- Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.
- Vieną tešlos lapelį supjaustykite į 16 maždaug 0,5 cm pločio juostelių. Kitus du padalykite perpus – turėsite 4 kvadratinius pagrindus. Iš tešlos juostelių padarykite visų kvadratų bortelius. Tešlos pagrindą subadykite šakute ir šaukite į orkaitę 5 minutėms.
- Vienodo storio riekelėmis supjaustykite pomidorus, cukiniją ir mocarelą. Sudėkite ant apkeptos tešlos. Pabarstykite druska, pipirais ir smulkintomis žolelėmis. Šaukite į orkaitę ir kepkite 12–15 minučių, kol tešla gražiai apskrus.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Kumpio griežinėliais apsukite duonos lazdeles ir dėkite į lėkštę šalia mocarelos gabalėlių bei pomidoriukų.
Mocarelą apšlakstykite aliejumi, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir bazilikų lapeliais.
1. Salotas, pomidorus ir agurką nuplaukite. Salotas suplėšykite mažais gabaliukais. Agurką nulupkite, susmulkinkite kartu su pomidorais. Mocarelą supjaustykite gabaliukais. Viską sumaišykite.
2. Keptuvėje pakepinkite sezamų ir moliūgų sėklas bei saulėgrąžas ir užberkite ant salotų.
3. Išspauskite iš citrinos ir apelsino sultis, į jas įpilkite abiejų rūšių aliejus ir medų bei įberkite žiupsnį druskos. Viską gerai išmaišykite ir pikite šį padažą ant salotų.
4. Patiekite su dar šilta paskrudinta duona.
Receptą atsiuntė skaitytoja Jūratė
1. Mocarelą išimkite iš pakuotės, nuvarvinkite, nusausinkite ir šiek tiek paridenkite ant medinės lentos, kad rutuliukai suminkštėtų.
2. Paruoškite marinatą: česnakus ir aitriąją papriką nulupkite, sukapokite. Visus prieskonius sumaišykite su žalumynais, aliejumi, citrinų sultimis ir žiupsneliu cukraus. Marinatą pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
3. Paruoštu prieskonių mišiniu gausiai aptepkite mocarelos rutuliukus, dėkite juos į sandariai uždaromą indą ir 3 val. laikykite šaldytuve.
4. Greipfrutą nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Pistacijas paskrudinkite. Mocarelos gabalėlius supjaustykite griežinėliais. Į dubenėlius sluoksniuokite po kelis greipfrutų ir mocarelos griežinėlius, ant viršaus pilkite alyvuogių aliejaus, berkite pistacijų.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant sūrio marinavimo laiko).
1. Džiovintus pomidorus užpilkite aliejumi ir palaikykite apie valandą, kad išmirktų.
2. Paukštienos krūtinėlę supjaustykite šiaudeliais, užberkite prieskonių, sudėkiti išmirkusius džiovintus pomidorus, šiek tiek druskos ir kepkite (geriausia kepti visiškai be aliejaus).
3. Kai mėsytė apskrunda, suberkite saulėgrąžų sėklas ir viską kartu pakepinkite. Tuomet belieka supjaustyti špinatus, mocarelos sūrį, sudėti pomidoriukus, paskaninti priekoniais salotoms ir visus ingredientus sumaišyti su alyvuogių aliejumi.
Sveika ir skanu! Ir dietoms tinka!
Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė
1. Kumpį suplėšykite gabalėliais ir paskrudinkite karštoje sausoje keptuvėje.
2. Į puodą suberkite vyšninius pomidoriukus, sukrėskite konservuotus pomidorus, statykite ant ugnies ir luktelėkite, kol užvirs. Kaitinkite apie 10 minučių.
3. Sudėkite trintus česnakus, supilkite aliejų, įberkite žiupsnelį druskos, išmaišykite ir dar pora minučių pakaitinkite.
4. Nepridegančią kepimo formą ištepkite sviestu, ant dugno išdėliokite sluoksnį makaronų lakštų.
5. Aptepkite juos plonu sluoksniu pikantiškos pomidorų masės. Ant viršaus pabarstykite skrudinto kumpio, gabalėliais pjaustytos mocarelos, užkrėskite rikotos.
6. Uždenkite lazanijos lakštais, vėl aptepkite pomidorų mase, apibarstykite skrudintu kumpiu, sūriu ir t. t. Taip susluoksniuokite likusius produktus (viršutinis sluoksnis turi būti pikantiško pomidorų padažo).
7. Apibarstykite tarkuotu parmezanu, apšlakstykite lydytu sviestu, indo viršų uždenkite folija ir 20 minučių pašaukite į 180ºC karštumo orkaitę. Ištraukusi foliją nuimkite ir indą su valgiu vėl pašaukite į orkaitę. Kepkite dar apie pusvalandį.
8. Puoškite šviežiais mėtų ir bazilikų lapeliais.
1. Paruoškite tešlą: ištirpdykite alaus mieles vandenyje, gerai išmaišykite, paskui įberkite miltų, druskos, įpilkite vandens ir viską išminkykite. Gautą tešlą uždenkite drėgnu rankšluosčiu ir 2 val. palaikykite šiltoje sausoje vietoje. Iškilusią tešlą padalykite į 4–6 dalis ir palikite kilti dar 4 valandoms. Praėjus šiam laikui, tešla turi būti suvartota per artimiausias 6 val. (jokiu būdu nepalikite jos šaldymo kameroje kitam kartui!).
2. Iš padalytos tešlos suformuokite apvalius plonus papločius.
3. Paruoškite pomidorus: gerai prinokusius pomidorus nulupkite, sutrinkite, nuvarvinkite sulčių perteklių ir į masę įmaišykite šiek tiek druskos.
4. Gautą pomidorų masę užtepkite ant tešlos papločių ir apie 15–20 min. kepkite iki 250 °C įkaitintoje orkaitėje.
5. Po 15–20 min. ant picos išdėliokite mocarelos riekeles ir alyvuogių aliejumi apšlakstykite picą.
6. Kai sūris išsilydys, uždėkite kelis lapelius baziliko, palaukite apie 2 min. ir traukite picą iš orkaitės. Valgykite neataušusią.
1. Lazanijos lakštus trumpai apvirkite su šlakeliu aliejaus, kad nesuliptų.
2. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite ir, kol dailiai apskrus, pakepinkite svieste.
3. Špinatus nuplaukite ir suplėšykite (arba atšildykite ir nuspauskite), tada sukrėskite į svogūnus ir kelias minutes pakepinkite, bet ne ilgiau. Įberkite druskos, pipirų.
4. Varškę išsukite, suberkite tarkuotą parmezaną, mocarelą, pasūdykite, pagardinkite bazilikais.
5. Paruoškite bešamelio padažą: nedideliame puodelyje ištirpinkite sviestą, pamažu supilkite paskrudintus miltus, pieną, tada įberkite muskatų, padažą pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kaitinkite, kol sutirštės.
6. Truputį padažo įpilkite į sviestu išteptą kepimo formą, dėkite makaronų lakštus, vėl pilkite padažo, krėskite sluoksnį špinatų, dėkite kitus lakštus, ant jų – sluoksnį varškės ir t. t.
7. Viršų aptepkite trintais pomidorais, pilkite likusį bešamelio padažą, apibarstykite sūriu.
Kepkite karštoje orkaitėje apie 30 min.
1. Tešlą atšildykite, išpjaukite du apskritimus ir abu lakštus klokite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
2. Pesto padažą, aliejų, raudonėlius ir citrinų sultis sumaišykite, gautą mišinį tepkite ant lakštų.
3. Pomidorus nuplaukite, galus įpjaukite, odeles nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite, tada pomidorus supjaustykite griežinėliais.
4. Nuvarvintą mocarelą irgi supjaustykite griežinėliais.
5. Paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite, apšlakstykite aliejumi ir iškepkite orkaitėje, tada nulupkite odeles. Tai padaryti bus lengviau, jei karštas paprikas trumpam panardinsite į šaltą vandenį.
6. Ant kiekvieno picos gabalėlio dėkite mocarelos, pomidorų griežinėlių, berkite alyvuogių, centre dėkite po pusę raudonos ir geltonos paprikos.
7. Picą apsibarstykite parmezanu bei smulkintais bazilikais ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
1. Mocarelos ritinėlius supjaustykite griežinėliais ir apvoliokite miltuose, kiaušinių plakinyje bei džiūvėsėliuose. Keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų ir iš abiejų pusių apkepkite mocarelos griežinėlius, kol gražiai parus.
2. Padažui skirtus produktus sumaišykite.
3. Į lėkštes sudėkite nuplautas ir nusausintas salotas, pjaustytus pomidorus, žiedais raikytą svogūną, alyvuoges, keptą mocarelą ir užpilkite padažu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Indelyje sumaišykite pusę puodelio miltų, cukrų, druską, mieles, vandenį ir 10 min. palikite pastovėti.
2. Tada supilkite aliejų, po truputį suberkite likusius miltus, išminkykite tešlą ir pastatykite šiltai, kad pakiltų. Po 45 min., kai tešla pakils dvigubai, ją dar kartą gerai išminkykite, iškočiokite ir klokite į kepimo skardą.
3. Česnakus nulupkite, sukapokite, sumaišykite su grietine, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
4. Pomidorus nuplaukite, viduriuką išpjaukite ir supjaustykite apystoriais griežinėliais.
5. Ant paruošto picos pagrindo tolygiai paskleiskite saujelę tarkuotos mocarelos, tada išdėliokite vidutinio storio riekelėmis pjaustytą sūrį, pomidorų griežinėlius, ant sūrio paskirstykite po šaukštą grietinės, užberkite smulkintų bazilikų lapelių ir raudonėlių.
Picą kepkite karštoje orkaitėje apie 20 min.
Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant tešlos kildymo laiko).
- Cukiniją ir baklažaną nuplaukite, supjaustykite riekelėmis ir iš abiejų pusių apkepkite keptuvėje.
- Į dubenėlį sukrėskite majonezą, pagardinkite jį žolelių prieskoniais, česnakiniais pipirais, jei reikia, pasūdykite ir gerai išmaišykite.
- Skardą išklokite kepimo popieriumi ir formuokite bokštelius. Dėkite riekelę baklažano, pomidoro, cukinijos. Į tarpus tarp daržovių patepkite majonezu ir dėkite po riekelę mocarelos sūrio. Bokštelių viršų apibarstykite tarkuotu parmezanu.
- Bokštelius kepkite 200 laipsnių orkaitėje, kol išsilydys mocarela.
- Į pasirinktą indą suberkite kuskusą ir sumaišykite su salotų lapais.
- Apelsiną nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir kartu su pusžiedžiais pjaustytu svogūnu išdėliokite tarp salotų lapų.
- Ant viršaus gabalėliais sudėkite konservuotą tuną ir mocarelą.
- Padažui skirtus ingredientus suplakite šluotele, įtarkuokite apelsino žievelę, pasūdykite, įberkite pipirų. Padažu apšlakstykite paruoštas lėkštėje salotas.
Recepto autoriai: „Virtuvės mitų griovėjai“
- Dideliame dubenyje sumaišykite virtas ir sutrintas bulves, tarkuotą mocarelos sūrį, tarkuotą fermentinį sūrį, kiaušinį ir miltus.
-
Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Imkite po šaukštą paruoštos masės, tarp drėgnų delnų suformuokite nedidelius plokščius blynelius. Kepkite įkaitintame aliejuje apie porą minučių iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus.
- Iškepusius blynelius išimkite iš keptuvės ir perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad nusausintumėte riebalus.
-
Tiekite šiltus su grietine ir žalumynais. Skanaus!
- Švelniai susmulkinkite didžiąją dalį mėtų (kelis lapelius palikite patiekalui papuošti).
- Sumaišykite maltą mėsą, druską, aitriąsias paprikas ir smulkintas mėtas.
- Iš maltos mėsos suformuokite kukulius, o į jų vidų įdėkite mocarelos sūrio.
- Kepkite iki 225 °C įkaitintoje orkaitėje apie 5 minutes, kol mėsa švelniai paruduos.
- Sumažinkite temperatūrą iki 150 °C .
- Puode pašildykite padažo produktus ir užpilkite ant mėsos kukulių.
- Kepkite orkaitėje dar apie 10–15 minučių.
- Papuoškite mėtų lapais ir iškart patiekite.
1. Tešlą atitirpinkite, iškočiokite ir supjaustykie mažais stačiakampiais.
2. Parmezano sūrį sutarkuokite, mocarelą supjaustykite kubeliais ir dėkite ant tešlos.
3. Viršų užbarstykite bazilikais, užpilkite pomidorų padažo ir pašaukite į orkaitę 20 min.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė