų pelėsių sūris: 100.00 g (susmulkinto)
Kietasis sūris: 50.00 g (smulkiai sutarkuoto)
Burokėliai: 2.00 vnt. (nedideli virti)
Kaparėliai: 20.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (paplakti, aptepimui)
Kaip gaminti

1. Įkaitinti orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi.

2. Paruošti pagrindą. Tešlos lakštus truputį iškočioti ir jais padengti visą kepimo skardą, kad šiek tiek tešlos užeitų ant skardos kraštų.

3. Pagaminti įdarą. Trintuvu sutrinti česnako skilteles, majonezą ir bazilikų lapelius. Tada viską sumaišyti su varškės sūreliu.

4. Paruošti tartą. Tešlos lakštus ištepti paruoštu įdaru. Palikti apie 3 cm nuo kraštų. Burokėlius supjaustyti plonais griežinėliais, sudėti ant ištepto įdaro, tada užberti pelėsinio ir kietojo sūrio ir kaparėlių. Sausus tešlos kraštus užlenkti į vidų arba susukti virvelę. Ištepti kiaušinio plakiniu. Dėti į orkaitę ir kepti 15 minučių. Palikti atvėsti ir supjaustyti kvadratėliais.

Suskleisti
Tailandietiškas karis su moliūgais, pupelėmis ir avinžirniais
Receptas: Tailandietiškas karis su moliūgais, pupelėmis ir avinžirniais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 16
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 0.50 vnt. (indelio konservuotų)
Pupelės: 0.50 vnt. (indelio konservuotų)
Kokosų pienas: 200.00 ml
Raudonojo kario pasta: 1.00 arbat. š. (jei neturite, pakeiskite šaukšteliu tarkuotos imbiero šaknies ir šaukšteliu trinto česnako)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, smulkiai supjaustytas)
Moliūgai: 300.00 g (supjaustyto mažo kąsnio kubeliais)
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Sultinys: 0.50 st. (arba vandens)
Čili pipiras: 1.00 g (pagal skonį)
Žuvies padažas: 1.00 valg. š. (arba pagal skonį)
Špinatai: 1.00 sauja (didelė; jaunų)
Kaip gaminti

1. Puode storu dugnu arba gilesnėje keptuvėje pakaitinkite 2 šaukštus kokosų pieno kartu su raudonojo kario pasta (arba, jei neturite – tarkuotą imbiero šaknį ir trintus česnakus).

2. Suberkite svogūnus ir moliūgus, ir maišydami kaitinkite porą minučių. Suberkite ciberžoles ir papriką, supilkite likusį kokosų pieną, suberkite konservuotus avinžirnius ir pupeles, įpilkite sultinio, ir virinkite ant nedidelės ugnies, kol moliūgas taps minkštas (priklausomai nuo moliūgo rūšies, užtruksite apie 8-15 minučių). 

3. Pačioje pabaigoje sudėkite špinatus, sumaišykite, ir nukelkite nuo ugnies. Jei trūksta sūrumo, įpilkite žuvies padažo (arba įberkite druskos).

4. Patiekite su virtais ryžiais, pabarstę čili pipirais, kalendrų lapeliais, ir pašlakstę laimo sultimis.

*Jei naudosite ne konservuotas pupeles ir avinžirnius, o džiovintas, jas užmerkite iš vakaro, o tada išvirkite pasūdytame vandenyje, kol taps minkštos.

Suskleisti
Nesaldus pyragas su burokėliais ir avinžirniais
Receptas: Veganiškas nesaldus pyragas su burokėliais ir avinžirniais
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Miltai: 2.25 puodelis (šviesių speltų; tešlai)
Druska: 0.50 arbat. š. (tešlai)
Avinžirnių skystis: 4.00 valg. š. (tešlai)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (tešlai)
Vanduo: 0.70 puodelis (tešlai)
Burokėliai: 150.00 g (virtų; viršui)
Avinžirniai: 1.00 puodelis (virtų; viršui)
Prieskoniai: 1.00 valg. š. (mėgstamų; viršui)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.

2. Į dubenį berkite sijotus miltus, druską ir išmaišykite. Supilkite avinžirnių nuovirą, aliejų, vandenį ir išminkykite tešlą.

3. Iškočiokite tešlą ir klokite ją į kepimo formą.

4. Avinžirnius sumaišykite su prieskoniais.

5. Ant tešlos kepimo formoje dėkite pjaustytų burokėlių, berkite avinžirnius. Tešlos šonus patepkite dubenėlyje likusiais avinžirnių prieskoniais (įpildami kelis šaukštus vandens).

6. Kepkite pyragą apie 25–30 min.

7. Patiekite pabarstę daigais.

Suskleisti
Daržovių blyneliai
Receptas: Nebrangūs įvairių daržovių blyneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.7 / 23
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt.
Morkos: 4.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Visas daržoves sutarkuokite ir sudėję į audinį nuspauskite jų sultis. Į daržovių tarkius įmuškite kiaušinius, įdėkite krakmolo, paskaninkite žiupsneliu druskos, išmaišykite ir dėkite į keptuvę kepti.

2. Šiuos blynus galima kepti kaip keletą didelių per visą keptuvę ar kaip nedidelius blynelius. Jeigu norisi, juos galima kepti net vaflių keptuvėje. Keptuvėje pakaks kepti po 4 minutes iš kiekvienos pusės ant nedidelės kaitros ar kol blynai gražiai paruduos.

Į šiuos blynus galite įdėti ir kitokių mėgstamų daržovių. Blynus dar labiau paskaninsite grietinės ir sezoninių žalumynų padažu.  

 

Suskleisti
Burokėlių salotos
Receptas: Burokėlių salotos su agurkais, feta ir krapais
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.1 / 16
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Burokėliai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio virti ar kepti, supjaustyti stambiais kubeliais)
Agurkai: 1.00 vnt. (be sėklų, perpjautas pusiau išilgai ir supjaustytas plonais griežinėliais)
Krapai: 1.00 sauja (šviežių sukapotų)
Fetos sūris: 100.00 g (stambiai sutrupinto)
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai pagaminkite padažą. Mažame indelyje sumaišykite citrinos sultis ir druską, pamaišykite, kol druska ištirps. Supilkite aliejų ir paplakite, kad viskas tolygiai susimaišytų.

2. Suberkite burokėlių kubelius į didelį dubenį, supilkite ant jų pusę padažo, išmaišykite ir leiskite 15 min. pastovėti (tuo metu kaip tik galite pjaustyti ir kapoti likusius ingredientus).

3. Prieš pat patiekiant salotas ant stalo, ant burokėlių sudėkite agurkus, fetą, suberkite krapus ir supilkite likusį padažą.

 

Suskleisti
Troškinti kopūstai
Receptas: Ciberžole nuspalvinti, prieskoniais pagardinti troškinti kopūstai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.6 / 5
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 1.00 vnt. (supjaustytas labai plonais šiaudeliais (panašiai kaip rauginimui))
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Druska: 1.50 arbat. š.
Cukrus: 1.50 arbat. š.
Obuolių actas: 100.00 ml (kokybiško)
Kalendros sėklos: 2.00 arbat. š.
Kuminai: 2.00 arbat. š. (nemaltų)
Krapai: 1.00 valg. š. (kapotų šviežių; patiekimui (nebūtinai))
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai ant vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę ir pakepinkite kalendros ir kumino sėklas – turi pakvipti, tik jokiu būdu nesudeginkite. Suberkite į plokščią lėkštelę ir palikite atvėsti.

2. Keptuvę pavalykite, supilkite aliejų, suberkite kopūstus, ciberžolę ir pusę kiekio druskos, išmaišykite, tada pridenkite dangčiu ir patroškinkite maždaug 9–10 min. Kelis kartus atidenkite keptuvę ir pamaišykite, svarbu stebėti, kad kopūstai nepradėtų svilti.

3. Nudenkite nuo keptuvės dangtį ir supilkite actą, suberkite cukrų, pakepintas sėklas, įpilkite 3 šaukštus vandens ir troškinkite jau atidengę, retkarčiais pamaišydami, kol skystis visiškai išgaruos, o kopūstai bus išsitroškinę, tačiau vis dar šiek tiek standūs.

4. Nuimkite nuo ugnies, atvėsinkite, perdėkite į dubenį ir dėkite į šaldytuvą, kad visai atvėstų.

5. Prieš patiekdami galite pabarstyti kapotais šviežiais krapais.

Suskleisti

Skanėstai:

Varškės ir fermentinio sūrio pyragas
Receptas: Varškės ir fermentinio sūrio pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 6
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (tešlai)
Kefyras: 230.00 ml (150 ml tešlai ir 80 ml įdarui)
Soda: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Druska: 2.00 arbat. š. (1 šaukštelis tešlai ir 1 įdarui)
Cukrus: 4.00 valg. š. (po 2 šaukštus tešlai ir įdarui)
Varškė: 400.00 g (9 proc. riebumo; įdarui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (įdarui)
Fermentinis sūris: 150.00 g
Kaip gaminti

1. Pagaminti tešlą: į dubenį išsijoti miltus.

2. Į kefyrą sudėti sodą ir gerai išmaišyti. Tada suberti druską, cukrų ir gerai sumaišius supilti į miltus. Tešla bus lipni.

3. 24 cm skersmens kepimo formą iškloti kepimo popieriumi. Ją iškloti tešla, padaryti kraštus, aukštesnius nei formos kraštai (kad būtų galima uždengti šiek tiek įdaro kraštuose).

4. Paruošti įdarą: varškę pertrinti per sietelį, supilti kefyrą, suberti druską ir cukrų, įmušti 1 kiaušinį ir kito kiaušinio trynį (baltymą palikti aptepti), išmaišyti iki vientisos masės.

5. Varškės masę supilti ant paruoštos tešlos, užbarstyti stambiai sutarkuotą sūrį. Tešlos kraštais pridengti įdarą. Tešlą pyrago viršuje aptepti kiaušinio baltymu.

6. Kepti iki 210°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 40–50 minučių. Galima patiekti ir karštą, ir šaltą.

Suskleisti
Bandelės „Moliūgėliai“
Receptas: Bandelės „Moliūgėliai“ su cinamoniniu sviestu
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Moliūgo tyrė: 250.00 ml (nuvarvintos; bandelėms)
Pienas: 200.00 ml (bandelėms)
Medus: 2.00 valg. š. (bandelėms)
Sviestas: 160.00 g (60 g lydyto bandelėms ir 100 g minkšto cinamoniniam sviestui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 bandelėms ir 1 aptepimui)
Druska: 1.00 arbat. š. (bandelėms)
Mielės: 7.00 g (sausų)
Miltai: 4.00 st. (gali reikėti ir daugiau; bandelėms)
Pekaninių karijų riešutai: 8.00 vnt. (bandelėms)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (cinamoniniam sviestui)
Klevų sirupas: 2.00 valg. š. (cinamoniniam sviestui)
Kaip gaminti

Bandelės dar ir neapsakomai skanios, ypač su cinamonu ir klevų sirupu gardintu sviestu, nors jos puikiai tinka ir šalia aromatingos moliūgų sriubos.

1. Pirma pašildykite pieną, kad būtų kūno temperatūros, bet ne per karštas. Piene ištirpinkite du šaukštus medaus ir suberkite sausas mieles, išmaišykite bei palikite, kad suaktyvėtų.

2. Į tešlos minkymo indą supilkite gerai nuvarvintą moliūgų tyrę, įmuškite kiaušinį, suberkite druską, supilkite ištirpintą sviestą ir gerai elektriniu maišytuvu arba kulinarine šluotele viską išmaišykite. Tada supilkite pieną su mielėmis ir po truputį berdami miltus minkykite tešlą. Tai patogiausia daryti elektriniu maišytuvu. Paruošta tešla turi nelipti prie rankų. Miltų kiekis labai priklauso nuo to, kokio drėgnumo bus jūsų paruošta moliūgų tyrė, jei jos nenuvarvinsite, miltų prireiks daugiau. Tešlą uždenkite maistine plėvele ir palikite valandai šiltai, kad pakiltų.

3. Pakilusią tešlą padalykite į 8 lygias dalis, kiekvieną iš jų padalykite dar į dvi dalis, iš viso gausite 16 tešlos gabalėlių. Kiekvieną gabalėlį, rankomis paminkydami, suformuokite į gražias apvalias bandeles. Kiekvieną bandelę aštriu peiliu iš kraštų įpjaukite 8 vietose, bet paties bandelės vidurio neįpjaukite. Kiekvienos bandelės viduryje, per patį centrą mažuoju piršteliu įspauskite skylutę. Bandeles, palikdami atstumą tarp jų (nes jos kepdamos dar pūsis), išdėliokite dviejose kepimo skardose ant kepimo popieriaus, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 15 minučių, kad dar pakiltų.

 

4. Pakilusias bandeles patepkite kiaušinio plakiniu ir pašaukite kepti į įkaitintą iki 180°C laipsnių orkaitę 15 minučių.

5. Kai bandelės iškeps, ištraukite ir į kiekvieną bandelės centre padarytą skylutę įkiškite pusiau išilgai perpjautą pekano riešutą, kad jis atrodytų, kaip moliūgo kotelis.

6. Kol bandelės aušta, pasiruoškite cinamoninį sviestą. Minkštą sviestą gerai išsukite su klevų sirupu ir cinamonu, kol bus vientisas. Bandeles pateikite su cinamoniniu sviestu.

 

Suskleisti
Apelsinų galetė
Receptas: Apelsinų galetė
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Miltai: 220.00 g (tešlai)
Druska: 0.30 arbat. š. (tešlai)
Cukrus: 50.00 g (tešlai)
Sviestas: 120.00 g (šalto; tešlai)
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Pienas: 70.00 ml (šalto; tešlai)
Apelsinai: 3.00 vnt. (jei didesni, tada 2; įdarui)
Rudasis cukrus: 100.00 g (įdarui)
Vanilinis cukrus: 5.00 g (įdarui)
Kukurūzų krakmolas: 20.00 g (įdarui)
Lazdynų riešutai: 20.00 g (arba migdolų; įdarui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (aptepti)
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š. (apibarsyti)
Kaip gaminti

1. Pagaminti tešlą: dubenyje sumaišyti miltus, druską ir 50 g cukraus. Atšaldytą sviestą supjaustyti gabalėliais ir sudėti į miltų mišinį. Sviestą trinti su miltais tarp pirštų, kol susidarys trupiniai. Kiaušinio trynį suplakti su pienu ir sumaišyti su sviesto ir miltų trupiniais. Išminkyti vientisą tešlą. Ją suvynioti į maistinę plėvelę ir 40–60 minučių palaikyti šaldytuve.

2. Paruošti įdarą: apelsinus nulupti, supjaustyti riekelėmis skersai skiltelių, apibarstyti 60 g rudojo cukraus, vaniliniu cukrumi ir palikti 15 minučių. Kitame dubenyje sumaišyti likusius 40 g cukraus, kukurūzų krakmolą ir įdarui skirtus riešutus.

3. Orkaitę įkaitinti iki 180 °C temperatūros.

4. Ant šiek tiek miltais pabarstyto kepimo popieriaus iškočioti apie 30–35 cm skersmens tešlos paplotį. Ant jo suberti cukraus, krakmolo ir riešutų mišinį, paliekant apie 5 cm dydžio kraštelius. Gražiai sudėlioti apelsinų riekeles (nuvarvinus susidariusį skystį). Tešlos kraštus užlenkti į vidų ir aptepti išplaktu kiaušiniu.

5. Kepti apie 40 minučių, kol kraštai taps aukso spalvos. Apibarstyti milteliniu cukrumi.

Suskleisti
Morkų chalva
Receptas: Įdomi ir paprastai pagaminama morkų chalva
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 5
Receptas
Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt. (didelės)
Rudasis cukrus: 50.00 g
Kondensuotas pienas: 150.00 g (saldinto)
Pienas: 100.00 ml
Sviestas: 50.00 g
Kardamonas: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Morkas sutarkuojame burokine tarka. Pabarstome ruduoju cukrumi ir kepiname keptuvėje iš pradžių ant didelės ugnies, kad išgaruotų morkose esantis vanduo, o vėliau – ant mažesnės ugnies, kad morkos nuo cukraus imtų karamelizuotis.

2. Į keptuvę ant morkų pilame kondensuotą ir paprastą pieną, masę vis pamaišome. Mėgstantys saldžiau gali naudoti tik kondensuotą pieną. Taip pat čia puikiai tiks ir kokosų pienas.

3. Į kepimo-troškinimo pabaigą įdedame sviesto, pabarstome kardamono ir cinamono.

4. Kepimo laikas priklauso nuo morkų, bet galiausiai tarkiai turi būti visiškai suminkštėję, o pati chalva – tiršta ir lipni (man užtruko apie 20 min.).

Pastabos:

  • Morkų chalvą galima valgyti išsyk karštą, iš atvėsusios labai lengva rankomis formuoti rutuliukus ir paruošti mažučius vieno kąsnio desertukus. Arba tiesiog sudėti į dėžutes ir užšaldyti, iki kol užsinorės „ko nors skanaus ir greitai“.
  • Receptas labai paprastas, o valgant pirmą kartą sunku patikėti, kad čia tik morkos, pienas ir prieskoniai. Mano pačios vyras buvo įsitikinęs, kad valgo egzotišką kokosinį desertą.
  • Beje, kartą gaminant iš tikrųjų buvau įbėrusi saują kokosų drožlių, bet jos visiškai nustelbė morkų skonį ir prigesino skaisčią oranžinę spalvą, tad taip eksperimentuoti nepatariu.
  • Nuotraukoje ant chalvos užpurkšta truputis plaktos grietinėlės, bet čia labiau dėl grožio, daugiau skonio nei prideda, nei atima.
Suskleisti
Moliūginiai sausainiai
Receptas: Sausainiai su tarkuotais moliūgais
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g
Cukrus: 100.00 g
Vanilės ekstraktas: 0.50 arbat. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 300.00 g (pilno grūdo)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š.
Kardamonas: 0.50 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Moliūgai: 150.00 g (tarkuoto)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

2. Paimkite vidutinio dydžio dubenį ir išmaišykite sviestą, cukrų, vanilės ekstraktą ir kiaušinį, kol masė taps vientisa. Sudėkite miltus, kepimo miltelius, druską, cinamoną, imbierą ir kardamoną. Dar kartą išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.

3. Į gautą masę sudėkite tarkuotus moliūgus. Išmaišykite. Naudodami valgomąjį šaukštą suformuokite vieno šaukšto dydžio rutuliukus ir dėkite juos ant kepimo skardos. Palikite tarpus, kad sausainiai kepdami nesusiliestų. Kiekvieną rutuliuką spustelėkite šaukštu, kad jis pasidarytų plokščias.

4. Sausainius kepkite apie 15-20 minučių, kol jie gražiai paruduos.

Suskleisti
Varškės pyragas su obuoliais
Receptas: Ukrainietiškas obuolių ir varškės pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 49
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Soda: 1.00 arbat. š.
Cukrus: 2.00 st.
Miltai: 1.50 st.
Obuoliai: 2.00 kg
Margarinas: 250.00 g
Grietinė: 125.00 ml
Varškė: 250.00 g
Kiaušinio baltymas: 1.00 vnt.
Cukraus pudra: 1.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Varškę išsukite su cukrumi ir grietine. Sudėkite valgomąją sodą, suberkite cukrų ir supilkite kiaušinio baltymą. Sudėkite margariną. Viską išmaišykite, palengva sijodami ir miltus. Miltus berkite tol, kol tešla išlieka pakankamai minkšta.

2. Tuomet palikite tešlą pastovėti pusvalandžiui, o per tą laiką nulupkite ir išvalykite obuolius. Supjaustykite juos smulkiais gabalėliais. Obuolius sudėkite į dubenį ir apšlakstykite citrinos sultimis.

3. Miltais pabarstykite stalviršį, paimkite tešlą ir padalinkite ją į dvi dalis.

4. Kvadratinę kepimo skardą patepkite aliejumi, ją išklokite pirma tešlos dalimi ir ant viršaus sudėkite obuolius. Tuomet viršaus užklokite antrą tešlos sluoksnį, o jo viršų patepkite kiaušinio baltymu.

5. Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie valandą. Kuomet pyragas apskrus, ištraukite iš orkaitės ir leiskite atvėsti.

6. Viršų pabarstykite cukraus pudra. Skanaukite prie puodelio juodos arbatos.

Suskleisti
Burokėlių keksiukai „Red Velvet“
Receptas: Burokėlių keksiukai „Red Velvet“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 22
Receptas
Ingredientai
Migdolų miltai: 120.00 g (arba kokosų miltų)
Rudasis cukrus: 135.00 g
Speltos kviečių grūdai: 105.00 g (viso grūdo)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Burokėliai: 1.00 vnt. (250 g svorio; sutarkuotas smulkia tarka)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 125.00 ml (bekvapio; arba rapsų ar kokosų aliejaus)
Kefyras: 125.00 ml
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių.

2. Sudėkite visus išvardintus ingredientus į elektrinio kombaino indą ir plakite apie 3 minutes, kol masė gerai susimaišys.

3. Supilstykite masę į 12 popieriniais „sijonėliais“ išklotų keksiukų kepimo skardos ertmių, į kiekvieną įpildami maždaug 1/2 stiklinės tešlos. Kepkite apie 28–30 minučių, arba, kol įbedę medinį pagaliuką, jį ištrauksite sausą. Atvėsinkite keksiukus išdėlioję ant grotelių.

4. Visiškai atvėsintus keksiukus galite papuošti rikotos sūrio kepurėlėmis. Jis gaminamas taip:

5. Rikotą kartu su medumi plakite 1–2 minutes elektriniu maišytuvu, kol masė taps minkšta ir vienalytė. Jei matote, kad masė pernelyg tiršta, įmaišykite kelis šaukštus pieno.

6. Sukrėskite kremą į konditerinį maišą ir išspauskite po truputį ant kiekvieno keksiuko. Papuoškite šaltyje džiovintomis (liofilizuotomis) uogomis.

Suskleisti
Avižinių dribsnių ir morkų sausainiai
Receptas: Avižinių dribsnių ir morkų sausainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 19
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 100.00 g (greitai paruošiamų)
Miltai: 100.00 g (kvietinių, arba viso grūdo, arba be glitimo, pvz., avižų)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kokosų aliejus: 3.00 valg. š. (arba sviesto, ištirpinto ir atvėsinto)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Klevų sirupas: 100.00 ml (arba medaus)
Morkos: 100.00 g (smulkiai sutarkuotos)
Kaip gaminti

Užuot naudoję cukrų, saldinkite sausainius natūraliais saldikliais (agavos arba klevų sirupu, medumi), o norėdami maistingesnio užkandžio, į masę galite įmaišyti sezamų, saulėgrąžų arba moliūgų sėklų.

Atminkite, kad iškepę sausainiai vėsdami sukietės, taps maloniai traškūs, todėl bus patogūs įsidėti į darbą ar mokyklą.

1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Viename dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: avižinius dribsnius, miltus, kepimo miltelius, cinamoną. Kitame nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, kokosų aliejų (arba sviestą), klevų sirupą arba medų (medų pakaitinkite, kad taptų skystas).

3. Sausus ingredientus sumaišykite su kiaušinio, sirupo ir kokosų aliejaus mase, o pabaigoje įmaišykite sutarkuotas morkas.

4. Šaukštu arba rankomis formuokite graikiško riešuto dydžio tešlos rutuliukus, dėkite į skardą ir švelniai suplokite.

5. Kepkite apie 15–20 minučių, arba kol paruduos. Palikite atvėsti, kad sukietėtų.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų