Ingredientai:
skryliams:
- 400 g miltų;
- 1 kiaušinis;
- didelis žiupsnis druskos;
- 1 valg. šaukšt. aliejaus;
- drungno vandens.
padažui:
- 300–400 g įvairių šviežių miško grybų;
- 1 didelis svogūnas;
- aliejaus, kepimui;
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- gabaliukas sviesto;
- 2–3 valg. šaukšt. grietinės.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai paruoškite skrylių tešlą. Miltus berkite ant lygaus paviršiaus, padarykite viduryje duobutę, berkite į ją druską, muškite kiaušinį, pilkite aliejų ir plačiu peiliu vis įpildami vandens imkite kapoti. Kai visi produktai susijungs, imkite minkyti tešlą – ji turi tapti glotni ir vientisa, jei atrodo kietoka, įpilkite dar vandens. Tešla turi būti vidutinio kietumo. Įvyniokite ją į maistinę plėvelę ir padėkite pusvalandžiui į šoną.
2. Grybus kruopščiai nuvalykite ir supjaustykite panašaus dydžio gabaliukais. Jei esate susirūpinę, ar jie gerai iškeps keptuvėje, galite juos nuplikyti verdančiu vandeniu. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
3. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus, kaitra tebūnie vidutinė, berkite svogūnus ir pakepinkite, kol taps perregimi ir suminkštės. Tuomet suberkite grybus ir toliau kepkite maišydami. Pasūdykite, pabarstykite pipirais, iš keptuvės turi visiškai išgaruoti skystis, o grybai imti pamažu skrusti, įdėkite sviesto ir palaukite, kol išsilydys. Tuomet dėkite grietinę, nukaiskite, išmaišykite, uždenkite ir atidėkite į šoną kur nors šiltai, kol išvirsite skrylius.
4. „Pailsėjusią“ tešlą plonai iškočiokite ir supjaustykite rombais, kvadratais, apskritimais ar juostelėmis – kaip jums patinka. Išvirkite dideliame kiekyje pasūdyto vandens ir kiaurasamčiu sudėkite į keptuvę su paruoštu padažu. Išmaišykite, jei norite, pabarstykite tradicinėmis lietuviškomis žolelėmis – krapais, petražolėmis. Valgykite iškart!