Patarimai, kaip išvirti tobulą kisielių Kūčių vakarienei

Lietuviai švenčių stalo neįsivaizduoja be spanguolių kisieliaus. Nors kisielių galima pasigaminti iš įvairių mišinių, tačiau dažniausiai jis ruošiamas pagal tradicinius receptus, iš šviežių arba šaldytų spanguolių.
Uogų kisielius
Uogų kisielius / 123RF.com nuotr.

Jei šiemet iš mamos, tetos ar močiutės jūs perėmėte šią pareigą ir kol kas dar neatradote, kaip išvirti geriausią kisielių, prisiminkite keletą patarimų.

Klasikinis spanguolių kisielius (tirštas)

Reikės:

  • 300–400 g šviežių arba šaldytų spanguolių
  • 1–1,5 l vandens
  • 2–4 šaukštai cukraus (pagal skonį)
  • 2 šaukštai krakmolo (gali būti kukurūzų arba bulvių krakmolas)
  • 100 ml vandens krakmolui tirpinti
  • Citrinos sulčių, kad būtų šiek tiek rūgštumo

Gaminame:

  1. Paruoškite spanguoles. Jei naudojate šviežias spanguoles, jas pirmiausia perrinkite, nuplaukite ir nuimkite visus nešvarumus. Jei naudojate šaldytas spanguoles, leiskite joms šiek tiek atitirpti, bet galima naudoti ir išimtas tiesiai iš šaldiklio.

  2. Kaip virti spanguoles: į didelį puodą įpilkite 1 litrą vandens ir suberkite spanguoles. Užvirinkite vandenį, tada sumažinkite ugnį ir virkite 5–10 minučių, kol spanguolės išsiskirs savo sultys ir taps minkštos.

  3. Pertrinkite spanguoles. Kai spanguolės išvirs, jas pertrinkite per sietą arba marlę, kad gautumėte šviežią spanguolių tyrę. Pamatysite, kad liks tik minkštimas ir žievelės, kurios nebus reikalingos. Gautą spanguolių tyrę vėl supilkite į puodą.

  4. Tirštinimo procesas. Į atskirą dubenį įpilkite 100 ml šalto vandens ir ištirpinkite krakmolą. Kruopščiai išmaišykite, kad nesusidarytų gumulėlių.

  5. Kaitinkite ir maišykite. Spanguolių tyrę vėl užvirkite. Tada, nuolat maišydami, lėtai supilkite tirpintą krakmolą į verdančias sultis. Toliau maišykite, kol kisielius pradės tirštėti. Tai turėtų užtrukti kelias minutes.

  6. Saldinimas. Po to, kai kisielius pasieks norimą tirštumą, pagal skonį įpilkite cukraus ir išmaišykite. Jei norite, galite pridėti truputį citrinos sulčių, kad gėrimas būtų šiek tiek rūgštus ir gaivesnis.

  7. Baigiamasis etapas. Leiskite kisieliui šiek tiek atvėsti ir atitirpti, kad jis galutinai įgautų norimą konsistenciją. Šis kisielius gali būti vartojamas tiek šaltas, tiek šiltas.

Keletas patarimų:

  • Jei norite, kad kisielius būtų dar gaivesnis, galite prieš pat baigiant virti įdėti šiek tiek mėtos lapelių.
  • Jei norite, kad jis būtų saldesnis, galite naudoti daugiau cukraus arba net medaus.
  • Dėl krakmolo kiekio galite reguliuoti kisieliaus tirštumą pagal savo skonį – jei norite, kad jis būtų skystesnis, sumažinkite krakmolo kiekį.

Štai dar keletas kisieliaus receptų:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų