Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Pavarsdienorastis“ receptas: lapinio kopūsto (kale) humusas

Kasdien tenka išgirsti vieną ar kitą frazę, susijusia su maisto mada arba, kaip dabar populiaru vadinti, kulinariniais „trendais“. Interneto portaluose ir spaudoje nuskamba begalės maisto produktų, kurie pastaruoju metu karaliauja aukščiausiose populiarumo pozicijose. Vieni produktai populiarūs, nes jie esą padeda numesti svorio, kiti tiesiog be priežasties šiuo metu maudosi šlovės spinduliuose, treti atgimsta ir gauna antrą ar net trečią gyvenimą.
Justinas Kapkovičius ir jo ruoštas humusas
Justinas Kapkovičius ir jo ruoštas humusas / Autoriaus, Lina Jushke nuotr.

Nenoriu prasilenkti su mada, todėl nusprendžiau sujungti kelis „ant bangos“ esančius produktus ir pagaminti labai paprastą užkandį. Nors gal tiksliau jį vadinti pagardu ar užtepu. Ant mano virtuvės stalo gula žalia ir geltona, o šiandien mes pasigaminsime lapinių kopūstų (kale) humusą.

Autoriaus nuotr./Ingredientai
Autoriaus nuotr./Ingredientai

Patiekalas yra kilęs iš Tolimųjų Rytų. Pavadinimas „hummus“ išvertus iš arabų kalbos reiškia „avinžirnis“. Noriu atitolti nuo klasikos ir praturtinti šį patiekalą keliais žaliais komponentais. Vienas iš jų – lapiniai kopūstai (kale), kurie per pastaruosius metus ne vienam „žolėdžiui“ susuko galvą. Kitas žalias komponentas – pistacijos, kurias visi labiau vertina kaip puikų užkandį prie alaus. Šie trys ingredientai susitiko vienoje lėkštėje ir, patikėkite, tapo „super trendy“.

Lapinių kopūstų (kale) humusas pagal Pavarsdienorastis

Ingredientai:

  • 300 g džiovintų avinžirnių;
  • 100 g žaliųjų pistacijų;
  • 70 g lapinių kopūstų (kale);
  • citrinos;
  • druskos;
  • pipirų.
Autoriaus nuotr./Ingredientai
Autoriaus nuotr./Ingredientai

Gaminimas:

1. Pradžioje avinžirnius palieku mirkti vandenyje.

2. Avinžirnius verdu dideliame kiekyje vandens tol, kol paėmus vieną jų tarp pirštų, šis lengvai susispaudžia.

3. Kol verda avinžirniai, lapinį kopūstą blanširuoju verdančiame vandenyje. Atvėsinu po šaltu vandeniu ir išpjaustau kietus kotelius.

Autoriaus nuotr./Lapinis kopūstas (kale)
Autoriaus nuotr./Lapinis kopūstas (kale)

4. Išvirusius avinžirnius nukošiu, tačiau vandenį, kuriame jie virė, pasilieku. Į indą beriu avinžirnius, pistacijų riešutus, lapinį kopūstą, pilu pusės citrinos sultis.

Autoriaus nuotr./Ingredientai prieš juos sutrinant
Autoriaus nuotr./Ingredientai prieš juos sutrinant

5. Viską trinu su rankiniu blenderiu, nuolat pildamas likusį vandenį, kuriame virė avinžirniai. Trinu tol, kol masė tampa vientisa.

6. Paskaninu druska ir pipirais.

Autoriaus nuotr./Lapinio kopūsto (kale) humusas
Autoriaus nuotr./Lapinio kopūsto (kale) humusas

Tips & Tricks:

  • Avinžirnius (kaip ir visas kitas kruopas) rekomenduoju išmirkyti vandenyje per naktį.
  • Humusą galima pagardinti itin tyru (Extra Virgin) alyvuogių aliejumi.
Autoriaus nuotr./Avinžirniai
Autoriaus nuotr./Avinžirniai

Šis receptas – iš maisto tinklaraščio Pavarsdienorastis, kurio autorius – virtuvės šefas Justinas Kapkovičius. Per 12 savo karjeros profesionalioje virtuvėje metų Justinas dirbo įvairiuose restoranuose Lietuvoje, Škotijoje, Skandinavijoje, yra laimėjęs ne vieną medalį tarptautiniuose kulinarijos konkursuose, kūręs skirtingų restoranų meniu. Šalia rimtos ir profesionalios karjeros, namuose Justinas gamina žymiai paprasčiau nei restorane, tačiau skaniai ir išradingai. Namų virtuvei tinkamus jo receptus ir patarimus nuo šiol ras ir 15min skaitytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?