Kaip pasakoja pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, egzistuoja net apie 15 skirtingų tuno rūšių, tačiau iš jų populiariausios yra trys: ilgapelekis, geltonpelekis ir atlantinis juodapelekis tunas.
Ruošiant svarbu nepersistengti
Tunas – daugelyje pasaulio šalių populiari žuvis: jis mėgstamas ir Europoje, ir Pietų Amerikoje, ir Australijoje, ir Japnijoje ar kitose Azijos šalyse. Pasak V.Juodkazienės, iš šios žuvies gaminami įvairiausi tartarai, ceviche, tatakiai, sušiai, sašimiai ar dabar ypač išpopuliarėję japoniški ryžių, daržovių ir žalios žuvies dubenėliai. Tačiau vienas žymiausių ir labiausiai vertinamų patiekalų su šia žuvimi – tuno kepsniai.
Svarbiausia nepersistengti, kad žuvis neperkeptų ir netaptų sausa.
„Tuno kepsniai kepami trumpai, jų stengiamasi neperkepti, todėl dažniausiai patiekiami pusiau „žali“ ar vidutiniškai iškepti. Tuno kepsniai prieš kepant dažniausiai tiesiog patepami alyvuogių aliejumi ir lengvai pagardinami prieskoniais. Tuomet jie dedami į stipriai įkaitintą keptuvę ir kepami vos 1–2 minutes. Žinoma, kepimo laikas priklauso ir nuo kepsnio storio. Jeigu jie storesni – kepti galima ir keliomis minutėmis ilgiau, tik svarbiausia nepersistengti, kad žuvis neperkeptų ir netaptų sausa“, –sako ekspertė.
Vida Press nuotr./Keptas tunas su salotomis
Pasak jos, prie tuno dera patys įvairiausi garnyrai – tuno kepsniai dažnai patiekiami su troškintomis šparaginėmis pupelėmis ar kitomis troškintomis daržovėmis, lengvomis šviežių daržovių salotomis, rudaisiais ryžiais, rozmarinais, česnakais ar citrina pagardintomis keptomis bulvėmis. Prie jo puikiai tinka ir kuskuso, bolivinės balandos, bulguro ar kitos mėgstamos kruopos.
Maisto ekspertė gelsvapelekio tuno pjausnių siūlo išsikepti namuose bei dalijasi nesudėtingu receptu.
Česnakiniai tuno kepsniai
Ingredientai:
- 4 gelsvapelekio tuno pjausniai;
- 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- šlakelis saulėgrąžų aliejaus;
- keli šaukštai alyvuogių aliejaus;
- kelios susmulkintos česnako skiltelės;
- 2 arbat. šaukšt. maltų šviežių čiobrelių;
- 1/4 arbat. šaukšt. druskos;
- 1/4 arbat. šaukšt. pipirų.
Gaminimas:
1. Dideliame inde sumaišykite citrinos sultis, aliejų, česnaką, čiobrelius ir ten sudėkite tuno pjausnius. Juos apvoliokite gautame padaže ir padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
2. Išimkite tuną iš indo, pagardinkite druska bei pipirais, šiek tiek nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
3. Iki didelės kaitros įkaitinkite keptuvę ir į ją įpilkite lašelį saulėgrąžų aliejaus. Kepkite tuno kepsnius iš kiekvienos pusės po kelias minutes.
4. Iškepusius kepsnius pašlakstykite citrinos sultimis ir patiekite su mėgstamu garnyru.
Jūsų dėmesiui – dar 4 receptai su šviežiu tunu:
Ingredientai
Tunas:
400.00 g (šviežių tunų filė)
Kaip gaminti
Labai paprastas, greitas ir skanus patiekalas, populiarus daugumoje Italijos regionų, dažnai patiekiamas ir kaip užkandis (it. antipasto), ir kaip pagrindinis gaivus šaltasis patiekalas (it. secondo piatto).
1. Mažais kubeliais supjaustykite tunų filė, suberkite į dubenėlį.
2. Į keturias dalis supjaustykite česnako skiltelę ir išmaišykite su žuvimi.
3. Pusiau perpjaukite citriną ir išspauskite sultis. Jas supilkite į dubenėlį su tunais ir palikite marinuotis maždaug 10 min. Praėjus numatytam laikui išrinkite česnako gabalėlius.
4. Nuplaukite ir kubeliais supjaustykite cukiniją, virkite 5 minutes.
5. Patiekite tartarą ant stalo kiek įdomiau – jums reikės keturių nedidelių cilindro formos indelių. Pirmiausia į kiekvieną sudėkite tunų kubelius, vėliau virtas cukinijas ir galiausiai smulkintas gražgarstes. Viską šiek tiek paspauskite ir išverskite ant lėkštučių.
6. Apipilkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir patiekite.
Suskleisti
Ingredientai
Tunas:
320.00 g (šviežios filė)
Mėtos:
1.00 vnt. (šviežios šakelė)
Kaip gaminti
1. Tuno filė susmulkinkite peiliu 0,5 cm kubeliais. Smulkiai sutarkuokite svogūnus, išspauskite citriną, įmuškite putpelės kiaušinius. Pasūdykite, pagardinkite alyvuogių aliejumi ir šviežiai maltais pipirais
2. Sumaišykite, kad masė būtų vientisa, ir sudėkite į formelę, o tada atsargiai ją apverskite lėkštėje
3. Lėkštę darsyk pašlakstykite alyvuogių aliejumi, paryškinkite trintomis gervuogėmis, papuoškite mėtos šakele.
Suskleisti
Ingredientai
Tunas:
320.00 g (šviežios žuvies filė)
Kaip gaminti
1. Supjaustykite tuno filė 1 cm aukščio „luitais“. Gerai įkaitinkite ketaus kepsninę.
2. Patepkite tuno bifšteksus alyvuogių aliejumi ir dėkite ant kepsninės. Kai žuvis pašviesės iki pusės, apverskite – bifštekse išryškės įstrižos grotelių žymės. Po apverstu bifšteksu pakiškite rozmarino šakelę.
3. Kitoje keptuvėje karamelizuokite šiek tiek šermukšnio uogų, cukrų išlydydami baltajame vyne.
4. Kelias citrinos skilteles pakepkite ant švariai nuplautos kepsninės.
5. Tuno bifšteksą patiekite lėkštėje kartu su citrina ir šermukšniais. Nepamirškite jo pasūdyti kokybiška druska, pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, gausiai pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi.
Suskleisti
Ingredientai
Vynas:
1.00 st. (0,5 sauso raudono)
Kaip gaminti
1. Visą tuno gabalą įtrinkite druska, pipirais, susmulkintais česnakais, užpilkite vynu ir 24 val. laikyti šaldytuve. Išimkite iš marinato, supjaustykite porcijomis ir iškepkite aliejuje (kepti po 5 min. kiekvieną pusę).
2 Paruoškite padažą: likusį marinatą virtkite, kol pusė kiekio išgaruos, nukelkite nuo ugnies ir maišydami sudėkite sviestą. Pasūdykite, įberkite pipirų.
3. Padažu užpiltus tuno kepsnius apibarstykite petražolėmis ir patiekite su ryžiais ir troškintomis daržovėmis.
|
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti