Ingredientai:
tešlai:
- 200 ml pieno, pašildyto iki kūno temperatūros;
- 7 g sausų mielių;
- 2 kiaušiniai;
- 2 valg. šaukšt. cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės pastos arba keli lašai vanilės ekstrakto;
- 500 g miltų (nesuberkite visų iš karto, gali reikėti ir kiek mažiau, priklausomai nuo kiaušinių dydžio).
įdarui:
- 100 g aguonų;
- 200 ml pieno;
- 100 g graikinių riešutų, lengvai pakepintų ir atvėsintų;
- 2 saldžiarūgščiai obuoliai, nulupti ir supjaustyti kubeliais;
- 100 g cukraus;
- 80 g sviesto;
- žiupsnelis druskos;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės pastos arba keli lašai vanilės ekstrakto;
- 1 kiaušinio trynys (viršui aptepti);
- 1 valg. šaukšt. pieno (viršui aptepti).
Gaminimas:
1. Pirmiausiai paruoškite tešlą. Į didelį dubenį ar virtuvinio kombaino indą supilkite šiltą pieną, berkite tešlai skirtą cukrų bei mieles, išmaišykite, pridenkite ir dėkite šiltai maždaug 10-iai minučių – mišinys turi suputoti.
2. Į pieno ir mielių mišinį supilkite paplaktus tešlai skirtus kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą ar pastą, druską, išmaišykite, o tada dalimis berkite miltus. Kai bus įmanoma, pradėkite minkyti. Minkykite kantriai – apie 10 min., kol gausite minkštą, glotnią, blizgią tešlą. Dėkite ją į švarų riebalais pateptą indą, pridenkite ir dėkite valandai, kad pakiltų – tūris turi maždaug padvigubėti.
3. Kol tešla kyla, paruoškite įdarą. Aguonas suberkite į nedidelį prikaistuvį, supilkite įdarui skirtą pieną ir virkite ant nedidelės ugnies apie 20 min., kol aguonos sugers skystį. Nepamirškite užmesti akį į šį mišinį – stebėti, ar nebėga, kartais pamaišyti. Nukaiskite ir leiskite pravėsti.
4. Aguonų mišiniui pravėsus, reikia jį susmulkinti kartu su riešutais, sviestu, cukrumi, druska ir vanile – tam tinka ir stacionarus elektrinis smulkintuvas ir įmerkiamas plakiklis. Turite gauti tirštą, tamsią, saldžią košę. Dėkite ją į šaldytuvą.
5. Pakilusią tešlą perminkykite, kad išeitų oras, o tada leiskite keliolika minučių pagulėti ant darbastalio, pridengę rankšluostėliu.
6. Metas formuoti pyragą. Plačią skardą išlokite kepimo popieriumi. Pailsėjusią tešlą iškočiokite maždaug iki 30x40 cm stačiakampio. Tuomet ant jo tolygiai paskleiskite aguonų įdarą bei pabarstykite jau paruoštais obuolių kubeliais. Suvyniokite gana storą ritinį, o tada jį perpjaukite išilgai pusiau. Dabar iš šių dviejų juostų skardoje galite formuoti apvalų pyragą, susukdami tešlos juostas it susirangiusią gyvatę, o galite juostas sukti vieną apie kitą taip formuodami pailgą pyragą (tik nepamirškite sutvirtinti abiejų galų).
7. Suformuotam pyragui leiskite pusvalandį šiltai pakilti, o tuo metu iki 180 laipsnių temperatūros įkaitinkite orkaitę, o aptepimui skirtą trynį suplakite su šaukštu pieno.
8. Pakilusį pyragą aptepkite plakiniu ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 40 min., kol viršus taps tamsiai rusvas. Jei matote, kad pernelyg sparčiai skrunda viršus, galite pridengti folija.
9. Iškepusiam pyragui leiskite bent valandą pravėsti, o tada pjaustykite ir ragaukite.