Ingredientai (4 asm.):
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 svogūnas, supjaustytas plonais pusžiedžiais;
- keli griežinėliai rūkytos šoninės, smulkiai supjaustytos;
- 8 parūkytos dešrelės kiaulienos (idealu vokiško – bratwurst – stiliaus);
- 4–5 bulvės, supjaustytos kubeliais;
- 1 obuolys, supjaustytas kubeliais;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 0,25 arbat. šaukšt. šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 1,5 arbat. šaukš. kmynų (galite dėti mažiau, jei kopūstai su kmynais);
- 500 g raugintų kopūstų, jei labai rūgštūs, perskalauti po šaltu vandeniu;
- 0,5 stiklinės baltojo vyno;
- 0,5 stiklinės sultinio arba vandens.
Gaminimas:
1. Į nemažą storadugnę keptuvę pilkite aliejų ir šiam įkaitus suberkite šoninės gabaliukus. Pakepinkite, kol ims švelniai skrusti ir „paleis“ riebalus. Išgriebkite šoninės gabaliukus ir atidėkite, riebalus keptuvėje palikite.
2. Į keptuvę dėkite dešreles ir pakepinkite vartydami, kol kiek apskrus šonai. Išimkite ir atidėkite.
3. Į tą pačią keptuvę berkite svogūnų pusžiedžius ir bulves, pakepinkite 4–5 min., kol svogūnai kiek suminkštės. Tada į keptuvę berkite obuolio kubelius, kmynus, minutę pakepinkite, suberkite ir pakepintus šoninės kubelius, dėkite raugintus kopūstus, pilkite baltąjį vyną ir sultinį (ar vandenį), suberkite druską, pipirus. Viską gerai išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų, patroškinkite 5–7 min.
4. Į tokį paruoštą „patalą“ guldykite dešreles lengvai jas įspausdami, sumažinkite kaitrą ir patroškinkite 15–20 min., kol dešrelės bus iškepusios. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.
5. Jei mėgstate, tiekite šį patiekalą su garstyčiomis, jei ne, valgykite tiesiog tokį, koks paruoštas. Skanaus!