„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Mėgstat kept ant grilio vėrinukus? Patarimai, kad pavyktų, ir receptai

Ant ilgų storokų iešmų veriame mėsos kubelius kepdami šašlykus, tačiau tai ne vienintelis šio tipo patiekalas. Ant smulkesnių iešmelių galima verti įvairiausią mėsą, daržoves, žuvį, jūros gėrybes, net vaisius. Tokie iešmeliai gražiai atrodo, yra patogūs paimti, o jei patiekalas skaniai iškepė, daugiau pageidavimų net nebereikia.
Ant grilio kepti vištienos vėrinukai
Kiauliena ir obuoliai ant iešmelių / Vida Press nuotr.

Metaliniai ar mediniai iešmai?

Ir vieni, ir kiti turi savų privalumų. Kiek suploti metaliniai iešmai patogūs tuo, kad ant jų užmauta mėsa ar kiti produktai nesisukioja, kaskart apverčiant. Be to, jei mieliau naudojate ilgai galiojančius daiktus ir taip – sąmoningai ar nesąmoningai – demonstruojate ekologinį sąmoningumą, metaliniai iešmai taip pat pranašesni.

Vida Press nuotr./Daržovių vėrinukai
Vida Press nuotr./Daržovių vėrinukai

Mediniai iešmeliai patogūs tuo, kad iškepus maistui galima valgyti tiesiai nuo jų, jie estetiškai atrodo sukrauti į nemažą „rietuvę“ lėkštėje. Na, o trūkumai 2: medinius iešmelius prieš veriant ant jų produktus būtina bent pusvalandį pamirkyti vandenyje, nes kitaip jie greit ims degti. Be to, tai vienkartinis daiktas, tai kas, kad draugiškas aplinkai. Jei mėgstate šašlykus ir kitus vėrinukus, gal geriau investuoti į metalinius iešmus ar iešmelius?

Vida Press nuotr./Krevečių ir daržovių vėrinukai
Vida Press nuotr./Krevečių ir daržovių vėrinukai

Kaip suverti?

Kokius produktus benaudotumėte, ant iešmelio juos verkite durdami per gabaliuko centrą, taip vėrinukas bus stabilus. Suverti gabaliukai turėtų liesti vienas kitą, tačiau stenkitės, kad jie nebūtų itin susigrūdę, nes prasčiau keps. Visi to paties produkto gabalėliai turėtų būti daugiau mažiau panašaus dydžio, taip iškeps vienu metu. Jei ant to paties iešmo veriate, pavyzdžiui, mėsą ir daržoves, irgi derinkite tokius, kad iškeptų vienu metu.

Vida Press nuotr./Daržovių vėrinukai
Vida Press nuotr./Daržovių vėrinukai

Jei mėgstate jūros gėrybes, krevečių vėrinukai – idealus pasirinkimas vėrinukams, ypač, kai norite labai greito užkandžio. Užteks jas keliolika minučių pamarinuoti, o tada verti ant iešmelių ir kepti – kiekvienai pusei pakaks vos po porą minučių pabūti virš žarijų. Tiekite iškart!

Ant grotelių galima kepti bet kokią žuvį, tačiau verti ant iešmelių tinka tokia, kurios mėsos struktūra yra tanki ir tvirta, taip būsite tikri, jog iškepusi žuvis nesubyrės – tinka lašiša, tunas, kardžuvė.

Žuvų ir tigrinių krevečių iešmeliai
Receptas: Žuvų ir tigrinių krevečių iešmeliai
1 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 11
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 210.00 g (70 - atšildytos jūros lydekos filė, 70 - atšildytos skorpionžuvės filė ir 70 - atšildytos lašišos filė)
Krevetės: 2.00 vnt. (atšildytų karališkų krevečių)
Citrinos: 1.00 vnt. (10 gramų)
Bazilikai: 3.00 vnt. (keletas šviežių lapelių)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (šviežio)
Druska: 2.00 žiupsnelis (iešmeliams ir varškės padažui)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (iešmeliams ir varškės padažui)
Varškė: 25.00 g (Varškės padažui)
Svogūnų laiškai: 3.00 g (Varškės padažui)
Petražolės: 1.00 sauja (Varškės padažui)
Krapai: 1.00 sauja (Varškės padažui)
Kefyras: 20.00 ml (Varškės padažui)
Pipirai: 2.00 g (šviežių aitriųjų paprikų - varškės padažui)
Smidrai: 50.00 g
Kaip gaminti
  1. Šviežiomis žolelėmis marinuokite visus žuvies gabalėlius ir tigrines krevetes.
  2. Kai jos pasimarinuos, verkite ant iešmelio ir kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje 10–15 min.
  3. Prie žuvies ir krevečių paruoškite salotas iš šviežių daržovių: sultenių, ridikėlių, cukinijos, šviežių agurkų.
  4. Jas apipilkite mėgstamu žolelių padažu arba alyvuogių aliejumi.
  5. Paruoškite varškės padažą, svieste apkepkite 50 g apvirtų smidrų.
  6. Sudėkite viską į lėkštę ir papuoškite citrinos griežinėliu.
Suskleisti

Vištienos vėrinukai bus geriausias pasirinkimas panorusiems mėsos. Tiesa, nepjaustykite mėsos itin mažais kubeliais, nes ji itin greit išsausės. Vištienos kubelio kraštinė tebūnie ne mažesnė nei 2,5–3 cm.

Vištienos iešmeliai su žaliomis slyvų salotomis
Receptas: Vištienos iešmeliai su žaliomis slyvų salotomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 10
Receptas
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 500.00 g (vištienai)
Pipirai: 2.00 valg. š. (1 valg. š. - šviežiai maltų - vištienai ir žiupsnelis - salotų užpilui)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š. (2 - vištienai ir 3 - salotų užpilui)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių - vištienai ir 1 valg. š. - salotų užpilui)
Sviestas: 30.00 g (vištienai)
Druska: 2.00 žiupsnelis (vištienai ir salotų užpilui)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (šakelė šviežio - vištienai)
Salotos: 1.00 vnt. (gužė - salotoms)
Sultenės:(salotoms) 1.00 sauja
Slyvos: 4.00 vnt. (4 - 6 - salotoms)
Saulėgrąžos: 1.00 sauja (lukštentų - salotoms)
Agurkai: 2.00 vnt. (trumpavaisių - salotoms)
Duona: 4.00 riekės (šviesios sumuštinių duonos - salotoms)
Actas: 1.00 valg. š. (1/2 balto vyno - salotų užpilui)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (1 - aštrių ir 1 - grūdėtų - salotų užpilui)
Medus: 2.00 arbat. š. (skysto - salotų užpilui)
Kaip gaminti

Vištiena:

  1. Vištienos krūtinėlę supjaustykite juostelėmis. Sudėkite į dubenį, supilkite aliejų ir citrinos sultis, suberkite pipirus ir įdėkite druskos pagal skonį. Viską gerai išmaišykite. Vištienos juosteles sumaukite ant medinių iešmelių.
  2. Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus, sudėkite vištienos iešmelius ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus, o įpjovus vištieną – viduje ji bus pilnai iškepusi (patikrinkite maždaug po 10–15 min.). Kepimo laikas priklausys nuo to, kaip storai/plonai supjaustysite mėsą. 
  3. Kai vištienai bus likę kepti vos pora minučių, į keptuvę sudėkite sviestą ir rozmarino šakeles. Sviestui išsilydžius – pavartykite iešmelius. Paruošus – dėkite į lėkštę.

Salotos:

  1. Į lėkštę sudėkite suplėšytus salotų lapus, sultenes, smulkiai supjaustytus agurkus ir skiltelėmis supjaustytas slyvas.
  2. Keptuvėje pakepinkite lukštentas saulėgrąžas, kol ims švelniai ruduoti. Išimkite iš keptuvės ir palikite atvėsti (nedėkite karštų ant salotų).
  3. Nupjaukite baltos sumuštinių duonos plutelę. Supjaustykite minkštąją dalį kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, sudėkite duonos kubelius ir apkepkite iš abiejų pusių, atsakingai kiekvieną vartant, kadangi tuomet viskas super gražiai ir tolygiai apskrunda. 
  4. Ant salotų suberkite atvėsusias saulėgrąžas ir duonos skrebučius.

Salotų užpilas:

  1. Visus ingredientus sudėkite į stiklainėlį, uždenkite ir stipriai pakratykite. Tuomet visi ingredientai puikiai susiplaks tarpusavyje, o aliejus neatsiskirs nuo kitų skysčių. Užpilą pilkite ant salotų arba patiekite šalia.

Receptas iš tinklaraščio SKANIOS DIENOS

Suskleisti
Vištiena ant iešmelių
Receptas: Vištiena ant iešmelių
3 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 40 min.
3.5 / 4
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (filė)
Sezamo sėklos: 4.00 valg. š. (skrudintų)
Medus: 2.00 valg. š.
Sojų padažas: 3.00 valg. š. (tamsaus)
Actas: 1.00 valg. š. (ryžių acto)
Krakmolas: 3.00 valg. š.
Aliejus: 4.00 valg. š. (kepti)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį kelių rūšių pipirų mišinio)
Kaip gaminti

1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite pailgais gabalėliais, įtrinkite pipirų mišiniu ir sumeskite į plokščią indą.

2. Nedideliame indelyje medų sumaišykite su sojų padažu, ryžių actu ir traiškyta česnako skiltele.

3. Gautu marinatu labai gerai įtrinkite vištieną, indelį uždenkite maistine plėvele ir 2 val. marinuokite.  

4. Kiekvieną marinuotą vištienos gabaliuką apvoliokite krakmole ir kepkite iki apskrus iš visų pusių.

5. Tiekite suvėrusi ant mirkytų medinių iešmelių ir apibarsčiusi sezamų sėklomis.

6. Skanu tiekti su ryžių makaronais ar mėgstamomis rytietišku būdu pagamintomis salotomis.

Kulinaro patarimas: vištieną taip pat galite verti ant medinių iešmelių ir kepti ant laužo ar orkaitėje, o baigiant kepti, užberti sezamų sėklų.

Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti

Daugybė daržovių ir vaisių tinkami kepti ant iešmelių – cukinijos ir baklažanai, įvairių spalvų paprikos, vynuoginiai pomidoriukai, svogūnai, taip pat grybai. Vaisius rinkitės tvirtesnius – ananasus, obuolius, kriaušes, persikus.

Daržovių vėrinukai
Receptas: Virš žarijų kepti daržovių iešmeliai
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 800.00 g
Paprikos: 1.60 kg (perpus geltonųjų ir raudonųjų)
Alyvuogių aliejus: 200.00 ml
Actas: 150.00 ml (obuolių)
Balzaminis actas: 60.00 ml
Sojos padažas: 50.00 ml
Česnakai: 5.00 skiltelės
Druska: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Atskirame inde paruoškite marinatą iš sumaišyto alyvuogių aliejaus, obuolių ir balzaminio acto.

2. Supjaustykite daržoves vienodo dydžio gabalėliais ir sudėkite į plastikinį maišelį be skylučių. Tuomet įspauskite smulkiai supjaustytą česnaką, pabarstykite prieskoniais, supilkite sojų padažą ir pagamintą marinatą. Maišelį uždarykite ir gerai papurtykite, kad viskas jame susimaišytų. Palikite marinuotis 15 minučių.

3. Vėliau suverkite ant iešmelių ir virš žarijų kepkite apie 10 minučių.

Suskleisti

Jei kartu su greitai iškepančiomis daržovėmis ant iešmo norite suverti ir bulvių, morkų ar kukurūzų, prieš tai juos vertėtų kiek apvirti, taip šios daržovės iškeps vienu metu su kitomis.

Duona, tvirtesni sūriai taip pat tinkami verti ant iešmelių, štai ir vienas iš variantų:

Sūrio ir duonos iešmeliai
Receptas: Sūrio ir duonos iešmeliai
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
2.8 / 8
Receptas
Ingredientai
Duona: 250.00 g (Ilgas (prancūziškas) batonas)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Petražolės: 20.00 g
Mairūnas: 5.00 g (pora šakelių)
Rozmarinai: 5.00 g (pora šakelių)
Sūris: 350.00 g (fermentinio)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Salotos: 1.00 vnt. (gūžė. Patiekimui)
Kaip gaminti

1. Batoną ir sūrį supjaustykite vienodo dydžio kubeliais. Česnakus sugrūskite. Petražoles, rozmarinus ir mairūnus susmulkinkite.

2. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, apskrudinkite batono kubelius. Prieš nukeliant nuo ugnies sudėkite česnakus, suberkite žalumynus ir išmaišykite.

3. Batono ir sūrio gabalėlius pramaišiui suverkite ant iešmelių, apibarstykite aitriųjų paprikų milteliais. Ant nelabai karštų žarijų kepkite apie 5 min. Patiekite ant salotų lapų.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs