Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patarimai, su kuo derinti avietes ir gervuoges, bei 2 nauji receptai

Paskutinį vasaros mėnesį visi skubame mėgautis jos teikiamomis gėrybėmis. Sirpstančios avietės bei gervuogės ypač vilioja ypatingu savo skoniu, aromatu bei išvaizda. Tai uogos, kurios dera ne tik su saldėsiais, bet praturtina ir salotas, mėsos patiekalus.
Ledai su avietėmis
Ledai su avietėmis / Fotolia nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, šios uogos išsiskiria ypatingais, tik joms būdingais skoniais. Štai avietės pasižymi sodriai raudona spalva, gaivumu ir saldumu. Kuo labiau prinokusi avietė – tuo yra saldesnė, jos skonis intensyvesnis. Tuo tarpu gervuogės – šiek tiek rūgštesnės.

Kaip teigia ekspertė, avietės ir gervuogės yra labai universalios uogos. Jos puikiai tinka ir įvairiausioms uogienėms ar džemams virti, jomis gardinamos salotos, košės, blynai, vafliai, varškėčiai, granola, ledai ar kiti desertai, įvairiausiai vandens, pieno, augalinių gėrimų ar kefyro pagrindu pagaminti kokteiliai ar glotnučiai.

Vištienos salotos su avietėmis
Receptas: Vištienos salotos su avietėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 11
Receptas
Ingredientai
Salotos: 200.00 g (įvairių lapinių)
Avietės: 1.00 st.
Pomidorai: 8.00 vnt. (vyšninių)
Vištiena: 2.00 vnt. (viščiukų krūtinėlės)
Paukštienos prieskoniai 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. šviežiai spaustų sulčių)
Riešutai: 50.00 g (žemės)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Viščiukų krūtinėles įtrinkite prieskoniais ir palikite pasimarinuoti. Į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus, įkaitinkite ir iš abiejų pusių apkepkite mėsą, gražiai apskrus. Padėkite krūtinėles ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Kai atvės, supjaustykite nedideliais kubeliais.

2. Įkaitintoje keptuvėje paskrudinkite žemės riešutus, pašalinkite jų luobeles, susmulkinkite. Perrinkite, nuplaukite ir nuvarvinkite salotas.

3. Vyšninius pomidorus supjaustykite puselėmis. Dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų ir citrinos sultis, pasūdykite, pagardinkite pipirais.

4. Į dubenį dėkite salotų lapelius ir pomidorų puseles, apšlakstykite padažu, atsargiai permaišykite. Tiekdama salotas, ant viršaus išdėliokite vištienos gabalėlius ir avietes, užberkite smulkintų riešutų.

Kulinaro patarimas: viščiukų krūtinėles galite kepti ant grotelių – bus dar gardžiau.  

Suskleisti
Gražgarsčių salotos su gervuogėmis
Receptas: Gražgarsčių salotos su gervuogėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
1.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Gražgarstės: 2.00 sauja
Sultys: 1.00 valg. š. (apelsinų, citrinų, svarainių)
Gervuogės: 50.00 g
Avietės: 50.00 g
Kumpis: 4.00 riekės (rūkyto, plonai pjaustytų juostelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti - padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (skysto - padažui)
Aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto - nebūtina)
Kaip gaminti
  1. Jaunas gražgarstes nuplaukite, gerai nuvarvinkite ir luktelėkite, kol nudžius.
  2. Paskleiskite lėkštėje ir apšlakstykite bet kokiomis rūgščiomis sultimis (apelsinų, citrinų, svarainių ar kt.).
  3. Apibarstykite gervuogėmis ir avietėmis, tada apšlakstykite padažu, paruoštu iš skysto medaus, aliejaus, maltų juodųjų pipirų ir žiupsnio druskos.
  4. Tiekdami į stalą, galite užbarstykite tarkuoto parmezano. 
Suskleisti

Tačiau šios uogos puikiai dera ne tik saldžiuose, bet ir pikantiškuose patiekaluose. Jos derinamos ir prie mėsos, ypač žvėrienos, paukštienos, netgi raudonos žuvies patiekalų.

Šios uogos puikiai dera su įvairiausiais sūriais ar skrebučiais.

„Gervuogės ir avietės tinka su įvairiausiais mėsos ir žuvies patiekalais: pradedant elniena ir baigiant antienos, jautienos patiekalais. Iš jų dažniausiai gaminami įvairūs prie mėsos patiekalų skirti padažai. Būtent jiems šios uogos suteikia išskirtinio saldumo ir rūgštelės. Avietės ir gervuogės derinamos ir su žuvimi – pavyzdžiui, lašiša. Iš jų gaminami įvairiausi glajai, kuriais pagardinta žuvis gražiai karamelizuojasi. Šios uogos puikiai dera su įvairiausiais sūriais ar skrebučiais. Avietėmis, gervuogėmis ir jų džemais galite gardžiuotis su bri, buratos ar kitais mėgstamais minkštais sūriais“, – pasakoja J.Sabaitienė.

Kiaulienos nugarinė su avietėmis
Receptas: Kiaulienos nugarinė su avietėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Portveinas: (baltas) 4.00 valg. š.
Avietės: 400.00 g (tinka ir šaldytos)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (1/4 arbat. š. rausvųjų pipirų žirneliais)
Kiauliena: 400.00 g (nugarinė)
Tepusis riebalų mišinys: 1.00 valg. š.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Portveine užvirinkite 250 g aviečių, uogas šaukštu patraiškykite, kad atsirastų sulčių. Sukrėskite į sietelį ir nuvarvinkite. Skystį atvėsinkite ir išmaišykite su stambiai grūstais rausvaisiais pipirais.

2. Mėsą nuplaukite ir įdėkite į šaldymo maišelį, supilkite uogų padažą. Sandariai užsukite ir per naktį laikykite šaldytuve. Kitą dieną mėsą išimkite ir nusausinkite.

3. Riebalų mišinį kaitinkite keptuvėje su cukrumi, kol įgaus aukso spalvą. Karštoje karamelėje iš visų pusių apkepinkite mėsą.

4. Į keptuvę supilkite padažą iš šaldymo maišelio, pasūdykite. Uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies maždaug 10 minučių. Mėsą išimkite, padažą pabarstykite druska, pipirais ir trupučiu cukraus. Mėsą supjaustykite griežiniais, palaistykite padažu, papuoškite likusiomis avietėmis. Patiekite su žalumynais pagardinta bulvių koše arba prancūzišku batonu.

Gaminimo laikas be marinavimo laiko.

Knyga „Uogos“
Knyga „Uogos“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Uogos“

Suskleisti
Pavasario salotos su gervuogėmis
Receptas: Raudonųjų kopūstų salotos su gervuogėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
2.8 / 8
Receptas
Ingredientai
Gervuogės: 100.00 g
Obuoliai: 1.00 vnt.
Graikiniai riešutai: 0.50 puodelis
Špinatai: 1.00 sauja
Apelsinai: 1.00 vnt. (išspaustos sultys)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 50.00 ml (riešutų)
Kaip gaminti

1. Juostelėmis supjaustykite obuolį, špinatus, kopūstą. Susmulkinkite riešutus.

  1. 3-4 šaukštus apelsino sulčių sumaišykite su aliejumi ir druska.

3. Visus ingredientus gerai sumaišykite.

Suskleisti

Teigiama, jog gervuogės auga jau net 30 milijonų metų ir yra natūraliai paplitusios visuose žemynuose išskyrus Antarktidą. Australijoje šios uogos papilto ne natūraliu, o invaziniu būdu ir šiuo metu žemyne užima net 9 milijonus hektarų. Kaip teigia ekspertė, šiuo metu egzistuoja net keli tūkstančiai gervuogių veislių. Beje, bėgant metams gervuogių skonis ir išvaizda nelabai tepasikeitė.

O štai avietės pirmiausia paplito Graikijoje. Graikų legenda teigia, kad avietės atrastos Idos kalne. Būtent dėl šios priežasties Graikijoje šios uogos vadinamos idaeus, o tai reiškia – „nuo Idos kalno“. Aviečių sėklų buvo randama ne tik senovės Graikijoje, bet ir Romoje. Manoma, kad būtent romėnai šias uogas atvežė ir į Angliją.

J.Sabaitienė siūlo pasimėgauti saldžiomis ir kvapniomis uogomis ir dalijasi poros itin paprastai paruošiamų patiekalų receptais.

Kepta lašiša su aviečių glaistu

Ingredientai:

  • kelių gabalėliai lašišos filė;
  • 2 šaukšteliai lydyto ghi sviesto;
  • 2 susmulkintos skiltelės česnako;
  • 2 supjaustytos datulės;
  • 3 šaukštai balzamiko acto;
  • 1 puodelis aviečių;
  • 1,5 šaukštelio susmulkintų šviežių čiobrelių lapelių;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų.

Gaminimas:

1. Nedidelį puodą pakaitinkite ant vidutinės ugnies, įdėkite ghi sviesto. Tuomet sumeskite susmulkintą česnaką ir viską maišydami pakepkite. Berkite datules, avietes ir užpilkite balzaminio acto. Viską kaitinkite apie 5–6 minutes, kol padažas sutirštės.

2. Puodą nuimkite nuo ugnies ir į padažą įmaišykite čiobrelius bei druską. Jeigu norite, padažą perkoškite per smulkių tinklelių sietelį, kad pašalintumėte datulių ir aviečių gabalėlius.

3. Iki 180–200 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Ant skardos dėkite lašišos gabalėlius, kiekvieną gabaliuką pagardinkite druska ir pipirais ir aptepkite gautu padažu. Lašišą kepkite apie 8–10 minučių.

4. Iškepusią žuvį patiekite su likusiu padažu ir mėgstamu garnyru.

Vida Press nuotr./Lašiša su avietėmis
Vida Press nuotr./Lašiša su avietėmis

Arbūzų, gervuogių ir mėtų salotos

Ingredientai:

  • 3 puodeliai kubeliais supjaustyto arbūzo;
  • 1,5 puodelio gervuogių;
  • 2 šaukštai smulkiai pjaustytų mėtų lapelių;
  • žaliosios citrinos;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų.

Gaminimas:

Dideliame dubenyje sumaišykite arbūzą, gervuoges ir mėtas. Ant vaisių išspauskite šviežių laimų sultis. Pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirų. Jeigu mėgstate, šias salotas galima pagardinti fetos sūriu.

Vida Press nuotr./Arbūzo ir uogų salotos
Vida Press nuotr./Arbūzo ir uogų salotos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais