Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patarimai apie krevetes: kaip lukštenti, kokias įrankiais valgyti ir ką gaminti?

Krevetės – itin universali jūros gėrybė, tik gal dar ne visų atrasta ir pamėgta. Patiekalus su krevetėmis gaminti nesudėtinga, tačiau kelias pagrindines taisykles, kaip tinkamai jas valgyti ar išlukštenti prieš gaminant, išmanyti reikėtų. Pavyzdžiui, ar žinojote, jog kaip pagrindinis patiekalas patiektos krevetės yra valgomos peiliu ir šakute?
Harisa pagardintos krevetės su bulgur kruopomis
Harisa pagardintos krevetės su bulgur kruopomis / Vida Press nuotr.

Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, skirtingų krevečių patiekalų valgymo taisyklės išties skiriasi.

Kaip jau užsiminta, kaip pagrindinis patiekalas patiektos krevetės valgomos peiliu ir šakute. Prie jų dažnai patiekiamos ir citrinos skiltelės – jas galima spausti rankomis, tačiau tai daryti reikėtų apdairiai, kad neaptaškytumėte nei savęs, nei šalia esančių žmonių.

Jeigu svečiuose ar restorane atnešė užkandžių su krevetėmis, juos drąsiai galite valgyti rankomis.

Jeigu krevetės patiekiamos neišlukštentos – viršutinėje krevetės dalyje, po kiautų atsargiai pakiškite nykštį ir jį šiek tiek kilstelkite, taip lukštas atlaisvės ir lengvai galėsite jį nuimti. Kiautams išmesti ant stalo turėtų būti skirta atskira lėkštė ar indas. Na, o jeigu svečiuose ar restorane atnešė užkandžių su krevetėmis, V.Juodkazienė sako, kad juos drąsiai galite valgyti rankomis.

Prieš gaminant būtina tinkamai išlukštenti

Maisto ekspertės teigimu, jei šią jūros gėrybę norite pasigaminti namuose, jų paruošimas prasideda nuo tinkamo išlukštenimo.

Pirmiausiai reikėtų nuimti krevetės galvą ir kojas. Tuomet pradedant nuo galo, kuriame buvo galva, reikėtų atsargiai nuimti kiautą. Žinoma, visos krevetės išgliaudyti nebūtina. Pavyzdžiui, kai kurie dėl estetinio vaizdo palieka nenuluptą krevetės uodegos galiuką, kuris tampa įvairių krevečių patiekalų puošmena.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Krevetės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Krevetės

Kai krevetės išlukštentos, naudodami nedidelį peilį, negiliai įpjaukite išilgai krevečių nugaros. Tuomet pirštais ar peilio galiuku nuimkite ir išmeskite juodą veną, einančią tiesiai per vidurį nugaros. Paprastai ji randama nesunkiai – pačiame nugaros paviršiuje. Galiausiai išdorotas ir išvalytas krevetes sudėkite į indą su vandeniu ir ledukais. Laikykite jas ten tol, kol būsite pasiruošę jas gaminti.

Lukštenant krevetes V.Juodkazienė pataria neišmesti jų kiautų. Iš jų galima išvirti puikų krevečių sultinį, o jeigu sriubos virti artimiausiu metu neplanuojate – kiautus galite tiesiog užšaldyti ir sriubai ar troškinio pagrindui panaudoti kitą kartą.

Svarbiausia taisyklė – neperkepti

Pasak V.Juodkazienės, svarbiausias dalykas, kurį reikia žinoti ruošiant krevetes, yra tai, kad jos iškepa greitai. Todėl, jeigu krevetes žadate naudoti sriubai ar troškiniui, jas sudėti reikėtų pačią paskutinę minutę.

Tiems, kurie krevetes nori kepti keptuvėje ar kepsninėje, taip pat reikėtų elgtis atsargiai. Krevetėms iškepti užtenka vos kelių minučių. Krevečių kepimo laikas priklauso nuo jų dydžio: mažas ir vidutines krevetes kepti reikėtų vos apie 3–4, didesnes – 5–8 minutes. Kad krevetės yra paruoštos, pamatysite, kai jos taps rausvesnės spalvos.

Fotolia nuotr./Keptos krevetės su česnakais
Fotolia nuotr./Keptos krevetės su česnakais

Maisto ekspertė sako, kad prie krevečių ypač dera citrinos sultys arba sviesto, česnako ir šviežių žolelių padažas. Su juo krevetės dažnai patiekiamos tiesiog su paskrudinta duona. Krevetės dažnai derinamos ir su mėsa. Pavyzdžiui, čiorizo dešra arba jautienos kepsniais.

V.Juodkazienė siūlo krevetėmis pasimėgauti namuose ir dalijasi nesudėtingais receptais.

Krevetės aštriame padaže

Ingredientai:

  • nedidelis dubuo krevečių (pvz., šiaurinių dryžakojų);
  • keli pomidorai;
  • 1 aitrioji paprika;
  • kelios skiltelės česnako;
  • šlakelis alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • 1 arbat. šaukšt. krienų;
  • žaliosios citrinos (laimo) sulčių;
  • 1 arbat. šaukšt. medaus;
  • šviežių kalendros lapelių.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Į kepimo indą dėkite pusiau perpjautus pomidorus, aitriąją papriką, česnako skilteles, apšlakstykite šaukštu aliejaus. Pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite apie 25 minutes. Arba kol pomidorai bus minkštučiai, o česnako skiltelės gražiai apskrudusios.

2. Iškepusius pomidorus sukrėskite į elektrinį smulkintuvą, ten pat dėkite krienus, išspauskite žaliosios citrinos sultis. Trinkite iki vientisos glotnios tekstūros. Tada įvarvinkite medaus ir sudėkite kalendrų lapelius – dar šiek tiek patrinkite.

3. Skardoje paskleiskite iš kiautų išlukštentas krevetes, apšlakstykite jas likusiu aliejumi, pagardinkite druska bei pipirais. Pašaukite į orkaitę, kurioje ką tik kepė pomidorai, ir kepkite apie 8 minutes.

4. Plačias taures iki pusės pripildykite pomidorų padažo ir į jį sumerkite po 5–6 krevetes. Papuoškite kalendros lapeliais ir patiekite.

Krevetės su saldžiosiomis paprikomis

Ingredientai:

  • nedidelis dubuo krevečių (pvz., šiaurinių dryžakojų);
  • kelios saldžiosios paprikos;
  • kelios skiltelės česnako;
  • žiupsnelis aitriųjų paprikų miltelių;
  • žiupsnelis druskos;
  • šlakelis alyvuogių aliejaus;
  • 1 puodelis vištienos sultinio;
  • citrinos;
  • saujelė šviežių petražolių;
  • mėgstamos šviesios duonos.

Gaminimas:

1. Plonomis juostelėmis supjaustykite paprikas ir susmulkinkite česnaką. Viską dėkite į įkaitintą keptuvę su aliejumi ir pabarstykite aitriųjų paprikų milteliais bei druska. Kepkite apie 15 minučių ant silpnos ugnies, kol paprikų juostelės suminkštės.

2. Į keptuvę sudėkite išlukštentas krevetes (uodegėles palikite) ir padidinkite ugnį. Kelias minutes vartydami pakepkite. Supilkite sultinį, citrinos sultis ir leiskite pasitroškinti dar 1–2 minutes.

3. Pabarstykite smulkintomis petražolėmis ir patiekite su traškia balta duona – ją bus labai gardu mirkyti į česnako ir krevečių padažą.

Jūsų dėmesiui – dar keli patiekalai su krevetėmis:

Indiškos krevetės
Receptas: Indiškos krevetės
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 38
Receptas
Ingredientai
Laurų lapai: 4.00 vnt.
Krevetės: 100.00 g
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pomidorai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Ciberžolė: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Krevetes išvalykite.
  2. Svogūną nulupkite ir supjaustykite juostelėmis, susmulkinkite česnaką, pomidorą supjaustykite kubeliais (tinka ir marinuoti) ir sukrėskite į keptuvėje įkaitintą aliejų.
  3. Įberkite ciberžolių, druskos, pipirų, laurų lapų ir sudėkite krevetes.
  4. Kepkite ant silpnos ugnies ir nuolat pamaišykite.
  5. Tiekite su ryžiais, skrudinta duonele arba vienus. Skanaus!

Receptą atsiuntė Lina M.

Suskleisti
Krevetės kiniškai
Receptas: Kiniškos krevetės su imbieru ir žirniais
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.9 / 16
Receptas
Ingredientai
Krevetės: 450.00 g (nevirtų, gali būti šaldytos atitirpintos)
Krakmolas: 1.00 arbat. š.
Vanduo: 2.00 arbat. š.
Žirniai: 175.00 g (cukrinių)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š.
Svogūnų laiškai: 3.00 valg. š. (smulkintų)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (šviežio, tarkuoto)
Sojų padažas: 1.00 arbat. š.
Ryžių vynas: 1.00 arbat. š. (arba chereso)
Kiaušinio baltymas: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Jei krevetės nelukštentos – išlukštenkite.

2. Krakmolą sumaišykite iki tyrės su vandeniu. Gautą masę sumaišykite su krevetėmis, kiaušinio baltymu ir žiupsneliu druskos.

3. Įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus apie minutę pakepinkite žirnių ankštis. Įdėkite cukrų ir truputį druskos. Pakepinkite vartydami dar minutę. Išgriebkite žirnius į lėkštę.

4. Į keptuvę įpilkite aliejaus ir minutę pakepinkite krevetes. Išgriebkite krevetes, sudėkite į keptuvę imbierą ir svogūnus (jei reikia, prieš tai įpilkite šiek tiek aliejaus) ir pakepinkite apie minutę

5. Sudėkite atgal krevetes, supilkite sojos padažą ir cheresą, pusę minutės pakepkite ir patiekite kartu su žirniais. Esminis dalykas – keptuvė visą laiką turi būti gerai įkaitusi. O jei turite kinišką keptuvę wok – dar geriau.

 

Suskleisti
Krevetės su medumi ir sezamais
Receptas: Krevetės su medumi ir sezamais
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.9 / 11
Receptas
Ingredientai
Krevetės: 450.00 g
Rafinuotas rapsų aliejus: 1.00 valg. š.
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Medus: 1.50 valg. š.
Austrių padažas: 1.00 valg. š.
Obuolių actas: 1.00 valg. š.
Sezamo sėklos: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

Brokolius suskirstykite žiedynais ir blanširuokite 1 minutę verdančiame vandenyje. Nukoškite ir palikite nuvarvėti.

Keptuvėje įkaitinkite rapsų aliejų ir pakepinkite jame česnaką, kol pradės gelsti. Tada suberkite krevetes ir pakepinkite minutę, nuolat maišydami. Sudėkite medų, austrių padažą ir obuolių actą.

Pakaitinkite dar kelias minutes, kol krevetės bus gatavos. Tada sudėkite brokolius, apšlakstykite sezmų aliejumi ir išmaišykite. Patiekite, pabarstę baltųjų sezamų sėklomis.

Suskleisti
Krevetės su mango padažu
Receptas: Krevetės su mango padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 23
Receptas
Ingredientai
Krevetės: 15.00 vnt. (šviežių)
Mangas: 1.00 vnt.
Žalioji citrina: 2.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Čili pipiras: 0.50 vnt.
Kuminai: 0.50 arbat. š.
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Išdarinėkite krevetes – labai svarbu išpjauti juodus siūlus iš krevetės nugaros ir priekio. Nuplaukite ir gerai nusausinkite. Užtarkuokite 1 žaliosios citrinos žievelę, užberkite druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.

2. Į elektrinį trintuvą (blenderį) sudėkite nuluptą mangą, česnaką, čili, kuminą ir ciberžolę, išspauskite žaliosios citrinos sultis (ragaukite ir pradžiai išspauskite vieną) – viską sutrinkite iki vientisos masės.

3. Krevetes apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir užmaukite ant iešmelių. Patikrinkite, ar iešmeliai telpa į keptuvę, jeigu ne – patrumpinkite. Kepkite įkaitintoje keptuvėje 2–3 minutes.

4. Patiekite ant stalo su visais iešmeliais, ant kurių kepė, ir padažo indeliais šalia.

Suskleisti
Tailandietiškas „Pad Thai“ su krevetėmis
Receptas: Tailandietiškas „Pad Thai“ su krevetėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
5.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Tamarindų pasta: 2.00 valg. š. (arba 4 šaukštai žaliųjų citrinų sulčių)
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š. (arba palmių)
Žuvies padažas: 3.00 valg. š.
Aitriųjų paprikų pasta: 1.00 valg. š. (pvz., Sriracha)
Makaronai: 140.00 g (ryžių (rice noodles))
Aliejus: 1.00 valg. š.
Krevetės: 10.00 vnt.
Šalotinis svogūnas: 2.00 vnt. (pjaustyti griežinėliais)
Česnakai: 2.00 skiltelės (pjaustytos griežinėliais)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (lengvai paplaktas)
Žemės riešutai: 2.00 valg. š. (smulkintų skrudintų)
Šparaginės pupelės: 1.00 st. (nuplikytų; tinka ir šaldytos)
Svogūnų laiškai: 2.00 vnt. (smulkinti)
Kalendros: 2.00 valg. š. (smulkintos)
Žalioji citrina: 4.00 skiltelės
Kaip gaminti

1. Sudėkite į puodelį tamarindų pastą (arba žaliųjų citrinų sultis), žuvų padažą, cukrų, aitriųjų paprikų padažą ir kaitinkite ant silpnos ugnies maišydami, kol cukrus ištirps.

2. Ryžių makaronus paruoškite pagal pakuotės rekomendacijas.

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite krevetes, česnakus, svogūnus ir kepkite maišydami 2 minutes.

4. Sudėkite ryžių makaronus, padažą, išmaišykite ir patraukite visą masę į keptuvės šoną.

5. Supilkite į paliktą vietą keptuvėje kiaušinio plakinį ir kepkite maišydami, kol kiaušinį pradės traukti.

6. Sudėkite šparagines pupeles, žemės riešutus ir maišydami kepkite minutę. Sudėkite svogūnų laiškus, kalendrą ir nuimkite nuo kaitros.

7. Patiekite „Pad Thai“ su žaliosios citrinos griežinėliais.

Idealiausia „Pad Thai“ gaminti WOK keptuvėje. Nieko tokio, jei jos neturite, gaminkite patiekalą plonadugnėje arba ketaus keptuvėje, kuri sudėjus produktus gali vėl greitai įkaisti.

Suskleisti
Salotos su kuskusu
Receptas: Kuskusas su krevetėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Kuskusas: 150.00 g
Vanduo: 300.00 ml
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelis gabaliukas šviežio)
Krevetės: 200.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Agurkai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 1.00 sauja (vyšninių)
Kalendros: 1.00 sauja (šviežios)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Verdančiu vandeniu užpilkite kuskuso kruopas, įpilkite kelis šaukštus aliejaus ir palaikykite uždengę 10 min.

2. Į keptuvę pilkite 6 šaukštus alyvuogių aliejaus, sudėkite susmulkintas česnako skilteles, tarkuotą imbiero gabaliuką. Viską permaišykite, tada sudėkite krevetes ir pakepkite ne ilgiau kaip 3–4 minutes.

3. Kai kuskusas išbrinks, viską sudėkite į jį. Jei kuskusas labai tirštas, įmaišykite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus ir vienos citrinos sultis.

4. Nulupkite agurką, supjaustykite ir sudėkite į kuskusą. Vyšninius pomidorus perpjaukite perpus ir taip pat sudėkite į kuskusą. Įmaišykite kapotų kalendrų, pagardinkite druska ir pipirais.

5. Sudėkite į indą, papuoškite krevetėmis. Leiskite pastovėti bent 15 min., kad skoniai susimaišytų.

Suskleisti
Spagečiai su krevetėmis
Receptas: Spagečiai su krevetėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
5.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 200.00 g (spagečiai)
Krevetės: 300.00 g (virtos šaldytos)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė jauna)
Grietinėlė: 50.00 ml
Vynas: 80.00 ml (baltas sausas)
Lydytas sūrelis: 70.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį šviežiai malti)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (švieži pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Spagečius išvirkite pasūdytame vandenyje, kaip nurodyta ant pakuotės, išgriebkite, gerai nuvarvinkite. Padėkite šiltai.

2. Nuplautas cukinijas supjaustykite plonais griežinėliais.

3. Į keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus. Sudėkite atšildytas, popieriniu rankšluosčiu nusausintas krevetes, cukinijas, supilkite vyną, grietinėlę, įberkite smulkintų bazilikų, šviežiai maltų juodųjų pipirų, pagal skonį pasūdykite ir kelias minutes patroškinkite ant vidutinio stiprumo ugnies.

4. Sudėkite lydytą sūrelį, atsargiai išmaišykite. Nukėlusi nuo ugnies keptuvę uždenkite ir palikite kelias minutes. 5. Į pašildytas lėkštes sudėkite spagečius, ant viršaus uždėkite pikantiškos krevečių ir cukinijų masės. Puoškite šviežiais bazilikų lapeliais.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas