Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, nors moliūgai dažnai auginami lietuvių daržuose, ne visi žino, jog ši daržovė kilusi iš Vidurio Amerikos, o į Europą atkeliavo tik XVI a.
Kaip teigia ekspertė, moliūgas – ypač universalus ingredientas. Jį labai tinka dėti į įvairiausius kruopų ar makaronų patiekalus, iš jo verdamos skonios sriubos ar troškiniai, net indiškasis karis. Moliūgai valgomi ir su įvairiais sūriais – mocarela ar gorgonzola, na ir, žinoma, mėsa bei žuvimi: vištiena, kalakutiena ar lašiša.
Subtilų moliūgo skonį išryškina riešutai: lazdyno, pekano arba graikiški.
Pasak J.Sabaitienės, subtilų moliūgo skonį išryškina riešutai: lazdyno, pekano arba graikiški. Prie moliūgų dera ir įvairios prieskoninės žolelės: čiobreliai, rozmarinai, kalendra. Jeigu norisi intensyvesnio skonio, ekspertė siūlo moliūgų patiekalus praturtinti aitriosiomis paprikomis, česnakais ar imbieru.
Be to, pasak jos, iš jo gaminami ir nepaprasto skonio desertai. Juo įdaromi pyragai, moliūgu tyre gali būti gardinamas net ir prancūzų klasika tapęs desertas creme brulee, jis puikiai dera ir su šokoladu ar Amerikoje itin mėgstamu sūrio pyragu.
Ekspertė dalijasi ir pora naujų receptų, kurių, galbūt, dar nė nebandėte.
Kreminė moliūgo ir kokosų „pieno“ sriuba
Ingredientai:
- 1/3 moliūgo;
- 1 l sultinio;
- 4 bulvės;
- 150–200 ml kokoso „pieno“;
- druskos;
- pipirų;
- kepintų moliūgo sėklų;
- šiek tiek pesto padažo;
- aliejaus (kepimo indui patepti).
Gaminimas:
1. Moliūgą supjaustykite gabaliukais, kepimo indą patepkite aliejumi ir dėkite moliūgą, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje, kol moliūgas suminkštės.
2. Užvirkite paruoštą sultinį, dėkite kubeliais pjaustytas bulves, įberkite šiek tiek druskos ir pipirų. Kai bulvės išvirs, dėkite iškeptą moliūgą. Truputėlį pavirkite, sultinį nupilkite ir viską susmulkinkite elektriniu trintuvu. Pilkite kokosų „pieną“ ir viską užvirinkite, jeigu sriuba per tiršta, galima įpilti sultinio, kuriame virė daržovės.
3. Sriubą pilkite į lėkštes, į kiekvieną jų dėkite po truputį pesto padažo, pabarstykite keptomis moliūgo sėklomis. Skanu patiekti su česnakiniais skrebučiais.
Vištienos apkepas su moliūgais
Ingredientai:
- 500 g moliūgo;
- 400 g vištienos šlaunelių filė be kaulo;
- 2 skiltelės česnako;
- 100 ml vandens;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 aitriosios paprikos;
- 120 g tarkuoto kietojo sūrio;
- 50 g tarkuoto parmezano sūrio.
Gaminimas:
1. Nuplaukite ir nusausinkite moliūgą, tuomet nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
2. Sudėkite vištieną ir supjaustytą moliūgą į karščiui atsparų indą, apibarstykite druska, susmulkintu česnaku ir aitriąja paprika, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir supilkite vandenį. Viską gerai išmaišykite, puodą uždenkite dangčiu ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 180 °C temperatūroje 15–20 minučių.
3. Jau iškepusį patiekalą apibarstykite kietuoju bei parmezano sūriais ir vėl dėkite į orkaitę – šįkart be dangčio. Kepkite, kol sūriai išsilydys ir apskrus.