Sočiajai žirnių sriubai reikės:
- 1,5 litro gero naminio sultinio;
- 150 g. skaldytų geltonųjų žirnių;
- 1 vidutinio svogūno;
- 1 skiltelės česnako;
- 1 saliero stiebo;
- 1 morkos;
- 2 bulvės ;
- 100 g rūkytos šoninės;
- 1-2 š. sviesto;
- 1-2 lauro lapelių;
- 1 žirnelio kvapniųjų pipirų;
- 1 a.š. džiovinto mairūno;
- 2 š. petražolių ;
- 1 a.š. balto vyno acto arba šviežiai spaustų citrinos sulčių;
- druskos, šviežiai malti juodieji pipirų.
Gaminimas:
Smulkiai supjaustome svogūną, česnaką ir salierą, morką sutarkuojame burokine tarka.
Žirnius kelis kartus praskalaujame šaltame vandenyje ir paliekame ant sietelio, kad nuvarvėtų. Kai puodas įkais, dedame kubeliais pjaustytą šoninę ir leidžiame riebaliukams iš lėto tirpti. Jeigu šoninė nėra labai riebi, įdedame vieną šaukštą sviesto. Šoninei apskrudus, dedame antrą šaukštą sviesto kartu su svogūnais, česnaku, salieru ir morkomis.
Viską išmaišome ir po poros minučių suberiame džiovintą mairūną, kvapniuosius pipirus ir lauro lapą, puodą uždengiame dangčiu.
Viską kepiname labai lėtai, retkarčiais pamaišant. Daržoves su šonine kepiname apie 15-20 minučių.
Tuomet beriame žirnius, pamaišome, leidžiame truputį sušilti ir pilame sultinį. Viskam užvirus būtinai nugraibome paviršiuje susidariusias putas. Uždengiame dangtį, sumažiname ugnį, kad sriuba vos kunkuliuotų ir paliekame virti apie 40-50 minučių, nepamiršdami kas 10-15 minučių pamaišyti.
Kai žirniai bus beveik išvirę, tai matysis, o ir paragauti galima, dedame kubeliais pjaustytas bulves ir verdame dar apie 15 minučių arba kol išvirs bulvės.
Sriubai baigus virti išjungiame ugnį, supilame balto vyno actą arba citrinos sultis, pamaišome ir uždengus leidžiame pailsėti, bent 10-15 minučių.
Jei mėgstate trintas sriubas, galite blenderiuoti, o jei ne, tiesiog gardinkite druska, pipirais. Išpilstytą sriubą pilame į lėkštes pagardinkite smulkintom petražolėmis. Skanaus!