Baba ghanoush – tradicinis Vidurio Rytų užkandis – užtepas, kuriam pasigaminti nereikia jokių specialių žinių, o ir sudedamųjų dalių čia nėra daug. Pagrindinis šios užtepėlės elementas – baklažanas, kuris tradiciškai kepamas ant atviros ugnies, taip suteikiant patiekalui aitrų dūmo skonį.
Šįkart mes jų nekepsime ant laužo, o pasinaudosime orkaite, kurioje jis iškepa kiek lengvesnis, tačiau atvėsintas būna ne ką mažiau gaivus ir viliojantis. Dar vienas komponentas, kuris būtinas, norint, kad patiekalas taptu tikrai artimas Rytams, tai tahinio pasta. Galbūt gaminant vieną ar kitą patiekalą jau teko susidurti su skrudintų sezamų pasta. O jei ne, tai siūlau jos įsigyti didesniame prekybos centre ar Rytų šalių specializuotose maisto parduotuvėse, kur galima bus pasirinkti iš kelių variantų. Dabar belieka kibti į darbą ir nepamiršti prieš ragaujant gerai atvėsinti užtepėlę.
Baba ghanoush pagal „Pavarsdienorastis“
Ingredientai:
- 3 baklažanai;
- 3 valg. šaukšt. sezamų pastos (tahinio);
- 0,5 citrinos sultys;
- 70 ml alyvuogių aliejaus;
- 2 skiltelės česnako;
- kumino;
- druskos;
- sezamų sėklų.
Gaminimas:
1. Pradžioje subadau baklažanus šakute iš visų šonų ir dedu kepti į iki 200 °C įkaitintą orkaitę. Kepu, kol baklažanas tampa minkštas ir paspaudus pirštu lieka įspaustas.
2. Iškepusius baklažanus dedu į sietą ir palieku kiek atvėsti. Pravėsusius prapjaunu, šaukštu iškabinu visą minkštimą su sėklomis ir dedu į sietelį nuvarvėti.
3. Nuvarvėjusią masę dedu į indą kartu su tahiniu, tarkuotu česnaku ir citrinos sultimis bei viską sutrinu iki vientisos masės rankiniu trintuvu.
4. Palaipsniui plakdamas įmaišau alyvuogių aliejų. Paskaninu druska, kuminu.
Gerai atvėsintą masę galima ragauti su skrudinta duona arba plokščia duonele pita, prieš tai apibarsčius skrudintomis sezamo sėklomis.
Šis receptas – iš maisto tinklaraščio Pavarsdienorastis, kurio autorius – virtuvės šefas Justinas Kapkovičius. Per 12 savo karjeros profesionalioje virtuvėje metų Justinas dirbo įvairiuose restoranuose Lietuvoje, Škotijoje, Skandinavijoje, yra laimėjęs ne vieną medalį tarptautiniuose kulinarijos konkursuose, kūręs skirtingų restoranų meniu. Šalia rimtos ir profesionalios karjeros, namuose Justinas gamina žymiai paprasčiau, nei restorane, tačiau skaniai ir išradingai. Namų virtuvei tinkamus jo receptus ir patarimus nuo šiol ras ir 15min skaitytojai.