Iš Kalifornijos valstijos JAV kilusios „Iceberg“ salotos pavadintos ledkalnio vardu dėl pirminio jų pristatymo būdo – 1920 m. Kalifornijos ūkininkai šias gūžines salotas atveždavo uždengtas dideliu skaldyto ledo gauburiu. Prieš tai jos buvo vadinamos „traškios galvos“ (angl. „crisphead“) salotomis.
Išpopuliarėjusios Amerikoje, gaivios ir standžios salotos greitai buvo pamėgtos ir Europoje. Šiandien „Iceberg“ salotos vertinamos dėl savo skoninių savybių, mažo kaloringumo ir tvirtos formos.
Tinkamai laikomos šios salotos ilgai nenuvysta ir išlieka traškios, nepakeičia savo skonio, o šaldytuve gali būti laikomos net iki 3 savaičių.
Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, švelnaus ir malonaus skonio „Iceberg“ salotos savo išvaizda ir traškia struktūra labai panašios į lietuvišką baltagūžį kopūstą. Visgi, lyginant su kitomis gūžinėmis salotomis, ledo salotos suka didesnes ir tvirtesnes gūžes, yra labai patvarios, o jų lapai yra šiek tiek kietesni.
Pasak V.Juodkazienės, tai leidžia joms ilgai negesti – tinkamai laikomos jos ilgai nenuvysta ir išlieka traškios, nepakeičia savo gaivaus ir lengvo skonio, o šaldytuve gali būti laikomos net iki 3 savaičių.
„Ledo salotos patiks tiems, kurie nemėgsta įprasto kartoko kitų salotų skonio. Sultingos, jokio aitrumo neturinčios, maloniai salsvos salotos puikiai derinamos su daugybe skirtingų ingredientų, pavyzdžiui, vaisiais, daržovėmis, kitomis salotomis, sūriu ar paukštiena“, – sako maisto ekspertė.
„Iceberg“ salotos idealiai tinka lengviems, dietiniams patiekalams – 100 g šių salotų yra tik 12 kalorijų, o daugiau nei 90 proc. šių salotų lapų sudaro vanduo. Nors „Iceberg“ salotose gausu skirtingų mineralų, jų kiekiai nėra dideli. Tačiau dėl salotų lapuose esančių skysčių, salotos išlieka itin sočios, tad jomis pagardinti patiekalai puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei.
Ką gaminti?
Pasak maisto ekspertės, traškios „Iceberg“ salotos puikiai tinka salotoms su vištiena, lašiša, jautiena ir mėlynuoju pelėsiniu sūriu. Būtent su ledo salotomis dažniausiai gaminamos ir populiariosios „Cezario“ salotos.
„Klasikinės „Iceberg“ salotos mėgstamos tiek kaip garnyras, tiek kaip pagrindinis patiekalas – šios salotos dažnai derinamos su įvairiais padažais ir mėgstamais priedais, dera su saldžiais vaisiais, taip pat dažnai naudojamos kaip salotų krepšelių pagrindas. Užsienyje ruošiamas ir karštas „Iceberg“ salotų variantas – salotos „stir-fry“ būdu pakepinamos ant aliejaus kartu su sojos, austrių padažo, imbiero, česnako ir sezamų aliejaus užpilu, pagardinant druska, cukrumi ir pipirais“.
Visgi lietuviai „Iceberg“ salotas dažniausiai valgo su kepta vištienos krūtinėle, duonos skrebučiais, parmezano ar pelėsiniais sūriais, pomidorais bei agurkais arba naudoja jas graikiškų ir „Cezario“ salotų pagrindui.
Kaip išsirinkti kokybiškas?
Maisto ekspertė V.Juodkazienė primena, kad renkantis „Iceberg“ salotų gūžę, būtina atkreipti dėmesį į jų formą ir dydį – būtent šios savybės geriausiai parodo, ar salota bus traški ir gaivi. „Kokybiškos gūžinės „Iceberg“ salotos turi didesnę galvą, lengvą ir purią gūžę bei pasižymi taisyklinga ovalia forma. Be to, jos yra traškios ir švelnaus skonio. Tuo tarpu mažesnė, netaisyklingos formos salota gali turėti tankią gūžę ir kartoką skonį“, – sako V.Juodkazienė.
Ieškantiems naujų skonių, ji siūlo receptą, kuriame puikiai dera salota „Iceberg“.
Ananasų ir tuno salotos
Ingredientai:
- 0,5 stiklinės kuskuso;
- 1 ananasas;
- 1 gūžė „Iceberg“ salotų;
- 1-2 tuno filė gabaliukai;
- sauja migdolų;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1 arbat. šaukšt. sezamų pastos tahini pastos (jos galite pasigaminti patys);
- druskos ir pipirų, pagal skonį.
Gaminimas:
1. Užpilkite kuskusą stikline karšto vandens ir leiskite jam pabrinkti.
2. Nuplaukite „Iceberg“ salotas ir suplėšykite į smulkesnius gabalėlius. Ananasą nulupkite, supjaustykite jį mažais gabalėliais.
3. Sumaišykite visus ingredientus lėkštėje, ant viršaus dėkite apkeptą tuną. Apšlakstykite salotas aliejaus, citrinos sulčių ir tahini pastos padažu.
4. Keptuvėje lengvai paskrudinkite migdolus, juos užberkite ant salotų.