Salotos ir mišrainės:
- Cukrų ir druską ištirpinkite citrinų sultyse. Kopūstus nuplaukite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Jei norite minkštesnės mišrainės, pjaustytus kopūstus sumeskite į sietelį, nupilkite verdančiu vandeniu, po to iš karto – šaltu.
- Aliejų sumaišykite su paruoštomis citrinų sultimis, apšlakstykite kopūstus, gerai išmaišykite. Kopūstus sukrėskite į indelius, uždaromus dangteliais.
Šią kopūstų mišrainę prieš valgydami parą turite palaikyti šaldytuve, tik indelius kartkartėmis pavartykite. Laikoma šaldytuve ji negenda apie dešimt dienų.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
-
Gerai nuplaukite brokolius rabe (turi daug pavadinimų: rapini, broccoletti ir pan.) ir virkite garuose, kol šiek tiek suminkštės, tačiau dar nepraras spalvos – maždaug 3–4 minutes. Nuskalaukite kiaurasamtyje su šaltu vandeniu. Gerai nusausinkite ir suvyniokite į nedidelį švarų rankšluostuką – šis sugers visą nereikalingą vandenį. Susmulkinkite.
-
Brokoliniū kopūstų žiedynus atskirkite nuo stiebo ir supjaustykite mažais (2,5–3 cm) gabaliukais. Virkite garuose, kol suminkštės, bet nepraras spalvos, apie 3–4 minutes. Nuskalaukite kiaurasamtyje su šaltu vandeniu. Gerai nusausinkite ir suvyniokite į nedidelį švarų rankšluostuką – šis sugers visą nereikalingą vandenį.
-
Brokolius rabe ir žiedinio brokolio žiedelius sumaišykite kartu su razinomis ir anakardžių riešutais, sudėkite į didelį dubenį.
-
Atskirame inde sumaišykite aliejus, actą, česnaką ir kajeno pipirus. Gautu padažu pašlakstykite salotas bei pabarstykite jas kepintomis sezamo sėklomis. Salotas patiekite kambario temperatūros arba atvėsintas.
1. Dideliame dubenyje sumaišykite agurkus, svogūnus, smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus, alyvuoges, jogurtą ir feta sūrį.
2. Sudėkite kiaušinius bei paprikas ir atsargiai išmaišykite, pagardinkite druska ir pipirais.
3. Patiekite su standžiais salotų lapeliais, kaip priedą prie kitų žalėsių salotų, ar su pita duona, trapučiais.
1. Pasiruoškite visus salotų ingredientus. Mėsą supjaustykite kubeliais. Nuplikykite ir perliekite šaltu vandeniu razinas, leiskite apdžiūti lėkštėje. Salierus supjaustykite plonais griežinėliais. Cukiniją nulupkite, perpjaukite perpus, išimkite vidurinę dalį su sėklų užuomazgomis, abi puseles darsyk perpjaukite išilgai ir supjaustykite mažais gabaliukais, panašiai, kaip salierą. Riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje ir stambiai sukapokite. Salotų lapus ir sultenes nuplaukite, apdžiovinkite. Svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite.
2. Pasiruoškite padažą kruopščiai sumaišydami visus jam skirtus ingredientus, paskaninkite druska ir pipirais.
3. Dėkite visus salotų ingredientus į didelį dubenį, pilkite padažo ir gerai išmaišykite. Valgykite iškart.
4. Jei gaminsite sumuštinius, skrudintuve paskrudinkite kokybiškos, tam skirtos duonos riekeles, ant vienos jų dėkite porą šaukštų salotų, gerai paskirstykite ir uždenkite antrąja.
1. Bulves, morkas ir kiaušinius išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite.
2. Visus ingredientus supjaustykite kubeliais ir suberkite į indą.
3. Majonezą (grietinę ar jogurtą) sumaišykite su krienais ir užkrėskite ant smulkintų produktų, pagardinkite druska ir pipirais.
4. Mišrainę gerai išmaišykite. Šioms salotoms visiškai naują įvaizdį suteikia ir tai, jog jos supjaustytos gana stambiai, o ne kaip įprasta – smulkiai.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Duonos riekes švelniai patepkite aliejumi, pabarstykite druska ir dėkite skrudinti į orkaitę maždaug 10 min. Duona turi tapti visiškai sausa ir trapi. Išėmę ir orkaitės sulaužykite gana stambiais gabaliukais.
2. Kol duona skrunda, nedideliame puode išvirkite perskalautas bolivines balandas – tam užteks 8–9 min. Išvirusias nukoškite, perliekite šaltu vandeniu ir palikite apdžiūti.
3. Pomidorus ir agurkus supjaustykite nedideliais gabaliukais ir berkite į platų salotų dubenį. Suberkite ir supilkite visus likusius ingredientus, išmaišykite, paragaukite, ar netrūksta prieskonių ir skanaukite.
1. Pirmiausiai pagaminkite padažą. Mažame indelyje sumaišykite citrinos sultis ir druską, pamaišykite, kol druska ištirps. Supilkite aliejų ir paplakite, kad viskas tolygiai susimaišytų.
2. Suberkite burokėlių kubelius į didelį dubenį, supilkite ant jų pusę padažo, išmaišykite ir leiskite 15 min. pastovėti (tuo metu kaip tik galite pjaustyti ir kapoti likusius ingredientus).
3. Prieš pat patiekiant salotas ant stalo, ant burokėlių sudėkite agurkus, fetą, suberkite krapus ir supilkite likusį padažą.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180-200 °C laipsnių temperatūros. Kubeliais pjaustytą duoną dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite apie 15 minučių, vidury kepimo apversdami.
2. Virkite bulves dideliame pasūdyto verdančio vandens puode 20 minučių, kol jos suminkštės.
3. Pusę krapų, visus ančiuvius, alyvuogių aliejų, actą ir česnaką su dviem šaukštais vandens sutrinkite iki padažui tinkamos konsistencijos.
4. Dar šiltas, nusausintas ir per pusę perpjautas bulves dėkite į dubenį kartu su žalėsiais, plonai pjaustytais ridikėliais ir plėšyta vištiena. Supilkite padažą, gerai išmaišykite. Sudėkite ruginės duonos skrebučius, tada atsargiai įmaišykite į likusius supjaustytus krapus.
Kiaušinių patiekalai:
1. Keptuvėje ištirpinkite sviestą.
2. Į puodą sudėkite kiaušinių trynius, citrinų sultis, actą, žiupsnelį druskos bei pipirų. Trinkite smulkintuvu, kol masė pašviesės. Supilkite sviestą ir dar patrinkite keletą sekundžių, kol masė taps vientisa. Jeigu padažas per tirštas – įpilkite vandens.
3. Išvirkite kiaušinius. Užvirkite didelį puodą vandens ir į jį įpilkite du valgomuosius šaukštus acto. Sumažinkite kaitrą, kad vanduo vos burbuliuotų. Tuomet su šaukštu vandenį maišykite taip, kad viduryje susiformuotų nedidelis sūkurys. Kiaušinį įmuškite į puodelį ir atsargiai „įleiskite“ į sūkurį. Virkite apie 3 minutes. Išimkite ir nusausinkite padėdami ant popierinio rankšluosčio. Tą patį pakartokite ir su antruoju kiaušiniu.
4. Serviruokite: ant paskrudintos duonos riekelės tepkite mėgstamos užtepėlės, dėliokite sūdytą lašišą, o ant viršaus – virtą kiaušinį. Apliekite jį padažu ir papuoškite pipirais, žalumynais ar kaparėliais.
Pastaba: jums reikės keptuvės, kurią galima dėti į orkaitę.
1. Supjaustykite pomidorus ketvirčiais. Pašalinkite lapinių kopūstų kietus stiebus.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
3. Berkite pomidorus į keptuvę su gabalėliu sviesto, pabarstykite druska, pipirais ir porą minučių patroškinkite. Tuomet sudėkite lapinius kopūstus, dar porą minučių pakepkite, kol kopūstai suglebs.
4. Nukelkite keptuvę nuo kaitros, įmuškite kiaušinius, stengdamiesi, kad tryniai nesuirtų, keliose vietose padėliokite grietinės, ant viršaus tolygiai patrupinkite fetos ir dėkite į orkaitę 15–20 min. – kol kiaušiniai bus iškepę, bet dar apyskysčiu tryniu.
5. Valgykite iškart – iš keptuvės, iš lėkščių ar užsidėję ant šviesios pakepintos duonos.
1. Svogūną susmulkinkite. Supilkite į prikaistuvį vandenį, soją, cukrų ir svogūnus. Kelias minutes pakepinkite maišydami ir sudėkite kąsneliais supjaustytą vištieną. Pakaitinkite, kol vištiena bus tinkama valgymui.
2. Kiaušinius išplakite ir užpilkite vištieną. Pamaišykite ir kepkite pakratydami prikaistuvį ant mažesnės kaitros, kad masė neprisviltų! Kai „omletas“ taps purus (gali būti ir minkštesnis), patiekdami lėkštėse dėkite jį ant šiltų ryžių ir apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais.
1. Supilkite į keptuvę grietinę ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol užvirs.
2. Suleiskite į užvirusią grietinę kiaušinius, pagardinkite druska, pipirais ir kepkite, kol kiaušinių baltymai sutvirtės. Kiaušinius, keptus grietinėje, pabarstykite krapais arba svogūnų laiškais.
Recepto šaltinis – Nijolės Marcinkevičienės knyga „Metai už stalo“
1. Iki aukštos temperatūros įkaitinkite keptuvę, ištirpinkite sviestą bei įplakite du kiaušinius.
2. Kai kiaušiniai pradės trauktis, įdėkite grietinės ir toliau maišykite.
3. Ingredientams susijungus į vientisą masę, sudėkite špinatus, druską, pipirus bei smulkintą muskato riešutą.
4. Paruoštas patiekalas patiekamas su šildyta juodos duonos riekele.
1. Porus ir svogūnų laiškus supjaustykite, tuomet viską kelias minutes patroškinkite keptuvėje su lašeliu alyvuogių aliejaus.
2. Kiaušinius ir pieną išplakite bei pagardinkite prieskoniais.
3. Sūrį supjaustykite mažais kubeliais ir suberkite jį kartu su porais, smulkintais špinatais ir svogūnų laiškais į kiaušinių plakinį.
4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, supilkite paruoštą mišinį ir pakepinkite apie 5 minutes. Omletą pašaukite į įkaitintą orkaitę bei kepkite tol, kol susiformuos auksinė plutelė.
- Puodelį (250 ml) plonai ištepkite aliejumi. Įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir suplakite šakute. Suberkite smulkiai supjaustytas kumpio riekeles, tarkuotą fermentinį sūrį, pagardinkite druska, pipirais ir džiovintomis itališkomis žolelėmis. Maišykite šakute, kol visi produktai gerai išsimaišys.
- Kepkite mikrobangų krosnelėje minutę. Išimkite ir pamaišykite šakute. Tuomet kepkite dar 2 minutes, kol kiaušiniai bus iškepti, sutvirtėję.
- Jei norite, apibarstykite dar saujele tarkuoto fermentinio sūrio. Patiekite nedelsdami, karštą. Skanaus!
Sriubos:
1. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite svieste, kol suminkštės ir gardžiai pakvips.
2. Imbiero šaknį sutarkuokite smulkia trintuve, sukrėskite į svogūnų troškinį, apie 5 min. pakaitinkite, tada suberkite nutarkuotas citrinos žieveles, saldžiąją papriką.
3. Lęšius kelis kartus perplaukite, gerai nuvarvinkite, suverskite į puodą su sultiniu ir virkite, iki suminkštės.
4. Apelsiną nulupkite, būtinai pašalinusios baltąją odelės dalį, išskirstykite skiltelėmis ir šiek tiek pasmulkinkite.
5. Kai lęšiai baigs troškintis, suverskite svogūnų troškinį, sumeskite apelsinų skilteles, dar šiek tiek pakaitinkite, nukelkite puodą nuo ugnies ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
6. Sriubą pasūdykite, pagardinkite citrinų sultimis. Tiekite su kalendrų lapeliu ir skrudintomis migdolų drožlėmis.
1. Dideliame puode ant mažos ugnies išlydykite sviestą, suberkite miltus ir maišant kaitinkite, kol miltai pradės ruduoti. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir, nuolat maišant, plona srovele supilkite pieną.
2. Kai visas pienas užvirs, sudėkite stambiai sutarkuotą sūrį ir kaitinkite, kol sūris išsilydys ir masė pasidarys vienalytė.
3. Pagal skonį įlašinkite aitriųjų paprikų padažo, sudėkite įžambiai supjaustytas krabų lazdeles, avokadų griežinėlius ir dar kelias minutes pakaitinkite. Papuoškite petražolių lapeliais ir iš karto nukelkite nuo ugnies.
Patarimas. Krabų lazdeles šioje sriuboje galite pakeisti išlukštentomis krevetėmis.
1.Morkas supjaustykite plonomis riekelėmis, svogūnus – pusžiedžiais, kininį kopūstą – juostelėmis. Sudėkite į puodą su verdančiu daržovių sultiniu ir ant silpnos ugnies virkite 20 minučių. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir muskatais.
2.Puode užvirinkite pieną, sudėkite gabalėliais pjaustytą sviestą, suberkite aguonas, cukraus pudrą, pasūdykite. Nukelkite nuo ugnies ir berkite miltus, nuolat maišydami mediniu šaukštu, kad nesusidarytų gumuliukų.
3.Po vieną įmuškite kiaušinius, sukrėskite varškę, suberkite tarkuotas citrinų žieveles ir gerai išmaišykite. Iš masės dviem šaukštais suformuokite nedidelius pailgus kukulius, sudėkite į puodą ir virkite 10 minučių.
4 Tiekite pabarstę moliūgų sėklomis, petražolėmis, pašlakstę moliūgų sėklų aliejumi.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Į didelį puodą supilkite sultinį, užvirinkite, sudėkite bulves, svogūnus, morkas, salierus, paprikas, uždenkite ir ant mažos ugnies virkite 15 min.
2. Sudėkite kitus recepte nurodytus produktus, išskyrus mėsą, uždenkite ir virkite dar 15 min.
3. Sudėkite mėsą, kelias minutes pavirkite ir nukelkite nuo ugnies. Jei sriuba per tiršta, prieš nukedami nuo ugnies galite įpilti verdančio vandens ir dar kartą užvirinti.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Paruoškite daržoves: kopūstus supjaustykite juostelėmis, svogūnus – plonais žiedais. Ryžius nuplaukite.
2. Į storasienį puodą įpilkite aliejaus. Puodą pavartykite, kad aliejus padengtų visą dugną, ir gerai įkaitinkite ant nelabai stiprios ugnies.
3. Sudėkite svogūnus, kopūstus ir retkarčiais pamaišydami kepkite, kol daržovės suminkštės.
.4 Supilkite abiejų rūšių sultinį, suberkite ryžius, pagardinkite pipirais, muskato riešutu, uždenkite ir ant mažos ugnies virkite maždaug 20 min.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Susmulkinkite svogūnus, česnaką ir moliūgo minkštimą.
2. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų Sudėkite svogūnus ir kepkite, kol suminkštės ir apskrus. Tuomet įmaišykite česnaką, moliūgo minkštimą, lęšius ir čiobrelį. Viską užpilkite karštu daržovių sultiniu. Pagardinkite druska ir pipirais. Virkite apie 20 minučių, kol lęšiai ir daržovės taps minkštos.
3. Tuo metu nuplaukite šviežio moliūgo sėklas ir nusausinkite jas virtuviniu rankšluosčiu. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus, suberkite moliūgo sėklas ir kepkite jas, kol pradės sproginėti. Kelis kartus atidžiai pamaišykite, kad sėklos nesudegtų ir uždenkite keptuvę. Kai sėklos apskrus ir išsipūs, apibarstykite jas žiupsneliu druskos ir cukraus. Dar kartą gerai išmaišykite.
4. Išvirusią moliūgų masę sutrinkite elektriniu maišytuvu iki vientisos, glotnios masės. Sudėkite grietinę ir dar kartą pamaišykite. Paragaukite ar netrūksta prieskonių. Ant viršaus uždėkite šaukštą grietinės, kelis čiobrelių lapelius ir apibarstykite kepintomis moliūgų sėklomis.
1. Pirmiausia nedideliame puode pagal instrukcijas ant pakuotės išvirkite bolivinės balandos kruopas. Kai išvirs, atidėkite.
2. Paruoškite daržoves: brokolį padalinkite žiedynėliais, nupjaukite ir susmulkinkite griežinėliais kotelius (išskyrus sumedėjusią dalį). Saliero stiebus supjaustykite plonais griežinėliais. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
3. Nulupkite ir smulkiai sutarkuokite po nedidelį gabaliuką imbiero bei ciberžolės (jei šią naudojate), turite gauti maždaug po arbatinį šaukštelį tarkių.
4. Plačiadugniame puode ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų, o tada suberkite salierus, svogūnus ir brokolių kotelių gabaliukus. Pamaišydami kepinkite apie 5–7 min., kol daržovės pakvips, kiek suminkštės (neleiskite skrusti!). Pabaigoje sudėkite tarkuotą imbierą (ir ciberžolę), dar minutę pakepinkite maišydami, tada suberkite brokolių žiedynus, išmaišykite ir užpilkite karštu sultiniu. Leiskite užvirti, sumažinkite kaitrą iki nedidelės ir pavirkite 7–8 min.
5. Sutrinkite sriubą įmerkiamu elektriniu trintuvu (brokolių žiedynų pumpurėliai gali likti, taip dar skaniau). Paragaukite, ar netrūksta druskos, jei norisi, pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
6. Tiekdami sriubą į kiekvieną lėkštę dėkite po gerą šaukštą virtų bolivinių balandų, išmaišykite, paskaninkite ir jogurtu ar trupinta feta.
Pusryčių patiekalai:
1. Puode sumaišykite avižas ir kokosų pieną. Užvirkite ir maišykite, kol avižos suminkštės. Tuomet įmaišykite chia sėklas ir migdolų sviestą.
2. Sudėkite košę į dubenėlius, ant viršaus uždėkite avokado griežinėlių, pabarstykite kokoso drožlėmis ir žiupsneliu cinamono.
1. Šių blynų tešlą pravartu ruošti naudojant elektrinį plaktuvą, nes tešla turi būti labai glotni ir vientisa, jei tokio neturite, tiks ir šakutė, tačiau darbuokitės ja intensyviai. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, krakmolą, kiaušinius, pieną, vandenį, lydytą sviestą ir cukrų. Labai gerai išplakite, kad nebūtų jokių gumuliukų. Leiskite tešlai pastovėti bent valandą (arba uždenkite ir dėkite nakčiai į šaldytuvą).
2. Maždaug 10 min. prieš kepant blynus į tešlą suberkite ir kepimo miltelius, labai gerai išmaišykite.
3. Įkaitinkite didelę blynams kepti skirtą keptuvę ant vidutinės ugnies, patepkite trupučiu aliejaus ir samčiu pilkite tešlos, sukiokite keptuvę, kol tešla pasiskirstys per visą dugną, ir dėkite kepti.
4. Kai viena pusė apkeps, apverskite blyną ir ant viršutinės pusės užberkite šiek tiek goudos sūrio (jei nenorite sūrio, galite šio žingsnio ir atsisakyti. Valgykite blynus karštus, su mėgstamais priedais (jei nenaudojate sūrio).
1. Mieles sumaišykite su 1 šaukštu cukraus ir užpilkite šiltu pienu. Į tešlą supilkite išplaktus kiaušinius, likusį cukrų ir viską išmaišykite. Maišydami įberkite vandenyje išbrinkytas razinas.
2. Galiausiai įberkite tiek miltų, kad tešla taptų grietinės tirštumo.
3. Indą su tešla uždenkite maistine plėvele ar rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje, kol tešla padvigubės.
4. Kepkite blynus gerai įkaitintoje keptuvėje.
5. Tiekite su uogiene, grietine, sviestu ar klevų sirupu. Galite pabarstyti cukraus pudra.
1. Miltus ir kepimo miltelius persijokite per sietelį. Sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos.
2. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius išsukite su cukrumi, kol masė pasidarys vientisa ir puri. Palengva įmaišykite grietinę, supilkite pieną, lydytą sviestą ir dar kartą gerai išmaišykite. Gautą mišinį supilkite į miltus ir užmaišykite skystą tešlą.
3. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir šaukštu kabindami iš apačios į viršų įmaišykite į tešlą.
4. Gerai įkaitintoje čirvinių blynų keptuvėje iškepkite blynus.
5. Patiekite su uogiene, grietine, sviestu ar klevų sirupu. Galite pabarstyti cukraus pudra.
1. Pirmiausiai pasiruoškite patį nuostabiausią pagardą blynams – keptuvėje pakepinkite smulkiai supjaustytą šoninę, kol ji taps traški. Suberkite smulkintą svogūną ir kepinkite jį iki auksinės spalvos. Ir tik nepamirškite pabaigoje padažą paskaninti keliais žiupsniais kmynų – būtent kmynai yra svarbiausias šio recepto ingredientas!
2. Į didesnį dubenį supilkite miltus, druską, cukrų ir viską užplikykite pakaitinto pieno stikline, įmuškite 2 kiaušinių trynius ir viską išmaišykite.
3. Kiaušinių baltymus išplakite iki putų ir taip pat supilkite į tešlą. Moliūgą smulkiai sutarkuokite ir įmaišykite į tešlą. Tešlą maišykite tol, kol ji taps vientisa.
4. Blynelius kepkite aliejumi pateptoje keptuvėje, tik nepadauginkite – aliejaus reikės labai nedaug. Blynelius valgykite karštus su šiltu pagardu.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C.
2. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius, pieną, cukrų, miltus ir druską. Tam labai gerai pasitarnaus elektrinis trintuvas.
3. Kai orkaitė bus įkaitusi, į apvalų kepimo indą aukštesniais kraštais ar ketaus keptuvę (nuimama rankena) dėkite 50 g sviesto ir kiškite į orkaitę. Sviestas turi ištirpti, pakvipti ir tapti auksiškos spalvos (tai užtruks 5–7 min., tačiau stebėkite, kad nesudegtų).
4. Trumpam išimkite kepimo formą su sviestu iš orkaitės, greitai supilkite paruoštą plakinį (tik nenusideginkite karštu sviestu) ir greit vėl dėkite atgal į orkaitę.
5. Per 15–20 min. orkaitėje įvyks beveik stebuklas – plakinys virs puriu, geltonu, apskrudusiu blynu. Beje, kartu su vaikais pro orkaitės stiklą visai smagu žiūrėti, kaip jis pučiasi, beveik veržiasi per kraštus.
6. Išimkite blyną iš orkaitės, iškart ant jo sudėkite kubeliais supjaustytą likusį sviestą ir pabarstykite cukraus pudra.
7. Pjaustykite porcijomis ir nedelsdami patiekite su mėgstamais priedais – klevų sirupu, džemu, šviežiomis uogomis, trintomis uogomis ar kuo tik jūs sugalvojate.
Variacija Nr. 1: prieš gaminant plakinį, svieste patroškinkite šiek tiek šviežių uogų ar vaisių – vyšnių ar trešnių be kauliukų, puselėmis pjaustytų slyvų ar persikų. Dėkite šiuos vaisius į kepimo formą prieš pat pilant plakinį.
Variacija Nr. 2: 1 arba 2 šaukštus miltų pakeiskite tokiu pat kiekiu kokybiškos nesaldintos kakavos miltelių – iškepsite daugiau ar mažiau šokoladinį blyną.
Kad būtų greičiau, darbo dienos rytą verta rinktis dribsnius (avižų, miežių, rugių, bolivinių balandų…). Jei turite daugiau laiko – griebkite „pilnas“ kruopas (avižas, neskrudintus grikius, bolivines balandas, neapdirbtus ryžius, speltos kruopas ar kt.). Tiek vienas, tiek kitas reikės iš anksto užmerkti vandeniu: dribsniams pakaks mirkti 30 min., kruopoms – mažiausiai valandą (padarykite tai iš vakaro – sutaupysite marias laiko!). Dviem žmonėms pusryčiams prireiks 100 g kruopų arba dribsnių, juos užmerkti reikės 1 stiklinėje (250 ml) vandens.
1. Sudėkite visus košės ingredientus į nedidelį puodą (kartu su avižiniais dribsniais supilkite ir vandenį, kuriame jie mirko), užkaiskite ir virkite apie 3–4 minutes, kol košė įgaus tinkamą konsistenciją.
2. Kokosų palmių cukrų sumaišykite su cinamonu. Košę padalykite į du dubenėlius, pagardinkite sviestu, pabarstykite cukraus ir cinamono mišiniu, riešutais bei obuoliu.
Mėsos ir žuvies patiekalai:
1. Veršienos faršą sumaišykite su kiaušiniu, smulkiai tarkuota bulve, tarkuotu svogūnu, pagardinkite pipirais, druska, gerai išmaišykite ir formuokite pailgus pirštelius. Apvoliokite juos džiūvėsėliuose ir apkepkite aliejuje iš visų pusių.
2. Sudėkite pirštelius į aliejumi pašlakstytą skardą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 15–20 minučių. Tiekite su mėgstamu šaltu padažu ir šviežiomis salotomis.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
- Mėsą nuplaukite, sumalkite. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Nuskustas bulves, morkas, saliero stiebą sutarkuokite. Daržoves sukrėskite į dubenį su malta mėsa, sudėkite kiaušinių trynius, įberkite druskos, pipirų. Įmaišykite išplaktus kiaušinių baltymus.
- Špinatus nuplaukite, susmulkinkite. Keptuvėje išlydykite sviestą. Sudėkite špinatus, apšlakstykite citrinų sultimis ir kelias minutes patroškinkite. Išgriebusi iš keptuvės saikingai apibarstykite druska, išmaišykite.
- Į aliejumi išteptą formą sudėkite pusę maltos mėsos ir daržovių masės, tolygiai paskirstykite ant indo dugno. Ant viršaus sukrėskite troškintus špinatus, sukrėsite likusią mėsos ir daržovių masę. Dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40 minučių. Supjaustykite gabalėliais.
- Žuvį nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į plokščią lėkštę. Nedideliame indelyje sumaišykite kapotus česnakus, tarkuotus imbierus, petražoles, pipirus, riešutus, austrių padažą.
- Mišiniu įtrinkite žuvų gabalėlius ir bent 2 val. palikite, kad pasimarinuotų.
- Paruoštą žuvį suvyniokite į kepimo popierių ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
- Popierių praskleiskite ir dar kelias minutes pakepkite, kad žuvis apskrustų. Brokolius nuvalykite, išskirstykite žiedynėliais.
- Aitriąją papriką išvalykite sukapokite. Į garų puodą sudėkite brokolius, suberkite tarkuotas citrinos žieveles ir aitriąsias paprikas ir trumpai, kad brokoliai tik suminkštėtų, bet nepakeistų spalvos, pakaitinkite garuose.
- Galiausiai į brokolius įmaišykite ožkų pieno sviestą ir patiekite kaip garnyrą prie žuvies.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C.
2. Skardą šiek tiek patepkite aliejumi ir dėkite druska bei maltais juodaisiais pipirais pabarstytas šonkaulių juostas. Kepkite apie pusvalandį, kol mėsa švelniai apskrus ir čirškės.
3. Kol mėsa kepa, į nedidelį dubenėlį dėkite medų, miso pastą bei garstyčias ir viską gerai išsukite iki vientisos konsistencijos.
4. Trumpam ištraukite iš orkaitės skardą su jau apkepusia mėsa ir konditeriniu teptuku ar mentele iš abiejų pusių aptepkite šonkaulių juostas pasigaminta medaus-garstyčių-miso mase. Negailėkite – sluoksnis turi būti rimtas.
5. Dėkite skardą atgal į orkaitę ir kepkite dar apie 10 min., kol šonkaulių viršus karamelizuosis, apskrus.
6. Patiekti galite rytietišku stiliumi arba ir visai tradiciškai. Pirmuoju atveju prie šonkaulių tiks virti ryžiai, o mėsą dar pabarstykite kepintomis sezamų sėklomis, galite patiekti ir plonomis riekelėmis pjaustytų bei sojos padažu sulaistytų agurkų riekelių ir/ar apvirtų brokolių. Jei norite kažko tradiciškesnio, tiekite šonkauliukus su keptomis bulvytėmis ir mėgstamomis žalėsių salotomis. Beje, bulvytės gali kepti orkaitėje (atskiroje skardoje) tuo pat metu, kaip ir mėsa.
1. Sumaišykite vandenį, sojų padažą, alyvuogių aliejų, citrinpipirius ir smulkintą česnaką giliame dubenyje.
2. Į gautą mišinį sudėkite kiaulieną ir palikite marinuotis šaldytuve bent keletą valandų.
3. Įkaitinkite kepsninę ir groteles šiek tiek patepkite aliejumi. Mėsą ant grotelių kepkite apie 5 minutes iš abiejų pusių tol, kol jos vidurys nebebus rausvas.
4. Patiekite su šviežiomis arba marinuotomis daržovėmis.
1. Sudėkite vištienos petukus į dubenį.
2. Kitame dubenyje sumaišykite jogurtą, druską, „Tabasco“ padažą, pomidorų tyrę, trintą česnaką, citrinų sultis ir pusę smulkintos kalendros. Sumaišykite ir užpilkite ant vištienos petukų. Sumaišykite, kad visa mėsa būtų padengta marinatu,
3. Įkaitinkite wok ar storadugnėje keptuvėje aliejų ir apkepinkite iki minkštumo svogūnus. Sudėkite vištienos petukus į keptuvę su svogūnais ir kepkite ant vidutinės kaitros, retkarčiais pamaišydami apie 10-15 minučių.
4. Baigę kepti, sudėkite likusią kalendrą ir imbierą „siūlais“, sumaišykite ir patiekite.
1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite aitriosios paprikos dribsnius, kuminą, maltą kalendrą, gvazdikėlius, kardamoną, česnaką ir imbierą. Užpilkite šį mišinį keliais šaukštais šilto vandens – turite gauti rupią tirštą košelę. Atidėkite į šalį.
2. Vištieną supjaustykite maždaug kąsnio dydžio gabaliukais.
3. Plačiadugnėje keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite šiek tiek aliejaus, įmeskite cinamono lazdelę (arba suberkite cinamoną), 15 sekundžių pakepinkite, tuomet suberkite svogūnus, įberkite 3/4 šaukštelio druskos, pakepinkite 3–4 min., kol svogūnai ims minkštėti ir ruduoti. Sudėkite į keptuvę prieš tai pasigamintą prieskonių košelę, išmaišykite. Sudėkite vištieną, pakepinkite maišydami, kol vištiena pabals. Sudėkite abrikosus ir konservuotus pomidorus. Išmaišykite, įpilkite apie stiklinę vandens ir uždengę troškinkite ant nedidelės kaitros apie 25–30 min., kol vištiena bus paruošta. Jei skysčio atrodo daugoka, į pabaigą nudenkite keptuvę ir padidinkite kaitrą, kad skystis nugaruotų. Būtinai paragaukite, ar netrūksta druskos.
4. Leiskite patiekalui kelias minutes pailsėti, o tada patiekite su virtais ryžiais, pabarstę kapota šviežia kalendra.
Daržovių patiekalai:
Gratinas – tai prancūziškos virtuvės kepinys, kuris man toks skanus pats vienas, kad retai pasigendu ko nors papildomai. Klasikinis gratinas kepamas iš bulvių, tačiau nuostabus jis ir iš cukinijų, kalafiorų, baklažanų ir kitokių daržovių. O štai šis, su moliūgais, ne tik lengvai paruošiamas, bet gali būti pagamintas iš anksto (nors ir prieš dvi dienas!) iki tos vietos, kur reikia jį pašauti finaliniam iškepimui ir apskrudimui. Tad tokie iš anksto paruošiami patiekalai tikrai labai patogūs, kai norisi kuo daugiau darbų nudirbti į priekį, tada, kada turim daugiau laiko.
Šiam gratinui tiks bet kuri moliūgų rūšis, tačiau aš rekomenduoju rinktis tuos, kurie turi ypač minkštą odelę. Iškepusios jos nereikės nupjaustyti, ji tiesiog bus tinkama valgyti. Kepdami nepagailėkite rozmarinų ir čiobrelių – jie suteiks garnyrui labai žiemišką ir šventišką atspalvį.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 210 °C laipsnių temperatūros. Didelę kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.
2. Išdėliokite moliūgo juosteles paruoštoje skardoje ir apšlakstykite jas iš abiejų pusių aliejumi. Kepkite 20 minučių.
3. Ištraukite skardą, suberkite pjaustytus svogūnus ir česnakus, ir vėl pašovę kepkite dar 20 minučių arba kol moliūgas bus visai minkštas (iki šios vietos galite šį patiekalą pasiruošti iš anksto).
4. Sudėliokite kepto moliūgo riekeles kartu su keptais svogūnais ir česnakais, pakaitomis su sūrio juostelėmis negiliame kepimo inde. Užpilkite grietinėle, sumaišyta su muskatu, viršų pabarstykite džiūvėsėliais. Pašaukite į orkaitę ir kepikite apie 30 minučių, arba kol sūris ištirps, gratinas apskrus.
5. Prieš patiekiant pabarstykite druska ir pipirais, papuoškite čiobrelio šakelėmis.
1. Brokolinius ir žiedinius kopūstus išskirstykite panašaus dydžio žiedynais, sudėkite į didelį dubenį, supilkite aliejų, uždenkite ir gerokai pakratykite, kad visos daržovės sudrėktų nuo aliejaus ir savo sulčių.
2. Į negilų kepimo indą daržoves sudėkite vienu sluoksniu ir kepkite 220 °C orkaitėje 15 min. Įpusėjus kepimo laikui, apverskite.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Puode įkaitintame aliejuje pakepinkite svogūnus. Kai pasidarys skaidrūs, sudėkite brokolinius kopūstus ir maišydami kepinkite kelias minutes.
2. Konservuotą sriubą sumaišykite su pienu ir supilkite į puodą su brokoliniais kopūstais. Suberkite ryžius, gerai sumaišykite ir nukelkite nuo ugnies.
3. Viską sukrėskite į riebalais pateptą apkepo indą, viršų pabarstykite tarkuotu sūriu ir 35–40 min. kepkite 160 °C orkaitėje.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
Saldūs apkepai ir desertai:
1. Į dubenį įmuškite kiaušinius ir berkite cukrų. Šią masę plakite, kol ji pabals ir padidės.
2. Lengvai maišydami į masę berkite miltus ir kakavos miltelius. Viską gerai išmaišykite ir tešlą supilkite į sviestu išteptą kepimo formą.
3. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.
4. Iškepusį biskvitą šiek tiek atvėsinkite ir per tą laiką paruoškite torto pertepimą.
5. Puode ant mažos ugnies ištirpinkite pienišką šokoladą ir palaukite, kol jis pradės stingti. Tuomet sumaišykite jį su maskarponės sūriu ir pertepimas jau paruoštas.
6. Atvėsusį biskvitą perpjaukite pusiau ir vieną jo lakštą aptepkite šokolado-maskarponės kremu. Uždenkite antru biskvito lakštu ir pagamintą tortą aptepkite likusiu kremu.
7. Puoškite šokolado drožlėmis, riešutais ir uogomis.
8. Leiskite tortui bent šiek tiek pastovėti – kuo labiau į biskvitą įsigers kremas, tuo tortas bus gardesnis.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Paimkite vidutinio dydžio dubenį ir išmaišykite sviestą, cukrų, vanilės ekstraktą ir kiaušinį, kol masė taps vientisa. Sudėkite miltus, kepimo miltelius, druską, cinamoną, imbierą ir kardamoną. Dar kartą išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
3. Į gautą masę sudėkite tarkuotus moliūgus. Išmaišykite. Naudodami valgomąjį šaukštą suformuokite vieno šaukšto dydžio rutuliukus ir dėkite juos ant kepimo skardos. Palikite tarpus, kad sausainiai kepdami nesusiliestų. Kiekvieną rutuliuką spustelėkite šaukštu, kad jis pasidarytų plokščias.
4. Sausainius kepkite apie 15-20 minučių, kol jie gražiai paruduos.
1. Iki purios masės išsukite kiaušinį, rudąjį ir vanilinį cukrų.
2. Galingu elektriniu smulkintuvu susmulkinkite migdolus ir įmaišykite į plakinį.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus ir kepimo miltelius, tuomet suberkite riešutų mišinį ir sumaišykite iki vientisos masės.
4. Palaikykite masę šaldytuve apie 20 minučių, o tuo metu orkaitę įkaitinkite iki 170°C.
5. Iš tešlos formuokite mažus kamuoliukus, apvoliokite juos milteliniame cukruje ir sudėkite ant kepimo popieriumi išklotų skardų.
6. Kepkite apie 20 minučių.
O pabaigai, rekomenduoju baltus cukraus miltelius iškeisti į spalvotus lofilizuotų uogų miltelius. Aš rinkausi šaltyje džiovintų aviečių ir spanguolių miltelius. Jie kepiniui suteikia ne tik rausvos spalvos, bet ir gaivaus uogų skonio. Tokie spalvoti milteliai puikus pakaitalas tradiciškai pyragų apibarstymui naudojamai cukraus pudrai.
1. Visų pirma varškę pertrinkite per sietelį arba sutrinkite elektine kapokle, kad būtų vientisa ir be gumulėlių. Sviestą išlydykite. Miltus atskirame inde sumaišykite su kepimo milteliais ir druska.
2. Kiaušinius gerai išsukite su cukrumi, tada supilkite praaušusį lydytą sviestą ir įmaišykite pertrintą varškę, įlašinkite vanilės ekstrakto. Į paruoštą masę suberkite miltų ir kepimo miltelių mišinį ir užmaišykite gana tirštą tešlą. Į tešlą suberkite šaldytas neatitirpusias uogas, išmaišykite ir iš karto ją sukrėskite į kekso formą.
3. Keksinę ištepkite sviestu, galite iškloti kepimo popieriumi, į ją sukrėskite paruoštą tešlą. Tešlos viršų gražiai išlyginkite. Pašaukite kepti į įkaitintą iki 180 laipsnių karčio orkaitę 45-50 min., kol keksas gerai iškils ir pilnai iškeps. Ar keksas jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku.
4. Iškepusį keksą išimkite iš kepimo formos ir palikite ant grotelių praaušti. Pravėsusį keksą per sietelį apibarstykite lofilizuotų uogų milteliais. Pjaustykite ir valgykite visai šaltą.
1. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros.
2. Burokėlius, kiaušinius, medų, kakavos miltelius, kepimo miltelius ir druską dedame į elektrinį plaktuvą ir susmulkiname.
3. Šokoladą ir aliejų ištirpiname, atvėsiname iki 30-ies laipsnių ir perpilame į dubenį. Ten pat pilame ir burokėlių bei kiaušinių masę, išmaišome. Suberiame ir riešutus bei mirkytus grikius. Išmaišome, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
4. Gautą masę pilame į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Kepame 35–40 min. arba tol, kol į pyrago vidurį įkištas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.
Šiam keksui ieškokite ne rupių, o kuo geriau sumaltų purių kukurūzų miltų. Juos teks užplikyti karštame piene, taip iškepęs pyragas išliks drėgnas, neturės specifinio kukurūzų skonio. Aš paprastai cukraus kiekį visuose kepiniuose mažinu, tačiau tik ne šiame kekse: cukraus kiekis yra idealus. Tiesa, kepinio tešlą galima gardinti kardamonais, cinamonais, džiovintais vaisiais, o iškeptą pabarstyti cukraus pudra arba palaistyti šokoladiniu glajumi.
Ir dar perspėju, kad į keksą beriamas vienas ŠAUKŠTAS (ne šaukštelis) kepimo miltelių (kai kas gali pagalvoti, kad padariau klaidą)
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kekso formą patepkite riebalais (tiks aliejus, sviestas) ir pabarstykite kukurūzų miltais. Jei keksą kepate pailgoje formelėje, galite iškloti ją kepimo popieriumi.
2. Į puodą suberkite kukurūzų miltus, cukrų, druską, tada supilkite pieną ir aliejų (arba tirpintą sviestą). Viską išmaišykite ir užkaiskite. Kaitinkite šią masę pamažu, nuolat maišydami (puodo apačia tikrai trauks tešlą, todėl naudokite didelę silikoninę arba medinę mentelę, ir vis pagramdykite puodo dugną maišant). Kaitinkite tol, kol tešla taps tiršta. Nelaukite, kol ji sušoks į gabalą, tačiau bus tokio tirštumo, kaip 40 proc. riebumo kaimiška grietinė, į kurią įstačius šaukštelį, jis stovi.
3. Nukelkite puodą nuo ugnies ir atvėsinkite tiek, kad kai įmušit kiaušinį, jis neiškeptų toje karštoje tešloje. Jei turite rankinį mikserį, toliau tešlą galite maišyti juo, tame pačiame puode. Jei ne – galite tešlą iškrėsti į virtuvinio kombaino indą.
4. Po vieną įmuškite kiaušinius, kaskart labai gerai tešlą išsukdami. Pačioje pabaigoje suberkite kepimo miltelius ir dar kartą kuo geriau tešlą išmaišykite.
5. Sukrėskite tešlą į paruoštą kepimo skardą, išlyginkite paviršių.
6. Kepkite apie 50 min. arba kol kekso viršus patamsės, o vidus bus iškepęs. Išimkite iš orkaitės ir pravėsinkite, tik tada išverskite ant lėkštės ar serviravimo padėklo. Pabarstykite cukraus pudra.
1. Obuolius nulupkite, supjaustykite gana stambiais kubeliais, suberkite į dubenį, pašlakstykite citrinos sultimis ir pabarstykite keliais žiupsniais cukraus.
2. Kitame dubenyje išsukite trynius su likusiu cukrumu, tada sudėkite varškę ir labai gerai ištrinkite, kad neliktų gumuliukų. Įsijokite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, suberkite druską, riešutus.
3. Iki stamdumo išplakite kiaušinių baltymus, sudėkite juos bei obuolius į varškės masę ir atsargiai, bet gerai išmaišykite.
4. Krėskite gautą masę į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą nedidelę kepimo formą, ant viršaus uždėkite kelis sviesto gabaliukus.
5. Kepkite iki 180C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 min., kol viršus bus gražiai parudęs. Valgykite su uogomis, grietine, jogurtu ar kitais mėgstamais priedais.
1. Orkaitę įkaitiname iki 180°C laipsnių temperatūros, kepimo funkcija – be ventiliatoriaus. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi.
2. Lazdyno riešutus paskleidžiame kepimo skardoje, kepame orkaitėje apie 10 minučių, kol apskrus. Jiems atvėsus, triname tarp delnų, kad nusiimtų luobelės.
3. Į trintuvo indą beriame lazdyno riešutus ir smulkiname iki smulkių trupinių. Tada dedame visus kitus ingredientus išskyrus sviestą ir sukame, kol ingredientai susimaišys.
4. Gabalėliais supjaustytą kambario temperatūros sviestą dedame į trintuvą su kitais ingredientais ir pulsuojančiu rėžimu sukame, kol viskas suiims į vieną masę. Kai jau matome, kad masė darosi vientisa būtinai nustojame sukti, nes kitaip keisis sausainių tekstūra.
5. Gautą masę padaliname į 12 dalių ir rankomis suvoliojame rutuliukus.
6. Dedame į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir paspaudžiame kad išeitų sausainių forma. Svarbu palikti tarpus tarp sausainių, nes kepant jie padidės. Dedame į šaldytuvą ir paliekame 20-30 minučių.
7. Kepame sausinius 15-17 minučių, kol šiek tiek apskrus.
8. Išimame sausainius iš orkaitės ir leidžiame 5 minutes atvėsti, tada perkeliame ant grotelių.
9. Sausainių viršų galite apšlakstyti šokoladu, bet labai skanu ir be jo.