Patiekalai iš lęšių: nebrangūs, skanūs, išradingi. 15 receptų

Vis dar atsiranda žmonių, kuriems lęšiai siejasi su neskaniu, prastu maistu. Nežinia, kodėl taip yra – gal jiems nepasisekė rasti gero recepto ar tas, kas vaišino, buvo be fantazijos? Skambiai kalbant, lęšiai turi daug potencialo – patiekalų su jais daugybė (vien ko verti indų virtuvės!), dera su įvairiausiais priedais, nėra brangūs, o kur dar visos organizmui naudingos medžiagos. Metas gaminti!
Prikaistuvis su maistu
Prikaistuvis su maistu / Vida Press nuotr.

Užkandžiai ir mišrainės:

Lęšių paštetas su graikiniais riešutais ir keptomis paprikomis
Receptas: Lęšių paštetas su graikiniais riešutais ir keptomis paprikomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 17
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 200.00 g (150 g žaliųjų skaldytų ir 50 g juodųjų)
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji raudona, oranžinė arba geltona)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Salierai: 2.00 vnt. (2–3 koteliai)
Česnakai: 2.00 skiltelės (2 arba 3)
Čiobreliai: 3.00 vnt. (3–4 šakelės)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 2.00 vnt. (šakelių)
Sviestas: 1.00 valg. š. (bet nebūtinai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Žaliuosius lęšius užpilkite vandeniu, kad apsemtų, įpilkite šaukštą aliejaus ir virkite 12–15 minučių. Juoduosius lęšius virkite taip pat vandenyje su aliejumi, bet ilgiau – apie 25 minutes.

2. Supjaustykite salierus, svogūnus ir česnakus. Trumpai apkepkite juos keptuvėje su trupučiu aliejaus ant mažos ugnies.

3. Papriką iškepkite orkaitėje. Įdėkite į maišelį ir užriškite. Palikite 15–20 minučių – lengviau nulupsite odelę. 

4. Į smulkintuvą sudėkite išvirtus žaliuosius lęšius, iškeptas ir nuvalytas paprikas, smulkintus graikinius riešutus, čiobrelius. Pagal skonį įberkite druskos. Viską susmulkinkite iki vientisos masės.

5. Dubenėlyje sumaišykite žaliųjų lęšių mišinį, išvirtus juoduosius lęšius, smulkiai supjaustytas petražoles ir šaukštelį saldžiųjų paprikų miltelių, įmaišykite kiaušinio trynį.

6. Kepimo indelį patepkite sviestu ir pabarstykite smulkintais graikiniais riešutais.

7. Į paruoštą indelį sukrėskite pašteto masę, viršų galite apibarstyti paprikų milteliais ir papuoškite petražolėmis, riešutais. Kepkite 20–25 minutes iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Svarbu!

• Lukštentus graikinius riešutus prieš naudojant būtina atidžiai perrinkti, nes dažnai pasitaiko mažų lukštų gabaliukų, kurie nepatiks nei jūsų dantims, nei smulkintuvo ašmenims.

• Lęšius virkite vandenyje su trupučiu aliejaus – taip nesusidarys putos ir pagerės lęšių tekstūra – jie taps glotnūs lyg šilkiniai.

Suskleisti
Lęšių mišrainė su kiaušiniais
Receptas: Lęšių mišrainė su kiaušiniais
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.2 / 99
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 300.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (geltonoji)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Majonezas: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Lęšius 30 min. pamirkykite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nepervirkite!

2. Išvirkite ir supjaustykite kiaušinius.

3. Papriką ir svogūnus supjaustykite stambiau ir pakepinkite aliejuje.

4. Visus produktus pagardinkite prieskoniais ir sumaišykite su majonezu.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Lęšių ir daržovių pyragas
Receptas: Lęšių ir daržovių pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 29
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 150.00 g (raudonųjų)
Morkos: 250.00 g (šviežių tarkuotų)
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Parmezano sūris: 150.00 g (tarkuoto)
Grietinėlė: 200.00 g (neriebios)
Sviestas: 50.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kuminai: 1.00 arbat. š. (0,5 kmyninių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti pagal skonį)
Vanduo: 2.00 st. (negazuotas mineralinis)
Kaip gaminti

1. Į prikaistuvį suberkite lęšius, užpilkite dviem stiklinėmis negazuoto mineralinio vandens, statykite ant ugnies. Kai užvirs, virkite 10–15 minučių. Palikite atvėsti.

2. Nuplautą saliero stiebą supjaustykite smulkiais griežinėliais, nuluptus svogūnus susmulkinkite. Keptuvėje ištirpinkite pusę nurodyto kiekio sviesto. Sudėkite svogūnus, suberkite kmyninius kuminus ir kepinkite, kol svogūnai pagels. Sudėkite likusį sviestą, smulkintus salierus, tarkuotas morkas ir maišydama kepinkite ant silpnos ugnies apie 5 minutes.

3. Gautą masę sumaišykite su virtais lęšiais, pagal skonį pasūdykite. Giliame dubenyje kiaušinių trynius išsukite su grietine ir tarkuotu sūriu. Pagal skonį įberkite druskos, maltų pipirų. Sudėkite kepintas daržoves, virtus lęšius, išmaišykite. Atsargiai įmaišykite išplaktus kiaušinių baltymus.

4. Stačiakampę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Sukrėskite paruoštą daržovių, kruopų ir kiaušinių masę, paviršių gražiai išlyginkite medine mentele. Apibarstykite sezamų sėklomis, apšlakstykite lydytu sviestu. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol paviršius gražiais apskrus. Puoškite šviežiais žalumynais.         

Suskleisti
Lęšių humusas
Receptas: Lęšių humusas
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 36
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 1.00 st. (oranžinių)
Vanduo: 2.00 st.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sezamų pasta „Tahini“: 3.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (3 valg. š. sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Lęšius iš vakaro užmerkite. Išskalaukite, užpilkite nurodytu kiekiu vandens ir virkite, kol vandens beveik neliks.
  2. Kiek pravėsusius lęšius sukrėskite į elektrinį plakiklį, suberkite smulkintą česnaką, sezamų pastą, citrinų sultis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir susmulkinkite iki vientisos masės.
  3. Sudėkite į dubenėlį, apšlakstykite aliejumi, lengvai išmaišykite šaukštu, apibarstykite paprikos milteliais.
  4. Šį humusą gardu valgyti su duona, skrebučiais, pita, įvairiais trapučiais, šviežiomis daržovėmis. Galima naudoti kaip užtepą lavašui.
Suskleisti
Salotos
Receptas: Sočios lęšių ir avinžirnių salotos su tahini padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 17
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 200.00 g (žaliųjų ar rudųjų; perrinktų ir nuplautų)
Česnakai: 3.00 skiltelės (2 perpjautos perpus lęšiams ir 1 padažui)
Šalavijai: 1.00 valg. š. (šviežių arba džiovintų)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (po 2 šaukštus lęšiams ir salotų užpilui)
Kalendros: 2.00 arbat. š. (grūdelių, pakepintų ir sumaltų kavamale ar specialioje grūstuvėje)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (pakepinto ir sumalto kavamale ar specialioje grūstuvėje)
Druska: 0.50 arbat. š.
Tahini pasta: 2.00 valg. š.
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (šviežiai spaustų)
Avinžirniai: 1.00 st. (konservuotų, nusunktų, perskalautų šaltu vandeniu ir apdžiovintų)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (mažas)
Petražolės: 1.00 sauja (galima keisti šviežia kalendra)
Fetos sūris: 200.00 g (galite keisti minkštu ožkos sūriu)
Kedrinės pinijos: 1.00 valg. š. (pakepintų keptuvėje iki švelnios rusvos spalvos; galima keisti sezamų sėklomis)
Kaip gaminti
  • Pirmiausia išsivirkite lęšius. Sudėkite juos, česnaką, šalavijus į storadugnį puodą, supilkite alyvuogių aliejų ir porą stiklinių šalto vandens. Palaukite, kol užvirs ir sumažinkite karštį iki minimalaus, kad vanduo vos burbuliuotų. Virkite lęšius nuo 25 iki 35 min., kol jie bus vis dar birūs, tačiau išvirę. Leiskite jiems kiek pravėsti puode, o tada nusunkite, išrinkite česnako gabaliukus ir šalavijo lapelius, jų nebereikės.
  • Paruoškite padažą: grūstuvėje sutrinkite česnaką, 1/2 arbat. šaukšt, druskos ir kalendras bei kuminus. Mažame dubenėlyje sumaišykite gautą česnakų ir prieskonių pastą su tahini pasta, 1 valg. šaukš. citrinos sulčių ir alyvuogių aliejumi. Paragaukite ir, jei trūksta, įdėkite dar druskos. Labai plonai supjaustytą raudonąjį svogūną sumaišykite su geru žiupsniu druskos ir likusiomis citrinos sultimis.
  • Sumaišykite salotas: į gilią lėkštę dėkite lęšius, avinžirnius, svogūnus ir užpilkite padažu bei kruopščiai išmaišykite. Prieš valgant ant viršaus pabarstykite kapotų šviežių žolelių, trupinto fetos sūrio ir kedrinių pinijų (arba sezamo sėklų).
Suskleisti

Sriubos:

Pikantiška lęšių sriuba
Receptas: Pikantiška lęšių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 170
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 1.00 st. (1,5 st. raudonųjų lęšių)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Mairūnas: 4.00 g (džiovintų mairūnų arba raudonėlių)
Daržovių sultinys: 2.00 st. (arba vištienos)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Grietinė: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Lęšius perrinkite, nuplaukite po tekančiu vandeniu, nuvarvinkite.

2. Puode storu dugnu arba gilioje keptuv4je įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, trumpai pakepinkite, kol svogūno gabalėliai taps perregimi.

3. Išspauskite česnaką, sudėkite griežinėliais pjaustytas morkas, dar truputėlį pakepinkite, sudėkite lęšius, supilkite sultinį, įmeskite laurų lapą, pagardinkite mairūnais arba raudonėliais. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite, kol suminkštės lęšiai.

4. Baigiant virti pasūdykite sriubą, pagardinkite pipirais ir citrinos sultimis. Jei sriuba per tiršta, įpilkite dar sultinio arba vandens.

5. Kmynų sėklas trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje. Išpilstykite sriubą į dubenėlius, ant viršaus užberkite kmynų sėklų. Pagardinkite šaukštu liesos grietinės.

Kulinaro patarimas. Kad lęšiai greičiau išvirtų, 2–3 valandas palaikykite juos vandenyje. Raudonieji lęšiai greičiausiai suminkštėja, todėl labiausiai tinka sriuboms ir košėms gaminti. Troškiniams ir mišrainėms derėtų rinktis žaliuosius arba ruduosius lęšius.  

Suskleisti
Lęšių sriuba su virta dešra
Receptas: Lęšių sriuba su virta dešra
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.5 / 22
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 300.00 g
dešra virta 600.00 g
šoninė 8 juostelės rūkytos 8.00 riekės
Svogūnai: 4.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (lapkotis)
Morkos: 2.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Čiobreliai: 2.00 vnt. (šakelės šviežių)
Actas: 1.00 valg. š. (vyno)
Petražolės: 1.00 sauja
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Morkas supjaustykite kubeliais, porą, saliero lapkotį – nedideliais gabalėliais.

2.Dešrą nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Puode ištirpinkite sviestą, sudėkite svogūnus, šoninės juosteles ir maišydami truputį pakepinkite.

3.Supilkite daržovių sultinį, sudėkite morkas, čiobrelių šakeles ir ant silpnos ugnies virkite 15 minučių. Suberkite plautus ir nuvarvintus lęšius, sudėkite pjaustytą dešrą ir ant silpnos ugnies virkite dar 20 minučių.

4.Pasūdykite, pagardinkite pipirais, įberkite žiupsnelį cukraus, įpilkite šaukštą vyno acto. Tiekite pabarstytą kapotomis petražolėmis.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Kreminė lęšių sriuba
Receptas: Kreminė raudonųjų lęšių ir brokolių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.8 / 33
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis, smulkiai supjaustytas)
Porai: 1.00 vnt. (supjaustytas žiedais)
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (vidutinis, suskirstytas žiedynais)
Lęšiai: 200.00 g (raudonųjų)
Daržovių sultinys: 1.00 l (tinka paruoštas iš ekologiško sultinio pakelio)
Fetos sūris: 100.00 g (trupinto; galima keisti varškės sūriu ar natūraliu jogurtu)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Duona: 2.00 riekės (geros šviesios, ciabbata tipo)
Petražolės: 5.00 vnt. (šakelės)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Aukštame puode su trupučiu aliejaus iki aukso spalvos pakepinkite porą ir svogūną. Tada berkite brokolio gabaliukus ir kelias minutes pamaišydami kepkite.

2. Supilkite sultinį ir, kai užvirs, lęšius. Virkite apie 15 minučių, arba kol lęšiai taps minkšti.

3. Kol sriuba verda, supjaustykite duoną kubeliais ir paskrudinkite keptuvėje ant vidutinės ugnies su vos vos aliejaus – kol gabalėliai taps traškūs.

4. Sutrinkite sriubą elektriniu trintuvu, pagardinkite druska, pipirais ir patiekite norimos temperatūros su šaukštu trupinto sūrio (arba jogurto), šviežiai pjaustytomis petražolėmis.

Suskleisti
Moliūgų sriuba su raudonaisiais lęšiais
Receptas: Moliūgų ir raudonųjų lęšių sriuba
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 41
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (supjaustytas kubeliais)
Alyvuogių aliejus: 7.00 valg. š. (2 sriubos virimui ir 5 išvirusios pagardinimui)
Moliūgai: 600.00 g (geriausia tinka Hokaido, pjaustyto kubeliais)
Vištienos sultinys: 600.00 ml
Lęšiai: 150.00 g (raudonųjų)
Kokosų pienas: 100.00 ml
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kalendros sėklos: 2.00 valg. š. (pagardinimui)
Moliūgo sėklos: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, berkite svogūnus ir pakepinkite, kol pradės gelsti – apie 4 minutes. Tada suberkite moliūgo kubelius, pakepkite minutę, suberkite lęšius, supilkite vištienos sultinį ir leiskite ramiai virti apie 25–30 minučių.

2. Kai moliūgas bus minkštas ir lęšiai išvirę, sutrinkite sriubą elektriniu trintuvu, pagardinkite kokoso pienu, citrinos sultimis, pipirais, gal dar trupučiu druskos, jei sultinys nebuvo labai sūrus.

3. Pagardui elektrine trintuve sumalkite kalendrą ir moliūgo sėklas drauge su alyvuogių aliejumi. Pagardinkite druska, pipirais.

4. Pilkite sriubą į lėkštes, apšlakstykite pagardu ir mėgaukitės.

Suskleisti

Antrieji patiekalai:

Lęšių troškinys
Receptas: Lęšių troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 81
Receptas
Ingredientai
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Lęšiai: 400.00 g
Baklažanai: 1.00 vnt.
Pievagrybiai: 200.00 g
Morkos: 2.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Lęšius išvirkite arba ištroškinkite garuose.

2. Svogūną, baklažaną ir pievagrybius supjaustykite, nuskustas morkas sutarkuokite smulkiais šiaudeliais. Į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus ir pakaitinusi suberkite smulkintas morkas, pievagrybius ir baklažanus. Kai apkeps, suberkite smulkintą svogūną ir dar patroškinkite. Galiausiai suberkite virtus lęšius, pagardinkite druska ir žolelių mišiniu, išmaišykite ir kelias minutes patroškinkite.

3. Tiekdama galite pagardinti šaukštu neriebios grietinės ar natūralaus jogurto.

Suskleisti
Lęšių košė su daržovėmis
Receptas: Lęšių košė su daržovėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 21
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 2.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Lęšiai: 1.00 st.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Karis: 3.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (tarkuotų šviežių)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Į didelį puodą supilkite aliejų, gerai įkaitinkite, sudėkite sugrūstus česnakus, smulkiai sukapotus svogūnus, suberkite kario miltelius, sudėkite imbierą, smulkiai sukapotą aitriųjų paprikų ankštį ir 4 min. patroškinkite.

2. Sudėkite nuplautus lęšius, kubeliais supjaustytas bulves, nuluptus ir skiltelėmis supjaustytus pomidorus, supilkite sultinį.

3. Kai viskas užvirs, puodą uždenkite ir ant labai mažos ugnies virkite, kol lęšiai suminkštės (maždaug 30 min.).

Suskleisti
Lęšių keri indiškai
Receptas: Lęšių keri indiškai
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 62
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 200.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Gvazdikėliai: 3.00 vnt.
Imbieras: 5.00 g
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Svogūnai: 2.00 vnt.
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Šaltame vandenyje valandą pamirkykite lęšius.

2. Svogūnus supjaustykite. Vieną svogūną sudėkite į puodą kartu su lęšiais ir virkite, įdėkite truputį duskos.

3. Į keptuvę sudėkite kitą svogūną ir suberkite gvazdikėlius, imbierą bei cinamoną. Baigiant kepti, įkrėskite pomidorų padažo bei viską sumaišykite su virtais lęšiais. Skanaus.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Daržovių troškinys su lęšiais
Receptas: Daržovių troškinys su lęšiais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 102
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Morkos: 3.00 vnt.
Salierai: 3.00 vnt. (lapkočiai)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Karis: 30.00 g (1,5 šaukšto)
Daržovių sultinys: 600.00 ml
Pomidorai: 400.00 g (1 indelis konservuotų pomidorų be odelių)
Lęšiai: 200.00 g (raudonieji)
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1.Svogūnus ir česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite. Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais, salierą – griežinėliais.

2.Puodo dugne įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, česnakus ir kelias minutes pakaitinkite. Tada sudėkite morkas, salierus, karį ir išmaišykite.

3.Supilkite sultinį, trintus pomidorus, lęšius ir užvirkite. Uždengę sumažinkite ugnį ir retkarčiais pamaišydami troškinkite 20–25 minutes.

4.Pagardinkite ką tik išspaustomis citrinų sultimis, druska ir pipirais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Sotūs vištienos ir lęšių maltinukai
Receptas: Sotūs vištienos ir lęšių maltinukai
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 102
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 300.00 g (maltos)
Lęšiai: 200.00 g (virtų raudonųjų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Karis: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 4.00 valg. š. (kokosų - kepimui)
Kaip gaminti
  1. Svogūną susmulkinkite ir kartu su visais nurodytais produktais gerai sumaišykite.
  2. Drėgnomis rankomis formuokite norimo dydžio maltinukus ir kepkite keptuvėje, įkaitintame kokosų aliejuje.
  3. Patiekite su šviežiomis žaliomis salotomis, galite apšlakstyti mėgstamu padažu.

 

Suskleisti
Indiškas lęšių troškinys dhal su saldžiosiomis bulvėmis
Receptas: Dalas – indiškas lęšių troškinys su saldžiosiomis bulvėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.2 / 20
Receptas
Ingredientai
Česnakai: 2.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 vnt. (4 cm ilgio šviežio imbiero gabaliukas)
Aitrioji paprika: 0.50 vnt. (ir dar 1/2 arbat. šaukšt. kashmiri aitriosios paprikos miltelių)
Lęšiai: 200.00 g (raudonųjų)
Kokosų pienas: 330.00 g (viena skardinė)
Daržovių sultinys: 200.00 ml
Špinatai: 50.00 g
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š.
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Kardamonas: 3.00 vnt. (sėklyčių iš 3 ankščių)
Gvazdikėliai: 1.00 vnt.
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt. (5 cm ilgio)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pasigaminkite prieskonių mišinį: sumalkite ar grūstuvėje sutrinkite kumino, kalendros ir kardamonų sėklas bei vieną gvazdikėlį. Į sutrintus prieskonius dėkite ciberžolę ir kashmiri aitriosios paprikos miltelius. Viską išmaišykite ir atidėkite 1 arbat. šaukšt. į kitą indą.

2. Smulkiais griežinėliais supjaustykite svogūną ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Kepkite apie 10 min. ant silpnos ugnies, kol svogūnai bus minkšti. Smulkiai supjaustykite česnaką, imbierą ir aitriąją papriką ir dėkite į tą pačią keptuvę. Padidinkite ugnį ir kepkite 1–2 minutes. Dėkite prieskonių mišinį kartu su cinamono lazdele ir kepkite dar 1 minutę. Labai svarbu nesudeginti prieskonių!

3. Į keptuvę berkite lęšius, pilkite kokosų pieną ir 100 ml sultinio. Pirmiausia užkaitinkite, tada sumažinkite ugnį, uždenkite dangtį ir kepkite apie valandą, vis maišydami kas 10–15 minučių ir tikrindami, ar nereikia daugiau sultinio.

4. Kai lęšiai jau bus minkšti, dėkite 1/2 arbat. šaukšt. likusio prieskonių mišinio, špinatus, druską ir pipirus. Pakaitinkite dar 2–3 minutes, kol špinatai suglebs.

5. Kol lęšiai ruošiami keptuvėje, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Griežinėliais supjaustykite saldžiąją bulvę, užberkite 1/2 arbat. šaukšt. likusio prieskonių mišinio, užpilkite šlakelį aliejaus ir viską išmaišę dėkite į orkaitę. Kepkite apie 20–25 min. Patiekite su lęšių troškiniu.

Suskleisti
Egiptietiškas ryžių ir lęšių troškinys kosheri
Receptas: Egiptietiškas ryžių ir lęšių troškinys „kosheri“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.2 / 16
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 300.00 g (žaliųjų; ryžiams)
Ryžiai: 200.00 g (geriausia basmati; ryžiams)
Sviestas: 40.00 g (ryžiams)
Makaronai: 50.00 g (idealu, jei bus vermišeliai; ryžiams)
Sultinys: 400.00 ml (vištienos, daržovių arba tiesiog vandens; ryžiams)
Muskatas: 0.50 arbat. š. (malto; ryžiams)
Cinamonas: 1.50 arbat. š. (ryžiams)
Alyvuogių aliejus: 120.00 ml (po 60 ml ryžiams ir padažui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (ryžiams)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; ryžiams)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; ryžiams)
Česnakai: 2.00 skiltelės (pomidorų padažui)
Čili pipiras: 2.00 vnt. (pomidorų padažui)
Pomidorai: 8.00 vnt. (gali būti konservuoti; pomidorų padažui)
Vanduo: 370.00 ml (pomidorų padažui)
Actas: 60.00 ml (sidro arba baltojo vyno; pomidorų padažui)
Kalendros: 20.00 g (šviežios; pomidorų padažui)
Kuminai: 2.00 arbat. š. (maltų; pomidorų padažui)
Kaip gaminti

1. Pradėkite nuo padažo. Susmulkinkite česnako skilteles ir čili pipirus, supjaustykite pomidorus kubeliais.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite česnaką su čili. Sudėkite pomidorus, supilkite vandenį, actą, kuminą ir arbatinį šaukštelį druskos. Užvirkite, sumažinkite kaitrą ir virkite apie 20 min., kol padažas sutirštės. Nukaiskite, sudėkite kapotą kalendrą ir paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų ar daugiau kalendros.

3. Padažą laikykite šiltai arba atvėsinkite – jį galima valgyti ir šiltą, ir šaltą. Nepamirškite paragauti padažo prieš patiekdami, jei vartosite jį atvėsintą.

4. O dabar gaminame troškinį kosheri. Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir kepkite svogūnus, kol jie gerai apskrus. Paskleiskite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

 

5. Nuplaukite lęšius, užpilkite dideliu kiekiu šalto vandens ir užvirkite. Sumažinkite kaitrą ir virkite apie 25 minutes. Nepervirkite, kad lęšiai nepavirstų į košę. Nukoškite.

6. Šaltame vandenyje gerai nuplaukite ryžius. Nukoškite ir gerai nuvarvinkite.

7. Didelėje keptuvėje ar troškintuve ištirpinkite sviestą ir suberkite nevirtus makaronus. Maišydami kepkite, kol vermišeliai įgaus auksinę spalvą. Sudėkite nuplautus ryžius ir gerai išmaišykite, kad visos kruopos pasidengtų sviestu.

8. Supilkite sultinį ar vandenį, suberkite muskato riešutą, cinamoną, 1 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ir gerą žiupsnį šviežiai maltų juodųjų pipirų. Užvirkite, sumažinkite kaitrą, uždenkite ir virkite 12 minučių.

9. Nukaiskite, nuimkite dangtį, uždenkite keptuvę švariu medvilniniu rankšluosčiu ir vėl uždėkite dangtį. Palikite 5 minutėms.

 

10. Šakute supurenkite ryžius, sudėkite lęšius ir didžiąją dalį keptų svogūnų – šiek tiek pasilikite pateikimui. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.

11. Sudėkite ryžius į serviravimo indą ir apibarstykite likusiais kepintais svogūnais. Patiekite karštus su šaltu arba šiltu pomidorų padažu.

Pastabos:

Supaprastinimai: visas reikalas užima nemažai laiko ir šis troškinys tikrai to vertas. Bet kartais, pavyzdžiui, per atostogas ar kelionėse, galima šiek tiek pasukčiauti. Naudokite konservuotus lęšius, smulkintus konservuotus pomidorus padažui ir keptus svogūnus iš IKEA.

Nė dienos be mėsos? Tai puikus vegetariškas patiekalas, bet mažesnėmis porcijomis jis gali atlikti ir garnyro vaidmenį. Pomidorų padažą galite keisti agurkų ir pomidorų salotomis.

Makaronai: jei netyčia pamiršote jų parsinešti, galima patiekalą gaminti ir be jų, nors jie patiekalą pakylėja į kitą lygį. Vermišelius galima keisti orzo (ryžių formos makaronai), raidelėmis arba kitais smulkiais makaronais. Galima sulaužyti/sukarpyti spagečius.

Be glitimo/pieno: nedėkite makaronų o sviestą keiskite alyvuogių arba kokoso aliejumi.

 

Suskleisti
Veganiški lęšių kukuliai
Receptas: Veganiški lęšių kukuliai pomidorų tyrėje
2 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.8 / 32
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 250.00 g (žaliųjų)
Druska: 0.50 arbat. š.
Džiūvėsiai: 3.00 valg. š. (maltų)
Rafinuotas rapsų aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Pomidorų tyrė: 500.00 ml (patiekimui)
Kaip gaminti

1. Lęšius nuplaukite ir užmerkite vandenyje apie 1-2 val.

2. Į puodą su vandeniu pilkite lęšius, apvirkite, kol jie suminkštės, bet dar bus standūs, nesutęžę.

3. Atvėsintus lęšius padalinkite į dvi lygias dalis.

4. Vieną dalį susmulkinti elektriniame smulkintuve, naudodami S formos peilį. Taip pat susmulkinkite ir brokolį.

5. Nesmulkintus lęšius sumaišykite su smulkintais, taip pat brokoliais, duonos trupiniais, druska, viską gerai išmaišykite. Palikti pastovėti kelias minutes.

6. Įkaitinkite keptuvę su nedideliu kiekiu aliejaus.

7. Į keptuvę dėkite rankomis suformuotus rutuliukus, kepkite iš visų pusių ant nedidelės ugnies.

8. Iškepus kukuliams, į tuščią keptuvę pilkite pomidorų tyrę, dėkite kukulaičius ant viršaus, uždenkite dangti ir šildykite dar apie 10-15 min. ant nedidelės ugnies.

Patiekite su daržovėmis, makaronais ar kitais mėgstamais produktais.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis