Kaip prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai teigia ekspertai, lauko grilio sėkmė priklauso ne tik nuo gerai pamarinuoto produkto, bet ir nuo tinkamo grilio parengimo. Dujinis jis ar anglimi kūrenamas – didelio skirtumo nėra, svarbiausia – teisingai valdyti jo temperatūrą ir kepti gerai paruoštą maistą. Štai keli naudingi patarimai:
- Grilį reikėtų pasiruošti iš anksto. Tinkamai jį nuvalyti rekomenduojama dar prieš kepant, sulaukus, kol kiek įkais. Tai padės lengviau pašalinti nuo praėjusio kepimo likusius ar per laiką susikaupusius nešvarumus.
- Prieš kepant vertėtų ištepti kepimo paviršius aliejumi. Tam pasitarnaus žnyplėmis į aliejų pamirkyta servetėlė. Ja reikėtų švelniai ištepti kepimo paviršius. Tai padės užtikrinti grilio švarą ir apsaugoti maistą nuo prikepimo.
- Reikėtų atkreipti dėmesį į ugnies ar anglių kaitrą. Jeigu po ranka neturite termometro, galima pasitelkti „rankos testą“. 5 centimetrų atstumu nuo grotelių delną reikėtų išlaikyti bent 2 sekundes. Tai reikš, kad ugnis yra labai kaitri, o išlaikius 5 sekundes, bus pasiektas vidutinis kaitros lygis. Žemiausias jis tada, kai delną pavyksta išlaikyti iki 10 sekundžių. Tinkamą karščio lygį reikia parinkti atsižvelgiant į kepimui pasirinktą produktą.
Kai grilio priežiūros taisyklės perprastos, metas rinktis, ką kepti. Prekybos tinklo gamybos vadovė Aistė Rasmussen dalinasi dviem nuostabių marinatų receptais.
Marinatas jautienai (1 kg)
Marinavimui naudokite kefyrą, į kurį įdėkite po nemažą žiupsnį petražolių, kalendros, pagardinkite juodaisiais pipirais, 4–5 skiltelėmis česnako ir pora šaukštų saldžių garstyčių.
Jautienos nugarinę ar kumpį supjaustykite 1–1,5 cm storio kepsneliais bei užpilkite marinatu.
Rekomenduojama marinuoti bent porą valandų arba per naktį.
Marinatas vištienos sparneliams (1 kg)
Vištienos sparnelių vidurines dalis (ar visus sparnelius, kaip kam skaniau) užpilkite 3–4 šaukštais kepintų sezamų aliejaus, 2 šaukštais sojos padažo, 2 šaukštais natūralaus medaus, įdėkite 4–5 skilteles česnako, šaukštą sezamo sėklų, supjaustykite mažą aitriąją papriką ir įberkite žiupsnelį pjaustytų kalendrų.
Marinuoti reikėtų bent porą valandų arba per naktį.