Ingredientai:
viščiukui:
- 1 viščiukas, vidutinio dydžio, geriau kaimiškas;
- 2 saldžiosios bulvės, supjaustytos piršto storio griežinėliais;
- 1 svogūnas, supjaustytas plonais griežinėliais;
- alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 1 citrina (geriau ekologiška), nuplauta ir supjaustyta plonais griežinėliais ir dar 1 citrinos sultys bei nutarkuota žievelė (žievelės prireiks ryžiams);
- 1 valg. šaukšt. Vusterio (Vorčesterio) padažo;
- 1 arbat. šaukšt. svogūnų miltelių (nebūtinai);
- 1 atbat. šaukšt. džiovintų čiobrelių arba kelios šakelės šviežių.
ryžiams:
- 180 g ilgagrūdžių ryžių;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 0,5 arbat. šaukšt. maltos ciberžolės;
- 500 ml verdančio vandens.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.
2. Vidutinio dydžio kepimo skardą aukštesniais kraštais ištepkite maždaug šaukštu aliejaus. Sudėkite į skardą saldžiųjų bulvių bei svogūnų griežinėlius, tolygiai paskirstykite, pabarstykite druska ir pipirais, pamaišykite, kad viskas pasidengtų aliejumi. Ant viršaus sudėliokite citrinos griežinėlius.
3. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite citrinos sultis, Vusterio padažą, svogūnų miltelius (jei naudojate) ir čiobrelius. Gautu mišiniu apipilkite viščiuką ir, kiek įmanoma, įtrinkite, nepamiršdami ir vidaus. Taip paruoštą paukštį dėkite į skardos su bulvėmis ir svogūnais centrą.
4. Ryžius nuplaukite siete po tekančiu vandeniu, gerai nusunkite, perdėkite į dubenį, suberkite ciberžolę, citrinos žievelę, supilkite aliejų, pasūdykite ir įberkite pipirų, gerai išmaišykite. Taip paruoštus ryžius dėliokite skardoje aplink viščiuką, nemaišykite su kitais ingredientais.
5. Verdantį vandenį pilkite ant ryžių skardoje (ant viščiuko nereikia), o tada pridenkite viską folija ir kepkite apie 40–50 min. Praėjus šiam laikui foliją pašalinkite ir kepkite dar apie 25–30 min., kol vištiena ir ryžiai gražiai paskrus.