Atskleisiu paslaptį, kad vienas iš dviejų ingredientų yra bulvės. Antrasis – sviestas. Ir tai tikrai nėra bulvių košė.
Reikalingi bus tik šie du paprasti ingredientai, kuriuos tikrai galime rasti kiekvienoje virtuvėje ir dar kantrybė saugant pirštus, nes bulves teks pjaustyti aštria tarka ir itin plonais griežinėliais.
Galbūt patiekalu visu 100 procentų aš jo ir nevadinčiau, nes dažnai jis užima garnyro vietą prie keptos žuvies ar nuo griliaus nuimto mėsos šmotelio. Tačiau, patikėkit manimi, paragavę norėsite jį valgyti ir kaip pagrindinį patiekalą.
Tiek savo skoniu, tiek išvaizda šimtalapis patraukia ne vieno skanautojo dėmesį ir jį galime rasti net ir geriausių restoranų valgiaraščiuose.
Bulvių šimtalapis pagal „Pavarsdienorastis“
Ingredientai (8 porcijoms):
- 1,5 kg bulvių;
- 200 sviesto;
- 2 skiltelės česnako;
- 5 šakelės čiobrelio;
- druskos.
Gaminimas:
1. Pradžioje į prikaistuvį dedu 100 g sviesto, smulkiai tarkuotą česnaką ir čiobrelio lapelius. Sviestą užkaitinu, kol šonuose ima formuotis burbulai. Palieku šiek tiek atvėsti ir įmaišau likusį sviestą.
2. Bulves supjaustau tarka, kuo ploniau. Nuplaunu vandeniu ir nusausinu popieriniu rankšluosčiu. Bulves dedu į didelį dubenį ir sumaišau su sviestu. Paskaninų keliais žiupsneliais druskos.
3. Kepimo indą iškloju sviestinių popieriumi ir pradedu dėlioti bulves. Bulves reikia sudėti tolygiais sluoksniais, kad išeitų tobulas šimtalapis. Sudėjus visas bulves, uždengiame sviestiniu popieriumi.
4. Kepame 185°C laipsnių temperatūroje orkaitėje apie 40 minučių. Priklausomai nuo bulvių aukščio formoje.
5. Iškepusi šimtalapį būtina prispausti! Tą galima padaryti puodu, pripildytu vandeniu, ar kitu sunkiu daiktu. Kai šimtalapis visiškai atvėsta, išimame jį iš indo ir supjaustome norimais gabaliukais, o prieš ragaujant, jį dar būtina pakepti ant įkaitintos keptuvės.
Tips & Tricks:
- Rekomenduoju patiekalą pagaminti dieną prieš ragaujant, kad būtų gerai sustingęs.
- Šimtalapį būtina suspausti, jei to nepadarysite, pjaustant bulvės byrės.
- Jei neturite specialių tarkų, bulves galite supjaustyti peiliu arba paprasta tarkute (liaudyje vadinama „kopūstams pjaustyti“).
- Norint iškloti sviestinį popierių inde gražiai, drąsiai sudrėkinkite jį po vandeniu, suglamžykite į gumulą ir vėl išvyniokite. Taip juo galėsite tolygiai ir gražiai uždengti visą dugną.
- Norint, kad patiekalas atrodytų tikrai įspūdingai, rekomenduoju jį pjaustyti taisyklingos formos juostomis, gražiai perpjovus matysis visi šimtalapio sluoksniai.
Šis receptas – iš maisto tinklaraščio Pavarsdienorastis, kurio autorius – virtuvės šefas Justinas Kapkovičius. Per 12 savo karjeros profesionalioje virtuvėje metų Justinas dirbo įvairiuose restoranuose Lietuvoje, Škotijoje, Skandinavijoje, yra laimėjęs ne vieną medalį tarptautiniuose kulinarijos konkursuose, kūręs skirtingų restoranų meniu. Šalia rimtos ir profesionalios karjeros, namuose Justinas gamina žymiai paprasčiau, nei restorane, tačiau skaniai ir išradingai. Namų virtuvei tinkamus jo receptus ir patarimus nuo šiol ras ir 15min skaitytojai.